excese alimentare
Litiaza biliara si complicatiile sale
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Litiaza biliara reprezinta prezenta calculilor, popular vorbind a pietrelor, la nivelul vezicii biliare (colecist sau fiere) sau la nivelul cailor biliare. Pietrele sunt formate din aglomerari cristalizate de colesterol, calciu sau alte saruri, iar ca dimensiuni pot varia de la cativa milimetri la cativa centimetri. In vezica biliara se depoziteaza si concentreaza un lichid numit bila ce are o culoare galben-verzuie, aceasta culoare fiind data de doi pigmenti numiti bilirubina si biliverdina. Acesta este evacuat in duoden in timpul digestiei, ajutand la digerarea lipidelor si la buna functionare a tranzitului intestinal. Cauze Desi o cauza exacta nu este cunoscuta, se presupune ca formarea calculilor este determinata de prezenta in bila a unor cantitati excesive de colesterol sau bilirubina. Principalii factori de risc care contribuie la formarea calculilor sunt: - ereditatea; - obezitatea; - diabetul; - alimentatia saraca in fibre si bogata in grasimi; - unele... [continuare]
Gestionarea episoadelor acute de guta
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Ce este guta? Guta reprezinta o afectiune ce rezulta din eliminarea deficitara a acidului uric, ceea ce duce la depunerea de urati de sodiu in tesuturi, determinand aparitia unor tulburari la nivelul articulatiilor si la nivelul rinichilor. Cum se manifesta? Acidul uric este o substanta chimica, produsa atunci cand organismul uman descompune diverse alimente care contin compusi organici numite purine, ce le gasim in alimente precum: carne de vanat, peste, ficat, fasole, dar si in anumite bauturi cum ar fi berea si vinul. Nivelurile crescute de acid uric poarta denumirea de hiperuricemie (prea mult acid uric crescut in sange) si este o afectiune ce apare frecvent la sexul masculin in jurul varstei de 50 ani, iar boala ce rezulta in urma excesului de acid uric neeliminat din organism duce la aparitia gutei. Guta mai este considerata si un tip de afectiune reumatica deoarece prezinta aproximativ aceleasi simptome ca si cele din reumatismul articular, dat fiind faptul ca... [continuare]
Tipuri de analize medicale si importanta acestora
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Ce sunt analizele medicale si care este rolul lor? Analizele, fie ele de sange sau din alte secretii, pot indica diverse patologii si pot ajuta medicul pentru conturarea unui diagnostic si initierea unui tratament corespunzator. Pentru ca cele mai frecvente analize sunt cele de sange, este indicat sa stim exact ce poate arata o simpla hemoleucograma. De asemenea, este important sa intelegem si celelalte analize, pentru a putea sti care sunt cele mai importante si cand ar trebui repetate. Hemoleucograma completa Este o analiza recomandata pentru depistarea unor afectiuni cum ar fi: anemiile, iar in cazuri speciale chiar leucemii. Furnizeaza date referitoare la componentele sangelui si ofera informatii privind numarul si cantitatea diverselor celule din sange. Sunt analizate celulele rosii, care pot creste sau scadea in functie de afectiune, celulele albe, trombocitele, analizeaza si procentul ocupat de eritrocite (globulele rosii) in volumul de sange, dar si cantitatea... [continuare]
Alimentatia - cheia succesului pentru o sanatate de fier
Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Alimentatia sanatoasa In ultimele decenii, alimentatia sanatoasa a devenit o preocupare importanta pentru specialistii in sanatate din intreaga lume. Considerata un component prioritar al unui stil de viata sanatos, precum si un mijloc de prevenire a unor boli cronice, alimentatia si efectele ei asupra starii de sanatate, sunt studiate intens. Factori de risc alimentar Factorii de risc alimentari (aportul excesiv de sare, zahar, grasimi si de energie), conduc la dezvoltarea factorilor de risc metabolici (tensiunea arteriala crescuta, nivelul crescut de colesterol, nivelul crescut al glucozei sangvine, supraponderalitatea si obezitatea). Indiferent de natura lor, vegetala, animala sau mixta, alimentele sunt indispensabile pentru om, dat fiind faptul ca acestea asigura energia si substantele nutritive de baza, esentiale pentr [continuare]
Sarbatori fara indigestie si kilograme in plus
Autor: SfatulMedicului
Excesele de sarbatori Sarbatorile de iarna sunt, pentru noi toti, o ocazie speciala, in care ne rasfatam pe deplin. Fie ca ne gandim la vin fiert, prajituri, cozonac sau mancare traditionala, cu totii asociem Craciunul cu indulgente alimentare, mancaruri preferate si deserturi spectaculoase. Din pacate, multe persoane ajung sa regrete, mai mult sau mai putin, toate indulgentele de sarbatori, datorita kilogramelor in plus si a starii de indigestie de dupa. Iata cum putem, prin cativa pasi simpli, sa evitam problemele digestive si nutritionale: Nu exagerati cantitatea Desi multi speculeaza ca in zilele de sarbatori putem manca oricat dorim, fara limite, deoarece Craciunul este doar o data pe an, acest lucru nu functioneaza. Chiar daca in tot restul anului avem o dieta corecta si cantitati potrivite de mancare si bauturi, chiar si cateva zile de exagerare ne pot face rau. Atunci cand exageram cu cantitatea de alimente ingerate, organismul nostru este supus unui efort mult mai... [continuare]
Grasimile benefice si nocive din alimente
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Grasimea reprezinta cea mai bogata sursa de energie alimentara disponibila n dieta zilnica. Un consum excesiv insa, poate produce un aport energetic prea mare, iar daca aceasta energie nu este folosita, va provoca excesul de greutate si obezitate, favorizand aparitia bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, grasimea este implicata si în alte functii ale corpului nostru: - mentine pielea si parul sanatosi. - Ajuta la absorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, E si K). - efect termic asupra propriului organism. Tipuri de grasimi Cele mai multe dintre alimente contin mai multe tipuri de grasimi. Dintre acestea, unele sunt benefice pentru sanatate, comparativ cu altele. Totusi, nu este necesar sa se elimine complet, toate grasimile dintr-o dieta. Unele dintre ele influenteaza in mod pozitiv, iar altele in mod negativ starea de sanatate a unei persoane. Ideal ar fi, sa se consume cu moderatie produse alimentare care contin tipuri sanatoase de grasimi. Adevaruri... [continuare]
Generalitati Stresul, emotiile, despartirile, supararile pot afecta un individ extrem de mult, organismul putand chiar sa se imbolnaveasca daca nu se iau masuri de diminuare a acestora. Cea mai afectata este inima fiindca emotiile negative cresc ritmul respiratiei si presiunea sangelui ca urmare a comprimarii vaselor de sange, altfel spus emotiile puternice si stresul sunt in stransa relatie cu bolile cardiovasculare. Un nivel crescut de stres pentru o perioada mare de timp duce la un consum suplimentar de energie, afecteaza calitatea somnului, greutatea precum si tensiunea arteriala, creste riscul de aparitie a infarctului de miocardic sau a atacului vascular cerebral. Stresul cronic poate fi legat indirect si de alte probleme de sanatate ale inimii precum tensiunea arteriala, obezitatea, diabetul zaharat. Totodata, femeile care sunt extrem de stresate pot intampina anumite [continuare]
Este apa cu lamaie buna pentru refluxul acidului gastric?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Desi lamaia este o substanta acida, multi oameni considera ca poate ajuta in reducerea refluxului gastroesofagian. Chiar poate fi o solutie sigura? Refluxul acidului gastric apare atunci cand acidul din stomac ajunge in esofag, cauzand arsuri si dureri in piept. Este o boala comuna, ce afecteaza 20-30% din populatia lumii. Refluxul acidului gastric poate fi un simptom al bolii de reflux gastroesofagian (BRGE). Multi oameni sunt interesati de remedii naturale pentru ameliorarea simptomelor refluxului de acid. Apa cu lamaie scade refluxul de acid? Refluxul de acid gastric cauzeaza inflamatie si iritatie la nivelul esofagului, fapt ce duce la senzatia de arsuri in piept, eructatii (ragaieli), regurgitatii si greata. Conform unui articol din 2012, sucul de lamaie a fost folosit in Europa de Est si in cea de Vest ca sprijin in digestie si problemele gastrointestinale, inclusiv in combaterea refluxului de acid. Cu toate acestea, nu exista studii care sa sugereze ca... [continuare]
Legatura dintre gratar si cancer. cum prevenim efectele nocive?
Autor: SfatulMedicului
De ce este periculos gratarul? Gratarul este una dintre cele mai vechi metode de preparare a carnii, iar obiceiul de a consuma carne sau produse din carne fripte pe gratar s-a mentinut de-a lungul anilor. Specialistii afirma insa ca acest obicei poate fi nociv atat prin consumul de carne gatita la temperaturi de peste 150 de grade, cat si prin inhalarea fumului rezultat in urma gratarului. Gratarul poate creste riscul de cancer Consumul regulat de carne mult prea bine preparata termic sau arsa poate creste riscul de aparitie a cancerului pancreatic cu 60%, dupa cum arata un studiu efectuat de cercetatorii Universitatii din Minnesota si citat de Reader’s Digest. La studiu au luat parte peste 62.000 de persoane, carora le-au fost monitorizate obiceiurile alimentare pentru o perioada de 9 ani. Explicatia oamenilor de stiinta pentru aparitia cancerului este urmatoarea: modul de prepare a carnii la temperaturi ridicate duce la aparitia unor substante chimice - amine... [continuare]
Este daunator consumul apei in timpul mesei?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Toata lumea stie care sunt beneficiile apei: elimina toxinele, hidrateaza organele, transporta minerale catre celule si contribuie la toate procesele metabolice. Recomandarea unanim acceptata este aceea ca o persoana sa bea intre 2 si 2,5 litri de apa pe zi. Exista unele studii care sustin ca un consum de apa in timpul mesei poate afecta capacitatea digestiva a stomacului si poate modifica nivelul de insulina. Practic, daca o persoana bea apa in timpul mesei nu face altceva decat sa dilueze sucurile gastrice, sa ingreuneze digestia alimentelor pe care le consuma si sa provoace reflux al acidului gastric. In acest sens, pentru a evita consumul de apa in timpul meselor, este indicat sa evitam pe cat posibil preparatele sarate sau cele bogate in grasimi. Mai mult, bine ar fi daca am incerca sa mestecam alimentele mai mult timp, deoarece masticatia are efecte benefice asupra tractului digestiv, dar si asupra dentitiei. Care sunt efectele consumului de apa in timpul... [continuare]
Generalitati Apa de mare prezinta foarte multe efecte benefice asupra sanatatii, fiind bogata in saruri minerale care actioneaza benefic asupra organismului. Astfel, climatul marin este recunoscut pentru proprietatile sale regenerative, de stimulare a metabolismului si de intarire a imunitatii. Principalele beneficii asupra sanatatii oferite de climatul marin • Soarele, aliatul sanatatii . Doar 15 minute de expunere la soare sunt suficiente pentru a obtine echivalentul a 1.000 U.I. de vitamina D. Aceasta ajuta la fixarea calciului in oase, la prevenirea depresiei, osteoporozei, rahitismului si, in plus, stimuleaza secretia de serotonina - numita si hormonul fericirii. Serotonina mentine starea de bine, inlaturand stresul. • Lumina soarelui trateaza pielea afectata de acnee si eczeme, avand o actiune cicatrizanta, antiinflamatoare si antiseptica. • Tot soarele contribuie si la ameliorarea psoriazisului sau a simptomelor pe care aceasta boala le prezinta. • Aerosolii ... [continuare]
Factori care influenteaza aparitia eczemelor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Eczema se manifesta de regula prin aparitia unor vezicule pline cu lichid si prin senzatia puternica de mancarime. Nu este o afectiune contagioasa, deci nu se poate raspandi. Eczema poate afecta persoane de toate varstele, insa apare cu precadere la copii. In termeni medicali, eczema este denumita dermatita atopica; practic, o inflamare a pielii care poate aparea in orice moment al vietii. Afectiunea poate dura o saptamana sau doua, insa poate fi recurenta. Eczema este o boala a pielii care poate cauza eruptii cutanate neplacute, uneori chiar cicatrici, insa cu ingrijirea potrivita, aceasta poate fi tinuta sub control. Eczema reprezinta un grup de afectiuni, care se manifesta prin inflamatia pielii, insotita de roseata, scuame si prurit. Aproximativ 20% dintre copii sufera de aceasta afectiune. Cea mai frecventa forma de eczema cronica este eczema atopica, care afecteaza persoanele alergice si apare in special la copiii sub 5 ani. Primele simptome ale eczemei sunt... [continuare]
Boala digestiva cu respiratie urat mirositoare ?
Buna ziua ! Ma numesc Dan si am 30 ani. Va rog sa ma ajutati ! Sunt disperat ... Nu stiu ce mai este de facut. Deja am fost parasit si de prietena mea si duc o viata foarte anxioasa tot timpul din aceasta cauza. Din cauza stresului de la munca, am inceput sa mananc foarte prost si haotic. Asta a dus la un moment dat la o clacare destul de grava. Ma trezeam si vomitam, burta era foarte balonata, starea fizca era foarte rea. Mai ales, aveam respiratie urat mirositoare de la nas, probabil de la aciditate sau neaciditate gastrica (am inteles ca au simptome similare). Am fost la medic specialist si mi-a pus un diagnostic de gastrita eritematroasa cu Helicobacter pozitiv. Am luat tratament pentru 10 zile cu amoxicilina, ulcamed, tavanic, nexium si un probiotic. De asemeni, dieta fara lactoza si gluten. Am inceput sa ma simt mai bine, nu mai eram balonat, nu mai vomitam, insa respiratie nu s-a imbunatatit, a ramas la fel. Aveam si am in continuare o respiratie probabil acra,... [continuare]
Ghid de cumparare a alimentelor congelate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Printre avantajele cumpararii alimentelor congelate nu se numara doar economia de timp ci si faptul ca unele dintre produsele congelate sunt hranitoare daca sunt bine pastrate dupa achizitionare. Legumele si fructele congelate pot fi, de fapt, mult mai hranitoare decat cele proaspete intrucat acestea sunt ambalate imediat dupa recoltare si sunt bogate in nutrienti. Legumele si fructele, in mod normal, pot fi pastrate in congelator aproximativ 8 luni de zile daca nu sunt decongelate. Legume Cele mai bune sunt legumele simple congelate, fara alte ingrediente. Nu este nici o diferenta nutritiva intre cele care sunt ambalate in cutii si cele ambalate in pungi. Legumele si fructele nu trebuie sa fie inghetate sub forma de bulgari - acesta fiind semnul ca au fost decongelate si recongelate, iar in acest caz alimentele au mai putine vitamine. Se va evita: orice amestec ce contine branza, paste, orez sau este acoperit cu sos. O cana de broccoli simplu... [continuare]
Alimente mai putin sanatoase care pot contribui la scaderea in greutate
Autor: SfatulMedicului
Gustoase si tentante, par a se intalni la fiecare pas si mai ales atunci cand o persoana doreste sa slabeasca. Dar multe dintre alimentele care se considera ca nu sunt foarte sanatoase nu sunt atat de nocive pe cat se crede. Este bine de aflat care sunt acestea pentru a fi incluse in planul dietetic. Oua Cand este vorba despre o alimentatie sanatoasa, putine alimente au starnit atatea dezbateri ca ouale. Cele mai recente cercetari considera ca un ou pe zi este hranitor si nu face rau majoritatii adultilor. De asemenea, un ou inclus in micul dejun va spori sansele unei persoane de a pierde in greutate. Motivul: Ouale contin multe proteine care implica mai mult timp pentru digestie. Consumul de proteine, inca de dimineata, stimuleaza functiile stomacului si intervine, senzatia de satietate, astfel incat o persoana va simti mai putin nevoia sa manance pe parcursul unei zile. Carnea rosie Ani de zile, expertii nutritionisti au recomandat un consum redus de carne rosie.... [continuare]
Cum sa scapi de balonare. vezi ce alimente trebuie evitate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Senzatia de balonare, extrem de neplacuta, apare in urma consumului de alimente care favorizeaza acumularea de gaze in stomac, uneori devenind chiar dureroasa. Este frecvent intalnita, pentru ca multe persoane includ in alimentatie chiar alimente care produc aceasta senzatie. Ce alimente trebuie sa eviti daca vrei sa scapi de balonare Legumele crucifere Varza si broccoli-ul, care intra in categoria legumelor crucifere, contin rafinoza, un compus care ramane nedigerat pana in momentul in care bacteriile din intestine il fermenteaza, producand gazele care te baloneaza. Expertii in nutritie recomanda combinarea acestor alimente cu unele care contin fibre, care ajuta la o digestie mai buna. Guma de mestecat Daca ai obiceiul sa mesteci guma in exces, trebuie sa stii ca aceasta poate duce la aparitia balonarii, pentru ca favorizeaza acumularea de aer in stomac. Cu cat inghiti mai mult aer, cu atat senzatia de disconfort abdominal creste, spun medicii. Incearca sa [continuare]
