Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

benzoat de sodiu

Ce ar trebui sa contina o masa sanatoasa

Ce ar trebui sa contina o masa sanatoasa

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2024

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Ce este regimul alimentar sanatos Un regim alimentar sanatos este, in cazul copiilor, baza cresterii si dezvoltarii lor armonioase si, in cazul adultilor, previne aparitia unor boli cronice. Ce trebuie sa contina Un regim alimentar de calitate contine o varietate mai mare de legume si fructe, cereale integrale, proteine, lactate semidegresate si uleiuri sanatoase. De asemenea, are un continut scazut de grasimi de tip saturat si trans, dar, si de sare si zahar. Toate aceste caracteristici duc la un aport corespunzator de vitamine, minerale si macronutrienti (adica proteine, glucide si grasimi). Importanta regimului alimentar sanatos Un consum scazut de legume, leguminoase si fructe, adaosul de zahar si glucide rafinate, un aport crescut de alimente procesate si sedentarismul sunt factorii care contribuie la aparitia obezitatii, atat in cazul copiilor cat si in cazul adultilor. Prevenirea si tratamentul obezitatii la populatia pediatrica poate reduce comorbiditatile pe... [continuare]

Interactiunea alimentelor cu medicamentele

Interactiunea alimentelor cu medicamentele

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2018

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie

Generalitati Daca trebuie sa luati medicamente este necesar sa consultati medicul pentru a evita interactiunile nedorite si uneori periculoase dintre alimente si medicamente. Grepfrut-ul Fruct al plantei citrus paradisi, fam. Rutacee, originar din Asia. Acest citric este bogat in vitamina C (40 mg%), potasiu (230 mg%), continand si compusi de tip glucarat, care pot avea actiune de prevenire a cancerului de san. Grepfrut-ul contine limonoizi, care inhiba formarea tumorilor. Grepfrut-ul roz - rosu contine licopen (care se gaseste si in rosii, caise, portocale rosii), un puternic antioxidant cu actiune de prevenire a cancerului de prostata. Pulpa de fruct este bogata in fibre alimentare solubile si insolubile cu efect de scadere a indexului glicemic, de stabilizare a glicemiei si de reducere a colesterolului sanguin. Atentie! Acest efect este caracteristic numai consumului de pulpa de fruct, nu si consumului de suc de grepfrut. Efectul se datoreaza pectinelor care se... [continuare]

Bauturile carbogazoase: 15 motive pentru a renunta la ele

Bauturile carbogazoase: 15 motive pentru a renunta la ele

Actualizat la data de: 28 Februarie 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bauturile carbogazoase sunt preferatele societatii din sec. 21, in fiecare an consumandu-se tone de astfel de lichide. Bauturile carbogazoase sunt non-alcoolice, fiind preparate din apa, cafeina si un agent aromatizat. Exista totusi posibilitatea ca si in aceste bauturi sa se gaseasca suc de fructe sau alcool - sub 0.5% din volumul total pentru ca bautura sa fie incadrata in sectorul bauturilor non-alcoolice. Deoarece majoritatea persoanelor nu sunt constiente de riscul impus de consumul acestor bauturi, in cele ce urmeaza va prezentam 15 efecte secundare grave. 15 motive pentru a renunta la bauturile carbogazoase Stiti in ce masura bauturile carbogazoase, cofeinizate, care contin zahar sau indulcitori artificiali, dauneaza organismului? Renuntarea la consumul acestor produse este poate unul dintre cele mai eficiente lucruri pe care le puteti face pentru imbunatatirea starii generale de sanatate. 1. Nu detin proprietati nutritive In aceste bauturi nu exista... [continuare]

Dieta pentru sindromul adhd

Dieta pentru sindromul adhd

Actualizat la data de: 22 Martie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati ADHD este o tulburare comportamentala manifestata prin imposibilitatea persoanei afectate de a se concentra asupra unei activitati anume. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin modificari ale dispozitiei, anxietate, impulsivitate, ostilitate, tulburari ale somnului asociate cu alte simptome precum durerea de cap, migrenele si disconfortul gastric. Persoanele care sufera de aceasta afectiune, de regula, prezinta o greutate mica la nastere, sufera de alergii sau de boli autoimune. Acest sindrom afecteaza in mod egal atat femeile cat si barbatii. Sindromul ADHD nu se trateaza definitiv, astfel, desi simptomele se diminueaza considerabil acestea persista si in perioada adulta. In randul specialistilor circula o regula potrivit careia ADHD este o afectiune ce presupune deficienta functionala a grasimilor EPA si DHA, situatie care adesea coincide cu carenta de fier si/sau zinc. In prezent, nu exista suficiente informatii pentru a fi stabilita o schema de... [continuare]

Sindromul reye - posibila complicatie cauzata de administrarea aspirinei

Sindromul reye - posibila complicatie cauzata de administrarea aspirinei

Actualizat la data de: 10 Septembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sindromul Reye este o afectiune relativ rara, insa foarte grava (chiar cu potential fatal in absenta unui tratament de specialitate prompt instituit), ce apare mai ales la copii cu varsta intre 6 si 12 ani si care se pare ca este indusa de administrarea de aspirina in tratamentul unor infectii virale ale tractului respirator superior de tipul varicelei, gripelor, dar si a gastroenteritelor. Localizarile de electie ale acestui sindrom sunt sistemul nervos central (creierul, indeosebi) si ficatul. Cauze Leziunile principale sunt reprezentate de steatoza hepatica (ficat gras) si encefalopatia acuta noninflamatorie (cu edem cerebral masiv). Boala poate fi tratata, insa evaluarea rapida a copilului este de maxima importanta. De aceea, parintii sunt sfatuiti sa se prezinte de urgenta cu copilul la spital daca acesta prezinta semne si simptome sugestive in urma administrarii aspirinei pe fondul unei afectiuni virale. Din cauza gravitatii acestui sindrom, aspirina... [continuare]

Importanta sodiului in dieta

Importanta sodiului in dieta

Actualizat la data de: 28 August 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce este sodiul? Sodiul este un mineral esential, avand rol important in mentinerea functionalitatii corespunzatoare a organismului. Rolul sodiului in organism El intervine, alaturi de potasiu, in reglarea echilibrului hidrosalin, influentand astfel direct valorile tensiunii arteriale si ale volemiei si participand in mod activ la mentinerea homeostaziei mediului intern. De asemenea, sodiul are rol in mentinerea la parametrii normali a activitatii musculare si nervoase. Aproximativ 30% din sodiul prezent in corp este depozitat in oase, restul fiind distribuit in lichidele organismului. Este un constituent de baza al plasmei sangvine, iar 60% din totalul sau se afla in lichidele extracelulare (cele care scalda celulele). Prin prezenta sa in concentratie mare in sistemul circulator, influenteaza tensiunea si are rol anticoagulant. Impreuna cu un alt electrolit important, potasiu, sodiul intervine in mentinerea valorilor normale ale pH-ului sangvin. Printre... [continuare]

Dieta pentru adhd reprezinta o solutie?

Dieta pentru adhd reprezinta o solutie?

Actualizat la data de: 21 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca sunteti un adult care sufera de ADHD, trebuie sa stiti ca o dieta speciala va poate ajuta in gestionarea simptomelor bolii. O dieta pentru tratarea ADHD stimuleaza in sens pozitiv activitatea creierului si diminueaza unele simptome ale conditiei, cum ar fi nelinistea sau lipsa de concentrare. Dieta pentru ADHD poate contine produse alimentare care au efecte benefice asupra conditiei sau, suplimente. Program dietetic pentru ADHD Un program dietetic pentru ADHD poate fi de obicei, alcatuit din: - Regim alimentar pentru ADHD - include alimentele pe care le consumati zilnic. Cum poate alimentatia sa afecteze ADHD? Cercetatorii sunt de parere ca unele alimente pe care pacientii cu ADHD le includ in dieta lor pot influenta pozitiv sau negativ evolutia bolii. Consumul anumitor alimente poate fi restrictionat pentru imbunatatirea starii de sanatate a bolnavilor cu ADHD. La fel de importanta este eliminarea anumitor alimente sau ingrediente care sunt suspectate ca... [continuare]

Lista completa a e-urilor si alimentele in care se gasesc

Lista completa a e-urilor si alimentele in care se gasesc

Actualizat la data de: 16 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati E-urile sunt codurile oficiale folosite pentru desemnarea substantelor chimice folosite ca aditivi alimentari in industria de consum a Uniunii Europene. Aceste titulaturi se regasesc pe etichetele alimentelor comercializate in cadrul UE, normele de siguranta si aprobarile pentru introducerea pe piata apartinand Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (AESA). Istoria listei oficiale a E-urilor In anul 1962, s-a aprobat publicarea unei liste unice care sa cuprinda toti aditivii alimentari utilizati in industria de consum. La inceput, aceasta lista a fost populata de coloranti, ca in 1964 sa fie completata de conservanti, in 1970 de antioxidanti si in 1974 de emulsificatori, stabilizatori, intaritori si agenti gelifianti. In multe tari europene, termenul de "E-uri" este utilizat cu o conotatie peiorativa, care face trimitere catre ingredientele artificiale nocive din hrana. In realitate, multi compusi naturali ai alimentelor sunt identificati cu un indice E:... [continuare]

Pericolele pentru sanatate aduse de colorantii alimentari

Pericolele pentru sanatate aduse de colorantii alimentari

Actualizat la data de: 10 Decembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Colorantii alimentari sunt folositi in industria de profil de decenii intregi. In prezent, produsele pe care oamenii le cumpara din supermarket contin cel putin un colorant alimentar, producatorii din intreaga lumea folosind anual circa 7 milioane de kilograme de coloranti sintetici, potrivit statisticilor Centrului pentru Stiinta in Interes Public (CSPI). Pericolele pentru sanatate ale acestor substante raman un subiect aprins de dezbatere, cata vreme exista multi specialisti care scot la lumina o serie intreaga de riscuri, de la aparitia tulburarilor de comportament la copii, pana la declansarea cancerului mai tarziu in viata. Colorantii alimentari si bolile pe care le produc Multi coloranti naturali folositi in trecut in industria alimentara au fost interzisi de autoritati, din pricina toxicitatii lor despre care se discuta aprins in secolul XX. De atunci, companiile au inceput sa ii inlocuiasca treptat cu coloranti artificiali. Din pacate, acestia din... [continuare]

Lucruri pe care ar fi bine sa le stiti despre apa de gura

Lucruri pe care ar fi bine sa le stiti despre apa de gura

Actualizat la data de: 07 Februarie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Apa de gura este un produs destinat unei igiene orale depline, pe care medicii stomatologi il recomanda pentru a fi utilizat in mod regulat. Diversitatea produselor destinate ingrijirii cavitatii bucale, prin care se numara si apa de gura, poate crea confuzie. In plus, ingredientele folosite sunt si ele mai putin intelese de consumatori, fiecare adresandu-se unor scopuri distincte reimprospatarea respiratiei, protectia impotriva cariilor, prevenirea acumularii de placa dentara sau albirea dintilor. Informatiile urmatoare va ajuta sa alegeti apa de gura potrivita necesitatilor proprii. Tipuri de apa de gura Exista doua tipuri principale de apa de gura, din prisma scopului in care acest produs de igiena orala este folosit. - A pa de gura cosmetica. Este conceputa pentru clatirea cavitatii bucale pentru obtinerea unei respiratii mai proaspete, dar si pentru albirea graduala a dintilor. - Apa de gura terapeutica . Aceasta contine ingrediente active care omoara... [continuare]

Cei mai periculosi aditivi alimentari

Cei mai periculosi aditivi alimentari

Actualizat la data de: 13 August 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele procesate sunt adesea tratate cu aditivi - substante care adauga culoare, sporesc aroma sau cresc durata de valabilitate. Aditivii nu sunt neaparat periculosi, intrucat in majoritatea cazurilor previn deteriorarea alimentelor si ajuta la mentinerea valorii nutritive a acestora. Cu toate acestea, o dieta bogata in alimente procesate este corelata cu obezitate, hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare si cancer. Aditivi asociati cu efecte negative asupra sanatatii Glutamat monosodic (E621) . Este o sare sodica din acidul glutamic, un aminoacid non-esential aparut natural. Este un aditiv alimentar clasic, utilizat pentru a intensifica aroma preparatelor. Glutamatul monosodic a fost extrem de controversat, mai ales dupa un studiu din 1969 efectuat asupra soarecilor de laborator, in urma caruia s-a constatat ca a provocat efecte neurologice nocive, afectand cresterea si dezvoltarea acestora. Totusi, aditivul este foarte probabil sa nu aiba niciun efect... [continuare]

Zaharul si hiperactivitatea

Zaharul si hiperactivitatea

Actualizat la data de: 10 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Starea de hiperactivitate reprezinta o tulburare ce apare caracteristic in copilarie, chiar inainte de varsta de 7 ani, si include in tabloul clinic o stare permanenta de neliniste psiho-motorie, incapacitate de concentrare, impulsivitate sau combinarea acestora. Manifestarile trebuie sa fie prezente timp de minim 6 luni pentru a ridica suspiciunea de hiperactivitate, sa aiba o intensitate moderata spre severa si sa fie excluse alte cauze ce pot determina un astfel de comportament din partea copilului (de exemplu, instalarea pubertatii). Hiperactivitatea sau ADHD este o problema de sanatate ce afecteaza un numar crescut de copii. In Statele Unite, de exemplu, 10% dintre copiii de varsta scolara fiind diagnosticati deja ca avand aceasta tulburare. Gradul de activitate fizica, dar si psihica se coreleaza cu varsta si influenteaza in mod direct necesarul caloric al copilului. La 2 ani un copil normal este considerat a fi mai activ decat unul de 10 ani, precum si... [continuare]

Cat de sanatoase sunt alimentele dietetice?

Cat de sanatoase sunt alimentele dietetice?

Actualizat la data de: 06 Decembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista opinii contradictorii cu privire la beneficiile si efectele adverse ale dietelor pentru slabit. Acestea presupun consumul de alimente care au mai putine grasimi si mai putin zahar, dar si anumite substante chimice adaugate pentru a le imbunatati gustul. Au fost realizate diverse cercetari care au studiat acesti aditivi chimici controversati si s-au analizat efectele pozitive ale acestora pe termen lung. Dieteticienii recomanda, in cazul in care nu este prezenta o alta boala - cum este diabetul - sa se manance portii mici de alimente naturale pentru a se evita orice substanta chimica adaugata. Sorbitol Sorbitolul (E 420) este un substitut pentru zahar folosit pentru diminuarea cantitatii de zahar dintr-o dieta alimentara. Spre deosebire de zahar, care contine 4 calorii per gram, sorbitolul contine aproximativ 2.6 calorii per gram. Acesta este utilizat pentru prepararea bauturilor, inghetatei dietetice, siropurilor pentru tuse, bomboanelor... [continuare]

Bambec, comprimate

Din Medicamente

Ce este Bambec si pentru ce se utilizeaza Indicatii Astmul bronsic. bronsita cronica, emfizemul si alte afectiuni pulmonare in care bronhospasmul constituie un factor agravant. Mod de administrare Este recomandat ca tratament de intretinere in astm si alte afectiuni pulmonare in care bronhospasmul constituie un factor agravant. Se administreaza o data pe zi, cu putin inainte de culcare. Dozele vor fiind individualizate. Adulti: Doza initiala recomandata este de 10 mg. In functie de efectul clinic, dupa 1 - 2 saptamani doza poate fi crescuta la 20 mg. La pacientii care au tolerat bine un tratament anterior cu 2-agonisti orali, doza initiala recomandata este de 20 mg. La pacientii cu functie renala afectata (RFG Varstnici: Doze ca la adulti. Copii 2-5 ani: Doza recomandata este de 10 mg (10 ml), iar la copiii orientali 5 mg (5 ml) datorita diferentelor de cinetica. copii 6-12 ani: Doza recomandata este de 10 mg (10 ml). In functie de efectul clinic, dupa 1 - 2 saptamani... [continuare]

Compozitie 20 mg lidocaina hidroclorica anhidra, 12,5 g adrenalina tartrica, 6 mg clorura de sodiu, 0,5 mg natr. pirosulfis, aqua ad injectabila ad 1 ml. Indicatii Anestezia prin infiltratie in proceduri stomatologice cu durata mai lunga. Anestezia prin bloc regional in stomatologie. Doze si mod de administrare Dupa infiltratie, efectul Xylocainei cu adrenalina se instaleaza rapid, in medie 2 - 3 minute. Instalarea blocului mandibular se realizeaza in 5 minute sau mai mult. Durata unei anestezii eficiente variaza de la individ la individ si depinde de tipul tehnicii anestezice folosite. In medie, durata unei anestezii eficiente este de 60 minute. Dupa o anestezie regionala efectuata corect, ex. bloc mandibular, anestezia poate dura 2 ore sau mai mult. Injectarea se va face lent, cu aspirare atenta inainte si in timpul injectarii, pentru a evita injectarea intravasculara accidentala care poate avea efecte toxice. Se va utiliza doza minima care determina o anestezie... [continuare]

Buna ziua, Numele meu este Mihai N, am 20 de ani si sunt student la UPB. M-am abonat la acest forum in speranta ca ma puteti ajuta cu cateva sfaturi, sugestii si eventual raspunsuri la intrebarile mele privind boala de care sufar de ceva timp. In vara anului 2011 au aparut primele simtome de reflux gastric, in urma unui regim alimentar haotic si a consumului de alcool, cafea, tigari (tigara si cafeaua pe stomacul gol, tigara imediat dupa masa, mancam cand imi aduceam aminte, etc.). Medicul de familie m-a calmat cu un tratament de o saptamana (emanera-esomeprazol + debridat + motilium) care a functionat mai bine decat ma asteptam. Problema insa a reaparut dupa cateva luni, intrucat nu am tinut un regim alimentar adecvat - obisnuiam sa mananc fast-food, junk-food - astfel ca am inceput sa iau esomeprazol pe cont propriu, observand ca are efect, fara a mai cere sfatul medicului. Aceasta automedicatie s-a repetat de cateva ori: de fiecare data simptomele treceau in... [continuare]

Buna ziua ...ma numesc Anca si am un baietel de 4 anisori....cum a venit iarna suntem intruna raciti....face rosu in gat ....tuse uscata ...curge nasucu....urmeaza si un tratament ptr imunitate Ribomunil.....dar cum merge la gradinita o saptamana face rosu in gat....si acuma doamna doctor ne-a prescris Sumetrolim ,nurofen si Robitusin...facuse febra.....dar tot nu i-a trecut si facem tratamentul de 6 zile......in aceasta iarna a facut si bronsita acuta ...otita medie.....si vesnicul rosu in gat.....zii de zii bea portia de Multi Sanastol....fructe si am o foarte mare grija fata de el.....ce as putea sa mai fac sa-i maresc imunitatea???si cum sa scapam de rosu in gat ???multumesc anticipat! [continuare]

Pagina 3 din 3 (77 rezultate)