Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

excesul de proteine in organism

Deficitul de substante nutritive - boli si simptome

Deficitul de substante nutritive - boli si simptome

Actualizat la data de: 11 Februarie 2025

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Deficitul nutritional este situatia in care un organism nu dispune de suficiente substante nutritive pentru a functiona normal. Deficientele de nutritie pot afecta una sau mai multe functii corporale si variaza mult in severitate. Un nivel scazut al anumitor substante nutritive poate determina organismul sa reactioneze intr-un mod anormal. De exemplu, deficitul de calciu si fosfor poate fi problematic pentru structura oaselor, unghiilor si parului, iar existenta unor valori scazute a proteinelor va afecta muschii si nivelurile de energie. Tipuri de deficit nutritional Valorile scazute de substante nutritive dintr-un organism sunt influentate de stadiile de dezvoltare diferite ale organismului, in care acesta necesita diferite valori a diverse tipuri de nutrienti. Exemple in acest sens sunt: perioada sarcinii, cresterea in perioada adolescentei si varsta inaintata. Cerintele nutritive se modifica o data cu varsta si in functie de circumstante si sunt afectate de... [continuare]

Factorii de risc ai bolii coronariene ischemice

Factorii de risc ai bolii coronariene ischemice

Actualizat la data de: 12 Iulie 2023

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Riscul cardiovascular poate fi inteles ca posibilitatea ca o persoana sa dezvolte o afectiune cardiovasculara cu potential fatal sau non-fatal intr-un anumit interval de timp. Printre factorii clasici de risc se enumera:varsta, sexul, ereditatea, fumatul, alcoolul, obezitatea, hipertensiunea arteriala, dislipidemia, diabetul zaharat, sedentarismul, factori psihosociali; dintre noii factori de risc enumeram homocisteina, lipoproteina (a), factorii proinflamatori, factorii protrombotici. Factorii de risc majori modificabili Acest articol isi propune sa ofere informatii cu privire la factorii majori de risc modificabili. 1. dislipidemia – dezordini legate de colesterol, trigliceride si lipidele totale din ser 2. fumatul 3. hipertensiunea arteriala esentiala 4.diabetul zaharat 5. sedentarismul 6. obezitatea 7. factorii de risc psihosociali – stresul. Dovezile cele mai puternice de asociere a unor factori de risc cu boala coronariana ischemica (BCI) sunt... [continuare]

Alergia, mai agresiva ca niciodata

Alergia, mai agresiva ca niciodata

Actualizat la data de: 27 Martie 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Caracteristici generale Ne aflam intr-un secol aflat sub amprenta poluarii, a stresului, a luptei cu timpul, a obsesiei igienice si a egocentrismului dus la limitele de sus ale materialismului. Toate aceste directii sfasie efectiv fiinta umana in toate felurile, motiv pentru care organismul biologic este si el afectat atat de tare, incat se contureaza din ce in ce mai mult o noua dominatie a unor boli considerate neglijabile pana acum: alergiile, cancerul, depresiile si anxietatea, stresul informatic si bolile autoimune. In ceea ce priveste alergiile, omul modern este mai izolat ca niciodata si prins in plasele societatii moderne (serviciu, televizor, jocuri, socializare virtuala). Aceasta izolare expune repetat organismul la alergenii din cladiri (praf, mucegai, par de animale). Igiena exagerata, agresiunea organismului cu substante chimice si consumul de alimente tratate chimic, reprezinta o parte importanta din factorii declansatori ai aparitiei bolilor alergice. Din cauza... [continuare]

Colesterolul: mit si realitate

Colesterolul: mit si realitate

Actualizat la data de: 02 Iulie 2025

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Colesterolul este un compus organic care face parte din grupa lipidelor, localizat in membrana celulara si in tesuturile organismului si care detine multiple functii in organism: - regleaza permeabilitatea membranelor celulare fata de anumite substante; - sintetizeaza corticosteroizii, hormonii sexuali (progesteron, estrogen si testosteron), dar si acizii biliari; - asigura metabolismul vitaminelor liposolubile: vitamina A, vitamina D, vitamina K si vitamina E; Organismul produce toata cantitatea de colesterol de care are nevoie, insa acesta provine si din aportul exogen ( introdus prin alimentatie), provenind din alimentele de origine animala precum oua, carnea, branza etc. Cand este in exces, impreuna cu alti compusi ai sangelui, se depune pe peretii vaselor sangvine sub forma de placi de aterom sau sub forma de calculi in vezicula biliara. HDL si LDL Depozitarea colesterolului la nivelul vaselor sangvine se asociaza cu un risc crescut de boala... [continuare]

Cauze imunologice de infertilitate

Cauze imunologice de infertilitate

Actualizat la data de: 10 Decembrie 2018

Dr. Dan Tutunaru
Medic Primar Obstetrica Ginecologie

Generalitati In era transfuziilor sanguine si a transplanturilor de organe, majoritatea dintre dumneavoastra sunteti familiarizate cu notiuni precum compatibilitate, reject de grefa, anticorpi, sistem imun etc. Cu siguranta trebuie sa cunoasteti faptul ca un organ transplantat nu poate fi acceptat de catre organismul gazda decat daca exista o compatibilitate intre donator si acesta. Tipizarile tisulare folosite in selectarea donatorilor de organe au aratat ca, in general, copiii nu sunt compatibili cu parintii, astfel ca acestia nu pot dona organe parintilor si nici invers. In lumina acestor lucruri este remarcabil faptul ca o sarcina poate fi acceptata de catre organismul matern fara ca aceasta sa declanseze fenomenul de respingere, desi ea contine si material genetic strain organismului matern (cel provenit de la tatal copilului). Daca nu v-ati pus pana acum intrebarea aceasta, cu siguranta multi doctori si oameni de stiinta au facut-o. Pana recent era larg raspandita ideea... [continuare]

Detoxifierea de primavara

Detoxifierea de primavara

Actualizat la data de: 06 Martie 2025

Dr. Constantina Ruxandra
Medic specialist Medicina Familie; Competente: Apifitoterapie

Generalitati Detoxifierea organismului reprezinta un proces deosebit de benefic atat pentru fizic, cat si pentru minte, ajutand la eliminarea toxinelor exo si endogene, imbunatatirea metabolismului, cresterea imunitatii, reglarea tranzitului intestinal si mentinerea unui bun tonus fizic si psihic. Este ideal sa efectuam acest proces la fiecare schimbare de anotimp. In acest sens, detoxifierea de primavara este absolut necesara deoarece, pe parcursul iernii, organismul nostru a fost supus unui stres suplimentar: conditii meteo nefavorabile, alimentatie cu multe proteine si grasimi animale, in dauna unei alimentatii „vii” (legume si fructe proaspete), miscare in aer liber si activitate fizica mult diminuata. Este timpul ca, odata cu venirea primaverii, sa modificam substantial alimentatia, care trebuie sa se bazeze in primul rand pe legume si verdeturi proaspete, specifice acestui anotimp. Fructele proaspete trebuie consumate ca atare sau sub forma de sucuri. Zaharul... [continuare]

Complicatii si probleme dupa o interventie chirurgicala

Complicatii si probleme dupa o interventie chirurgicala

Actualizat la data de: 06 August 2021

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Generalitati Cand interventia chirurgicala a luat sfarsit nu inseamna ca toate problemele de sanatate au fost rezolvate. Dupa operatie urmeaza perioada de recuperare, dupa care pacientul trebuie sa revina la cursul normal al vietii. In unele cazuri, perioada de recuperare presupune cateva zile de odihna, timp in care organismul se remonteaza si este capabil sa revina la viata dinainte. In alte situatii, recuperarea se desfasoara pe o perioada de cateva saptamani, in functie de amploarea interventiei chirurgicale. Ingrijirea inciziei Dupa interventia chirurgicala, majoritatea pacientilor sunt preocupati de ingrijirea inciziei. Aceasta actiune nu este dificila, dar este esentiala pentru evitarea infectiei si a altor complicatii. O ingrijire corecta, sustinuta de personalul medical, poate preveni cicatricile inestetice. Dupa externare, pacientul trebuie sa ingrijeasca plaga exact asa cum i-a fost explicat de catre medicul curant, in functie de complexitatea si particularitatile... [continuare]

Topul vitaminelor pentru iarna

Topul vitaminelor pentru iarna

Actualizat la data de: 18 Ianuarie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati La primul semn de frig, chiar inainte de venirea iernii, multi dintre noi consuma produse sau chiar suplimente de vitamina C, gandindu-se ca aceasta face parte din topul vitaminelor pentru iarna. Dar exista si alte vitamine de care organismul are nevoie. Probabil considerati ca aveti nevoie de multe minerale si vitamine despre care tot auziti ca sunt importante, inainte de anotimpul rece. Multe dintre acestea, joaca un rol important in intarirea sistemului imunitar, cresterea nivelului de energie, pastrarea frumusetii tenului si mentinerea unei stari de vitalitate. Vom incerca sa va ghidam prin labirintul de suplimente alimentare, oferindu-va o lista cat mai completa de vitamine care va pot ajuta la contracararea unora din efectele anotimpului rece. Vitamina C Ce rol are: Este una dintre vitaminele esentiale in lupta cu gripa in sezonul rece. Contrar credintelor populare, vitamina C nu impiedica raceala si gripa dar poate reduce durata si severitatea... [continuare]

Dieta recomandata pentru persoanele care sufera de guta

Dieta recomandata pentru persoanele care sufera de guta

Actualizat la data de: 19 Octombrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Guta este o forma dureroasa de artrita care a fost asociata cu regimul alimentar al unei persoane, caracterizat de consumul excesiv de carne, fructe de mare si alcool. Ca urmare, tratamentul gutei include restrictii alimentare severe. De aceea, dieta recomandata pentru persoanele care sufera de guta este destul de greu de urmat. Din fericire, In multe aspecte, aceasta dieta seamana cu planurile de alimentatie sanatoasa recomandate pentru majoritatea oamenilor. Alaturi de contributia pe care o are la mentinerea sub control a gutei, dieta poate ajuta la prevenirea multor boli cronice. Guta se declanseaza atunci cand in sangele unei persoane acidul uric atinge un nivel ridicat, iar cristalele rezultate se acumuleaza in jurul articulatiilor. Organismul unei persoane produce acid uric in urma procesului de descompunere a purinelor. Desi se gasesc in mod natural in corpul uman, totusi exista anumite alimente (organe, hamsii, hering, sparanghel, ciuperci), care... [continuare]

Cum pot fi mentinute sanatoase organele vitale

Cum pot fi mentinute sanatoase organele vitale

Actualizat la data de: 17 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Organismul este compus dintr-o multitudine de parti importante: peste 200 de oase, 600 de muschi, aproximativ 7 metri de intestin, zeci de organe si sute de mii de vase de sange. Doar unul dintre ochii unei persoane contine mai mult de 15 astfel de componente. Totusi, dintre toate acestea care sunt cele indispensabile? Creierul Nu se poate face transplant de creier, de aceea acest organ ar trebui sa fie considerat cel mai important. Cel mai bun lucru este sa se acorde importanta cuvenita odihnei pentru ca memoria sa nu fie afectata. O memorie ascutita are nevoie de suficient somn profund, etapa in care organismul solidifica si inmagazineaza amintirile. Cercetarile au demonstrat ca exercitiile aerobice cresc productia de celule noi in zonele de memorie ale creierului. Pentru stimularea creierului sunt necesare doar 15 minute de activitate fizica realizata de trei ori pe saptamana. Pentru stimularea inteligentei trebuie consumate cat mai multe produse... [continuare]

Adevaruri despre poftele alimentare

Adevaruri despre poftele alimentare

Actualizat la data de: 05 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca va este pofta sa manacti o bucata mare de paine pufoasa si calda nu inseamna ca organismul dvs. duce lipsa de cereale. Poftele alimentare nu prea au multe in comun cu nevoia de substante nutritive, dar a exista o legatura intre substantele chimice de la nivelul creierului care declanseaza senzatia placere si recompensa. Poftele pot fi asociate cu textura (crocant, cremos) sau gustul (dulce, sarat), dar toate au ceva in comun: excesul de alimente care poate sabota dieta dvs. Inghetata Oamenii care au pofte tind sa aiba indici de masa corporala mai mari - nici o surpriza, deoarece alimentele care ingrasa sunt adesea obiect al dorintei alimentare. Combinatia dintre textura cremoasa, gustul dulce si senzatia racoritoare pe care o ofera, transforma inghetata intr-un produs irezistibil, dar si costisitor in termeni de calorii. O portie normala de inghetata de vanilie are 230 de calorii. Recomandari: o jumatate de ceasca de inghetata din suc de... [continuare]

Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie

Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie

Actualizat la data de: 28 Decembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Tractul gastrointestinal este un tub lung si musculos care functioneaza ca un procesor de alimente pentru organismul uman. Sistemul digestiv este format din cavitatea bucala si glandele salivare, stomac, intestin subtire si intestin gros, ficat, pancreas, colon si vezicula biliara. Iritatia si inflamatia a diverse portiuni ale tractului gastrointestinal sunt indentificate sub forma gastritei (stomac), colitei (colon), ileitei (intestinul subtire sau ileon), hepatita (ficat) si colecistita (vezicula biliara). Sistemul gastrointestinal nu este un sistem pasiv. Acesta are rol senzorial si reactioneaza la materialele care circula prin acesta. Pentru a avea un sistem digestiv sanatos, fiecare persoana are nevoie de tipuri si cantitati diferite de alimente. Procesul digestiei Sistemul gastrointestinal descompune alimentele prin intermediul unor mijloace mecanice (mestecatul) si apoi actioneaza asupra acestora printr-o serie de procese chimice complexe. Aceste... [continuare]

Cum puteti sa ardeti mai multe grasimi?

Cum puteti sa ardeti mai multe grasimi?

Actualizat la data de: 19 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Toti oamenii isi doresc sa arda grasimile in plus pentru a pierde in greutate, pentru a-si remodela corpul, pentru a avea o viata sanatoasa sau in scopuri sportive. Tonifierea feselelor, indepartarea celulitei, intarirea muschilor abdominali, toate acestea sunt parte a unui program care include activitati si exercitii de echilibrare a organismului si scadere in greutate asociata cu o dieta sanatoasa. Sfaturi esentiale pentru arderea grasimilor Acumulati energie si incercati sa o consumati. In mod normal, organismul, arde o combinatie de carbohidrati precum glucoza si grasime si le transforma in energie. Cantitatea necesara a materiei prime in urma careia se elibereaza energie depinde de activitatea fiecarei persoane. Cand se foloseste mai multa energie decat cea care ar putea fi eliberata in urma alimentatiei, organismul arde din depozitele de grasime si carbohidrati, si chiar din proteine pentru a va putea desfasura activitatea zilnica la parametrii... [continuare]

13 investigatii pentru persoanele de peste 35 de ani

13 investigatii pentru persoanele de peste 35 de ani

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cand sunt tineri, oamenii au un organism puternic care ii sustine in majoritatea actiunilor pe care doresc sa le intreprinda. Indivizii, muncesc foarte mult, incearca sa faca fata stresului, se distreaza, calatoresc si se bucura de viata. Cu toate acestea, pe masura ce anii trec si in organism au loc multe schimbari. In cazul oricarei persoane este necesar sa se descopere daca aceste modificari sunt insotite de potentiale probleme de sanatate si sa se inteleaga care a fost evolutia organismului si care ar fi in urmatorii ani. De aceea, este foarte important ca orice persoana sa isi verifice in mod regulat sanatatea, dupa 35 de ani. Unele teste se vor face o data la doi ani dupa varsta de 35 de ani si o data pe an dupa varsta de 45 de ani. Iar in cazul in care apar diverse boli sau manifestari, se vor realiza de cate ori este nevoie. VSH Viteza de sedimentare a hematiilor este un test de sange care detecteaza prezenta in organism a unor boli care pot declansa... [continuare]

Alimentatia corecta pe timp de iarna

Alimentatia corecta pe timp de iarna

Actualizat la data de: 15 Decembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In zilele friguroase de iarna, cand cu greu reusim sa ne incalzim, un bol cu supa cremoasa sau o tocana aburinda sunt extrem de tentante, chiar daca aceste mancaruri nu sunt tocmai sanatoase pentru organismul nostru. Consumam astfel de mancaruri vara? Daca vara nu consumam mancaruri "grele" pentru stomac, de ce am face acest lucru iarna... doar pentru ca afara este frig si intuneric! Astfel, asa cum vara alimentele principale sunt legumele, fructele si salatele, si iarna tot acestea au prioritate, insa adaptate la produsele de sezon disponibile. In plus, alimentatia sanatoasa este obligatorie iarna deoarece gradul de activitate fizica este mult mai scazut, spre deosebire de anotimpul cald. Iarna organismul are nevoie de mai multi nutrienti pentru a mentine constanta temperatura corpului, din acest motiv este indicat sa consumam alimente cat mai sanatoase, preparate prin fierbere sau coacere, pentru a nu se pierde substantele nutritive. De asemenea, se recomanda... [continuare]

Invingeti somnolenta prin metode naturale

Invingeti somnolenta prin metode naturale

Actualizat la data de: 13 Decembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Introducere Deoarece traversam o perioada dificila si totodata extrem de solicitanta, majoritatea oamenilor sunt tentati sa doarma din ce in ce mai putin si sa suplimenteze aceasta necesitate vitala a organismului cu consumul de bauturi energizante, carbogazoase sau cafea. Aceste produse sunt consumate excesiv, mai ales in timpul zilei, cand se instaleaza oboseala. Stiati ca... Efectele bauturilor energizante sunt resimtite de catre organism timp de 8 ore de la consumare, iar cafeina altereaza stadiile somnului si scade calitatea acestuia? In acest articol va prezentam cateva metode cu ajutorul carora puteti preveni starile de somnolenta in mod natural. Miscarea Potrivit studiilor, persoanele care fac o plimbare timp de 10 minute se simt mai revigorate decat cele care mananca o bomboana. O bomboana transmite imediat energie organismului, dar persoana se va simti mai obosita si mai lipsita de energie o ora mai tarziu. Cele 10 minute de miscare cresc nivelul de energie... [continuare]

Informatii esentiale despre transplantul de organe

Informatii esentiale despre transplantul de organe

Actualizat la data de: 18 Ianuarie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Transplantul de organe este una din cele mai interesante parti ale medicinei. El reprezinta de fapt inlocuirea unui organ care nu isi mai poate indeplini corect functiile (datorita unor procese patologice sau traumatisme) sau care devine chiar periculos pentru organism, cu altul sanatos, care poate prelua rolul celui bolnav. In vederea realizarii transplantului este necesara existenta a doua persoane cheie: primitorul (receptorul) si donatorul. Donatorul poate fi o persoana in viata sau o persoana recent decedata. Trebuie precizat insa ca nu toate organele organismului uman pot fi transplantate. Cele pentru care deja exista o experienta in domeniu sunt: - Rinichii: daca sunt afectati de lupus, boala polichistica renala, sau sufera de nefropatie diabetica in stadiu avansat. Rinichii sunt cei mai des transplantati. Transplantul poate fi realizat de la un donator mort sau viu, rinichii fiind organe pereche, unul putand prelua si functia celuilalt (in anumite... [continuare]

Keratoconjunctivita sicca

Keratoconjunctivita sicca

Actualizat la data de: 09 Septembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pentru ca ochii sa isi mentina sanatatea iar vederea sa fie optima, la suprafata globilor oculari exista in permanenta un strat fin de lichid (lacrimi). Keratoconjunctivita sicca este o boala caracterizata printr-o productie anormala (din punct de vedere cantitativ sau calitativ) a acestui lichid. Ca urmare, pelicula fie se evapora, fie este distrusa prematur si in mod excesiv si astfel corneea ramane expusa agresiunilor din mediul inconjurator. Pelicula de lacrimi este formata din 3 strautri, dupa cum urmeaza: 1. Strat lipidic Produs de glandele Meibonius sebacee. El este cel mai superficial strat, iar functia lui este de a reduce evaporarea stratului apos subiacent. 2. Strat apos Produs de aparatul lacrimal. El este cel mai bine reprezentat. Este de fapt o solutie salina foarte diluata iar functia lui este de a facilita inlaturarea particulelor de praf sau a altor obiecte straine ce pot intra in ochi. Cel mai frecvent afectat in keratoconjunctivita sicca... [continuare]

10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor

10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor

Actualizat la data de: 30 Mai 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vitaminele joaca un rol important in alimentatie si dezvoltarea organismului. Produsele alimentare sanatoase contin o multime de vitamine si nutrienti. Este adevarat, ca oamenii nu primesc suficiente vitamine doar din dieta zilnica. Conform datelor actuale, barbatii ar trebui sa consume cu 350% mai multe legume si cu 150% mai multe fructe decat o fac in prezent. Tipuri de vitamine Exista doua tipuri de vitamine: cele solubile in grasimi si cele solubile in apa. Absorbtia are loc atunci cand acestea ajung in intestinul subtire. Vitaminele solubile in apa sunt transportate in mod activ pentru absorbtie, ceea ce inseamna ca moleculele din intestine le conduc in intestin de unde acestea pot patrunde apoi in fluxul sanguin. Din moment ce acestea se dizolva in apa, vitaminele sunt eliminate din organism zilnic. Asa cum sugereaza si numele, vitaminele liposolubile se dizolva in grasimi. Acest lucru se intampla cu ajutorul bilei, adica prin digestia grasimilor in... [continuare]

Aloe vera: beneficii si intrebuintari

Aloe vera: beneficii si intrebuintari

Actualizat la data de: 01 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Aloe vera are reputatia de a fi o planta cu rezultate excelente, utilizata in ameliorarea si prevenirea multor afectiuni. Aloe apartine clasei Asphodelaceae, are o tulpina subtire, iar culoarea frunzelor sale este in general gri sau verde deschis; frunzele de aloe vera reprezinta cea mai utila parte a plantei. Printre principalele intrebuintari ale aloei vera se regasesc: tratarea vanatailor, muscaturilor de insecte si ameliorarea arsurilor. Planta este utilizata de catre specialisti de mai bine de 5000 de ani. Gelul sau capsulele de aloe se recomanda a fi administrate inainte de culcare. Cu toate acestea pot fi utilizate si la primele ore ale diminetii sau in timpul mesei, de catre persoanele care nu sufera de arsuri gastrice. Pentru tratarea afectiunilor cutanate, se recomanda aplicarea unei fasii subtiri din frunza plantei direct pe suprafata de piele afectata. Preparatele pe baza de aloe vera pot fi folosite si contra matretii. Utilizari... [continuare]

Obezitatea – cauze, afectiuni si tratament

Obezitatea – cauze, afectiuni si tratament

Actualizat la data de: 09 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Obezitatea este o afectiune cronica, determinata de excesul de tesut adipos total al organismului si apare atunci cand indicele de masa corporala (IMC) depaseste 30kgm2. Indicele de masa corporala reprezinta raportul dintre greutatea si inaltimea organismului la patrat si este cea mai utilizata formula in aprecierea starii de nutritie a organismului. Ex o valoare a IMC intre 20-25 kgm este considerata normala, iar excesul ponderal este la o valoare intre 27-30 kgm. Tesutul adipos este distribuit la nivelul organismului in functie de sex, varsta, gradul activitatii fizice, ingestia unor medicamente i creste odata cu inaintarea in varsta atat la barbati, cat si la femei. Obezitatea poate fi determinata genetic, iar factorii de mediu asociati (afectiuni hipotalamice, boli endocrine, ovare polichistice, medicamente) contribuie la patogeneza obezitatii. Cauze principale Exista trei factori care determina castigul ponderal: -  Rata metabolica scazuta... [continuare]

Indispozitia emotionala si gandurile negative

Indispozitia emotionala si gandurile negative

Actualizat la data de: 18 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Indispozitia defineste o stare generala temporara de disconfort si neliniste. Atunci cand ne referim la starile de indispozitie, este important de specificat faptul ca nu un eveniment in sine produce aceasta stare, ci mai degraba reactia individului fata de respectivul eveniment. Starea de spirit este determinata de reactiile chimice interne; creierul este responsabil de eliberarea unui numar mare de hormoni si chimicale care cauzeaza reactia organismului ca raspuns la stimulii externi. Aceste modificari nu pot fi controlate sau evitate, motiv pentru care schimbarile de dispozitie sunt imposibil de evitat. Cu toate acestea, prin cunoasterea cauzelor principale ale modificarilor emotionale se poate reduce recurenta indispozitiei. Indispozitie sau depresie? Depresia a devenit o problema de sanatate comuna la nivel mondial, afectand nu doar persoanele adulte, ci si copiii. Conform specialistilor, femeile sunt de 2 ori mai predispuse depresiei decat... [continuare]

Dieta pentru prevenirea si tratarea candidozei

Dieta pentru prevenirea si tratarea candidozei

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Adeptii medicinei complementare si alternative considera ca simptomele comune cum ar fi oboseala, durerile de cap sau tulburarile de memorie stimuleaza supraproductia de fungi de candida albicans din organism. Pentru vindecarea bolii, ei recomanda o dieta care presupune evitarea zaharului, a fainii albe, drojdiei de bere si branzei, in premisa ca aceste alimente promoveaza cresterea excesiva a ciupercii candida albicans. Deloc surprinzator, multi oameni au observat ameliorarea simptomelor dupa ce au urmat dieta. Prin evitarea zaharului si fainii albe se vor exclude din meniul zilnic alimentele procesate care tind sa aibe un nivel caloric ridicat si o valoare nutritiva scazuta. Dupa cateva saptamani de la inlocuirea produselor alimentare prelucrate cu cele proaspete si a fainii albe cu cereale integrale, starea de sanatate a oricarei persoane se va imbunatati. Iar principalul beneficiu va fi stoparea cresterii fungilor candidozici din tractul... [continuare]

Explicatii pentru 12 mistere medicale

Explicatii pentru 12 mistere medicale

Actualizat la data de: 22 Februarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In ciuda progreselor importante din medicina, inca exista o serie de conditii medicale pe care nimeni nu le intelege si pentru care nu exista o explicatie stiintifica. Desi multe nu se gasesc in tratatele de medicina, ele exista, adesea ca forme extreme de manifestare a functiilor normale ale organismului, pe care multe persoane le experimenteaza zi de zi. De exemplu, desi episoadele prelungite de sughit pot parea nesemnificative, pot pune in situatii inconfortabile persoanele care le experimenteaza. Senzatia de rece la nivelul capului Aceasta este o durere sau senzatie care apare cand nervii din cerul gurii sunt hiperstimulati de alimente reci (gheata, bauturi reci). Nervii sunt localizati la nivelul cavitatii bucale, dar centrul nervos se afla in creier, de aceea senzatia se resimte in zona capului. Aici poate sa apara intrebarea de ce oamenii simt dureri intr-un loc, iar stimulul se afla in alt loc, insa nimeni nu stie sigur. Pentru reducerea... [continuare]

Arsurile stomacale: 10 sfaturi pentru sarbatori

Arsurile stomacale: 10 sfaturi pentru sarbatori

Actualizat la data de: 18 Aprilie 2022

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In perioada sarbatorilor, crampele si arsurile stomacale sunt principalele probleme de sanatate, ca urmare a consumului excesiv de alimente. Dupa perioada de post, zilele de sarbatoare ce urmeaza se transforma de regula intr-un festin prelungit, cu felurite tipuri de mancare, salate, fripturi, prajituri etc. Conform specialistilor, meniurile de sarbatoare sunt de regula alcatuite din principalele alimente care cauzeaza arsuri stomacale. Iata cateva sfaturi care sa va ajute sa preveniti aceste probleme, pentru a va putea bucura in liniste de zilele de sarbatoare: 10 sfaturi utile 1. Savurati, nu mancati lacom Volumul de mancare pe care il serviti la o masa este foarte important. Nu umpleti farfuria la refuz; asezati pe farfurie portii mici din fiecare fel de mancare si serviti cu inghitituri moderate si fara graba; astfel, puteti evita senzatia de greata ce apare de regula in urma unui consum excesiv si lacom de alimente si puteti savura cu adevarat gustul... [continuare]

Fasolea alba. beneficii pentru sanatate

Fasolea alba. beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 03 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Consumul de fasole alba ofera multiple beneficii organismului uman. Aceasta este bogata in antioxidanti si contine cantitati importante de molibden implicat in procesul de detoxifiere. Fasolea alba este o sursa importanta de fibre si proteine si are un indice glicemic scazut. Aceasta produce inhibitori de alfa-amilaza care ajuta la reglarea depozitelor de grasime din organism dar contine si magneziu, un mineral esential pentru mentinerea unei stari optime de sanatate. Ca si alte tipuri de fasole, fasolea alba este bogata in minerale, cum ar fi acidul folic, magneziu si fier. Fierul este un supliment energetic natural si este foarte indicat in special femeilor, care femei manifesta deficit de fier, in special in timpul menstruatiei sau al sarcinii. Un alt avantaj al consumului de fasole alba il reprezinta numarul mic de calorii. O cana de fasole alba poate sa ofere peste 50% din cantitatea zilnica recomandata de fibre. Desi multe persoane... [continuare]

Sfaturi medicale de care sa tii cont de sarbatori

Sfaturi medicale de care sa tii cont de sarbatori

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generaliatati Mesele pline de bunatati, mancarea bogata in grasimi, vremea rece, alcoolul, dar si sedentarismul sunt principalele cauze ale dereglajelor organismului, care duc la aparitia diverselor afectiuni. Medicul specialist in Chirurgie Generala si gastroenterologie Simona Filip de la Delta Hospital atrage atentia asupra catorva lucruri esentiale pentru a nu avea probleme majore de sanatate in noul an. In timpul sezonului rece, organismul este slabit si supus unui efort crescut cauzat de regimul termic scazut. De asemenea, alimentatia nu mai este la fel de diversificata, iar sistemul imunitar este serios afectat. Prin urmare, bolile de sezon ataca organismul si il contamineaza cu diverse bacterii si virusi. Pentru a va apara de rinite, faringite, traheobronsite, pneumonii si gripe, e recomandat sa aveti grija cu ce va imbracati si ce alimente consumati in aceasta perioada. Obiceiurile de consum din preajma sarbatorilor sunt o alta problema des invocata de... [continuare]

Problemele de sanatate ale adolescentilor

Problemele de sanatate ale adolescentilor

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Perioada adolescentei este una bogata, in care noi aspecte ale vietii urmeaza sa fie descoperite. Adolescentii sunt adesea energici, grijulii, idealisti, inclinati catre descoperirea a ceea ce este corect sau nu. Aceasta este o etapa in care organismul unei persoane evolueaza rapid din punct de vedere psihic. In aceasta faza pot fi modelate atat corpul cat si mintea, dar orice eroare sau neglijenta ar putea avea efecte negative pe termen lung. Cum trebuie sa fie dieta adolescentilor? Adolescentii au nevoie de o dieta sanatoasa, echilibrata care sa ii ajute sa se dezvolte intr-un mod armonios. Aceasta trebuie sa fie diversificata, sa contina toate grupele alimentare, vitamine si minerale. Cu toate acestea, adolescentii au reputatia de a avea o multime de obiceiuri alimentare nesanatoase. Exagereaza atunci cand consuma alimente de tip fast food, urmate apoi de diete sau infometare. Din cauza acestor obiceiuri, deseori, organismul aflat in... [continuare]

Pagina 4 din 31 (901 rezultate)