Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

colesterol hdl scazu

Cum iti afecteaza kilogramele in plus sanatatea?

Cum iti afecteaza kilogramele in plus sanatatea?

Actualizat la data de: 20 Aprilie 2021

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Surplusul de kilograme ne poate afecta grav sanatatea. S-a constatat ca tesutul adipos, nu este doar un rezervor de energie, el este responsabil de producerea unor hormoni, factori de crestere si cytokine. Cei mai importanti hormoni ai tesutului adipos includ leptina (factorul de satietate) si adiponectina (factor cu rol antiinflamator si in reglarea nivelului de glucoza). Acesti biofactori circula prin organism si transporta informatii catre alte organe metabolice active, cum ar fi: ficatul, pancreasul,muschii si creierul. Persoanele obeze, in comparatie cu cele cu o greutate normala, sunt expuse unui risc mai crescut de a dezvolta boli grave, cum ar fi: • Hipertensiune arteriala • Dislipidemie (Colesterol LDL ridicat, colesterol hdl scazut sau niveluri ridicate de trigliceride) • Diabetul de tip 2 • Boala coronariana • Accident vascular cerebral • Boli Osteoarticulare • Probleme de respiratie -apnee in somn • Cancer [continuare]

Informatii esentiale despre pancreatita acuta si cronica

Informatii esentiale despre pancreatita acuta si cronica

Actualizat la data de: 27 Noiembrie 2018

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Pancreatita acuta Definite si cauze Reprezinta o inflamatie acuta a pancreasului, care antreneaza o distrugere a glandei si a tesuturilor din jur de catre enzimele produse de pancreas, care sunt in mod normal evacuate in intestine pentru a participa la digestia alimentelor. In pancreatita acuta, acestea raman in pancreas si il “digera”. Cele doua cauze principale sunt blocarea unui calcul pe canalul comun care evacueaza bila si secretiile pancreatice in intestine, iar a doua cauza si cea mai frecventa este consumul de alcool, alaturi de o masa copioasa. Alte cauze pot fi: post operatorii, dupa examinari invazive, post-traumatice, boli metabolice, ca de exemplu hiperlipidemia familiala, boli endocrine, cum ar fi: hiperparatiroidism, infectia cu virusul Urlian si cu virusul Coxsackie, care cauzeaza complicatii severe si necesita internare intr-o sectie de boli infectioase. Patogeneza Patologia biliara cuprinde calculul inclavat in papila, ce determina spasm sfincterian cu... [continuare]

Rolul acizilor grasi in alimentatie. ce cantitate este indicata pentru consum?

Rolul acizilor grasi in alimentatie. ce cantitate este indicata pentru consum?

Actualizat la data de: 21 Iulie 2025

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Ce sunt grasimile Grasimile sau lipidele joaca un rol esential in biologia celulelor (peretele celular fiind constituit din lipide), tesuturilor, organelor si intregului organism uman, fiind necesare pentru corecta desfasurare a proceselor metabolice, semnalizarea celulara si mentinerea starii de sanatate. Din punct de vedere fiziologic grasimile indeplinesc doua functii importante in organism: - Rezerva de energie, fiind macronutrientii cu cea mai mare densitate calorica (1 gram furnizeaza 9/37 Kcal/Kj); - Rol structural – functional fiind precursori de hormoni si eicosanoizi paracrini care sunt semnalizatori (cell signalling), facilitand comunicarea intre celulele corpului sau controland reactiile inflamatorii. Aportul alimentar Aportul alimentar de grasimi trebuie sa prezinte maximum 25% din necesarul caloric zilnic pentru un individ sanatos, impartiti astfel: - AGS la maxim 7%, - Acizi trans maxim 1%, - AGPN aproximativ 10% - Acizi grasi mononesaturati 12... [continuare]

Steatoza hepatica non-alcoolica: cauze, factori de risc si preventie

Steatoza hepatica non-alcoolica: cauze, factori de risc si preventie

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce este steatoza hepatica non-alcoolica? Steatoza hepatica non-alcoolica (SHNA), cunoscuta si sub denumirea de ficat gras non-alcoolic (NAFLD – Non-Alcoholic Fatty Liver Disease), reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni hepatice cronice din lume. Cum se manifesta? Boala este caracterizata prin acumularea excesiva de grasimi (in principal trigliceride) in celulele hepatice, la persoane care consuma fie deloc, fie foarte putin alcool. Spre deosebire de steatoza hepatica alcoolica, aceasta forma nu este determinata de consumul etanolic, ci de un complex de factori metabolici, genetici si de mediu. Conform datelor epidemiologice recente, prevalenta SHNA a crescut semnificativ in ultimele decenii, in paralel cu epidemia globala de obezitate si diabet zaharat de tip 2. Se estimeaza ca intre 25% si 30% din populatia adulta a lumii prezinta forme variabile de steatoza hepatica non-alcoolica, iar in randul persoanelor obeze aceasta cifra poate depasi 70%. [continuare]

10 trucuri pentru a reduce colesterolul

10 trucuri pentru a reduce colesterolul

Actualizat la data de: 01 Aprilie 2021

Dr. Zarva Maria
Medic specialist medicina de familie

1. Carbohidratii produc cresteri ale nivelului de LDL-colesterol ("colesterolul rau"). Pentru ca o salata sa fie mai sanatoasa, inlocuieste crutoanele cu miez de nuca, care au un continut crescut in grasimi polinesaturate ("grasimi bune"), care scad LDL colesterolul si cresc HDL-colesterolul. 2. Bea vin rosu in loc de cockteiluri! Studiile arata ca o ingestie moderata de alcool poate produce o usoara crestere a HDL-colesterolului („colesterolul bun“). In schimb, tariile sau bauturile alcoolice amestecate cu sucuri de fructe, care contin carbohidrati, nu sunt deloc sanatoase. De exemplu, vinul rosu contine 10% din carbohidratii unei margarita. De asemenea, vinul rosu contine antioxidanti, flavonoizi, care scad LDL colesterolul si stimuleaza HDL colesterolul. Limita este de 2 pahare cu vin pe zi la barbati si 1 pahar l [continuare]

Suplimente alimentare utilizate pentru scaderea colesterolului

Suplimente alimentare utilizate pentru scaderea colesterolului

Actualizat la data de: 15 Mai 2025

Dr. SUATEAN DIANA-MARIA
Medic specialist Medicina Interna

Ce este colesterolul? Colesterolul reprezinta o substanta necesara organismului fiind produs chiar de catre acesta din acizi grasi, in special din grasimile saturate din alimentatie. Colesterolul este absorbit de asemenea si din produsele alimentare provenite in special de la animale. Valorile serice crescute ale colesterolului sunt deseori asociate cu ateroscleroza si bolile cardio-vasculare. Termenul de colesterol sanguin se refera in pricipal la existenta celor doua tipuri de lipide: LDL- colesterol (low density lipoproteine) proteine cu densitate mica, asa numitul colesterol “rau” si HDL- colesterol (high density lipoproteine) proteine cu densitate mare, asa numitul colesterol “bun”. Ce alimente scad colesterolul? Fractiunea HDL a colesterolului este denumita si fractiunea buna a acestuia deoarece organismul are nevoie de o cantitate din acest tip de colesterol pentru anumite functii importante. De aceea trebuie sa avem in vedere cresterea cantitatii de... [continuare]

De ce este recomandat sa consumati capsuni

De ce este recomandat sa consumati capsuni

Actualizat la data de: 31 Mai 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Capsunile sunt si foarte bune la gust, dar si extrem de sanatoase pentru organism. Ele contin o mare cantitate de vitamine C, E, B1, B2, B6, K, PP, antioxidanti - fenoli-antocianine si elagitanine - dar si acid folic, extrem de util in cazul femeilor insarcinate. De asemenea, capsunile sunt bogate in calciu, potasiu, magneziu, fier si fibre, acestea ajutand la buna functionare a digestiei. Silueta in forma de inima a capsunii este primul indiciu care arata ca acest fruct este bun pentru sanatate. Capsunile protejeaza inima, cresc colesterolul HDL (bun), scad tensiunea arteriala, si au un rol important in protejarea impotriva cancerului, au o mare capacitate antioxidanta. In plus, o portie de capsuni ofera mai multa vitamina C decat o portocala. Principalele beneficii ale consumului de capsuni • Imbunatatesc functia cognitiva . Pierderea memoriei si controlul activitatii musculare, care se datoreaza imbatranirii naturale, sunt anticipate in mod obisnuit la... [continuare]

Proprietati surprinzatoare ale mierii de albine asupra sanatatii

Proprietati surprinzatoare ale mierii de albine asupra sanatatii

Actualizat la data de: 25 Noiembrie 2022

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Mierea de albine este folosita atat ca hrana, dar si ca medicament inca din cele mai vechi timpuri. Mierea are foarte multe beneficii asupra sanatatii organismului, avand un continut foarte mare de substante nutritive benefice din plante. Contine substante nutritive Mierea de albine este un lichid dulce, gros, facut de albine. Acestea colecteaza zahar, in special nectarul bogat in zahar din flori. Odata ajunse in stup, albinele consuma in mod repetat nectarul, digerandu-l si regurgitandu-l. Produsul final al acestui proces este mierea, ea servind ca hrana pentru albine. Mirosul, culoarea si gustul mierii de albine depind de tipurile de flori din care a fost cules nectarul. Din punct de vedere nutritional, o lingura de miere de albine (21 grame) contine 64 de calorii si 17 grame de zahar, incluzand fructoza, glucoza, maltoza si zaharoza. Practic, mierea nu contine fibre, grasimi sau proteine. De asemenea, mierea de albine contine cantitati foarte mici de vitamine... [continuare]

Steroizii anabolizanti - ce ar trebui sa stiti?

Steroizii anabolizanti - ce ar trebui sa stiti?

Actualizat la data de: 13 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Steroizii anabolizanti sunt utilizati pentru anumite afectiuni medicale, dar, de asemenea, oamenii le folosesc ilegal in anumite situatii sportive pentru a-si mari masa musculara, performanta sau rezistenta si pentru a-si scurta timpul de recuperare intre antrenamente. Medicamentele sunt derivate in mod artificial din principalul hormon sexual masculin, testosteronul. Testosteronul este important in mentinerea cresterii musculare si dezvoltarea unor caracteristici secundare sexuale masculine, precum ingrosarea vocii si cresterea parului facial. Steroizii anabolizanti, denumiti si steroizi anabolici androgeni, pot dezvolta masa musculara si pot imbunatati performanta atletica, dar pot avea si efecte adverse semnificative, mai ales atunci cand sunt folositi in mod incorect. Utilizarile non-medicale pe termen lung pot duce la probleme cardiace, schimbari fizice nedorite si agresivitate. In ultimii ani, exista o preocupare tot mai mare in intreaga lume cu privire la... [continuare]

Lista celor mai periculosi aditivi alimentari

Lista celor mai periculosi aditivi alimentari

Actualizat la data de: 22 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt aditivii alimentari? Aditivii alimentari sunt folositi pentru a spori aspectul si aroma alimentelor si pentru a le prelungi termenul de valabilitate. Faciliteaza procesarea, ambalarea si depozitarea. Cu toate acestea, mai multi aditivi alimentari s-au dovedit a avea consecinte negative deosebit de grave asupra sanatatii, inclusiv consumul peste masura al aditivilor alimentari obisnuiti, asa cum este sarea, poate fi daunator. Unii aditivi alimentari sunt mai periculosi decat altii. In continuare este lista celor mai importanti aditivi alimentari care trebuie evitati si efectele nocive pe care le au asupra organismului: Indulcitori artificiali Aspartamul (E951), cunoscut mai mult ca Nutrasweet si Equal, se gaseste in alimentele "de dieta" sau etichetate ca fiind "fara zahar". Aspartamul este un neurotoxin si s-a dovedit a fi cancerigen. Afecteaza memoria pe termen scurt, iar componentele acestui indulcitor pot duce la tumora cerebrala, limfom, diabet, scleroza... [continuare]

10 alimente de vara care ajuta la pierderea in greutate

10 alimente de vara care ajuta la pierderea in greutate

Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Alimente de vara benefice pentru slabit Cele mai populare alimente de vara nu sunt doar gustoase, ci contribuie si la pierderea importanta in greutate. Continutul bogat de nutrienti, aportul sporit de apa si lipsa grasimilor saturate si a zaharurilor, in favoarea proteinelor slabe si a carbohidratilor complecsi care mentin senzatia de satietate, transforma urmatoarele alimente in adjuvanti reali in reglarea greutatii organismului pe timp de vara. Alaturi de o alimentatie echilibrata, miscarea din timpul verii, activitatea crescuta a glandelor sudoripare si apetitul alimentar redus pe fondul temperaturilor ridicate, constituie factori utili in inlaturarea excesului ponderal. Iata ce alimente specifice verii va ajuta sa scapati de kilogramele in plus. Fasolea si lintea Leguminoase accesibile, familiare tuturor si bogate in nutrienti, fasolea si lintea furnizeaza un aport generos de proteine, fibre, carbohidrati complecsi, fier, potasiu, magneziu si zinc. Medicii... [continuare]

10 remedii naturale pentru matreata

10 remedii naturale pentru matreata

Actualizat la data de: 10 Iunie 2019

Autor: SfatulMedicului

De ce apare matreata? Matreata este o afectiune a pielii scalpului, care provoaca mancarime, exfoliere, precum si ingrasarea parului. Exista numeroase medicamente eliberate fara reteta si sampoane speciale care trateaza matreata. Cu toate acestea, se poate scapa de matreata si acasa, folosind urmatoarele remediile naturale. Cauzele aparitiei matretii includ: - dermatita seboreica. - piele uscata. - reactii alergice la produse de par si de piele. - alte afectiuni ale pielii, cum ar fi eczema sau psoriazis. - dieta. - cresterea unei ciuperci asemanatoare drojdiei, numita Malassezia. 1. Ulei de arbore de ceai Uleiul de arbore de ceai este un ulei esential care provine de la planta Melaleuca alternifolia. De-a lungul istoriei, oamenii au folosit uleiul de arbore de ceai pentru a trata o varietate de conditii, cum ar fi acneea, ciuperca piciorului si dermatita. Uleiul de arbore de ceai contine un compus numit terpinen-4-ol, ce are proprietati antimicrobiene puternice si poate... [continuare]

De ce este micul dejun atat de important pentru sanatate si silueta

De ce este micul dejun atat de important pentru sanatate si silueta

Actualizat la data de: 30 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Micul dejun este numit, pe buna dreptate, cea mai importanta masa a zilei. Organismul are nevoie de nutrienti pentru a functiona in mod corect si pentru a se mentine in forma, iar privarea acestuia de hrana la inceputul zilei inseamna inducerea unor disfunctionalitati la nivel organic. Sanatatea si silueta au nevoie de un mic dejun echilibrat si nutritiv. Senzatia de foame care apare la jumatatea zilei, in lipsa mesei de dimineata, conduce intotdeauna la excese alimentare si la ingrasare. Kilogramele in plus si alti factori implicati in privarea organismului de micul dejun aduc prejudicii importante starii de sanatate in general. Consecintele renuntarii la micul dejun Oamenii de stiinta au descoperit, in cadrul cercetarilor efectuate de-a lungul timpului, ca renuntarea la micul dejun este asociata cu numeroase riscuri pentru sanatate, de la hipertensiunea arteriala, pana la obezitate si nivel ridicat de colesterol in sange. Interesant este faptul ca... [continuare]

Mit si realitate despre uleiul de peste

Mit si realitate despre uleiul de peste

Publicat la data de: 27 Aprilie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele sunt sursa noastra de nutrienti si elemente de toate tipurile necesare organismului uman. Exista multiple surse in mediul on-line de retete ideale, de alimente minune sau de un singur aliment care sa le contina pe toate. Principiul de baza este bun, in sensul in care un meniu diversificat este absolut necesar deoarece organismul are nevoie atat de ioni (adica sodiu, potasiu, magneziu, fier, iod, fosfor, lecitina si omega 3), are nevoie si de nutrientii de baza (adica proteine, glucide si lipide) dar si de vitamine (A, B1, B2, B6, B12, C, D, K). Insa sursele de pe internet asupra carora exista alimente care sa le contina pe toate aceste elemente este pe de-o parte fals, deoarece nu exista un panaceu universal sau un aliment universal cu un continut bogat in orice, insa exista anumite alimente care sa aiba un pluri-continut adica un aliment care sa contina mai multi din acesti excipienti vitali organismului. Este asadar obligatoriu a trece prin filtrul... [continuare]

7 motive intemeiate sa mananci cate un mar in fiecare zi

7 motive intemeiate sa mananci cate un mar in fiecare zi

Actualizat la data de: 19 Martie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Marul este un adevarat depozit de minerale, fibre si vitamine, fiind atat un remediu natural, cat si un aliat in curele de slabire. Marul este unul dintre cele mai consumate si mai apreciate fructe la nivel mondial. Este considerat chiar „fructul perfect” datorita aportului nutritional. Un mar de marime medie are circa 80 de calorii, 4 grame de grasimi, 0,26 grame de proteine, 21 de grame de carbohidrati, 4 grame de fibre, 90% apa, vitaminele A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K, precum si minerale: calciu, cupru, magneziu, mangan, fosfor, seleniu, sodiu, zinc. Pentru a te bucura de toate beneficiile pe care le aduce un mar e important sa il mananci cu tot cu coaja, intrucat aceasta are de doua, pana la de sase ori mai multi compusi antioxidanti decat pulpa. Iata cateva dintre motivele care te vor face sa intelegi de ce e bine sa mananci in fiecare zi cel putin un mar 1. Contine multa vitamina C. Aceasta intareste sistemul imunitar, imbunatateste functionarea... [continuare]

Diabetul poate fi favorizat de obezitate?

Diabetul poate fi favorizat de obezitate?

Actualizat la data de: 06 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Obezitatea reprezinta una dintre cele mai frecvente boli de nutritie din lume, ea avand amploarea unei pandemii, conform raportului OMS 2011, fiind considerata boala secolului XXI. Sedentarismul, alimentatia hipercalorica, consumul excesiv de grasimi saturate si de dulciuri rafinate sunt principalii factori care conduc la obezitate. Daca diabetul zaharat tip 1 nu poate fi prevenit, atunci cel de tip 2 poate, cu ajutorul optimizarii stilului de viata. Excesul ponderal reprezinta un pericol din cauza comorbiditatilor asociate si determinate de obezitate: hipertensiune, diabet zaharat de tip 2, sindrom de apnee in somn. Din pacate, de la obezitate la diabet zaharat distanta este foarte mica. Diabetul zaharat de tip 2 era cunoscut ca o boala care apare preponderent dupa varsta de 40 sau 50 de ani, insa in ultima perioada, alterarea echilibrului glicemic incepe sa-si faca prezenta mult mai rapid, la persoane tinere, inclusiv la adolescenti din cauza instalarii premature... [continuare]

Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale
Policlinica OCH Constanța
Cardiologie, Chirurgie vasculara, Gastroenterologie, Urologie, Stomatologie pediatrica 0241480400
Constanta, Strada Flămânda Nr. 19, Constanța
Comunitate medicala

Cum sa ne lasam de fumat?

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Fumatul

Ce efecte pe termen lung are fumatul asupra organismului? Ce sa fac ca sa ma las de fumat? Vreau indicatii pertinente ale persoanelor care au reusit sa se lase de fumat. Teorie stiu si eu dar in practica este foarte grea. Vreau ajutor. [continuare]

Buna ziua, Se poate ca HDL colesterol sa fie prea mult avand 92.6? Care este limita superioara normala? Multumesc! [continuare]

HDL colesterol 80.3 este o problema? Care este limita maxima normala? [continuare]

Hdl colesterol

Din Dictionar Termeni

Fractiune a colesterolului sangvin transportata de catre lipoproteine. Cantitatea de hdl colesterol nu trebuie sa fie mai mica de 1 milimol, adica 0,4 grame, la litru; cu cat nivelul lui este mai ridicat, cu atat riscul de boala coronariana (angor, infarct) este mai scazut. [continuare]

Buna ziua,mentionez ca mama mea anul trecut i sa scos fierea. Si de atunci se simte rau. A facut analizele si ia ieșit GGT crescut 164 si Colesterolul. Imi puteti da un răspuns mai despre ce este vorba si de la ce sa ajunsa sa creasca? [continuare]

Comunitate medicala

Crestere hdl mic

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Boli de inima

SOTUL MEU (57 ANI) ARE DOUA STENTURI (2002-2005) , HCV DESCOPERIT RECENT , TRATAMENT CU SORTIS 10MG; ASPENTER 75MG; ANALIZE RECENTE : COLESTEROL TOTAL 130; HDL 32; LDL 86; TRIGLICERIDE 120; TGO SI TGP MARITE AM CITIT RECENT DESPRE KRILL OIL (CRESTE HDL, SCADE LDL)AR PUTEA INLOCUI SORTISUL (TOXIC PTR FICAT) CU KRILL OIL DACA IA ASPENTER? PRINTRE CONTRAINDICATII SE AFLA SI ANTICOAGULANTELE - DOAR CU ACORDUL MEDICULUI. VA MULTUMESC ANTICIPAT RODICA DIN BISTRITA [continuare]

la analize mi-au iesit urmatoarele valori: -trigliceride 178 -colesterol total 220 -HDL colesterol 42 as dori sa stiu,care ar fi valorile normale,si tratament in acest caz.multumesc. [continuare]

Comunitate medicala

Colesterol

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Colesterol

va rog frumos daca se poate sa imi raspundeti si mie la o intrebare. un colesterol seric total de 200mg/dl trigliceride serice 108mg/dl un hdl colesterol de 33,30mg/dl si un ldl colesterol de 145,10mg/dl daca este bine sau rau si ce trebuie facut sau cum pot controla hdl-ul sa revina la limitele lui normale .va multumesc si astept raspuns [continuare]

Pagina 4 din 34 (1000 rezultate)