Generalitati Cele mai comune afectiuni ale anotimpului rece - raceala si gripa, pot fi usor ameliorate printr-o alimentatie sanatoasa. Gripa este insotita adesea de lipsa poftei de mancare si de reducerea cantitatii de alimente consumate; din acest motiv, este foarte important ca in aceasta perioada sa se consume alimente care pot imbunatati starea de sanatate si care pot oferi organismului forta de care are nevoie pentru a lupta impotriva bolii. Alimente recomandate Indiferent daca suferiti sau nu de gripa, proteinele sunt intotdeuna necesare pentru un organism puternic. Carnea fara grasimi, pestele, legumele, ouale si alunele sunt surse importante de proteine. Carne de curcan Carnea de curcan este bogata in proteine si contine foarte multe substante nutritive. Carnea de curcan ofera organismului energia necesara in lupta impotriva bolii. Suc de legume Probabil ca o salata ar fi unul din ultimele lucruri pe care doriti sa le consumati in timp ce aveti gripa. Un pahar... [continuare]
Generalitati Dieta ideala, cea care poate pune bazele unei sanatati de invidiat, se bazeaza pe combinarea echilibrata a celor 3 principii alimentare, astfel: carbohidrati 55%, proteine 15%, lipide sub 30%. Un aport de fibre cuprins intre 20- 30 grame/zi este considerat a fi suficient pentru a regla tranzitul intestinal si a evita neplaceri de tipul constipatiei cronice. Recomandarile dieteticienilor nu sunt insa respectate intotdeauna cu strictetea cu care ar trebui si din cauza modului de viata haotic si dezordonat, stresant si mereu contra cronometru, din ce in ce mai multe persoane calca stramb si aleg mancarea de tip fast-food, gustarile in graba, chipsurile sau alte produse din categoria junk-food. Rezultatele sunt vizibile: procentul populatiei obeze este in crestere, problemele de sanatate cu componenta metabolica sunt resimtite de un numar crescand de persoane (fie ca e vorba de diabet zaharat tip II , dislipidemii severe, sindroame metabolice, boli... [continuare]
Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele organice au devenit tot mai populare in multe parti ale globului, cererea pentru astfel de produse devenind mai mare decat productia. De ce sunt aceste alimente atat de solicitate? Este hrana bio cu adevarat sanatoasa? Este mai hranitoare? La ce anume se refera denumirile de pe produsele alimentare organice? De ce pretul acestora este mult mai mare decat al produselor obisnuite? Ce sunt alimentele organice? Decizia de a manca sanatos ar putea sta la baza unei vieti sanatoase. Dincolo de consumul de fructe, legume, cereale integrale si grasimi bune, se pune problema consumului in siguranta a alimentelor, a pastrarii corecte a acestora si a perseverentei in mentinerea unui regim sanatos. Modul in care produsele alimentare sunt cultivate sau crescute (atat cele care provin din plante cat si cele care provin din animale) are un impact destul de mare asupra sanatatii si a mediului. Ce inseamna organic? Termenul de organic se refera la... [continuare]
Generalitati O dieta care contine prea multe alimente procesate poate provoca multiple probleme in diverse parti ale organismului. Alimentele procesate nu contin prea multi nutrienti, intrucat fie nu contin prea multe vitamine si minerale, ori acestea au fost pierdute in procesul de prelucrare. In al doilea rand, pentru a se satura, oamenii au tendinta de a manca prea multe alimente, cum ar fi chipsurile, prajiturile, alimentele semipreparate si sosuri. In general, senzatia de satietate nu intervine dupa consumul de alimente integrale, fructe si legume cu fibre, asa ca multe persoane au tendinta de a manca in continuare, dar cel mai infricosator aspect, din punctul de vedere al alimentelor procesate, este ca acestea sunt consumate in proportii mai mari. Aditivii alimentari care trebuie evitati Aditivii alimentari au multiple roluri si chiar daca multi oameni nu le acorda atentie, acestia pot avea multe efecte negative asupra sanatatii. 1. Colorantii alimentari ... [continuare]
Laboratoires urgo lanseaza in romania suplimentele alimentare alvityl
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Bucuresti, 26 ianuarie 2010: Laboratoires URGO lanseaza astazi in Romania suplimentele alimentare Alvityl, cea de-a treia gama de produse a companiei franceze, care se adauga marcilor deja prezente pe piata locala - HUMEX si URGO. Gama Alvityl Alvityl ofera trei formule echilibrate care se adreseaza tuturor categoriilor de varsta si sunt adaptate diferitelor necesitati: - un sirop care poate fi administrat incepand cu varsta de 3 ani – Alvityl 11 Vitamine, dar si tablete cu 12 vitamine si 7 minerale pentru copiii de peste 6 ani, adolescenti si adulti – Alvityl Plus; - un sirop testat clinic pentru copiii de pana la 1 an, Alvityl Defenses, cu 3 ingrediente active naturale (echinacea, propolis si vitamina C), care contribuie la intarirea sistemului imunitar. Alvityl Sirop Doua dintre aceste produse sunt indicate pentru a-ti recapata forma in caz de oboseala, alimentatie dezechilibrata, convalescenta, stres, pierderea poftei de mancare sau in perioada de... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter