Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

chimen dulce

Bauturile dulci, un factor de risc pentru cancerele cavitatii bucale

Bauturile dulci, un factor de risc pentru cancerele cavitatii bucale

Actualizat la data de: 20 Mai 2025

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Ce este cancerul cavitatii bucale? Cancerul cavitatii bucale este o forma de cancer care se dezvolta la nivelul buzelor, limbii, gingiilor, obrajilor interiori, palatului sau planseului bucal. Cum se manifesta? Cancerul cavitatii bucale se manifesta prin ulceratii sau pete persistente in gura, durere, dificultati la inghitire sau vorbire, si uneori umflaturi sau sangerari inexplicabile. Simptomele pot fi usor trecute cu vederea in stadiile incipiente, ceea ce face importanta depistarea precoce. Simptome Cele mai frecvente simptome inregistrate sunt reprezentate de pete albe sau rosii, rani persistente la nivelul gingiilor, obrajilor, limbii sau buzelor, senzatia de amorteala sau furnicaturi la nivelul limbii, sangerare frecventa, durere sau dificultate in timpul masticatiei, inghititului si vorbitului, dificultate la miscarea libera a limbii sau a mandibulei si durere in gat sau urechi. In stadiile incipiente, afectiunea poate fi complet asimptomatica, insa celulele... [continuare]

Cum evitati pofta de alimente dulci?

Cum evitati pofta de alimente dulci?

Actualizat la data de: 28 August 2019

Autor: SfatulMedicului

In zilele noastre, alimentatia moderna si mancarea nepotrivita constituie un adevarat pericol pentru sanatate. Aceste alimente contin, din pacate, extrem de mult zahar si pot implicit crea dependenta persoanelor care le consuma. Multi oameni cred ca alimentele dulci le vor da energie pentru a-si termina cu bine ziua. Dar ceea ce ei ignora, este faptul ca aceasta energie nu dureaza decat cateva minute dupa ce au consumat dulciurile. Pe de alta parte, acest obicei poate avea repercusiuni serioase pentru sanatate: -Favorizeaza diabetul, obezitatea si bolile cardiovasculare; -Favorizeaza dezvoltarea tumorilor canceroase; -Afecteaza buna functionare a sistemului imunitar; -Distruge dintii si provoaca multiple carii; -Accelereaza procesul de imbatranire. Pentru a evita aceste neplaceri, medicii au cateva sfaturi care v-ar putea ajuta sa scapati de acest obicei: Regimul alimentar Pentru a scapa de zahar o data pentru totdeauna, trebuie sa va schimbati regimul alimentar si sa... [continuare]

Nostalgia: dulcea reamintire

Nostalgia: dulcea reamintire

Actualizat la data de: 25 Martie 2010

Autor: SfatulMedicului

Persoanele nostalgice in mod obisnuit au o stima de sine mai mare si un risc mai mic de a face depresie. Pentru Proust era o muscatura dintr-o briosa cu unt; pentru altii poate fi ca mancarea din copilarie, sau cateva note dintr-o melodie preferata sau imaginea unui joc de copii ce poate declansa intoarcerea cu mintea la multi ani in urma. In conditii normale, cel mai mic factor declansator poate elibera un numar mare de amintiri luminoase chiar si la persoanele cel mai putin sentimentale. Aceste reminiscente pot fi mai sanatoase decat se crede in mod normal. In ciuda faptului ca unori aceste amintiri pot fi dulce-amarui si majoritatea oamenilor au crescut spunandu-li-se sa traiasca in prezent, studii recente arata ca aceste intoarceri ocazionale in 'timp' pot oferi persoanei avantaje mari. Reamintirea unor evenimente frumoase timp de 20 de minute pe zi poate face persoana mai vesela fata de saptamana trecuta si mai fericita decat atunci cand se gandeste la viata curenta. [continuare]

Comunitate medicala

Bube dulci?

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Boli de piele

Buna seara ... Va rog sa m-a ajutați si pe mine dacă se poate am de o săptămana in jurul nasului si a gurii niște bune care secreta lichid galben si se face o colaje Galbena am fost la dermatolog mi a zis ca am bube dulci mi a prescris o crema fugidin h si betadina am 4 zile de când le folosesc si au început sa se extindă l am sunat si a zis sa i au antibiotic i au oxacilina de 500 si omicral 2 pastile la 24h ce e de făcut? Multumesc [continuare]

când mănânc dulciuri,mă ia o stare de rău amețeală ,oboseala etc a mai plătit cineva așa ? [continuare]

Am fost diagnosticat cu Ulcer Gastric dar ma doare si in piept se mai vinedeca [continuare]

Comunitate medicala

Dependenta de dulce

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diverse

Acum 2 ani am tinut dieta (m-am infometat) prin care am slabit 4 kg si care a fost urmata de consumul excesiv de alimente care mi-a adus cele 4 kg inapoi + inca 7 kg. Problema este acum ca sunt dependenta de dulciuri. Mananc o singura masa/zi iar restul zilei numai dulciuri. Si mai este o problema : ma gandesc mult la mancare, si imi doresc din ce in ce mai mult. Imi este frica ca o sa dau in diabet daca mai continui asa. Inainte de dieta nu aveam probleme cu alimentatia si nu dadeam asa mult importanta, adica cand imi era foame,mancam mancare, iar dulciurile erau in plus,cand imi era pofta. [continuare]

De ce sunt importanti morcovii in alimentatie si ce beneficii aduc

De ce sunt importanti morcovii in alimentatie si ce beneficii aduc

Actualizat la data de: 09 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Morcovii, denumiti stiintific Daucus carota, fac parte din familia legumelor radacinoase alaturi de patrunjel, pastarnac, marar, chimen etc si sunt consumati in intreaga lume, datorita gustului dulce si proprietatilor nutritive importante. Exista peste 100 de specii de morcovi la nivel global, care variaza de la nuanta portocaliu intens, pana la mov, galben sau alb. Cel mai frecvent, este consumata radacina morcovului, insa frunzele sale sunt si ele comestibile. Morcovii contin in proportie de 88% apa, 7% zahar, 1% proteine, 1% fibre, 1% cenusa si 0,2% grasimi. Fibrele din morcovi sunt constituite, in cea mai mare parte, din celuloza. Alte substante furnizate de aceste legume sanatoase sunt glucoza, xiloza si fructoza. Gustul dulceag se datoreaza acidului glutamic si altor aminoacizi, precum acidul lactic, acidul glicolic, acidul fenolic si acidul succinic (acid butandioic sau chihlimbar). Din prisma valorii lor nutritive, 128 de grame de morcovi... [continuare]

Dovleacul, beneficii si retete sanatoase

Dovleacul, beneficii si retete sanatoase

Actualizat la data de: 31 Octombrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dovleacul, aliment specific toamnei si indragit pentru gustul dulce foarte placut, detine proprietati nutritive cu beneficii multiple pentru sanatate. Acest rod principal al sezonului rece este surprinzator de bogat in antioxidanti si vitamine, putand fi inclus in numeroase retete sanatoase si apreciate. Pe langa faptul ca furnizeaza un numar mic de calorii, dovleacul este o sursa generoasa de vitamina A, antioxidanti flavonoizi polifenolici si carotenoizi, nutrienti care s-au dovedit esentiali starii de sanatate in numeroase demersuri stiintifice de specialitate. Valorile nutritionale ale dovleacului 100 de grame de dovleac contin: - Calorii - 26 kcal - Carbohidrati - 6.5 g - Proteine - 1.0 g - Grasimi totale - 0,1 g - Fibre alimentare - 0.5 g - Folati - 16 mcg - Niacina - 0.600 mg - Acid Pantotenic - 0.298 mg - Piridoxina - 0.061 mg - Riboflavina - 0.110 mg - Tiamina - 0.050 mg - Vitamina A - 7384 UI - Vitamina C - 9.0 mg - Vitamina E - 1.06 mg [continuare]

Sensibilitatea excesiva a dintilor poate fi prevenita!

Sensibilitatea excesiva a dintilor poate fi prevenita!

Actualizat la data de: 26 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Durere la contactul cu alimentele fierbinti, reci, dulci sau acre? Este un semn al sensibilitatii dintilor pe care foarte multi oameni il invoca atunci cand ajung in cabinetele medicale stomatologice. Aceasta durere poate fi brusca, ascutita si profunda in nervii terminali ai dintilor. O cauza foarte frecventa de sensibilitate a dintilor, in cazul in care nu este vorba despre o carie sau o plomba care lipseste, poate fi reprezentata de dentina expusa la nivelul radacinilor dintilor. In mod normal, dentina (al doilea strat, mai sensibil, al dintelui) este acoperita si protejata de smalt (la coroana), de cement (la radacina) si de gingii. Sensibilitatea dentinei se crede ca este data de faptul ca micii tubuli care leaga dentina de nervi sau pulpa servesc ca si conductori de sensibilitate. Senzatia poate fi una de durere. Cauze Cauzele sensibilitatii dentinei pot fi locale sau generale: 1. Cauze locale: - distrofiile de smalt si/sau... [continuare]

Remedii naturiste pentru cele mai frecvente boli

Remedii naturiste pentru cele mai frecvente boli

Actualizat la data de: 10 Februarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Chimenul, cimbrul, ghimbirul, scortisoara, pot fi remedii naturiste pentru multe dintre bolile des intalnite si ajuta la ameliorarea a diverse probleme de sanatate. Inainte ca o persoana sa mearga la farmacie sau la cabinetul medicului, daca disconfortul de care sufera nu este serios, ar putea incerca tratamentul naturist. Bunicii de multe ori au apelat la ierburi si condimente pentru vindecarea afectiunilor comune, in plus, aceste remedii au fost testate in timp si s-a dovedit a fi sigure si eficiente. Cand pot fi utilizate remediile naturiste? - Tuse - Cimbrul contine doua componente cu proprietati expectorante, ceea ce-l face o alegere excelenta pentru persoanele care tusesc, au congestie nazala, durere in gat sau bronsita. Planta are puternice proprietati antimicrobiene. Pentru un ceai de cimbru se va adauga o lingura de cimbru uscat la o ceasca cu apa fierbinte. Se va lasa amestecul timp de 10 minute si se va strecura. Se vor bea maxim trei cesti... [continuare]

Difilobotriaza sau botriocefaloza

Difilobotriaza sau botriocefaloza

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Difilobotriaza sau botriocefaloza este o parazitoza cauzata de infestarea organismului uman cu Botriocefal (Diphyllobothrium latum). Gazdele intermediare sunt minim 2: un crustaceu si un peste de apa dulce. Parazitul este unul din cei mai mari viermi ai clasei Cestodelor. Cestodele sunt viermi plati, care paraziteaza tractul gastrointestinal al vertebratelor. Sunt alcatuite din cap (scolex), gat si segmente individuale dotate cu organe reproductive. Scolexul este piesa care se prinde in mucoasa intestinala si pe seama careia se va dezvolta intregul parazit. Pe masura ce sunt fertilizate (se umplu cu oua), proglotele isi maresc dimensiunile si, in final, se desprind, eliminandu-se cu materiile fecale la exterior. Ciclul de viata al botriocefalului este complex si presupune existenta unei gazde infectate care elimina proglote gestante cu oua, in apa dulce care contine anumiti crustacei si pesti ce devin gazde intermediare. Puricele de apa dulce ingera embrionii. In... [continuare]

Cele 7 beneficii ale apei

Cele 7 beneficii ale apei

Actualizat la data de: 29 Noiembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Incercati sa pierdeti din greutate? Apa accelereaza metabolismul si ofera senzatie de satietate. Inlocuiti bauturile dulci cu apa. Un pahar inainte de masa taie apetitul. Consumul de apa accelereaza metabolismul mai ales daca apa este rece. Corpul trebuie sa lucreze pentru a aduce apa la temperatura sa, si pentru acest efort va arde cateva calorii. Apa intensifica energia Daca va simtiti fara vlaga si obositi, beti un pahar cu apa. Deshidratarea va face sa va simtiti astfel. Apa ajuta sangele sa transporte oxigenul si alti nutrienti la celule. Daca beti suficienta apa activitatea inimii de a pompa san [continuare]

Invata sa te hranesti sanatos: top alimente recomandate si alimente nesanatoase

Invata sa te hranesti sanatos: top alimente recomandate si alimente nesanatoase

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Inca din perioada copilariei stim ca este bine sa consumam fructe si legume si ca trebuie sa evitam gustarile dulci pe care, de altfel, orice copil le va prefera oricand. Inainte de a prezenta lista alimentelor nesanatoase, ar trebui sa stiti care sunt produsele alimentare pe care specialistii le recomanda pentru a avea o sanatate de invidiat. Top 10 alimente sanatoase 1. Cartofii dulci sunt bogati in carotenoizi, vitamina C, potasiu si fibre. 2. Painea din cereale integrale contine mai multe vitamine si minerale decat paine din faina alba, rafinata. 3. Broccoli are o cantitate ridicata de vitamina C, carotenoide si acid folic. 4. Pepenele verde este o excelenta sursa de vitamina C si carotenoide. 5. Fasolea are putine grasimi si multe proteine, in plus, contine mult acid folic si fibre. 6. Doar un sfert de felie de pepene galben furnizeaza necesarul de vitamina A si C. 7. Spanacul si varza pot aduce organismului un aport important de calciu, fibre,... [continuare]

Sensibilitatea dentara

Sensibilitatea dentara

Actualizat la data de: 26 Martie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sensibilitatea dentara reprezinta discomfortul, in multe situatii durerea, care apar la nivelul unuia sau mai multor dinti la contact cu bauturi sau alimente reci, calde si dulci, la periaj sau masticatie. Este o problema care afecteaza populatia intr-un procent foarte mare, statistic unul din 4 adulti sufera de sensibilitate dentara. Durerea este brusca, ascutita, de scurta durata, de obicei cateva secunde- intervalul de timp in care dintele este in contact cu stimulul. Cauzele aparitiei sensibilitatii dentare Sensibilitatea dentara apare datorita expunerii dentinei in mediul exterior. Dentina reprezinta stratul dentar mijlociu la nivelul caruia exista o multime de tubuli dentinari, canale ce contin terminatii nervoase din pulpa dintelui. In mod normal dentina este protejata de smalt (coroana dintelui) sau cement (radacina). Sunt situatii in care smaltul sau cementul se subtiaza sau dispar de pe anumite portiuni, ducand la dezgolirea dentinei si de... [continuare]

Merele si bananele in alimentatia copiilor

Merele si bananele in alimentatia copiilor

Actualizat la data de: 28 August 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bananele sunt preferate de bebelusi gratie gustului lor dulce, alaturi de mar, care este unul din fructele care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia copiilor. In plus, exista destul de multe soiuri de mere care pot fi introduse in regimul alimentar zilnic al micutilor. Merele Zicala "un mar pe zi tine doctorul departe" este destul de adevarata. Pentru inceput, este recomandat sa se evite merele acre pentru ca primul contact cu acest produs alimentar sa fie o experienta placuta. Copiii sunt pregatiti inca de la varsta de 6 luni sa consume mere. Merele contin pectina, o fibra care sustine bacteriile bune din intestin care, la randul lor tin la distanta bacteriile rele. Merele mai contin bor, un mineral care ajuta oasele sa ramana puternice si sanatoase si antioxidanti care ajuta organismul in lupta cu bolile. In plus, un mar contine un sfert din necesarul zilnic de vitamina C. In comert, exista diverse sosuri si sucuri de mere. Cand se vor... [continuare]

Pagina 2 din 34 (1000 rezultate)

Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed

Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil

Alege medicul potrivit pentru: Medicina alternativa .