Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

copii suc fructe

Copiii si obezitatea – cum ii invatam sa manance sanatos?

Copiii si obezitatea – cum ii invatam sa manance sanatos?

Actualizat la data de: 08 Noiembrie 2024

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Obezitatea la copii Desi vedem din ce in ce mai multi copii cu probleme de greutate, inca ne gandim ca ele sunt doar niste aspecte de cum arata si nu ne putem imagina ca obezitatea este de fapt o boala, chiar o boala cronica. Inca de acum aproape 10 ani, in 2013, cea mai mare organizatie nationala de medici, American Medical Association, a recunoscut obezitatea ca o boala ce necesita o paleta larga de interventii medicale (nutritionale, psihologice, medicamentoase, chirurgicale), fiind astfel foarte important sa fie diagnosticata si tratata. Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste obezitatea ca acumularea excesiva sau anormala de grasime, cu risc pentru sanatatea individului. Cum recunoastem obezitatea la copii? De cele mai multe ori, am putea recunoaste vizual un copil care are probleme de greutate: este copilul „bine facut”, „rotunjior”, „plinut sau usor plinut”, „ dintotdeauna mai plinut/mare” sau alte descrieri de acest fel. Din pacate, este dovedit ca... [continuare]

Interactiunea alimentelor cu medicamentele

Interactiunea alimentelor cu medicamentele

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2018

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie

Generalitati Daca trebuie sa luati medicamente este necesar sa consultati medicul pentru a evita interactiunile nedorite si uneori periculoase dintre alimente si medicamente. Grepfrut-ul Fruct al plantei citrus paradisi, fam. Rutacee, originar din Asia. Acest citric este bogat in vitamina C (40 mg%), potasiu (230 mg%), continand si compusi de tip glucarat, care pot avea actiune de prevenire a cancerului de san. Grepfrut-ul contine limonoizi, care inhiba formarea tumorilor. Grepfrut-ul roz - rosu contine licopen (care se gaseste si in rosii, caise, portocale rosii), un puternic antioxidant cu actiune de prevenire a cancerului de prostata. Pulpa de fruct este bogata in fibre alimentare solubile si insolubile cu efect de scadere a indexului glicemic, de stabilizare a glicemiei si de reducere a colesterolului sanguin. Atentie! Acest efect este caracteristic numai consumului de pulpa de fruct, nu si consumului de suc de grepfrut. Efectul se datoreaza pectinelor care se... [continuare]

Intoxicatia cu paracetamol

Intoxicatia cu paracetamol

Actualizat la data de: 09 Decembrie 2021

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Generalitati Paracetamolul (acetaminofen) este unul din cele mai utilizate antipiretice (substante care combat febra) si antialgice (contra durerii) si se gaseste in compozitia a peste 100 de produse farmaceutice disponibile fara reteta medicala (apartin clasei de medicamente). Se utilizeaza in special pentru ameliorarea febrei si durerii, a cefaleei, dar si a altor dureri minore, dar suparatoare (si care nu au componenta inflamatorie), in stari gripale si raceli banale. In combinatie cu antiinflamtoarele nesteroidiene sau chiar cu opiodele se poate folosi cu succes in tratamentul unor dureri cronice severe (dorsalgii, lombalgii si chiar dureri neoplazice). Mecanism de actiune Mecanismul exact de actiune al paracetamolului este deocamdata incomplet cunoscut. Se pare insa ca amelioreaza durerea, ridicand de fapt pragul de aparitie al acesteia (deci stimulul dureros trebuie sa aiba o intensitate mult mai mare pentru a declansa o senzatie ce poate fi simtita si constientizata ca... [continuare]

Vitamina c in viroza respiratorie

Vitamina c in viroza respiratorie

Actualizat la data de: 06 August 2024

Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta

Generalitati Vitamina C sau acidul ascorbic este o vitamina hidrosolubila esentiala organismului fiind gasita in multe procese de formare a vaselor de sange, cartilajelor, muschilor, oaselor etc . Este un puternic antioxidant avand rolul de a proteja organismul impotriva radicalilor liberi.  Deoarece organismul uman nu poate produce singur Vitamina C este necesar si esential ca aceasta sa fie asimilata din alimentatie.  Surse de vitamina c Principalele surse de vitamina c sunt: citricele, fructe de padure, brocoli, spanac, cartofi rosii, ardei, varza.  Majoritatea oamenilor au un aport zilnic suficient de vitamina C prin alimentatie insa sunt cazuri in care exista o carenta . In aceste cazuri se poate ajunge la o afectiune numita Scorbut ce se manifesta prin  sangerari gingivale, vanatai, vindecarea slaba a ranilor si anemie.  Trebuie insa avuta o deosebita atentie la administrarea suplimentelor alimentare cu Vitamina C caci depasirea dozei zilnice admise de 2000 mg pe... [continuare]

Alimente recomandate in cazul balonarii

Alimente recomandate in cazul balonarii

Actualizat la data de: 12 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Balonarea este o tulburare gastrointestinala provocata de descompunerea alimentelor. Denumita si meteorism abdominal din cauza disconfortului resimtit, afectiunea este des intalnita atat la adulti, cat si la copii. Intre 16% si 30% dintre oameni experimenteaza balonarea in mod regulat. Desi balonarea poate fi un simptom al unei afectiuni medicale grave, de obicei are cauze alimentare, principalii factori favorizanti fiind mesele imbelsugate, consumul de dulciuri, dar si stresul sau anumite tulburari de natura hormonala. Alimente care pot provoaca balonare Broccoli, varza - sunt legume crucifere care contin rafinoza, un trizaharid care ramane nedigerat, astfel ca bacteriile intestinale il fermenteaza, producand gaze. Leguminoasele - fasolea, lintea, soia si mazarea sunt alimente care determina formarea gazelor intestinale. Lactatele - persoanele care sufera de intoleranta la lactoza se pot confrunta cu meteorism intestinal dupa consumul unei felii de branza sau a... [continuare]

Aditivii periculosi din alimente

Aditivii periculosi din alimente

Actualizat la data de: 27 Iunie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta care contine prea multe alimente procesate poate provoca multiple probleme in diverse parti ale organismului. Alimentele procesate nu contin prea multi nutrienti, intrucat fie nu contin prea multe vitamine si minerale, ori acestea au fost pierdute in procesul de prelucrare. In al doilea rand, pentru a se satura, oamenii au tendinta de a manca prea multe alimente, cum ar fi chipsurile, prajiturile, alimentele semipreparate si sosuri. In general, senzatia de satietate nu intervine dupa consumul de alimente integrale, fructe si legume cu fibre, asa ca multe persoane au tendinta de a manca in continuare, dar cel mai infricosator aspect, din punctul de vedere al alimentelor procesate, este ca acestea sunt consumate in proportii mai mari. Aditivii alimentari care trebuie evitati Aditivii alimentari au multiple roluri si chiar daca multi oameni nu le acorda atentie, acestia pot avea multe efecte negative asupra sanatatii. 1. Colorantii alimentari ... [continuare]

Beneficiile busuiocului

Beneficiile busuiocului

Actualizat la data de: 27 Septembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Busuiocul este o planta de mici dimensiuni a carei denumire in limba latina este Ocimum basilicum. Renumit pentru aroma sa proaspata si naturala, busuiocul este agreat de gurmanzi si cunoscut pentru proprietatile sale terapeutice, pentru beneficiile sale pentru sanatate. In India busuiocul este cunoscut sub numele de Tulsi - busuioc sfant - si este un remediu popular natural, fiind venerat. In cazul afectiunilor sistemului nervos si cele ale sistemului digestiv, se recomanda sa se bea un ceai care sa contina cateva frunze de busuioc. 15 beneficii ale busuiocului 1. Puterea vindecatoare - planta are multe proprietati medicinale: frunzele au rol tonic si revigorant pentru memorie. Acestea ajuta la eliminarea materiei catarale si a flegmei din tuburile bronsice. Fruzele imbunatatesc functia digestiva si induc transpiratia abundenta. 2. Febra si raceli frecvente - frunzele de busuioc pot fi utilizate sub forma de suc, ceai sau decoct pentru ameliorarea febrei si a... [continuare]

Sfaturi nutritionale pentru afectiunile frecvente primavara

Sfaturi nutritionale pentru afectiunile frecvente primavara

Actualizat la data de: 13 Aprilie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In timpul primaverii, majoritatea oamenilor sunt foarte vulnerabili la unele dintre bolile frecvent intalnite. Pentru ca organismul nostru sa fie puternic si sa nu manifeste aceste afectiuni, fiecare persoana trebuie sa manance cat mai multe produse alimentare sanatoase. Cand este recomandat un anumit tip de dieta? - Pentru a evita raceala si gripa este recoamndat sa se consume cat mai multa apa. Dupa iarna si pe parcursul primaverii, exista intotdeauna multi bolnavi care sufera de gripa care implica simptome de genul dureri de cap, obstructie nazala, secretii nazale, tuse, etc. In astfel de cazuri, se recomanda sa se urmeze o dieta bogata in lichide, dar si in substante nutritive dar fara grasimi. Indicat ar fi sa se consume cat mai putina mancare, sa se evite carnea de oaie care este nu este tocmai sanatoasa, unele dintre boli fiind agravate de dietele in care este inclusa carnea de oaie. - In cazul in care [continuare]

Dieta brat: recuperarea in urma tulburarilor gastrointestinale

Dieta brat: recuperarea in urma tulburarilor gastrointestinale

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce este dieta BRAT? Daca o persoana a avut diaree sau alte tulburari gastrointestinale, medicul specialist ii va recomanda sa consume anumite alimente care nu ii vor irita stomacul. Dieta BRAT este o dieta care incurajeaza consumul de banane, orez, mere si paine prajita. Cu ajutorul acestora, durerile stomacale sau diareea vor fi ameliorate din cel putin doua motive: - aceste alimente au un continut scazut de fibre, fapt ce creste consistenta scaunului - bananele sunt bogate in potasiu si contribuie la inlocuirea nutrientilor pierduti de organism in caz de varsaturi sau diaree. Cand ar trebui sa fie urmata dieta BRAT? Dupa ce o persoana a manifestat varsaturi sau diaree, acest regim alimentar trebuie introdus pentru a ajuta organismul sa se readapteze la alimentatia normala. Dieta poate calma starea de greata dar si varsaturile pe care unele femei le au in timpul sarcinii. La dieta BRAT se pot adauga si alte alimente cum ar fi: biscuiti sarati, cartofi... [continuare]

Vitaminele esentiale femeilor, indiferent de varsta

Vitaminele esentiale femeilor, indiferent de varsta

Actualizat la data de: 12 Ianuarie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca va numarati printre femeile preocupate de sanatatea lor, cu siguranta deja cunoasteti care sunt necesitatile nutritionale ale organismului dumneavoastra, indiferent de stadiul evolutiv in care se afla. Insa, chiar si in aceste conditii, este bine de stiut faptul ca echilibrul nutritional se poate modifica. Daca sunteti la varsta la care va doriti un copil, organismul trebuie suplimentat cu acid folic pentru prevenirea aparitiei defectelor congenitale. Daca ati ajuns la menopauza, ar fi bine sa cresteti aportul de calciu si vitamina D pentru a va pastra oasele puternice. Un deficit cat de mic se poate repercuta asupra organismului in moduri la care nici nu ne gandim, iar uneori efectele negative apar atat de repede incat ne iau si pe noi prin surprindere. Organismul nu poate face intotdeauna provizii de vitamine, chiar daca intr-un anumit moment consumam mai multe produse bogate in vitamina C, de exemplu, el nu o va depozita. Astfel, daca dorim sa... [continuare]

Necesitatile nutritionale ale femeii de-a lungul vietii

Necesitatile nutritionale ale femeii de-a lungul vietii

Actualizat la data de: 24 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pentru prima decada din viata, din punct de vedere nutritional nu exista multe diferente intre alimentatia fetelor si cea a baietilor de aceeasi varsta. Dar odata ce este atinsa varsta adolescentei, lucrurile incep sa se schimbe. Necesitatile nutritonale se modifica nu numai din punct de vedere cantitativ ca urmare a noii perioade, dar si calitativ, deosebind alimentatia fetelor de cea a baietilor de aceeasi varsta. Si aceste schimbari continua pe tot parcursul vietii. In cele ce urmeaza poti afla care sunt principiile nutritive care iti pot asigura o viata sanatoasa si mereu in forma, si in ce alimente se pot gasi acestea. Perioada fertila: Fier si acid folic Daca va simtiti obosita in majoritatea timpului, de vina poate fi lipsa fierului din alimentatie. Femeile au nevoie de mai mult fier in perioada fertila a vietii, datorita faptului ca acesta se pierde in fiecare luna prin ciclul menstrual. De asemenea, fierul este necesar si in timpul sarcinii. De-a lungul... [continuare]

9 alimente recomandate cand aveti gripa

9 alimente recomandate cand aveti gripa

Actualizat la data de: 09 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cele mai comune afectiuni ale anotimpului rece - raceala si gripa, pot fi usor ameliorate printr-o alimentatie sanatoasa. Gripa este insotita adesea de lipsa poftei de mancare si de reducerea cantitatii de alimente consumate; din acest motiv, este foarte important ca in aceasta perioada sa se consume alimente care pot imbunatati starea de sanatate si care pot oferi organismului forta de care are nevoie pentru a lupta impotriva bolii. Alimente recomandate Indiferent daca suferiti sau nu de gripa, proteinele sunt intotdeuna necesare pentru un organism puternic.  Carnea fara grasimi, pestele, legumele, ouale si alunele sunt surse importante de proteine. Carne de curcan Carnea de curcan este bogata in proteine si contine foarte multe substante nutritive. Carnea de curcan ofera organismului energia necesara in lupta impotriva bolii. Suc de legume Probabil ca o salata ar fi unul din ultimele lucruri pe care doriti sa le consumati in timp ce aveti gripa. Un pahar... [continuare]

8 moduri de a va mentine sanatatea gurii

8 moduri de a va mentine sanatatea gurii

Actualizat la data de: 22 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pentru a avea o viata sanatoasa, este necesar sa aveti grija de gura si zonele din imprejurimile gurii. Este foarte important sa retineti ca pot aparea numeroase situatii periculoase daca nu aveti grija de cavitatea bucala. Intrebarea este cum puteti proteja gura si gingiile. In acest scop, trebuie sa va mentineti gura si gingiile curate. Inca din copilarie, este necesar sa stiti cum sa va portejati gura si gingiile. Sanatatea gurii 1. Vizitati medicul stomatolog. Multe persoane ocolesc dentistul din cauza fobiei dentare, motive financiare sau doar din neglijenta. Este recomandat sa se viziteze medicul stomatolog de cel putin 2 ori pe an pentru a se descoperi si a se trata din timp cariile, bolile gingivale, traumatismele sau cancerul, inca din stadii incipiente, pentru ca atunci cand problemele sunt usor tratabile sunt necesare mai putine cheltuieli. 2. Numarati anii. Copiii si adultii mai in varsta au tendinta de a amana ingrijirea dintilor, dar si in... [continuare]

Cat de sanatoase sunt alimentele dietetice?

Cat de sanatoase sunt alimentele dietetice?

Actualizat la data de: 06 Decembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista opinii contradictorii cu privire la beneficiile si efectele adverse ale dietelor pentru slabit. Acestea presupun consumul de alimente care au mai putine grasimi si mai putin zahar, dar si anumite substante chimice adaugate pentru a le imbunatati gustul. Au fost realizate diverse cercetari care au studiat acesti aditivi chimici controversati si s-au analizat efectele pozitive ale acestora pe termen lung. Dieteticienii recomanda, in cazul in care nu este prezenta o alta boala - cum este diabetul - sa se manance portii mici de alimente naturale pentru a se evita orice substanta chimica adaugata. Sorbitol Sorbitolul (E 420) este un substitut pentru zahar folosit pentru diminuarea cantitatii de zahar dintr-o dieta alimentara. Spre deosebire de zahar, care contine 4 calorii per gram, sorbitolul contine aproximativ 2.6 calorii per gram. Acesta este utilizat pentru prepararea bauturilor, inghetatei dietetice, siropurilor pentru tuse, bomboanelor... [continuare]

Indigestia: tratament homeopat

Indigestia: tratament homeopat

Actualizat la data de: 10 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fiecare individ trebuie sa adopte un regim alimentar moderat, pentru a evita indigestiile. Indigestia apare ca urmare a perturbarii proceselor de digestie specifice tractului digestiv superior (esofag, stomac, duoden - prima parte a intestinului subtire). Principalul simptom il reprezinta o durere surda sau senzatia de arsura localizata in partea superioara a abdomenului intre coaste si ombilic (epigastru). La aceasta se asociaza balonarea, greata sau varsaturile, regurgitatia sau sentimentul de plenitudine si saturate care se instaleaza la scurt timp dupa ce o persoana incepe sa manance. De cele mai multe ori, indigestia este un fenomen care debuteaza brusc si se manifesta o perioada destul de indelungata de timp. Exista pesroane care sufera de forma cronica a bolii. Acestea trebuie sa solicite un examen medical atent, urmat de teste de laborator in scopul de a exclude afectiuni grave ale sistemului digestiv superior - care pot include simptome... [continuare]

Tofu, o sursa importanta de proteine, fier si vitamina b

Tofu, o sursa importanta de proteine, fier si vitamina b

Actualizat la data de: 19 Martie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Tofu are in compozitie boabe de soia si este o sursa importanta de proteine, cu putine calorii, dar bogata in fier. Tofu are o aroma pe care putini oameni simt nevoia sa o imbunatateasca pentru a o transforma intr-un aliment si mai gustos. Pentru copii, tofu este un aliment agreat, intrucat este suficient de moale pentru a fi consumat chiar si de cei care nu au dentitia completa, dar suficient de consistent pentru a fi mancat cu degetele. Informatii nutritionale Tofu este bogat in proteine de inalta calitate, fiind o sursa de vitamina B si fier. In cazul in care agentul de coagulare folosit pentru preparat este sare de calciu, tofu este o sursa excelenta de calciu. Peste 50% din calorii provin din grasimi, iar o portie de 120 de grame de tofu contine aproximativ 6 grame grasime. Tofu are un continut redus de grasimi saturate si nu contine coelsterol. In general, cu cat este mai moale, cu atat tofu are mai putine grasimi. Tofu are de asemenea, un... [continuare]

Tratament naturist pentru anemia nutritionala

Tratament naturist pentru anemia nutritionala

Actualizat la data de: 31 Ianuarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Anemia nutritionala este determinata de absenta unor substante necesare hematopoiezei din cauza unor carente alimentare. Astfel, cantitatea de hemoglobina din globulele rosii este diminuata. Globule rosii, celulele care transporta oxigenul la tesuturi, constituie aproximativ jumatate din sangele care curge prin vene si artere, iar, zilnic, aproximativ 100 milioane de celule sanguine se formeaza in maduva osoasa. Materiile prime necesare pentru producerea unor noi globule rosii (eritrocite) sunt: fier, proteine si vitamine, dar mai ales acidul folic si vitamina B12. Dintre acestea fierul si proteinele sunt esentiale in construirea materiei colorata in rosu, numita hemoglobina. Durata medie de viata a unei globule rosii este de 120 zile, dupa care este distrusa si inlocuita. Fiecare persoana ar trebui sa aiba intre 12-15 g de hemoglobina la 1dL de sange (diferit in functie de sex, varsta si alti factori), iar in sistemul sanguin aproximativ 3.5 -... [continuare]

Alimentatia corecta a adolescentului

Alimentatia corecta a adolescentului

Actualizat la data de: 17 Februarie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentatia descrie procesul prin care o persoane consuma alimente din care organismul absoarbe nutrientii de care are nevoie pentru buna functionare. Alimentatia corecta in randul adolescentilor, si nu numai, contribuie la prevenirea anumitor afectiuni, imbunatateste starea generala de sanatate si ajuta la cresterea si dezvoltarea normala a organismului. Asimilarea adecvata de vitamine si minerale este poate cel mai important segment al alimentatiei. Vitaminele sunt substante organice prezente in organism. Organismul necesita cantitati mici de vitamine, deoarece rolul acestora este de a regla metabolismul si de a asigura dezvoltarea si functionarea normala a organismului. Mineralele sunt substante vitale pentru organism, acestea fiind considerate niste "caramizi" cu ajutorul carora se construiesc: sistemul muscular, articulatiile si oasele. De asemenea, aceastea sunt esentiale si pentru activitatea altor sisteme din organism, cum ar fi: hormonii, transportul... [continuare]

Importanta fierului in dieta

Importanta fierului in dieta

Actualizat la data de: 16 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Importanta fierului in organism Fierul reprezinta un macroelement ce se gaseste in toate celulele corpului. Importanta lui in economia organismului deriva din cantitatea in care se gaseste, 2,5-5 grame si din faptul ca peste 65% din total intra in structura hemoglobinei din hematii (proteina cu rol esential in transportul oxigenului catre celule si tesuturi). Organismul uman are nevoie de un aport consecvent si crescut de fier pentru a-si putea indeplini functiile. Fierul trebuie sa existe in permanenta si la un nivel cat mai ridicat deoarece functiile sale sunt multiple si au interesare plurisistemica, de exemplu: transporta oxigenul catre tesuturi, transporta diverse substante chimice implicate in metabolismul energetic, are actiune antioxidanta si este implicat in promovarea cresterii si dezvoltarii armonioase, in mentinerea imunitatii la niveluri optime si asigurarea functiei reproductive. Fierul se gaseste in organism in structura hemoglobinei si mioglobinei (proteina din... [continuare]

Prolaps de organe pelvine

Prolaps de organe pelvine

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multe femei care au nascut pot dezvolta un prolaps de organe pelvine. In timpul nasterii tesuturile si muschii care sustin organele pelvisului pot fi intinse sau pot slabi ceea ce duce la deplasarea organelor pelvine din pozitia fiziologica, la presiune sau exteriorizarea prin vagin. Pentru unele femei prolapsul pelvin devine o problema ce genereaza durere sau disconfort, oricum nu este intotdeauna o afectiune progresiva si se poate recupera in timp. Organele care pot fi implicate in prolapsul genital sunt: - vezica urinara - prolapsul vezicii urinare in vagin se numeste cistocel si este cel mai frecvent prolaps pelvin - uretra - prolapsul de uretra se numeste uretrocel - uterul - prolaps uterin - vaginul - prolaps vaginal - intestin subtire - prolapsul de intestin subtire se numeste enterocel - rect - prolapsul de rect se numeste rectocel. Chiar daca un prolaps de organe pelvine este ingrijorator, de obicei nu duce la probleme serioase. Un... [continuare]

13 obiceiuri sanatoase

13 obiceiuri sanatoase

Actualizat la data de: 29 Ianuarie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista 13 cai de a avea o viata sanatoasa si fericita. Sigur multe lucruri se pot spune, dar in cazul de fata 13 nu este un numar cu ghinion. In loc sa aduca nefericire, totusi, cele 13 obiceiuri de mai jos promit o viata viguroasa si vivace. Nu exista, desigur garantii, dar multe dintre ele au fost publicate in reviste stiintifice. Ignorarea lor poate avea repercursiuni asupra sanatatii fizice si psihice a persoanei. Obiceiul sanatos numarul 1: micul dejun in fiecare zi Persoanele care mananca micul dejun in fiecare zi sunt campionii sanatatii. Studiile arata ca aceste persoane au tendinta de a absorbi mai multe vitamine si minerale si mai putine grasimi si colesterol. Rezultatul este deseori un corp mai suplu, colesterol mai scazut si mai putine riscuri de supraalimentare. De asemeni, in 2003 Asociatia cardiologica americana a raportat ca persoanele care mananca de dimineata au riscuri mult mai mici de a fi obeze si a dezvolta diabet zaharat comparativ cu cei... [continuare]

Corpul tau: tot ce nu stii despre el!

