Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

beneficiile ultrasunetului

Beneficiile si riscurile antibioticelor

Beneficiile si riscurile antibioticelor

Actualizat la data de: 20 Decembrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Fiecare medicament prezinta riscuri si beneficii, iar antibioticele nu sunt o exceptie de la aceasta regula. Pe de o parte, antibioticele sunt solutia salvatoare in cazul instalarii infectiilor bacteriene, insa pe de cealalta parte, pot creste rezistenta bacteriilor sau pot cauza complicatii, precum greata, varsaturile si diareea.  Antibioticele sunt in acelasi timp un ajutor, dar si un potential pericol pentru sanatate. Cea de-a doua situatie intervine atunci cand nu sunt administrate corect, asa cum se intampla in foarte multe cazuri. Ce sunt antibioticele Antibioticele fac parte dintr-o categorie de substante medicamentoase folosite pentru tratarea infectiilor cauzate de bacterii si alti paraziti. Acestea pot fi administrate oral sub forma de lichid, tablete si capsule sau pe cale injectabila. Antibioticele se mai regasesc si in creme, ungente sau lotiuni cu aplicare topica, destinate tratarii infectiilor cutanate. Foarte important de retinut este ca... [continuare]

Caisele beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Caisele beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Actualizat la data de: 24 Iunie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Caisele se numara printre fructele cu numeroase beneficii pentru sanatate, datorita continutului bogat in nutrienti care ajuta la tratarea indigestiei, constipatiei, bolilor cutanate sau chiar a anemiei. Uleiul esential extras din caise poate contribui la vindecarea mai rapida a ranilor si a febrei musculare. Caisele pot imbunatati sanatatea cardiaca si bolile respiratorii, fortifica sistemul osos si mentin echilibrul electrolitic in organism. Delicioase in stare proaspata, caisele pot fi introduse si in retete sanatoase, potrivite pentru sezonul cald. Informatii nutritionale Impresionantele beneficii pentru sanatate ale caiselor se datoreaza continutului generos de vitamine (A,C,K,E, niacina etc.), minerale (potasiu, cupru, mangan, magneziu si fosfor) si fibre alimentare. Aceste fructe foarte accesibile pe timp de vara prezinta urmatoarele informatii nutritionale (pentru 100 grame de caise proaspete) Calorii 50 kcal Carbohidrati 11 g ... [continuare]

Pepenele rosu beneficii si informatii nutritionale

Pepenele rosu beneficii si informatii nutritionale

Actualizat la data de: 22 Iulie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In ciuda conceptiei generale ca pepenele rosu ar contine doar apa si zahar, acest fruct popular al verii este considerat de specialisti ca fiind un aliment dens in nutrienti. Informatiile nutritionale ale pepenelui rosu arata ca fructul este bogat in numeroase vitamine, minerale si antioxidanti, cu beneficii unice asupra organismului. Alaturi de rosii, pepenele rosu se afla pe lista celor mai importante surse alimentare de licopen, un fitonutrient carotenoid care imbunatateste sanatatea cardiovasculara si osoasa. Informatii nutritionale In compozitia pepenelui rosu se regasesc numerosi compusi si nutrienti benefici sanatatii, printre care se numara tiamina, riboflavina, vitamina B6, acidul folic, acidul pantotenic, magneziul, fosforul, potasiul, zincul, cuprul, manganul, seleniul, colina, licopenul si betaina. Acest aliment contine cea mai mare cantitate de licopen dintre toate fructele. Informatiile nutritionale pentru aproximativ 100 de grame de pepene rosu... [continuare]

Corcodusele: beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Corcodusele: beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Actualizat la data de: 12 August 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Corcodusele, fructe extrem de accesibile in regiunile rurale din tara noastra, detin numeroase proprietati nutritive cu beneficii importante asupra starii de sanatate. Compozitia chimica a corcoduselor abunda in vitamine, minerale, proteine, acizi, zaharuri si pectine. Corcodusele sunt benefice in tratarea anemiilor si a oboselii cronice, fiind si ingredientele unor retete sanatoase si gustoase. Informatii nutritionale Corcodusele contin apa in proportie de 90%, insa acest lucru nu inseamna ca nu sunt dense in nutrienti. Continutul bogat de vitamina C, vitaminele din complexul B, acizii organici liberi, pectinele, fierul, calciul, fosforul si magneziul completeaza aportul bogat de substante nutritive al acestor fructe care apartin genului Prunus. Valorile nutritionale pentru 100 de grame de corcoduse proaspete sunt urmatoarele: Calorii: 63 kcal Acid folic: 5 mcg Acid pantotenic: 0,15 mg Piridoxina: 0,3 mg Riboflavina: 0,2 mg Tiamina:0,3 mg Vitamina A: 345... [continuare]

Alergatul: cum prelungeste speranta de viata cu 3 ani si alte beneficii pentru sanatate

Alergatul: cum prelungeste speranta de viata cu 3 ani si alte beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 03 Martie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alergatul sau joggingul ofera numeroase beneficii pentru organism, de la imbunatatirea sanatatii cardiovasculare, pana la mentinerea unei greutati corporale optime. Acest tip de exercitiu aerobic este asociat de catre oamenii de stiinta, mai nou, cu o speranta de viata mai mare cu 3 ani. Doar 5-10 minute pe zi de alergat intr-un ritm moderat ajuta la prelungirea duratei de viata, au descoperit cercetatorii Universitatii de Stat din Iowa, SUA. Iar beneficiile acestei forme de miscare se reflecta nu doar in longevitate, ci si in calitatea vietii de care se bucura persoanele active. Alergatul si speranta de viata Un studiu recent, publicat in Jurnalul Colegiului American de Cardiologie si desfasurat pe o perioada de 15 ani, prezinta dovezi concrete care atesta faptul ca oamenii care alearga in mod regulat traiesc, in medie, cu 3 ani mai mult decat persoanele sedentare. Vestea cea mai buna este ca pana si cateva minute pe zi de jogging moderat sunt suficiente pentru... [continuare]

10 beneficii ale dusului rece asupra sanatatii

10 beneficii ale dusului rece asupra sanatatii

Actualizat la data de: 20 August 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Practica dusului rece se inscrie in traditiile mai multor tari, precum Finlanda, Rusia, Tailanda, Coreea sau Japonia, fiind insotita de mai multe beneficii confirmate de catre expertii medicali. De la arderea mai rapida a grasimilor si pana la imbunatatirea circulatiei sanguine, efectele pozitive ale dusurilor cu apa rece sunt nenumarate. In ciuda ideilor preconcepute care circula in folclor, dusul rece poate fi chiar benefic pentru mentinerea starii de sanatate si a esteticii corporale. Oamenii de stiinta ofera o serie de informatii utile despre potentialul impact pozitiv al spalatului cu apa aflata la temperaturi scazute. Efecte pozitive ale dusurilor reci 1. Intarirea sistemului imunitar O serie intreaga de studii stiintifice demonstreaza ca expunerea la frig ajuta la intarirea sistemului imunitar. Contactul corpului cu apa rece creste rata metabolica prin reflexul tremuratului si activarea raspunsului imun. Anumite experimente efectuate pe esantioane umane au... [continuare]

Coacazele: beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Coacazele: beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Actualizat la data de: 20 August 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Coacazele sunt bogate in fitonutrienti si antioxidanti care ofera multiple beneficii pentru sanatate. Aceste fructe de padure mici, rotunde, dispuse in ciorchine, sunt surse excelente de vitamine esentiale si minerale. Sarace in grasimi si calorii, coacazele sunt recomandate si in curele de slabire. Continutul important de fibre regleaza digestia si trateaza constipatia sau alte probleme digestive. Rosii sau negre, coacazele ar trebui sa se regaseasca frecvent intr-o dieta echilibrata. Informatii nutritionale O cantitate de aproximativ 100 de grame de coacaze prezinta urmatoarele informatii nutritionale: Calorii: 63 kcal; Carbohidrati: 15 g; Proteine: 1,5 g; Grasimi: 0,5 g; Fibre: 4,5 g; Acid Folic: 8 mcg; Niacina: 0,3 mg; Acid pantotenic: 0,4 g; Piridoxina: 0,6 g; Riboflavina: 0,5 mg; Tiamina: 0,5 mg; Vitamina A: 230 UI; Vitamina C: 180 mg; Sodiu: 2 mg; Potasiu: 0,1 mg; Calciu: 55 mg; Cupru: 0,5 mg Fier: 1,5 mg; Magneziu: 24 mg; Mangan: 0,25... [continuare]

Cele mai importante beneficii ale uleiului de cocos

Cele mai importante beneficii ale uleiului de cocos

Actualizat la data de: 21 August 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Beneficiile uleiului de cocos, de la imbunatatirea aspectului pielii si al parului, pana la intarirea sistemului imunitar si reglarea digestiei, au fost confirmate prin numeroase studii experimentale. Efectele benefice ale acestui ingredient sunt atribuite in mod special acidului lauric, capric si caprilic, respectiv proprietatilor acestora antimicrobiene, antioxidante si antifungice. Specialistii recomanda utilizarea uleiului de cocos extravirgin, care nu a fost hidrogenat, decolorat, rafinat sau tratat cu vopsele si parfumuri. Compozitia uleiului de cocos Uleiul de cocos este constituit in proportie de 90% din grasimi saturate si acizi grasi nesaturati (mononesaturati si polinesaturati): - Acizi grasi saturati: trigliceride cu lant mediu care sunt asimilate rapid in organism (acid lauric, acid capric, acid caprilic, miristic si palmitic). - Acizi grasi polinesaturati: acid linoleic. - Acizi grasi mononesaturati: acid oleic. - Polifenoli: acid galic. Uleiul... [continuare]

Beneficiile apei asupra detoxifierii ficatului

Beneficiile apei asupra detoxifierii ficatului

Actualizat la data de: 01 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Detoxifierea ficatului se numara printre cele mai importante beneficii ale apei asupra organismului. O hidratare corespunzatoare este esentiala pentru eliminarea toxinelor din organul supranumit bucataria corpului, cu peste 500 de functii complexe. Dupa ingestia alimentelor, acestea sunt prelucrate in tubul digestiv si metabolizate pana la forma nutrientilor diferentiati, care sufera o serie intreaga de transformari inainte sa ajunga la tesuturile beneficiare. Adaugarea sucului proaspat de lamaie intr-un pahar de apa plata stimuleaza procesul detoxifierii ficatului, cea mai importanta cale prin care toxinele sunt evacuate din corp. Rolul apei in functionarea ficatului Organismul este constituit in proportie de 67%-70% din apa, de aceea numeroase probleme de sanatate survin pe fondul deficientei in acest compus esential. In afara de beneficiile aduse diverselor tesuturi, organe si sisteme, apa sustine si sanatatea ficatului. Apa este responsabila pentru... [continuare]

Strugurii beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Strugurii beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Actualizat la data de: 02 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Strugurii se numara printre fructele cu cele mai importante beneficii pentru organism, tratand constipatia, indigestia, oboseala cronica, afectiunile renale sau degenerarea maculara si prevenind cataracta. Strugurii contin si antioxidanti puternici, care amana imbatranirea celulelor si protejeaza impotriva mai multor tipuri de cancer. Numeroase retete sanatoase contin struguri, datorita aromei lor speciale. Informatii nutritionale Aceste fructe asociate cu sosirea toamnei sunt surse foarte bune de vitaminele A, C, B6 si acid folic, alaturi de minerale esentiale precum calciul, potasiul, fierul, magneziul, fosforul si seleniul. Informatiile nutritionale pentru 100 de grame de struguri sunt urmatoarele Calorii 69 kcal; Carbohidrati 18 g; Proteine 0,7 g; Grasimi totale 0,2 g; Fibre alimentare 1 g; Acid folic 2 mcg; Niacina 0,2 mg; Acid Pantotenic 0,05 mg; Piridoxina 0,1 mg; Riboflavina 0,1 mg; Tiamina 0,1 mg; Vitamina A 66 UI; Vitamina C 11 mg; Vitamina... [continuare]

Ridichile rosii si negre beneficii si informatii nutritionale

Ridichile rosii si negre beneficii si informatii nutritionale

Actualizat la data de: 03 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ridichile rosii si negre prezinta o serie intreaga de beneficii pentru sanatate. Informatiile nutritionale ale acestor plante leguminoase consumate la nivel global dezvaluie numeroase proprietati importante pentru mentinerea starii de sanatate. Ridichile se remarca prin actiunea lor antibacteriana si antifungica, abudenta de vitamine si minerale (vitamina C, complexul de vitamine B, magneziu, potasiu, sodiu etc.), si continutul redus de colesterol si calorii. Cantitatile importante de fibre alimentare si acid folic recomanda ridichile pentru consumul zilnic in cadrul unei diete echilibrate. Istoric Ridichile sunt consumate inca din cele mai vechi timpuri, fiind mentionate in analele istoriei Chinei inca din anul 2700 i.e.n. Egiptenii cultivau aceste legume anterior perioadei in care au construit piramidele. Grecii si romanii le lasau sa creasca pana isi atingeau dimensiunea maxima, apoi le savurau cu miere si otet. Pana in anul 1500, culturile de ridichi s-au... [continuare]

Beneficiile sucului de struguri pentru piele, par si sanatate

Beneficiile sucului de struguri pentru piele, par si sanatate

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sucul de struguri este mai rar asociat cu posibile beneficii pentru sanatate, desi proprietatile sale unice au efecte surprinzatoare asupra pielii, parului sau a functionarii sistemului cardiac si imunitar. Antioxidantii din sucul de struguri au efect protector asupra vaselor de sange, imbunatatesc circulatia sangelui si previn bolile cardiovasculare. Efectele laxative naturale ale acestei bauturi ajuta la mentinerea sanatatii sistemului digestiv. Proprietatile principale ale sucului de struguri Sezonul de coacere a strugurilor este excelent pentru urmarea unei cure cu suc obtinut din aceste fructe benefice pentru sanatatea organismului si frumusetea parului si a pielii. Sucul de struguri ofera aproape aceleasi beneficii precum vinul rosu, ale caror efecte pozitive asupra sanatatii cardiace s-au demonstrat in numeroase studii de specialitate. La fel ca in cazul vinului, sucul obtinut din struguri negri prezinta mai multe proprietati benefice pentru... [continuare]

Ghimbirul si beneficiile sale pentru sanatate

Ghimbirul si beneficiile sale pentru sanatate

Actualizat la data de: 08 Aprilie 2022

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ghimbirul este apreciat inca de acum doua milenii pentru beneficiile sale importante pentru sanatate, in special in mentinerea functionalitatii digestive. Aromata intens si revigoranta, radacina de ghimbir nu este doar un condiment potrivit preparatelor din bucataria asiatica, ci un adevarat izvor de substante cu efect terapeutic. Tulpina subterana (rizomul) poate fi utilizata in stare proaspata, sub forma de pulbere, uscata sau sub forma de ulei sau suc. Ghimbirul face parte din familia Zingiberaceae, impreuna cu cardamomul, curcuma si galangalul. Beneficii Ghimbirul este folosit in alimentatie, dar si in medicina traditionala. Iarna, acest condiment special face mancarea mai usoara si mai usor digerabila, este revigorant, vasodilatator, are efect de linistire, regleaza echilibrul intern al organismului si contribuie la mentinerea sanatatii scalpului, fiind un remediu excelent pentru matreata. Chinezii considera ghimbirul drept unul dintre cele cinci... [continuare]

Beneficiile dansului pentru sanatate

Beneficiile dansului pentru sanatate

Actualizat la data de: 15 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Beneficiile dansului se rasfrang atat asupra trupului, cat si asupra mintii. Aceasta arta este totodata o forma de terapie accesibila oricui, contribuind la pierderea kilogramelor in plus, reducerea nivelului de stres, imbunatatirea stimei de sine si a starii generale de dispozitie. Dansul se numara printre formele de miscare recomandate persoanelor de toate varstele, de la copiii care se dezvolta astfel mai armonios, pana la adultii prea ocupati sa mearga la sala de fitness. Efectele pozitive ale dansului Persoanele care danseaza suficient de energic pentru a simti cum le creste rata cardiaca beneficiaza de o forma de antrenament fizic excelenta, care tonifica musculatura, intareste oasele si creste rezistenta la efort. Iar pentru ca dansul implica distractie, are un efect tonic si asupra psihicului. Iar beneficiile acestuia nu se opresc aici. Imbunatatirea flexibilitatii corporale Flexibilitatea este o conditie esentiala pentru mentinerea sanatatii fizice,... [continuare]

Castanele beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Castanele beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Actualizat la data de: 22 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Castanele ofera numeroase beneficii sanatatii atunci cand sunt folosite in scop culinar. Informatiile lor nutritionale releva un continut important de acid folic si vitamina C, pe langa alti nutrienti esentiali care ar trebui sa se regaseasca in orice dieta echilibrata. Spre deosebire de alte fructe oleaginoase, castanele au un continut redus de grasimi si furnizeaza cantitati importante de amidon. Pulpa lor, preparata termic, are o textura moale si o aroma dulce. Castanele sunt consumate in general fierte sau coapte, fiind adaugate in umpluturi si supe sau servite ca garnitura. Fructele castanului pot fi macinate si transformate in faina. Informatii nutritionale Castanele au o compozitie similara cu cea a graului, fiind surse excelente de carbohidrati, fosfor, lecitina si vitamina C. Contin si protide (proteine), acizi grasi esentiali, calciu, fier, magneziu, mangan, zinc si potasiu. Informatiile nutritionale pentru 100 de grame de castane sunt... [continuare]

9 schimbari minore in modul de viata care aduc beneficii majore sanatatii

9 schimbari minore in modul de viata care aduc beneficii majore sanatatii

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati De cele mai multe ori, detaliile sunt cele care fac diferenta, inclusiv in privinta mentinerii unei stari de sanatate depline de-a lungul timpului. Cateva schimbari minore in modul de viata sunt suficiente pentru culegerea unor beneficii importante pentru trup si minte. Cele mai multe persoane cred ca forma fizica si sanatatea se mentin prin eforturi majore, cand in realitate sunt suficiente schimbari minore in stilul de viata, transformate treptat in obiceiuri. Obiceiuri zilnice benefice pentru sanatate 1. Monitorizarea greutatii corporale Persoanele supraponderale nu au o perceptie realista asupra propriei constitutii corporale, au aflat cercetatorii in studiile ultimilor ani. Cei mai multi oameni cu probleme de greutate isi supraestimeaza surplusul ponderal si iau masuri in acest sens foarte tarziu, cand deja primesc diagnosticul obezitatii de gradul I. Din acest motiv, monitorizarea regulata a greutatii corporale trebuie sa se transforme intr-un obicei.... [continuare]

7 beneficii ale sterolilor si stanolilor din plante

7 beneficii ale sterolilor si stanolilor din plante

Actualizat la data de: 27 Octombrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sterolii si stanolii, numiti si fitosteroli, sunt compusi care se regasesc in mod natural in plante. Desi ajung in organism in cantitati mici atunci cand sunt preluati din alimente de origine vegetala, ei aduc beneficii importante starii de sanatate, de la prevenirea bolilor cronice, pana la mentinerea greutatii corporale optime. Din punct de vedere structural, sterolii se aseamana cu colesterolul uman, insa odata ingerati, sunt extrem de eficienti in reducerea nivelului de colesterol rau LDL in organism. Sterolii saturati poarta numele de stanoli. Beneficii Sterolii si stanolii pot fi preluati din cereale integrale, legume, fructe, leguminoase, nuci, seminte si uleiuri vegetale. Cercetatorii au identificat peste 200 de tipuri distincte de steroli. Beta-sitosterolul, campesterolul si stigmasterolul se regasesc in cele mai mari cantitati in plantele consumate de om, insa multe dintre proprietatile acestora se pierd prin procesarea termica. Numeroase studii de... [continuare]

Bananele verzi - informatii nutritionale si beneficii pentru sanatate

Bananele verzi - informatii nutritionale si beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 21 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bananele verzi sunt mai putin apreciate pentru gustul lor decat bananele bine coapte, insa sunt mai eficiente in cresterea ratei metabolice si in arderea grasimilor. Informatiile lor nutritionale releva un complex de vitamine, minerale si fibre cu beneficii unice pentru organism. Comparativ cu bananele coapte, cele vezi contin o cantitate mai mica de zahar. Pot fi consumate in stare cruda, preparate termic sau sub forma de faina, ca alternativa alimentara pentru persoanele care sufera de intoleranta la gluten. Informatii nutritionale Informatiile nutritionale pentru 100 grame de banane verzi in stare proaspata sunt urmatoarele Calorii 89 kcal; Apa 75 grame; Proteine 1 gram; Grasimi totale 0,3 grame; Carbohidrati 23 grame; Fibre alimentare 3 grame; Zaharuri 12 grame; Calciu 5 miligrame; Fier 0,3 miligrame; Magneziu 27 miligrame; Fosfor 22 miligrame; Potasiu 350 miligrame; Sodiu 1 miligram; Zinc 0,2... [continuare]

10 mirodenii cu efecte benefice pentru sanatate

10 mirodenii cu efecte benefice pentru sanatate

Actualizat la data de: 11 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Plantele aromatice si condimentele sunt ingrediente culinare cu efecte pozitive asupra organismului. Acestea pot inlocui sarea cu succes, aromatizeaza mancarea fara sa creasca aportul de calorii si au diverse proprietati benefice. Condimente si plante aromatice sanatoase Ultimele cercetari efectuate de oamenii de stiinta arata ca ierburile aromatice si condimentele ajuta la reducerea cantitatii de sodiu din alimente, precum si a aportului de calorii si grasimi. Piperul rosu Mai rar utilizat in bucataria romaneasca decat cel negru, piperul rosu adauga un plus de aroma diverselor feluri de mancare, iar in acelasi timp actioneaza ca un stimulent excelent pentru metabolism. Efectul amintit se datoreaza capsaicinei, un ingredient activ din compozitia acestui condiment, despre care cercetatorii au descoperit ca accelereaza metabolismul si induce mai rapid starea de satietate dupa consum. Astfel, piperul rosu este un adjuvant excelent in arderea... [continuare]

3 condimente de sarbatori cu beneficii pentru sanatate

3 condimente de sarbatori cu beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 23 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Condimentele utilizate in preparatele de sarbatori dau savoare festinului de Craciun si Revelion. Insa nu doar aroma lor care aminteste de zilele festive le face sa fie speciale, ci si numeroasele beneficii pe care le aduc sanatatii. Utilizati cat mai des urmatoarele condimente specifice preparatelor din sezonul rece, pentru feluri de mancare aromate si sanatoase in acelasi timp. Scortisoara Scortisoara este consumata in mod special pe timpul iernii, parfumul sau unic amintind de sarbatori. Introdus in bauturi calde, specialitati cu alcool, deserturi sau chiar preparate cu carne si sosuri, acest condiment special creste temperatura interna a corpului, faciliteaza digestia si amelioreaza congestia nazala. Cele mai importante beneficii ale scortisoarei sunt: - Reglarea nivelului glicemiei in sange. Condimentul are un efect similar asupra indicelui glicemic, precum anumite medicamente prescrise in tratarea diabetului de tip II. Totodata, scortisoara... [continuare]

10 beneficii cognitive ale studierii unui instrument muzical

10 beneficii cognitive ale studierii unui instrument muzical

Actualizat la data de: 27 Decembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Studierea unui instrument muzical aduce beneficii uimitoare creierului, solicitand simultan mai multe regiuni cerebrale decat orice alta activitate intelectuala. Cele mai recente constatari ale oamenilor de stiinta, efectuate prin monitorizarea activitatii cerebrale folosind echipamente de ultima generatie, arata ca in creierul muzicienilor se produc adevarate explozii la nivelul proceselor cognitive. Efectele pozitive ale studierii instrumentelor muzicale Cercetarile recente au descoperit ca persoanele care studiaza un instrument muzical beneficiaza de un antrenament excelent al creierului, aceasta activitate fiind si o metoda terapeutica recomandata in dezvoltarea abilitatilor cognitive. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca simplul cantat la un instrument poate modifica propriu-zis forma creierului si capacitatile sale native, inclusiv din prisma cresterii coeficientului de inteligenta, atat in cazul copiilor, cat si al adultilor. Studierea unui... [continuare]

Ce beneficii aduc 10 zile de tacere si 100 de ore de meditatie

Ce beneficii aduc 10 zile de tacere si 100 de ore de meditatie

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati 10 zile petrecute in tacere si 100 de ore de meditatie fac parte dintr-o practica straveche numita Vipassana, ale carei beneficii au fost confirmate de numeroase cercetari efectuate de oamenii de stiinta in prezent. Peste 200 de centre de meditatie din lumea intreaga promoveaza aceasta traditie budista in mai multe forme, care cultiva in esenta intelegerea realitatii inconjuratoare prin introspectie, contemplare, observare atenta a senzatiilor din corp si analiza atenta a experientelor traite. Principiile meditatiei Vipassana Denumirea de Vipassana se traduce prin capacitatea de a vedea lucrurile asa cum sunt si reprezinta cea mai veche tehnica de meditatie din India. A fost descoperita de Gotama Buddha cu peste 2500 de ani in urma si promovata ca remediu universal pentru bolile mintii si ale trupului. Scopul ultim al practicii este eradicarea completa a tuturor impuritatilor de la nivel mental si atingerea fericirii absolute, prin eliberarea de energii... [continuare]

7 beneficii garantate ale renuntarii la zahar

7 beneficii garantate ale renuntarii la zahar

Actualizat la data de: 13 Ianuarie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Renuntarea la zahar aduce beneficii garantate starii de sanatate in general, sustin specialistii. Oamenii de stiinta au inceput sa asocieze nevoia de a consuma acest aliment cu dependenta de nicotina, din pricina efectelor sale adictive demonstrate stiintific. Prin evitarea zaharului in dieta zilnica, se pot preveni o serie intreaga de boli grave (obezitate, hipertensiune, diabet de tip II etc.), in virtutea unei vieti indelungate si de calitate. Efectele renuntarii la zahar Zaharul este considerat, in prezent, o adevarata toxina care cauzeaza numeroase boli ale lumii industrializate, de la bolile de inima, pana la diabet sau cancer. Este adaugat in cantitati mari in multe alimente procesate, cauzand rezistenta la insulina si imbolnavirea progresiva a organismului. Aportul de zahar in alimentatia omului modern nu este reprezentat doar de consumul lui ca atare, ci si de produsele nesanatoase comercializate la tot pasul care il contin. Produsele de patiserie... [continuare]

8 alimente benefice sau nocive pentru glanda tiroida

8 alimente benefice sau nocive pentru glanda tiroida

Actualizat la data de: 04 Martie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Glanda tiroida are nevoie de anumite vitamine si minerale pentru a-si indeplini functiile in parametri optimi. Fiecare organism reactioneaza in mod diferit la anumite tipuri de alimentatie, insa oamenii de stiinta au identificat o serie de repere generale privind o dieta benefica celei mai mari glande a sistemului endocrin uman. Cativa nutrienti cheie sunt esentiali pentru buna functionare a tiroidei, pe cand altii ii pot pune sanatatea in pericol. Alegerile alimentare sunt, asadar, foarte importante pentru mentinerea bunei functionari a glandei tiroide. Nutrienti esentiali pentru glanda tiroida Iodul este cel mai important element pentru functionarea glandei tiroidei, deoarece face posibila productia hormonilor tiroidieni de care depinde integritatea tuturor tesuturilor corporale. Tiroxina (T4) si triiodotironina (T3) sunt cei mai importanti hormoni care au in componenta iodul. Seleniul este si el indispensabil glandei tiroide, din mai multe puncte de... [continuare]

10 bauturi benefice pentru inima si potrivite pentru sezonul rece

10 bauturi benefice pentru inima si potrivite pentru sezonul rece

Actualizat la data de: 23 Ianuarie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In sezonul rece, anumite bauturi savuroase pot fi benefice pentru sanatatea inimii, cata vreme sunt preparate din ingredientele potrivite. Intrucat nu contin alcool, ele pot fi consumate chiar si de persoanele care sufera de fibrilatie atriala. Ciocolata neagra, scortisoara, ghimbirul sau sucul de rodii ajuta nu doar la prepararea unor bauturi delicioase, ci si la mentinerea sanatatii aparatului cardiac. Chiar si asa, ele contin zahar si calorii, de aceea trebuie sa fie consumate cu moderatie. Bauturi sanatoase pentru sistemul cardio-vascular 1. Cocktail de merisoare Cocktailul de merisoare impresioneaza atat prin aspect, cat si prin aromele sale deosebite. Pentru a-l prepara, aveti nevoie de suc de merisoare natural, pe care sa il amestecati cu scortisoara (sub forma de praf) si cuisoare. Puneti-l la fiert, iar cand da in clocot, stingeti aragazul si adaugati o lingura de zahar si cateva merisoare intregi. Sucul de merisoare este bogat in antioxidanti, cu... [continuare]

Beneficii si atentionari legate de consumul de ceai

Beneficii si atentionari legate de consumul de ceai

Actualizat la data de: 14 Octombrie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Considerat cu mii de ani in urma in Orient o cheie pentru sanatate, fericire si intelepciune, ceaiul a atras atentia cercetatorilor din Occident, care au descoperit multe beneficii pentru sanatate ale diferitelor tipuri de ceaiuri. Studiile au descoperit ca unele ceaiuri pot ajuta la diferite boli, spre exemplu cancer, bolile de inima, diabet, pierderea in greutate, colesterol scazut si vigilenta mentala. Ceaiul, de asemenea, are calitati antimicrobiene. Unii cercetatori afirma ca ceaiul este o foarte buna alternativa pentru cafea. In primul rand, ceaiul are mai putina cofeina. Este destul de bine de stiut ca flavonoidele – compusi din ceai – sunt bune pentru inima si poate reduce cancerul. Ceaiul provine din frunzele plantei Sinensis Camellia, un arbust peren, nativ din Asia de Sud si de Est. Ceaiul a fost consumat cu mii de ani in urma in Asia, care in acele locuri reprezinta o parte importanta de culturi. In China si Japonia, in special, pregatirea si... [continuare]

Reflexoterapia – beneficii si contraindicatii

Reflexoterapia – beneficii si contraindicatii

Actualizat la data de: 12 Iulie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Reflexoterapia reprezinta aplicarea de presiune adecvata pe diferite puncte si zone ale diferitelor parti ale corpului, cum ar fi picioare, maini sau urechi. Reflexoterapeutii cred ca aceste zone si puncte reflexe corespund diferitelor organe si sisteme ale organismului si mai considera ca apasarea lor are un efect benefic asupra organelor si asupra starii generale de sanatate a persoanelor. De exemplu, reflexoterapia sustine ca are un loc specific la nivelul picioarelor, zona ce corespunde punctului vezicii urinare. Atunci cand practicantii de reflexoterapie folosesc degetele pentru a aplica presiune pe picior, acest lucru afecteaza functionarea vezicii urinare. Desi reflexoterapia nu este folosita pentru a diagnostica sau a vindeca diverse probleme de sanatate, milioane de oameni din intreaga lume utilizeaza aceasta pentru a veni in completarea altor tratamente, atunci cand abordeaza diverse conditii, cum ar fi anxietatea, astmul, tratamentul impotriva... [continuare]

Beneficiile telinei pentru sanatate

Beneficiile telinei pentru sanatate

Actualizat la data de: 20 Ianuarie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Telina se numara printre cele mai sanatoase legume, aducand nenumarate beneficii asupra sanatatii. Este bogata in vitamine si minerale esentiale pentru buna functionare a organismului. Telina este o leguma cu o traditie veche in ceea ce priveste tratamentele medicinale. Se spune chiar ca frunzele de telina s-au numarat printre ramasitele gasite in mormantul faraonului Tutankhamon, care a murit in 1323 i.Hr. Oamenii consumau telina datorita proprietatilor de detoxifiere ale organismului, dar si pentru ca aceasta actiona ca un tonic, datorita bogatiei de minerale si vitamine. In Antichitate se foloseau leacuri pe baza de seminte de telina pentru ameliorarea durerii. Beneficiile telinei In prezent, in scop medicinal sunt folosite atat radacina, cat si frunzele si semintele. Poate fi utilizata sub forma de infuzie, suc, decoct, dar si sirop. Compozitie In 100 de grame de telina se gaseste 37% vitamina K, 9% acid folic si vitamina A, 8% potasiu, 5% vitamina C, dar i... [continuare]

Pagina 4 din 34 (1000 rezultate)