Bauturile dulci, un factor de risc pentru cancerele cavitatii bucale

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Clinica: Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iasi
Ce este cancerul cavitatii bucale?

Cancerul cavitatii bucale este o forma de cancer care se dezvolta la nivelul buzelor, limbii, gingiilor, obrajilor interiori, palatului sau planseului bucal.
Cum se manifesta?
Cancerul cavitatii bucale se manifesta prin ulceratii sau pete persistente in gura, durere, dificultati la inghitire sau vorbire, si uneori umflaturi sau sangerari inexplicabile.
Simptomele pot fi usor trecute cu vederea in stadiile incipiente, ceea ce face importanta depistarea precoce.
Simptome
Cele mai frecvente simptome inregistrate sunt reprezentate de pete albe sau rosii, rani persistente la nivelul gingiilor, obrajilor, limbii sau buzelor, senzatia de amorteala sau furnicaturi la nivelul limbii, sangerare frecventa, durere sau dificultate in timpul masticatiei, inghititului si vorbitului, dificultate la miscarea libera a limbii sau a mandibulei si durere in gat sau urechi.
In stadiile incipiente, afectiunea poate fi complet asimptomatica, insa celulele canceroase se pot dezvolta si raspandi rapid.
Este important ca leziunea sa fie depistata inainte de metastazare in alte regiuni ale corpului, lucru care se intampla in aproximativ 3-7% dintre cazuri.
Legatura dintre consumul de bauturi indulcite si cancerul
Cei mai cunoscuti factori de risc pentru cancerul oral sunt reprezentati de consumul de alcool, fumatul si virusul papiloma uman (HPV).
Pe langa acestia, se mai asociaza terenul genetic si bolile gingivale netratate.
Alcoolul si tutunul sunt factori cancerigeni, cu influenta si in ceea ce priveste microbiomul oral al individului si cresterea proceselor inflamatorii.
In acelasi sens, consumul crescut de zahar din bauturi poate creste inflamatia, determinand inflamatii cronice.
Statusul inflamator si zaharul creeaza un mediu prielnic pentru cresterea numarului de bacterii de la nivel bucal si a stresului oxidativ, ceea ce creste riscul de cancer.
Deci, bauturile indulcite faciliteaza dezvoltarea unui mediu in care celulele tumorale se pot forma cu usurinta.
Pe langa conexiunile formate intre inflamatie si neoplazie, este important de mentionat si impactul pe care il au bauturile indulcite, cum ar fi sucurile si bauturile sportivilor asupra mucoasei orale.
Acestea fiind foarte acide, deterioreaza tesutul, in urma microleziunilor, celulele fiind mai susceptibile modificarilor neoplazice.
Articole recomandate
-
Adevarul despre consumul de bauturi dulci si riscul de cancer
-
Cancerul amigdalian, cel mai frecvent tip de cancer al orofaringelui
-
Cum evitati pofta de alimente dulci?
-
Ce spun studiile despre periajul electric vs cel manual
-
Medicii urologi actualizeaza modul in care trateaza Infectia urinara – Iat ...
-
Cancer
-
Semne ale cancerului cavitatii bucale ce nu trebuie ignorate
-
Cancerul cavitatii bucale
Nivelurile factorului de crestere asemanator insulinei (IGF-1) sunt crescute de rezistenta la insulina, determinata de consumul in exces de zahar, care este cunoscut ca fiind asociat cu cresterea frecventei dezvoltarii proceselor tumorale.
Stadii
Gravitatea simptomelor evolueaza pe masura ce se intarzie depistarea procesului neoplazic, acesta fiind impartit in 4 stadii.
Stadiul 0 este, cel mai frecvent, asimptomatic.
Tumorile aflate in stadiul 1 au diametrul sub 2 centimetri si grosimea sub 5 milimetri, fiind localizate in regiunea de unde au luat origine, tesuturile inconjuratoare fiind intacte.
Stadiul II se insoteste de aparitia simptomatologiei, date de cresterea in dimensiuni a formatiunii care poate avea intre 2-4 centimetri sau 5-10 milimetri grosime.
Tumorile aflate in stadiul 3 devin proeminente la nivelul gurii, in acest stadiu incep sa invadeze si ganglionii limfatici inconjuratori, determinand tumefierea (umflarea) acestora, ceea ce va crea senzatia de nod in gat si inghitire dureroasa.
Cel mai avansat stadiu (IV) presupune metastazarea catre regiuni inconjuratoare, precum laringele, oasele maxilarului, sinusurile sau nasul, dar si spre organe mai indepartate, precum plamanii.
Cancerul cavitatii bucale – in crestere la sexul feminin
Consumul de bauturi indulcite este un obicei frecvent intalnit in rutina zilnica a oamenilor. Desi nu sunt considerate o alegere buna in ceea ce priveste nutritia, consumul lor se mentine inca ridicat.
Prin cancere la nivelul cavitatii bucale sunt denumite tumorile care au ca punct de plecare buzele, limba sau gingiile si sunt diagnosticate cu precadere la sexul masculin, care asociaza comportamente de viata nesanatoase, precum fumatul sau consumul de alcool.
Cu toate acestea, in intreaga lume s-a remarcat un trend ascendent al incidentei cancerului cavitatii bucale la femei, fapt ce i-a determinat pe cercetatori sa studieze cauza posibila a acestei cresteri.
Astfel, noile studii au descoperit un alt risc al consumului bauturilor dulci si anume, riscul de cancer al cavitatii bucale, atat la fumatori, cat si la nefumatori.
Bauturile dulci incluse in studiu au fost reprezentate de bauturile carbogazoase cu zahar, cu sau fara cofeina si bauturile indulcite necarbogazoase, precum ceaiul sau limonada.
In acest sens, studiul publicat in martie, 2025 a depistat o asociere intre consumul crescut al acestor bauturi si cancerul cavitatii bucale la femei.
Riscul de neoplazie a fost de 4,87 ori mai ridicat la femeile care au consumat macar o bautura indulcita saptamanal, fata de cele care au consumat mai putin de o bautura lunar.
Riscul a fost depistat independent de asocierea cu alte vicii sau tabieturi, precum consumul de alcool sau fumatul.
Raportat la femeile nefumatoare si neconsumatoare de alcool, riscul de tumora la nivel bucal, in situatia consumului a cel putin unei bauturi dulci zilnic a determinat un risc de 5,46 ori mai mare fata de cele care consumau mai putin de o bautura dulce pe luna.
Preventie
Reducerea consumului de bauturi dulci este o strategie buna pentru mentinerea starii generale de sanatate, nu doar pentru scaderea riscului de cancere ale cavitatii bucale.
Zaharul afecteaza in mod negativ sanatatea orala, determinand aparitia bolilor gingivale, cariilor si cresterea inflamatiei.
Pe langa riscurile mentionate in ceea ce priveste cavitatea bucala, consumul in exces de zahar este precursor si pentru bolile cardiovasculare sau diabetul zaharat.
Persoanele care au deja asociat un risc inalt de a dezvolta procese neoplazice la nivel oral din cauza consumului de alcool, fumatului si istoricului familial de cancere orale au motive in plus sa isi modifice dieta si aportul de zahar, pentru ca factorul decisiv este consumul regulat in cantitati mari.
Cheia pentru preventia majoritatii afectiunilor si a mentine starea de sanatate odata cu trecerea timpului este moderatia.
Astfel, un consum ocazional de sucuri si alte bauturi indulcite nu va determina cancer.
De asemenea, pe langa reducerea consumului, este esential sa se programeze vizite regulate la medicul stomatolog pentru a se mentie atat igiena si sanatatea dintilor, cat si a se depista din timp modificarile aparute.
Avand in vedere ca strategia terapeutica si prognosticul cancerelor orale sunt excelente in momentul diagnosticarii precoce, este foarte important ca in momentul periajului dentar sa fie depistate zonele dureroase, ranile existente sau alte leziuni aparute pentru a fi examinate de catre medicul specialist.
Prognostic
Rata de supravietuire depinde de multi factori, printre care se numara stadiul tumoral si daca este supusa terapiei, intrucat in lipsa tratamentului, prognosticul este slab, doar 31% dintre pacientii cu stadiu I supravietuind la 5 ani si doar 12,6% dintre cei aflati in stadiul IV.
Prognosticul este mult mai bun in situatia in care pacientii se afla sub tratament, supravietuirea la 5 ani pentru persoanele din stadiu I fiind de 90% si 50% pentru cele incadrate in stadiul IV.
Concluzii
Studiile au descoperit o asociere intre consumul de bauturi zaharoase si cancerul bucal, insa nu s-au obtinut destule date incat sa se afirme ca aceste bauturi cauzeaza cancerul, fiind necesare mai multe cercetari in acest sens.
De asemenea, studiul a vizat descoperirea motivului cresterii incidentei cancerului in randul populatiei de sex feminin, motiv pentru care barbatii nu au fost inclusi in studiu, astfel, sunt necesare abordari suplimentare si in ceea ce priveste populatia de sex masculin.
Bibliografie
https://www.health.com/sugary-drinks-oral-cancer-risk-in-women-11704110
https://www.mdanderson.org/cancerwise/do-sugary-drinks-increase-colorectal-cancer-risk.h00-159698334.html
https://www.health.com/oral-cancer-symptoms-8610803
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
-
Cum poate influenta alimentatia riscul de cancer
-
Top 8 forme de cancer la barbati
-
Tipuri de cancer de san
-
9 motive sa consumati mai multi cartofi dulci
-
Alimentul care creste periculos riscul de cancer
-
Papapostolou prezinta tehnologia revolutionara care elimina frica de ace – ...
-
Bauturi extrem de periculoase pentru ficatul tau. Evita-le!
-
Supa de cartofi dulci si ghimbir