Corpul tau: tot ce nu stii despre el!

Actualizat la data de: 30 Martie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Majoritatea persoanelor au impresia ca in urma orelor de biologie si antropologie invata totul despre organismul uman, insa materialele dedicate si cartile editate nu dispun de suficient spatiu pentru a cuprinde toate informatiile legate de acest subiect. Unele dintre informatiile prezentate in acest material pot fi considerate banale, altele "depasite" din punct de vedere al actualitatii, insa oricare dintre acestea ar putea sa va salveze viata intr-un moment neasteptat. Fapte neobisnuite Probabil va veti intreba de ce nu ati aflat aceste informatii in timpul orelor de biologie; de la tratamentul mahmurelii si pana la Sindromul Cefalgic (durerile de cap), toate aceste informatii trebuiesc cunoscute. 1. Fiecare persoana are o amprenta a limbii unica, la fel ca si cea digitala 2. Consumul de fructe si legume ar putea ajuta organismul sa-ti produca propria aspirina Conform Jurnalul de Agricultura si Chimie Alimentara, persoanele care consuma acid benzoic... [continuare]

Despre pirozis si refluxul gastro-esofagian

Despre pirozis si refluxul gastro-esofagian

Actualizat la data de: 08 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pirozisul, clasica arsura pe care o resimtim din cand in cand, este un simptom ce se datoreaza iritatiei mucoasei esofagiene datorata refluxului continutului gastric acid in esofag. Pirozisul este o acuza frecventa in cazul pacientilor cu boala de reflux gastroesofagian. Pirozisul este resimtit si ca o senzatie dureroasa, localizata retrosternal ce poate sa iradieze superior, catre gat, mandibula. Refluxul cronic de acid gastric se coreleaza si cu aparitia tusei sau chiar a simptomelor similare astmului bronsic. Desi uneori pacientii pot avea impresia ca problema are origine cardiaca, aceasta senzatie este eronata. Pirozisul este exclusiv o problema gastroenterologica, si chiar daca disconfortul resimtit poate fi localizat pe o zona mai intinsa, nu inima este cea care sufera de aceasta data. In timpul deglutitiei, bolul alimentar este impins din cavitatea bucala catre stomac. El strabate exofagul, o structura musculo-fibroasa lumenala al carei rol este de... [continuare]

Sfaturi pentru dieta alimentara de vara

Sfaturi pentru dieta alimentara de vara

Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Persoanele care vor sa slabeasca ar trebui sa incerce acest lucru pe parcursul verii, cand este mult mai usor sa adopte o dieta echlibrata si diversificata, fara a fi necesar sa se implementeze o cura drastica care poate duce la anumite dezechilibre nutritionale. Este important sa se retina faptul ca indiferent de dieta adoptata, este necesara hidratarea corespunzatoare (2-3 litri de apa zilnic). Rosiile si ardeii Legumele, in general, sunt alimente cu un continut bogat in vitamine si minerale. Culoarea acestora se datoreaza in mare parte unor constituenti precum, vitamina C, vitamina A, licopen etc. Legumele sunt ideale in dietele pentru slabit, rosiile si ardeii oferind si un aport caloric redus. Sfaturi pentru dieta cu rosii si ardei - alegerea unor rosii intens colorate, coapte, tari, cu miros caracteristic puternic; - pastrarea acestora in frigider (nu mai mult de cateva zile); - folosirea pe cat posibil a sucului si pastei de tomate fara aditivi si... [continuare]

Dieta si bolile cardiovasculare

Dieta si bolile cardiovasculare

Actualizat la data de: 12 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Specialistii in nutritie si cardiologii au convenit ca o dieta sanatoasa si echilibrata in nutrienti esentiali organismului poate influenta in mod benefic bolile de inima (poate avea rol atat in prevenirea cat si in ameliorarea lor). Regimul alimentar corect, combinat cu un stil de viata sanatos (in care exercitiile fizice sunt foarte importante) poate reduce semnificativ riscul de aparitie a bolilor cardiace, coronariene, a infarctului miocardic si accidentelor vasculare cerebrale. Prin scaderea nivelului de colesterol se scad si sansele de a dezvolta sindroame metabolice, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, obezitate sau sindroame dislipidemice severe. De asemenea, o dieta corespunzatoare confera organismului protectie impotriva osteoporozei si chiar impotriva unor forme de cancer (de exemplu, cancerul de colon). Surse de alimente sanatoase Adoptarea unui mod de viata sanatos, cu o dieta echilibrata, nu presupune realizarea unor eforturi suplimentare... [continuare]

Sfaturi utile pentru calatorii…exotice!

Sfaturi utile pentru calatorii…exotice!

Actualizat la data de: 01 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cea mai buna metoda de a evita orice tip de problema medicala este sa planificati totul din timp. Daca va faceti planuri de calatorie intr-o alta tara, in special intr-o tara exotica, este bine sa discutati cu medicul dumneavoastra cu cel putin 6 saptamani inainte sa plecati pentru a avea timp sa va faceti eventualele imunizari (vaccinari), sa va procurati medicamentele si sa va faceti asigurare medicala. In functie de regiunea in care mergeti, medicul va poate face anumite recomandari, deoarece sunt zone cu probleme medicale speciale. De exemplu, in multe regiuni din Africa inca mai exista malarie, febra tifoida, in tarile asiatice izbucnesc periodic focare de holera. De asemenea, recomandarile se fac si in functie de problemele de sanatate cu care se confrunta fiecare pacient in mod particular - de exemplu, un pacient cu patologie cardiaca si boala vasculara periferica ar trebui sa evite zborurile lungi cu avionul. Informatii utile pot fi furnizate de catre... [continuare]

Alimente periculoase in osteoporoza

Alimente periculoase in osteoporoza

Actualizat la data de: 14 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vorbim despre sare, cafeina, sucuri carbogazoase…Alimentele obisnuite din dieta ne predispun oare riscului de a dezvolta osteoporoza? Osteoporoza inseamna practic 'oase poroase' si descrie situatia patologica in care oasele noastre isi pierd din minerale si saruri si o data cu acestea si din rezistenta si forta si devin sfarmicioase, tasabile si foarte fragile si sunt predispuse riscului de fracturi, microarhitectura lor fiind foarte modificata. Uneri procesul este atat de avansat incat chiar si un traumatism minor le poate rupe. Cauza de baza a osteoporozei ? Pierderea de calciu, fosfor si alte minerale esentiale din os, aceasta fiind determinata de foarte multi factori. De aceea se considera ca etiologia osteoporozei este multifactoriala. Cele mai frecvente complicatii ale osteoporozei sunt fracturile: de sold, de humerus, dar si tasarile vertebrale. Desi se credea ca osteoporoza este o boala exclusiv a femeilor, din ce in ce mai multi barbati sunt... [continuare]

Salutare lume ,nu știu cum sa pun problema mea,avem un băiețel de 2,6 luni și problema este ca de vreo o săptămână este răcit și are amigdalite umflate și are niște bubițe pe limba ca niște afte ,am fost la doctorul lui pediatru și nea dat antibiotic și ceva de febra ,el o mai avut asa pana acum aceeași problema și tot asa nea dat doctorul și a fost ok ia trecut dar acum de trei zile nu I se ameliorează, și problema este ca nu vrea sa mănânce absolut nimic egal ca este vb de fructe mâncare de pe masa sau dulciuri egal ce nu manaca nimic de trei zile ,decât apa bea în rest absolut nimic nu mai știm ce sa ne facem ca suntem la pământ, cum am mai zis a mai avut și tot asa manca rău dar mânca ceva acum absolut nimic ,și na problema este ca ia antibiotic de doua ori pe zi plus siropul de febra și tuse super mare cu rupere din gat ,habar nu mai avem ce sa ne facem cu el.are cineva o problema asemănătoare și cumva o rezolvare sau nici nu mai știu cum... [continuare]

Pagina 5 din 11 (304 rezultate)