Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

ce alimente contin fier

Abc-ul aminoacizilor. care sunt alimentele care ii contin?

Abc-ul aminoacizilor. care sunt alimentele care ii contin?

Actualizat la data de: 21 Mai 2019

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Cat de importanti sunt aminoacizii Aminoacizii sunt compusi chimici sau asa-numitele "caramizi" ce alcatuiesc proteinele. Ei contin in proportie de 16% azot, iar din acest punct de vedere se deosebesc de zaharuri si acizi grasi care nu contin azot. Pentru a intelege mai bine cat de importanti sunt ei pentru viata, trebuie sa cunoastem importanta proteinelor - ce sunt elemente necesare fiecarei celule vii din organism, iar - dupa apa - aceste proteine constituie cea mai mare parte a corpului. In corpul uman, substantele proteice intra in alcatuirea muschilor, ligamentelor, tendoanelor, glandelor, organelor, unghiilor, firului de par, dar si alte multe fluide vitale din organism, fiind implicate si in cresterea si dezvoltarea osoasa. Enzimele si hormonii care au rol de a cataliza si regla majoritatea proceselor din organism sunt proteine, iar, pe langa asta, tot proteinele intervin si in schimburile de nutrienti intre fluidele intercelulare si tesuturi, sange sau limfa, regland... [continuare]

Alimentele bogate in amidon si ce rol au in dieta zilnica

Alimentele bogate in amidon si ce rol au in dieta zilnica

Actualizat la data de: 23 Mai 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele bogate in amidon sunt principala sursa de carbohidrati dintr-o dieta echilibrata, care asigura necesarul zilnic de nutrienti. Organismul utilizeaza amidonul pentru a furniza glucoza celulelor, insa sursa acestui carbohidrat complex este si ea importanta, intrucat trebuie sa detina si o valoare nutritionala crescuta, pentru a fi cu adevarat benefica. De pilda, dulciurile si alimentele din faina procesata contin si ele amidon, insa nu au alti nutrienti esentiali de oferit. Alegeti cu atentie produsele bogate in amidon, printr-o buna cunoastere a proprietatilor acestora. Amidonul si rolul sau in alimentatie Amidonul este constituit din lanturi lungi si complexe de zaharuri simple, de aceea este inclus in categoria carbohidratilor complecsi, despre care se credea in trecut ca nu cresc semnificativ nivelul glicemiei in sange. Recent, cercetatorii au descoperit ca unele alimente bogate in amidon pot creste indicele glicemic chiar mai mult decat unele... [continuare]

10 alimente cu un continut ridicat de magneziu

10 alimente cu un continut ridicat de magneziu

Actualizat la data de: 29 Mai 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele cu un continut ridicat de magneziu sunt o parte importanta a unei diete echilibrate. Acest mineral esential este necesar pentru mentinerea functionalitatii musculare si nervoase a organismului, intarirea sistemului imunitar, reglarea ritmului cardiac si consolidarea oaselor. Intrucat este implicat in peste 300 de reactii biochimice, deficienta de magneziu conduce la aparitia spasmelor musculare, bolilor cardiovasculare, diabetului, hipertensiunii arteriale, tulburarilor anxioase, migrenelor, osteoporozei si infarctului cerebral. Suplimentati sursele alimentare de magneziu, pentru o sanatate de fier, metinuta pe termen lung. Rolul magneziului in organism Putine persoane constientizeaza rolul central pe care magneziul il joaca pentru sanatate. Acesta este un element de baza pentru aproape toate functiile si tesuturile corporale, capacitatea de aparare a organismului, sanatatea cardiaca si protectia impotriva debutului diverselor tipuri de cancer... [continuare]

Alimente bogate in potasiu

Alimente bogate in potasiu

Actualizat la data de: 02 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele bogate in potasiu ar trebui sa se regaseasca zilnic intr-o dieta echilibrata. Acest mineral este un nutrient esential pentru organism, avand rolul de a mentine echilibrul fluidelor si al electrolitilor in corp. Deficientele in potasiu cauzeaza stari de oboseala, irascibilitate si presiune arteriala crescuta. Cu exceptia persoanelor care urmeaza un tratament cu dializa, supradoza de potasiu preluat din surse naturale este imposibila. Consumati cat mai des alimente bogate in potasiu, pentru a beneficia de toate proprietatile benefice ale acestui nutrient important. Beneficiile potasiului pentru organism Una dintre cele mai mari probleme ale dietei moderne este aportul prea mare de sodiu, comparativ cu cel de potasiu. Descoperirile recente arata ca suplimentarea dozei zilnice de potasiu, concomitenta cu reducerea consumului de sare, poate diminua riscul producerii unui accident vascular cerebral cu pana la 21%. Potasiul aduce numeroase beneficii... [continuare]

Reguli pentru un frigider curat si alimente sigure pentru consum

Reguli pentru un frigider curat si alimente sigure pentru consum

Actualizat la data de: 11 Noiembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Un frigider curat, care sa mentina alimentele la o temperatura corecta si in conditii optime, este una dintre caile principale de a tine la distanta bolile asociate cu consumul hranei contaminate de microorganisme periculoase. Mucegaiul, bacteriile si resturile alimentare din frigider cresc riscul contactarii unei toxiinfectii alimentare, astfel ca sunt importante igienizarea, programarea si curatarea corespunzatoare acestui aparat electrocasnic, in mod regulat. Intretinerea frigiderului pentru o sanatate de fier Urmatoarele reguli de baza ale intretinerii corecte a frigiderului din prisma mentinerii alimentelor sigure pentru consum trebuie sa fie respectate intocmai, pentru eliminarea oricarui tip de risc de imbolnavire. 1. Atentie la temperatura Prima conditie de care trebuie sa beneficieze alimentele pastrate la frigider este temperatura corecta. Monitorizarea si mentinerea hranei intr-un mediu suficient de rece previn dezvoltarea microorganismelor... [continuare]

Generalitati Este cunoscut faptul ca hrana intretine viata si nu invers. Toate activitatile pe care organismul le desfasoara zilnic sunt consumatoare de energie; aceasta energie isi are originea in degradarea nutrientilor pe care noi ii consumam zilnic. In continuare vom prezenta o serie de alimente si aportul lor nutritiv pe care il aduc organismului. Carne, peste, oua si derivate Carnea, pestele, ouale si preparatele din ele sunt principalele surse de proteine, continutul variaza intre 15 si 35%. Cantitatea de proteine variaza cu cantitatea de apa si grasime. In general, carnea prelucrata termic, fara grasime vizibila, are cam 30% proteine. Grasimile oscileaza in limite foarte largi (carne slaba 5%, peste 1%, carne grasa 35%). Acizii grasi saturati reprezinta sub 50% din grasimile din carne. Carnea de pui are cel mai mare continut de aiczi grasi polinesaturati si cel mai mic procent de acizi grasi saturati. Pestele reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi polinesaturati... [continuare]

Generalitati Preocuparea din ultimele decenii in ceea ce priveste adoptarea unui stil de viata cat mai sanatos si a unei alimentatii cat mai naturale s-a facut tot mai simtita si in Romania actuala. Romanii isi schimba, incet dar sigur, obiceiurile alimentare si imbratiseaza cu draga inima alimentele bio, suplimentele nutritive naturale si chiar produsele bio fara gluten. Populatia a inteles, in sfarsit, cat de daunatoare pot fi substantele chimice folosite in agricultura moderna si cat rau pot face mancarurile procesate si a ales, constient, sa se hraneasca mai natural si mai sanatos pentru a-si proteja corpul de aceste efecte nocive si pentru a-i asigura longevitatea. Ce sunt alimentele bio si de ce sunt benefice sanatatii Aceste produse includ fructele, legumele si cerealele naturale, cultivate si crescute intr-un mediu lipsit de pesticide sau fertilizatori chimici si a caror crestere nu a fost stimulata prin radiatii ionizate sau bioinginerie. Tot in categoria alimentelor... [continuare]

Alimente care seamana cu organele pe care le vindeca

Alimente care seamana cu organele pe care le vindeca

Actualizat la data de: 29 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca ati auzit zicala ”Esti ceea ce mananci” si nu stiti de ce, veti afla ca alimentele si organele din corp seamana mai mult decat credeti. De fapt, suprapunand avantajele a mai multor alimente in ceea ce priveste sanatatea, forma lor, precum si cea a organelor pe care le vindeca, se pare ca multe produse alimentare si organe se aseamana extrem de mult. Coincidenta sau nu, esential este faptul ca trebuie sa profitati de acest aspect pentru a avea grija de corpul si de sanatatea dumneavoastra. Nucile Santurile si pliurile nucilor se aseamana creierului. Ele sunt chiar impartite in 2 si reflecta emisfera dreapta si emisfera stanga a creierului uman. In afara de aceasta asemanare, oamenii de stiinta au demonstrat ca nucile pot fi benefice pentru acest organ, pentru ca sunt bogate in omega 3, un acid gras esential care stimuleaza functionarea creierului. Morcovii Taiati transversal un morcov si acesta va semana cu ochiul. Morcovii sunt plini de vitamine si... [continuare]

Alergiile alimentare la copii

Alergiile alimentare la copii

Actualizat la data de: 25 August 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alergiile alimentare sunt reactii ale sistemului imunitar la o proteina din anumite alimente care este considerata inofensiva pentru organism. Alergiile alimentare sunt mai frecvente la copii decat la adulti, la persoanele cu antecedente familiale de alergii, astm, febra fanului sau eczeme. La adulti si copii, alergiile alimentare apar in mod inegal. Daca doar 3,5% dintre adulti sunt subiectii unei astfel de probleme, aproape 10% dintre copii sunt inclusi. Toleranta naturala la proteinele alimentare straine este o particularitate biologica originala. La unii copii, exista un teren familial, o predispozitie genetica de a elabora anticorpi impotriva alergenilor naturali care intra in contact cu organismul prin cai naturale: piele si mucoase (respiratorii si digestive). In cazul in care copilul dumneavoastra are o alergie alimentara, va avea cu siguranta o reactie cutanata, dureri abdominale, nasul care curge, dureri de gat, mancarimi, ochii care curg, eruptii... [continuare]

8 alimente care cresc nivelul de energie din organism

8 alimente care cresc nivelul de energie din organism

Actualizat la data de: 08 Februarie 2016

Autor: SfatulMedicului

Perioadele in care te simti fara vlaga, cand organismul este slabit si parca nu mai ai forta sa faci absolut nimic, pot fi depasite mai usor cu ajutorul alimentatiei. Unele alimente reprezinta o sursa de energie inepuizabila si tin departe obosela si somnolenta. Ouale Bogate in proteine, ouale sunt alimentele preferate ale atletilor pentru ca le cresc capacitatea de rezistenta. Sunt o sursa rapida de energie , iar cand te simti lipsit de vlaga un ou fier te poate ajuta pentru a alunga aceasta stare. Contin biotina, care ajuta la producerea energiei, dar si colina, care ajuta la imbunatatirea functiilor neurologice. Nu este indicat insa consumul a mai mult de trei oua pe zi pentru a nu exista riscul cresterii nivelului de colesterol din sange. Varza murata Garnitura perfecta pentru mai multe feluri de mancare, varza murata aduce nenumarate beneficii pentru sanatate. Flavonoidele care rezulta in urma fermentarii ajuta la mentinerea elasticitatii vaselor de sange, oferind... [continuare]

Alimentele cu cel mai mare continut de vitamina c

Alimentele cu cel mai mare continut de vitamina c

Actualizat la data de: 02 Iunie 2016

Autor: SfatulMedicului

Citricele sunt alimentele despre care se spune cel mai des ca au un continut bogat de vitamina C. Insa aceasta vitamina, numita si acid ascorbic, se gaseste si in alte produse. Vitamina C este una dintre cele mai cunoscute dintre vitamine. Ea se consuma pentru a stimula energia, are proprietati antioxidante, care neutralizeaza radicalii liberi, protejand contra imbatranirii premature, dar ajuta si la intarirea sistemului imunitar si atenueaza simptomele infectiilor respiratorii. Pentru a profita de beneficiile sale, poti consuma 110 mg pe zi. Iata care sunt alimentele cu un continut bogat al acestei vitamine: 1. Broccoli In 100 de grame de broccoli se gasesc aproximativ 37 de mg de vitamina C. Il poti consuma ca garnitura, alaturi de o portie de peste. Mai contine potasiu, sodiu, vitaminele A, B12 si E, cat si fibre alimentare. Are si avantajul de a contine putine calorii, ceea ce il r [continuare]

Gutuia, alimentul minune al toamnei. zeci de beneficii intr-un singur fruct

Gutuia, alimentul minune al toamnei. zeci de beneficii intr-un singur fruct

Actualizat la data de: 26 Octombrie 2023

Autor: SfatulMedicului

Gutuile sunt fructele vedeta ale toamnei. Pe langa aroma lor deosebita, ele sunt un medicament natural, care amelioreaza numeroase afectiuni. Aceste fructe au sute de beneficii, de aceea trebuie sa le consumi in fiecare toamna daca vrei sa ai o sanatate de fier, mai ales in sezonul rece. Acestea nu doar ca ne feresc de raceli, dar previn anemia si stimuleaza pofta de mancare. Trateaza raceala si gripa Specialistii recomanda in sezonul rece consumul unei gutui pe zi. Aceasta previne inflamatiile gatului, iar semintele macinate calmeaza tusea si bronsita. Gutuile contin 37% din doza zilnica recomandata de vitamina C in 100 de grame. Intaresc sistemul imunitar Gutuile se numara printre cele mai bogate fructe in vitamine si minerale. Cu un continut ridicat de glucide, vitaminele A, B, C, calciu, potasiu, fosfor, magneziu si fier, ele intaresc sistemul imunitar, ajutandu-l sa lupte cu virusurile si inflamatiile. Pentru a inlatura [continuare]

Cum te pot afecta ambalajele produselor alimentare

Cum te pot afecta ambalajele produselor alimentare

Actualizat la data de: 16 August 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati PET-urile, pungile si cutiile din plastic, folia din aluminiu sau hartia cerata sunt ambalaje pe care le folosim zi de zi pentru protejarea sau depozitarea alimentelor. Acestea, pe cat sunt de utile, pe atat de nocive se pot dovedi. Cercetarile arata ca ambalajele pe care le utilizam in bucatarie pot introduce in hrana noastra o serie de substante daunatoare sanatatii. Cum ne pot imbolnavi ambalajele Folia din aluminiu Multe dintre retetele prezentate in cartile de bucate sau pe internet indeamna la utilizarea foliei de aluminiu in procesul de pregratire a anumitor preparate culinare. Recomandarea insa nu este una dintre cele mai sanatoase, intrucat studiile au aratat faptul ca, la temperaturi inalte, folia din aluminiu elibereaza in alimente ioni din aluminiu. Aluminiul modifica metabolismul calciul [continuare]

13 alimente delicioase care iti modeleaza silueta

13 alimente delicioase care iti modeleaza silueta

Actualizat la data de: 31 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Alimente care te ajuta sa slabesti Exista o serie de alimente care, dincolo de faptul ca sunt bune la gust, se dovedesc aliati de nadejde in lupta cu kilogramele inestetice. Practic, cu ajutorul lor se asigura o hrana sanatoasa si, totodata, ajutand la accelerarea arderilor, se elimina inclusiv surplusul de grasime. Ciupercile  Majoritatea tipurilor de ciuperci au putine calorii, in consecinta poti manca la discretie. De exemplu, 100 de grame de ciuperci Champignon contin doar 22 de calorii. Ananasul Are numai 50 de calorii la 100 de grame. In plus, este bogat in fibre care regleaza digestia, dar si antioxidanti, excelenti in combaterea celulitei. Accelereaza digestia proteinelor si regleaza nivelul de zahar din sange. Totodata, acesta ajuta la arderea depozitelor subcutanate de grasime. Merele Sunt sarace in calorii - 100 de grame de mere au 50 de calorii. In plus, sunt bogate in antioxidanti, vitamine si fibre. Grapefruitul . Contribuie la arderea grasimilor si la... [continuare]

Ce nu stiati despre poftele alimentare?

Ce nu stiati despre poftele alimentare?

Actualizat la data de: 03 Iulie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multe persoane se confrunta cu fluctuatii ale greutatii cauzate de poftele alimentare pe care nu si le pot controla. In cazul in care poftele sunt trecatoare, nu trebuie sa va faceti probleme, dar daca sunt persistente, atunci este bine sa luati masuri. Aceste pofte pot indica unele carente de minerale, vitamine sau acizi grasi, insa pot fi favorizate in egala masura si de factorii de stres. Principalele pofte alimentare si explicatia lor Pofta de ciocolata . Poate indica lipsa magneziului si/sau a vitaminei B, care ar trebui sa se regaseasca in dieta zilnica. Totodata, pofta de ciocolata poate fi un indiciu al unei vieti stresante, agitate, indicand necesitatea de odihna si relaxare. Aceste pofte apar mai ales in perioadele premenstruale, de aici si nevoia de a manca ciocolata in anumite perioade ale lunii. Este indicat sa nu consumati multe dulciuri, ci sa le inlocuiti cu nuci si seminte de in, dovleac, floarea soarelui, legume si fructe sau ciocolata neagra,... [continuare]

Alimentele care pot interactiona cu medicatia

Alimentele care pot interactiona cu medicatia

Actualizat la data de: 26 Iulie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Este cunoscut faptul ca anumite medicamente nu functioneaza bine impreuna. Totodata, si ceea ce mancati sau beti poate sa interactioneze si sa aiba efecte negative asupra medicatiei pe care o urmati. De aceea, pentru a evita astfel de neplaceri, inainte de a lua un medicament pentru prima data, intrebati medicul de familie sau farmacistul despre posibilele interactiuni dintre alimente si medicamentul prescris. Alimente si substante care pot interactiona cu medicamentele Grepfrut . Este un fruct care poate modifica anumite celule din intestin, prin urmare, poate sa nu fie recomandat consumul acestuia in cazul administrarii anumitor pastile. Lapte . Acesta poate ingreuna procesul de asimilare al unor antibiotice. Mai exact, mineralele din lapte, cum ar fi calciul si magneziul pot interactiona cu anumite antibiotice, diminuandu-le efectul. De aceea, asigurati-va care sunt lactatele pe care le puteti consuma in perioada in care urmati un tratament cu... [continuare]

Alimente care iti ofera energie dimineata

Alimente care iti ofera energie dimineata

Actualizat la data de: 20 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Principalele alimente care ofera energie Exista anumite alimente delicioase si sanatoase, care functioneaza ca un "incarcator" pentru organism. Pentru a avea energie pe tot parcursul zilei este foarte important sa nu sariti peste micul dejun, fiindca acesta asigura un start bun pentru intreaga zi si accelereaza metabolismul. Fructele O explozie de vitamine inseamna un plus de energie si de vitalitate. Incercati sa mancati si dimineata fructe, in special piersici, banane si struguri. Piersicile sunt asimilate foarte rapid de catre organism; ajuta la reglarea functiilor intestinale, elimina toxinele din corp, curata sangele si ofera un aport de energie. De asemenea, strugurii au un continut ridicat de magneziu, ingredient care este implicat in procesul de transformare a glucozei din sange in energie, in timp ce bananele au in componenta lor potasiu, ingredient care ajuta la mentinerea unui nivel optim de energie. Totodata, daca doriti sa aveti energie trebuie sa consumati zilnic [continuare]

Mamaliga, alimentul minune cu multiple beneficii asupra organismului

Mamaliga, alimentul minune cu multiple beneficii asupra organismului

Actualizat la data de: 20 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Porumbul este recunoscut pentru proprietatile sale astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice si este utilizat ca aliment, dar si ca planta medicinala de foarte multi ani. Porumbul este o sursa importanta de carbohidrati (amidon), proteine, acizi grasi nesaturati, vitamine din complexul B, vitamina E, precum si minerale esentiale precum fier, fosfor, magneziu, zinc si potasiu. De asemenea, contine fibre benefice pentru digestie Chiar si dupa fierbere, porumbul si malaiul isi pastreaza peste 60% din proprietatile nutritive, inclusiv fibrele, mineralele si o parte semnificativa din vitaminele din complexul B. Principalele beneficii • Dimiuneaza nivelul de stres din organism. Astfel, fiind bogat in vitaminele din grupa B, mai ales in vitamina B1, care are un rol deosebit de important asupra bunei functionari a sistemului nervos, a muschilor, a inimii si asupra productiei de globule rosii. • Mai mult, prin continutul de vitamina E, porumbul este util in... [continuare]

Ce bauturi si alimente interactioneaza cu medicamentele

Ce bauturi si alimente interactioneaza cu medicamentele

Actualizat la data de: 07 Septembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Anumite medicamente nu pot fi luate daca urmati in acelasi timp inca o schema terapeutica compusa din alt tip de pastile sau daca mancati anumite alimente, intrucat toate acestea pot avea efecte nedorite asupra medicatiei. De aceea, inainte de a lua un medicament pentru prima data, este indicat sa discutati cu medicul sau farmacistul pentru a inlatura eventualele efecte neplacute. Alimente pe care trebuie sa le evitati Grepfrut . Este recomandat ca grepfrutul sa nu fie consumat de catre persoanele care urmeaza un tratament medicamentos, el interactionand cu peste 200 de medicamente, printre care si antibioticele. De aceea, cel mai bine ar fi sa il evitati atunci cand urmati diferite tratamente. Lapte si produsele lactate . Este bine sa fie evitate daca urmati un tratament cu antibiotice, deoarece ionii de calciu, magneziul si fierul continute de lapte pot impiedica absorbtia antibioticelor din tractul digestiv. Laptele se poate consuma, dar la un interval de 3 ore... [continuare]

Ceapa rosie - alimentul cu multiple beneficii asupra organismului

Ceapa rosie - alimentul cu multiple beneficii asupra organismului

Actualizat la data de: 06 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ceapa este una dintre cele mai populare legume din lume. La nivel mondial exista peste 600 de soiuri de ceapa. Ceapa rosie este cea mai bogata in vitaminele A, B si C, dar si in saruri minerale precum: fosfor, natriu, calciu, magneziu, zinc si fier, acid folic si biotina, substante cu caracter antibiotic si diuretic. De aceea, este ideal sa consumati cat mai multa ceapa rosie, efectele ei benefice asupra sanatatii organismului fiind cunoscute de ani de zile. Principalele beneficii ale consumului de ceapa rosie • Dezinfectant natural . Ceapa rosie este un adevarat dezinfectant natural si se utilizeaza cu succes in tratarea starilor gripale, a racelilor, dar si a diferitelor tipuri de infectii, datorita continutului sau bogat in sulfat. • Reduce procesele inflamatorii . Ceapa rosie este benefica in lupta cu bacteriile; inclusiv infectiie cauzate de bact [continuare]

Deficienta de fier si consecintele asupra organismului

Deficienta de fier si consecintele asupra organismului

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Anemia feripriva Anemia reprezinta scaderea masei eritrocitare totale, avand ca parametri scaderea numarului eritrocitelor (hematiilor) si scaderea hemoglobinei (pigment eritrocitar). Anemia feripriva este o anemie hipocroma (cu colorit slab al eritrocitelor) si microcitara (cu eritrocite mici ca dimensiuni), ca urmare a carentei de fier din organism. In mod normal, in organism se gasesc 3-5 g de fier, din care mai mult de 60% se afla in hemoglobina, iar restul se afla in maduva spinarii, sub forma de depozite. Fierul rezultat din liza hematiilor (distrugerea hematiilor) e depozitat, legat de transferina (o proteina) la maduva osoasa, unde se utilizeaza pentru refacerea hemoglobinei. Este absorbit de catre organism la nivelul jejunului si ileonului (intestinului subtire), cu ajutorul acidului clorhidric. Cauzele anemiei feriprive - sangerari menstruale abundente; - sangerari in unele afectiuni, precum ulcerul gastroduodenal, hemoroizii, cancerul sau utilizarea cu regularitate... [continuare]

Alimente sanatoase care iti dau energia de care ai nevoie

Alimente sanatoase care iti dau energia de care ai nevoie

Actualizat la data de: 17 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In ultimul timp, oboseala nu te lasa, chiar daca dimineata bei o ceasca de cafea si la birou inca una? Este posibil ca anumite alimente din dieta ta sa nu te ajute sa-ti recapeti energia necesara pentru intreaga zi. Astfel, desi o persoana considera ca se hraneste sanatos, este posibil ca in dieta sa sa nu fie incluse exact alimentele care au rolul de a asigura organismului energia necesara functionarii optime. Concret, exista anumite alimente delicioase si sanatoase care sunt considerate adevarate baterii de energie pentru organism. Principalele alimente care aduc energie corpului • Fasole . Sunt foarte sanatoase pentru buna functionare a rinichilor, glandelor suprarenale si sistemului nervos. In plus, este considerata o sursa buna de proteine si antioxidanti care ofera organismului energie. • Oua . Galbenusul de ou este excelent, deoarece este bogat in complexul de vitamine B, adica acele vitamine responsabile pentru transformarea alimentelor in energie. In... [continuare]

Porumbul dulce: alimentul-minune cu multiple beneficii

Porumbul dulce: alimentul-minune cu multiple beneficii

Actualizat la data de: 13 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Porumbul dulce este o sursa bogata de carbohidrati. Acestia furnizeaza energie pe parcursul zilei, previn cresterile si scaderile bruste de glicemie si ofera o senzatie de satietate de lunga durata. 100 de grame de porumb contin 7 grame de fibre. Porumbul previne constipatia si mentine sanatatea tractului digestiv. Porumbul mai contine, de asemenea, si acizi grasi Omega-3 si Omega-6, vitamina B1 si vitamina B6, seleniu si magneziu. Toate aceste informatii nutritionale sunt valabile in cazul porumbului crud, insa cum acesta nu poate fi consumat ca atare, ci fiert sau copt, unele valori ar putea varia. Spre exemplu, vitaminele din complexul B, fiind hidrosolubile, se distrug prin fierbere prelungita. De aceea, porumbul copt ar putea sa conserve mai bine substantele nutritive decat cel fiert. Stiuletii de porumb pentru fiert sau pentru copt sunt culesi cand inca sunt insuficient maturizati, adica atunci cand bobul inca elimina un lichid laptos in momentul in care este... [continuare]

Care sunt cele mai bune alimente pentru sanatatea inimii?

Care sunt cele mai bune alimente pentru sanatatea inimii?

Actualizat la data de: 12 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bolile cardiovasculare raman in continuare criminalul numarul unu in Romania. Se estimeaza ca bolile de inima vor ramane principala cauza de deces in urmatorii ani. Specialistii recomanda 16 alimente care, atunci cand sunt consumate ca parte a unei diete echilibrate, ar putea ajuta la mentinerea sanatatii inimii. Alimente care pot imbunatati sanatatea inimii Exista numeroase lucruri care pot fi facute si respectate pentru protejarea sistemului cardiovascular. In primul rand, este recomandat un control de specialitate anual la medic, exercitiile fizice cel putin 30 de minute pe zi, renuntarea la fumat si reducerea nivelului de stres de zi cu zi. Una dintre cele mai simple schimbari in stilul de viata care are un efect pozitiv esential asupra sanatatii inimii este alegerea unor alimente care pot fi introduse in dieta zilnica. 1. Sparanghelul Sparanghelul este o sursa naturala de folat, care ajuta la prevenirea formarii unui aminoacid numit homocisteina in... [continuare]

Cele mai bune alimente care stimuleaza lactatia

Cele mai bune alimente care stimuleaza lactatia

Actualizat la data de: 13 Martie 2019

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pentru a produce lapte, organismul matern necesita calorii suplimentare. De asemenea, trebuie stiut ca anumite alimente si bauturi pot sa influenteze cantitatea de lapte produsa de o femeie. Alimente indicate Fulgii de ovaz Potrivit unor studii, fulgii de ovaz reprezinta unul dintre cele mai bune alimente care cresc productia de lapte. Pe langa acest lucru, ovazul reprezinta o sursa excelenta de substante nutritive importante pentru femeile care alapteaza, dar si pentru bebelusii acestora. Cele mai importante substante nutritive regasite in fulgii de ovaz sunt reprezentati de: - Fibre; - Fier; - Magneziu; - Zinc. Cercetatorii afirma ca nivelurile reduse de fier scad cantitatea de lapte produsa, astfel ovazul fiind un aliment foarte importat. Fulgii de ovaz sunt versatili, fiind usor de utilizat in numeroase retete. Drojdia de bere Drojdia de bere este o ciuperca pe care multi producatori o folosesc pentru a produce bere si produse de panificatie. Pe langa... [continuare]

Alimente pe care sa le consumati intotdeauna impreuna

Alimente pe care sa le consumati intotdeauna impreuna

Actualizat la data de: 30 Aprilie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista cateva alimente pe care, daca le consumati impreuna, va bucurati in totalitate de impactul lor nutritiv. Combinatiile de acest tip poarta numele de sinergie alimentara, un concept dezvoltat de profesorul Universitatii din Minnesota, SUA, David Jacobs. Aflati ce alimente sunt mai valoroase din punct de vedere nutritional, daca sunt savurate in acelasi timp. Ce este sinergia alimentara O teorie recent introdusa in lumea stiintifica, sinergia alimentara se bazeaza pe ideea ca urmarea unei diete echilibrate nu presupune doar concentrarea atentiei catre hrana in general, ci catre nutrientii specifici pe care aceasta o furnizeaza si modul in care acestia fuzioneaza. David Jacobs, specialistul american care promoveaza sinergia alimentara, crede ca efectul nutrientilor esentiali pentru organism trebuie sa fie luat in considerare prin combinarea lor, si nu individual, precum o face stiinta nutritionismului (unde accentul se pune separat pe lipide, proteine,... [continuare]

Topul alimentelor care ne ajuta sa facem fata mai usor caniculei

Topul alimentelor care ne ajuta sa facem fata mai usor caniculei

Actualizat la data de: 21 August 2019

Autor: SfatulMedicului

De ce avem nevoie de hidratare suplimentara vara? Apa este esentiala pentru organismul unei persoane, dar nu este singura care ajuta la hidratare. Oamenii isi pot creste nivelul de hidratare si aportul de lichide prin intermediul unui numar mare de alimente. Consumul de alimente bogate in apa poate mentine un nivel optim de hidratare, in special pe perioada verii, deoarece in aceasta perioada organismul pierde apa si electroliti prin sudoratie. Castravetii Castravetii au un continut de apa de 96,73%. De asemenea, reprezinta o sursa ideala de potasiu, fosfor si magneziu, dar contin si o cantitate mica de calciu. Desi nu contin vitamine si minerale precum alte legume, castravetii au in componenta lor nutrienti speciali numiti cucurbitacine. Acesti nutrienti sunt importanti, deoarece ofera protectie impotriva aparitiei diabetului. Consumul de castraveti are numeroase beneficii precum: - ajuta la pierderea in greutate; - contin numerosi antioxidanti; -... [continuare]

Cele mai bune 5 alimente care lupta cu imbatranirea

Cele mai bune 5 alimente care lupta cu imbatranirea

Actualizat la data de: 04 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Alimente care lupta cu imbatranirea Pentru a avea o viata lunga si sanatoasa, oamenii trebuie sa manance doar alimente bune si de calitate. Multe persoane sunt familiarizate cu aceasta afirmatie, dar nu stiu care sunt aceste alimente. Cifrele oficiale indica faptul ca, in prezent, primele trei tari din lume cu cea mai mare speranta de viata sunt Principatul Monaco, Japonia si Singapore. Aceste locuri sunt asociate cu o calitate inalta a vietii, iar un element important este consumul de mese sanatoase. Este important de stiut ca nu exista anumite super-alimente in aceste tari, iar oamenii ar trebui sa urmeze diete echilibrate si nutritive. Cu toate acestea, introducerea in alimentatie a unor produse alimentare poate ajuta la lupta cu imbatranirea, deoarece sunt mai hranitoare si pot proteja impotriva bolilor. Cele mai bune alimente care lupta cu imbatranirea Alimentele care lupta impotriva imbatranirii joaca un rol important in mentinerea sanatatii pielii,... [continuare]

Pagina 3 din 28 (820 rezultate)