colesterol rau
Sparanghelul - beneficii pentru sanatate
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Sparanghelul (Asparagus officinalis) este o planta perena din familia Liliaceae, recunoscuta pentru proprietatile sale nutritionale si terapeutice. Acesta este consumat in mod frecvent ca leguma in intreaga lume si este apreciat nu doar pentru gustul sau delicat, ci si pentru beneficiile substantiale pe care le aduce sanatatii umane. In articolul de fata, vom explora in detaliu compusii bioactivi ai sparanghelului, beneficiile acestuia pentru sanatate, precum si posibilele contraindicatii. Compozitia nutritionala a sparanghelului Sparanghelul este o sursa excelenta de vitamine si minerale esentiale. Este bogat in vitamina K, vitamina C, vitaminele din complexul B (inclusiv B6, B1, B2, B3, si acid folic), vitamina E, precum si minerale precum fier, calciu, magneziu si potasiu. De asemenea, contine o cantitate semnificativa de fibre dietetice si antioxidanti, cum ar fi flavonoidele si polifenolii. Acesti compusi contribuie la efectele benefice ale... [continuare]
Grasimi sanatoase pentru inima
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati De ani de zile nutritionistii si medicii sustin beneficiile unei diete sarace in grasimi. Acestia au afirmat ca reducerea cantitatii de grasimi pe care oamenii o consuma este secretul pierderii in greutate, al scaderii nivelului de colesterol si prevenirii multor probleme de sanatate. Consumul anumitor alimente, cresc riscul de boli cardiovasculare si chiar daca schimbarea obiceiurilor alimentare poate fi dificila la inceput, importanta este perseverenta si o indrumare corespunzatoare. Cu toate acestea, grasimile au un rol important in mentinerea sanatatii fizice si mentale ale unei persoane. Grasimi bune versus grasimi rele Exista patru tipuri principale de grasimi in produsele alimentare. Acestea sunt: - grasimile trans - grasimile monosaturate - grasimile saturate - grasimile polinesaturate. Stiind care grasimi trebuie evitate sau cel mult consumate cu moderatie, o persoana va face alegeri inteligente privind alimentatia de zi cu zi, citind... [continuare]
Hipercolesterolemia: principii de baza
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Colesterolul este o substanta grasa, ceroasa, produsa la nivelul ficatului, dar care se gaseste si in anumite alimente de origine animala, precum produsele lactate, ouale sau carnea. Organismul necesita colesterol pentru o buna functionare. Celulele parietale (ale peretelui) vasculare sau membranele celulare au in structura lor colesterol; de asemenea, este nevoie de colesterol pentru a produce hormoni, vitamina D sau acizii biliari, ce ajuta la digestia grasimilor. Dar, organismul are nevoie doar de o cantitate foarte mica de colesterol pentru aceste nevoi. Cand se acumuleaza niveluri crescute din aceasta substanta in organism (hipercolesterolemie) apar problemele medicale, precum bolile coronariene, bolile cerebrale. Cresterea valorilor colesterolului se asociaza cu un risc crescut de a dezvolta un eveniment cardiovascular , potential fatal, intr-un interval de timp. Bolile coronariene Cand in organism se acumuleaza prea mult colesterol se... [continuare]
Maslinele, beneficii si informatii nutritionale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Maslinele sunt un aliment de baza in dieta mediteraneana, cu numeroase beneficii pentru sanatate. Aceste fructe in forma ovala produse de copacul Olea europaea apartin familiei botanice Oleaceae si genului Olea, furnizand un aport important de antioxidanti, minerale, fitosteroli si vitamine. Cele mai multe calorii din masline provin din grasimi mononesaturate, care reduc nivelul colesterolului rau LDL in organism si diminueaza riscul aparitiei bolilor coronariene si a atacului vascular cerebral. Informatii nutritionale Nutrientii importanti pe care maslinele ii contin contribuie la mentinerea starii de sanatate prin proprietatile esentiale bunei functionari a organismului. Informatiile nutritionale pentru 100 de grame de masline sunt: - Calorii 115 kcal; - Carbohidrati 6,26 grame; - Proteine 0,84 grame; - Grasimi totale 10,68 grame; - Fibre alimentare 3,2 grame; - Niacina 0,037 mcg; - Acid pantotenic 0,015 mcg; - Piridoxina 0,009 mcg; - Tiamina 0,003... [continuare]
Fructele cu coaja lemnoasa si sanatatea inimii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Consumul de fructe care au coaja lemnoasa este benefic pentru sanatatea inimii. Atat nucile, migdalele, alunele dar si alte feluri din aceasta categorie de fructe, contribuie la scaderea colesterolului atunci cand fac parte dintr-o dieta echilibrata si sanatoasa. Fructele care au coaja lemnoasa pot fi consumate la orice ora a zilei, ca gustare si sunt sanatoase intrucat contin acizi grasi nesaturati si multiple substante nutritive. Tipul de fructe care au coaja lemnoasa pe care le consuma o persoana nu este atat de important. Aproape orice fel de nuci sau alune poate face parte dintr-un regim alimentar care va sustine sanatatea inimii. Cele mai multe dintre studii au descoperit ca nucile si alunele scad nivelurile de colesterol rau din sange, imbunatatesc sanatatea mucoaselor arterelor sanguine si diminueaza posibilitatea dezvoltarii de cheaguri de sange care pot provoca un atac fatal de cord. Beneficiile fructelor cu coaja lemnoasa, pentru sanatatea... [continuare]
Vezica biliara (colecistul): boli specifice
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Vezicula biliara (colecistul sau fierea) este un organ in forma de para, cu o lungime de aproximativ 8 - 10 cm, legat de ficat prin ductul hepatic. Rolul colecistului este de a colecta secretia externa hepatica (bila), care contribuie la digestia alimentelor. Bila contine colesterol , saruri biliare, lecitina si alte substante. Functia veziculei biliare Principala functie a veziculei biliare este de a colecta si sintetiza bila secretata de ficat (principala substanta care contribuie la absorbtia si descompunerea grasimilor). Bila va fi stocata in canalele intrahepatice. Din vezicula biliara, bila va fi transportata prin canalele cistic si coledoc si apoi de-a lungul duodenului (prima parte a intestinului subtire) unde vor fi digerate, in primul rand, grasimile (lipidele) si vitaminele. Factori de risc Bolile de vezicula biliara prezinta urmatorii factori de risc: - supraponderabilitatea; - hipotiroidismul; - constipatia; - diabetul zaharat; - boala lui... [continuare]
Colesterolul este o substanta grasa, ceroasa produsa la nivelul ficatului, dar care se gaseste si in anumite alimente, precum cele de origine animala: produse lactate, oua si carne. Organismul necesita colesterol pentru o buna functionare. Totusi, cresterea colesterolului peste o anumita limita exacerbeaza, implicit si riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare. O parte din factorii ce contribuie la cresterea nivelului de colesterol seric pot fi controlati, altii, insa, nu. Factorii de risc necontrolabili includ: - sexul: dupa [continuare]
Generalitati Dieta TLC este un tip de dieta prin intermediul careia se limiteaza consumul de grasimi animale si se incurajeaza un stil sanatos de viata. Dieta este conceputa pentru a sustine scaderea colesterolului si a reduce riscul bolilor cardiovasculare sau atacurilor de cord. In plus, programul dietetic TLC implica si recomanda exercitiile fizice, dar si alte modificari in stilul de viata al unei persoane pentru o stare buna de sanatate. Aceasta dieta nu este un moft, fiind bazata pe studii stiintifice care i-au dovedit eficienta. Totusi, daca va doriti o dieta care sa va ajute sa pierdeti in greutate, dieta TLC nu este cea mai buna optiune. Cum functioneaza dieta TLC [continuare]
Generalitati Soia este considerata un aliment miracol. Totusi, care este adevarul despre soia? Aceasta contine o cantitate mare de proteine si substante nutritive si, are colesterol. Unii specialistii sustin ca o dieta bogata in proteine de soia poate contribui la prevenirea aparitiei bolilor de inima, iar izoflavonele continute de aceasta planta pot ajuta la preintampinarea anumitor forme de cancer. Cu toate acestea, exista cercetatori care au inceput sa caute raspunsuri daca soia ofera intr-adevar atat de multe beneficii pentru sanatate. Beneficiile consumului de soia Soia este incontestabil un aliment sanatos, care ar trebui sa faca parte din dieta oricarei persoane. In soia se gasesc o multime de grasimi sanatoase, fibre si proteine. Alimentele care deriva din soia (tofu sau lap [continuare]
Generalitati Nu puteti nega faptul ca untul este delicios. Untul este fabricat din grasimi animale si are o concentratie foarte mare de grasimi saturate si colesterol care dauneaza sanatatii inimii dvs., dar si organismului, in general. Totusi, in cazul in care colesterolul dvs. este prea mare sau daca doriti sa eliminati din dieta o parte din grasimile saturate ar trebui sa alegeti inlocuitori la fel de gustosi pentru unt. Facand acest lucru veti contribui la scaderea lipoproteinelor cu densitate mica sau a colesterolului LDL cunoscut sub denumirea de colesterol rau. Alternative sanatoase la consumul de unt Avocado - Daca veti pasa bine miezul unui fruct de avocado si il veti intinde pe paine veti obtine o gustare gustoasa si sanatoasa. Avocado este bogat in fibre, vitamina C, potasiu dar si grasimi benefice pentru organism. Cu ajutorul acestui fruct va veti mentine energia pe intreg parcursul zilei. De asemenea, uleiul de avocado ajuta la reducerea colesterolului si lupta... [continuare]
Generalitati Alimentele bogate in zahar sunt un adevarat pericol pentru persoanele bolnave de diabet, dar si pentru persoanele sanatoase si cele care doresc sa slabeasca, deoarece ficatul si pancreasul se suprasolicita, nivelul de colesterol creste, iar glicemia nu mai poate fi tinuta sub control. Prin urmare, adoptarea unei diete bazate pe alimente cu un continut scazut de zahar este o necesitate. Gustarile din timpul zilei pot fi o sursa excelenta de substante nutritive, dar si de glucide reduse la minim. Albusuri fierte Albusul de ou nu contine colesterol, grasimi saturate sau zahar. In schimb, furnizeaza organismului proteine pure, alaturi de o cantitate mica de vitamine din complexul B, potasiu si sodiu. Pentru o gustare sanatoasa intre mese, puteti consuma albusuri fierte, intrucat nu va afecteaza nivelul glicemiei. Sunca si salata verde O gustare cu un continut scazut de zahar poate fi compusa dintr-o felie de sunca de pui sau curcan, invelita intr-o frunza de salata... [continuare]
Vinetele, beneficii si retete sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Vinetele se remarca prin numeroasele beneficii pe care le aduc sanatatii, nu doar din prisma vitaminelor si mineralelor pe care le furnizeaza, ci si datorita antioxidantilor pe care ii contin, cu efecte benefice in reducerea nivelului de colesterol si prevenirea cancerului. Vinetele pot fi incluse in numeroase retete sanatoase, mai ales in timpul sezonului lor de recoltare, intre lunile august si octombrie. Valorile nutritionale ale vinetelor Beneficiile pe care vinetele le aduc sanatatii organismului deriva din nutrientii acestor legume populare si apreciate pentru gustul lor specific. Astfel, circa 82 de grame de vinete contin - Calorii 19 kcal; - Fibre 11% din doza zilnica recomandata; - Mangan 10% din doza zilnica recomandata; - Molibden 5,4% din doza zilnica recomandata; - Potasiu 5,3% din doza zilnica recomandata; - Acid Folic 4,5% din doza zilnica recomandata; - Vitamina K 3,5% din doza zilnica recomandata; - Cupru 3,5% din doza zilnica recomandata; -... [continuare]
Pe mine ma intereseaza in mod expres orice fel de tratament care imi poate oferi vindecarea tromboflebitei profunde cu trombi, venelor dure, umflate, obstructionate, care determina inrosirea pielii si dureri, circulatie profunda proasta, de la tromboflebita profunda am facut si eczema flebitica ce se intinde pe picior si este ca o crusta tare, ma mananca si ma doare, nu mai circula in acea portiune sangele si este cumplit. Nici in tot corpul sangele nu mai circula bine. Aceasta este o problema de-a mea pe care sper s-o rezolv cu ajutorul dumneavoastra. A doua problema este neputinta de a scapa de kilogramele in plus si sunt 120 kg. Am 56 de ani si imi doresc sa scap de aceasta povara dar organismul meu nu slabeste. Apoi mai sunt : colesterolul rau, venele ingrosate, faptul ca de multe ori scuip sange pentru ca se sparg vase de sange in interior, am flegme groase care ma ineaca si saliva nu e fluida seara la culcare, am hipotiroidie cu noduli pe tiroida, am inceput de scleroza de... [continuare]
Electroforeza lipoproteinelor elfo lipoproteine
Electroforeza lipoproteinelor masoara fractiile de lipoproteine pentru a determina distributia modificata si concentratia lipoproteinelor in ser, un factor de risc in dezvoltarea bolii coronariene. Lipoproteinele reprezinta complexe structurale, ce sunt compuse din lipide si apoproteine, cu un rol important in metabolism. Acestea indeplinesc functia de tralsport al colesterolului, trigliceridelor si fosfolipidelor in plasma. Lipoproteinele se clasifica astfel: - chilomicroni; - VLDL (lipoproteine cu densitate foarte mica); - IDL (lipoproteine cu densitate intermediara); - LDL (lipoproteine cu densitate mica); - HDL (lipoproteine cu densitate mare). Chilomicronii transporta trigliceridele exogene (din alimentatie) de la niveluol intestinului la tesutul adipos si muschi. Lipoptoteinele cu densitate foarte mica (VLDL) sunt responsabile pentru transportul trigliceridelor endogene (sintetizate hepatic) de la ficat catre tesutul adipos si muschi. Lipoproteinele cu densitate... [continuare]
Am 60 ani si sunt la menopauza de ceva timp.De cativa ani,am zgomote in urechea stanga,in special apar cand sunt foarte nervoasa,cand este vremea mai rece.Am si o circulatie proasta a sangelui(mainile,nasul,picioarele imi sunt reci,buzele sunt vinete).Transpir foarte mult,vara.La 1,64m am 54kg.Colesterolul rau si glicemia,sunt putin peste normal.Fiind o fire mai emotiva,nu am dat importanta deselor crize de palpitatii,pana am cazut din picioare,avand tensiunea foarte mica.Mi s-au facut perfuzii cu calciu,magneziu si ma simt bine acum Mananc destul de sanatos,fac miscare cat de cat. Mi s-a prescris Ginkgo biloba,pentru acufene,Aspenter pentru palpitatii.Am mai luat din proprie initiativa Omega 3,Spirulina,Coenzima Q10,Complex de vit B,am baut ceai verde vrac(doar dimineata). Ceea ce vreau sa intreb,cum si ce trebuie sa iau,pentru a ajuta organismul sa functioneze normal? [continuare]
Buna ziua, In urma unei situatii de risc, am o mare frica de infectie cu HIV. La 2-3 saptamani de la acest moment, am avut o stare asemanatoare gripei/racelii, care se manifesta prin tuse cu expectoratii, curgerea nasului si subfebra. La aproximativ 3 saptamani de la debutul acestui simptom, a inceput o stare de depresie puternica, care a durat cam 1 saptamana, disparand foarte brusc. In aceasta perioada, au fost si episoade scurte de dureri musculare, articulare si de cap, dar si amorteli in brate si o singura data o stare de lesin, cu transpiratie rece. Tot in aceasta perioada am pierdut in greutate si nu am avut pofta de mancare. Insomniile dureaza chiar si acum. Dupa aceasta a inceput umflarea ganglionilor de la gat, coborand spre brate, abdomen si zona inghinala. In aceasta etapa, in zonele respective am avut o senzatie de usturime/arsura, care dureaza inclusiv acum. De asemenea, au aparut transpiratii nocturne, strict in zona cefei. Cred ca acestea sunt toate... [continuare]
Facilitati de tratament
Clinici si cabinete medicale
Buna ziua! Doresc un sfat cu privire la ce analize pot sa mai fac in vederea depistarii si remedierii urmatoarei probleme de sanatate! De 5 luni de zile am un gust dulce in gura, acesta se amplifica in special dupa ce mananc. De asemenea la scurt timp dupa masa imi apar niste pete rosii pe fata, sub ochi. Am facut o serie de analize: hepatita b,c, tgp, tgo, glicemie, colesterol total, hdl,ldl, dintre toate doar analiza colesterolului rau a iesit neconforma cu putin fata de limita normala. Am fost la medicul de familie, iar la ecografie mi-a zis ca nu apar probleme la organe. Va rog sa imi dati un sfat cu privire la ce ar putea fi si ce alte analize si consultatii sa mai fac ? Multumesc. [continuare]
Lipoproteine (sange) lp
Lipoproteinele reprezinta complexe structurale, ce sunt compuse din lipide si apoproteine, cu un rol important in metabolism. Acestea indeplinesc functia de transport al colesterolului, trigliceridelor si fosfolipidelor in plasma. Lipoproteinele se clasifica astfel: - chilomicroni; - VLDL (lipoproteine cu densitate foarte mica); - IDL (lipoproteine cu densitate intermediara); - LDL (lipoproteine cu densitate mica); - HDL (lipoproteine cu densitate mare). Chilomicronii transporta trigliceridele exogene (din alimentatie) de la nivelul intestinului la tesutul adipos si muschi. Lipoproteinele cu densitate foarte mica (VLDL) sunt responsabile pentru transportul trigliceridelor endogene (sintetizate hepatic) de la ficat catre tesutul adipos si muschi. Lipoproteinele cu densitate intermediara (IDL) sunt formate din descompunerea VDLD si a HDL. Lipoproteinele cu densitate joasa (LDL) contin lipide (colesterol liber, fosfolipide si trigliceride) si proteine ce transporta... [continuare]
Lipide totale (sange)
Lipidele sunt substante organice grase si reprezinta cea mai mare sursa de energie pentru organism. Cea mai mare parte a grasimilor sunt depozitate sub forma solida in diferite organe sau in piele, o mica parte circuland in sange sub forma lichida. Doua lipide importante, colesterolul si trigliceridele, sunt transportate in sange prin particule de lipoproteine. Fiecare particula contine o combinatie de molecule de proteine, colesterol, trigliceride si fosfolipide. Lipidele sunt clasificate in functie de densitatea lor astfel: - lipoproteine cu densitate mare (HDL), - lipoproteine cu densitate scazuta (LDL), - lipoproteine cu densitate foarte scazuta (VLDL). Monitorizarea si mentinerea unor niveluri optime ale acestor lipide este importanta pentru sanatate. In timp ce organismul produce colesterolul necesar pentru a functiona corect, sursa pentru o parte din colesterol este dieta. Consumul unei cantitati prea mari de alimente bogate in grasimi saturate si grasimi... [continuare]
Apolipoproteina b apo b
Apolipoproteina B este componenta principala a „lipoproteinei cu densitate scazuta” - LDL, "colesterolul rau". ApoB se prezinta in doua forme – ApoB 48 si ApoB 100. ApoB este sintetizat in principal de intestinul subtire. ApoB 100 este apoliproteina gasita in lipoproteinele sintetizate de ficat. Nivelurile inalte se asociaza cu un risc crescut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare. [continuare]
Lipoproteina (a) (sange) lp(a)
Lipoproteina (a) sau Lp (a) este un tip de lipoproteina care transporta colesterolul in sange. Este similara cu lipoproteina cu densitate scazuta (LDL, colesterolul "rau") prin faptul ca are o singura proteina apolipoproteina B impreuna cu colesterol si alte lipide. Cantitatea de Lp (a) este determinata genetic si ramane relativ constanta pe durata vietii unui individ. Un nivel ridicat de Lp (a) se crede ca ar contribui la riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, testarea fiind un marker de risc cardiovascular. Deoarece aproximativ 50% din persoanele care sufera de atacuri de cod prezinta un nivel normal al colesterolului, cercetatorii au cautat alti factori care ar putea avea o influenta asupra bolilor de inima. Astfel, se considera ca Lp (a) poate fi un astfel de factor. Un nivel ridicat de Lp (a) este un factor important de risc pentru dezvoltarea prematura a depozitelor de grasime in artere. Lipoproteina (a) nu este pe deplin inteleasa, dar s-a demonstrat ca aceasta poate... [continuare]
monocite+bazofile+eozinofile =7.7 % ;volum eritrocitar mediu=83fL ;concentratie medie Hb./eritrocit =35.8 g/dL; largimea distributiei trombocitare(%)39.2;TGP(ALT)=54U/L;colesterol total =252mg/dL;HDL colesterol=59 mg/dL;LDL colesterol =171 mg/dL;restul analizelor sunt in limite normale .Ma puteti ajuta cu cateva explicatii ce as putea avea? [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Cardiologie , Cardiologie pediatrica , Chirurgie cardio-vasculara .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter