Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

alimentele de protectie

Colesterolul si trigliceridele Cele mai importante doua tipuri de grasimi din organismul uman sunt reprezentate de colesterol si trigliceride. Consumul regulat de mancare sanatoasa (protectiva) va tine concentratiile de colesterol si trigliceride intr-un interval benefic pentru sanatate. Ficatul, intestinele si chiar pielea contribuie la metabolismul colesterolului. Acesta este legat de proteine si transportat in intreg organismul formand astfel complexe numite lipoproteine. Colesterolul participa la o serie de procese din organism cum ar fi - intervine in procesul de formare al membranelor celulare, izoleaza fibrele nervoase, ajuta la formarea unor hormoni, a vitaminei D si a sarurilor biliare. Doua tipuri de colesterol Exista doua tipuri de colesterol. Unul cu potential daunator organismului - LDL colesterolul - si unul cu efecte benefice - HDL colesterol. Rolul colesterolului LDL este acela de a transporta grasimile de la ficat la nivelul intregului organism, unde vor... [continuare]

Botulismul si riscul de imbolnavire din cauza alimentelor la conserva

Botulismul si riscul de imbolnavire din cauza alimentelor la conserva

Actualizat la data de: 13 Septembrie 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Ce este botulismul Mancarurile conservate sunt disponibile atat in comert, cat si la domiciliu. Conservele ajuta produsele alimentare, mai ales legumele si fructele, sa fie pastrate cat mai mult timp. Totusi, consumul de alimente la conserva poate fi riscant sau chiar mortal daca nu au fost adoptate anumite masuri corecte de siguranta. Iarna este un anotimp in care mancarurile la conserva sunt frecvent utilizate. Acestea au fost preparate vara sau toamna, iar iarna vor fi consumate cu mare placere.  Persoanele care doresc sa isi conserve bunatatile din conserve trebuie sa o faca in mod corespunzator, deoarece legumele sau fructele contaminate si conservate pot provoca botulism. In cazul conservelor din comert riscul de botulism inca exista, dar este mult mai redus, deoarece sunt adoptate mult mai multe masuri de siguranta. Cum se manifesta botulismul? Botulismul este o boala rara, dar cu potential letal. Aceasta boala este provocata de o toxina ce este produsa... [continuare]

Mentinerea statusului optim al vitaminei d poate asigura protectie impotriva covid-19?

Mentinerea statusului optim al vitaminei d poate asigura protectie impotriva covid-19?

Actualizat la data de: 07 Mai 2020

Farmacist primar Nicoleta Raducanu
Specialist in nutritie clinica

Generalitati Vitamina D este termenul generic pentru ergocalciferol (vitamina D2) - sintetizat predominant in plante sub actiunea luminii ultraviolete (UV) si colecalciferol (vitamina D3) – sintetizat la nivelul pielii (in stratul profund al epidermei si in derm). Istoric, oamenii au primit cea mai mare parte a vitaminei D din expunerea la soare in lunile de vara, dieta contribuind doar cu cantitati modeste in raport cu nevoile organismului. Pe masura ce expunerea noastra la soare a scazut in ultimele decenii, am devenit tot mai dependenti de surse alimentare inadecvate pentru a raspunde de cerintele noastre fiziologice de vitamina D. Sursa principala de vitamina D este pielea, sinteza vitaminei D la nivelul tegumentelor fiind dependenta de o serie de factori geografici (latitudine, anotimp, gradul de insorire si de poluare) si personali (timpul petrecut in aer liber, varsta, compozitie corporala, gradul de pigmentare a pielii, factori genetici). Sursele de vitamina D din... [continuare]

Influenta consumului de alimente ultraprocesate asupra sanatatii tiroidiene

Influenta consumului de alimente ultraprocesate asupra sanatatii tiroidiene

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Impactul alimentatiei asupra sanatatii In ultimele decenii, alimentatia populatiei s-a modificat profund, odata cu industrializarea masiva a productiei alimentare. Pe fondul unui ritm de viata alert, al comoditatii si al marketingului agresiv, consumul de alimente ultraprocesate a crescut considerabil, devenind o componenta semnificativa a dietei zilnice, in special in randul tinerilor si al populatiei urbane. Desi impactul negativ al acestor produse asupra obezitatii, diabetului si bolilor cardiovasculare este bine documentat, in ultimii ani s-a acordat tot mai multa atentie efectelor lor asupra sistemului endocrin, in special asupra glandei tiroide – un organ extrem de sensibil la dezechilibre nutritionale si factori toxici. Glanda tiroida joaca un rol esential in reglarea metabolismului, temperaturii corporale, functiei cardiovasculare si dezvoltarii sistemului nervos. Orice perturbare a functiei sale poate genera tulburari complexe, de la hipotiroidism si gusa,... [continuare]

Avantajele si dezavantajele alimentatiei exclusiv la san

Avantajele si dezavantajele alimentatiei exclusiv la san

Actualizat la data de: 05 Februarie 2024

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Generalitati Alaptarea reprezinta hranirea sugarului cu lapte matern. Alimentatia la san nu include folosirea ceaiurilor, sucurilor, apei (in acest caz se considera ca sugarul este, de fapt, hranit predominant la san). Alaptarea este un proces inlesnit de reflexul de supt al sugarului (astfel copilul este capabil sa suga si sa inghita corect laptele). Alimentatia la san are beneficii atat pentru copil, mama, cat si pentru societate, mediu si sistemul sanitar in general. Recomandarile specialistilor Alegerea tipului de alimentatie precum si stabilirea efectiva a meniului este o decizie importanta pe care mama trebuie sa o ia in deplina cunostinta de cauza, dupa ce a inteles care sunt avantajele si dezavantajele fiecarui tip de alimentatie in parte. Totusi, expertii recomanda proaspetelor mamici sa isi alapteze bebelusul minim 6 luni, laptele matern fiind considerat cea mai sigura si completa sursa de nutrienti pentru sugar (dupa 6 luni se poate trece la alimentatia... [continuare]

Alimente bogate in vitamine

Alimente bogate in vitamine

Actualizat la data de: 31 Ianuarie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Pentru ca o persoana sa fie sanatoasa are nevoie de un regim alimentar echilibrat, care sa includa toate substantele nutritive esentiale, inclusiv vitamine. Pentru ca organismul sa functioneze corect, vitaminele sunt esentiale, iar cel mai bun mod de a le obtine este sa consume produse alimentare cat mai naturale posibil. Consumul, inca de la o varsta frageda, de alimente nutritive, care contin toate vitaminele necesare, ajuta la formarea unor bune obiceiuri alimentare pe parcursul intregii vieti. Alimentele bogate in vitamina A si beta-caroten Vitamina A este o vitamina esentiala necesara pentru vedere, transcrierea informatiei genetice, stimularea sistemului imunitar si sanatatea pielii. Deficienta de vitamina A poate duce la orbire si creste riscul de infectii virale. Totusi, acest deficit este intalnit mai ales in tarile in curs de dezvoltare, unde este o cauza principala a orbirii la copii. Consumul excesiv de vitamina A poate duce la icter, greata,... [continuare]

Cancerul rectal, oglinda unei alimentatii incorecte

Cancerul rectal, oglinda unei alimentatii incorecte

Actualizat la data de: 10 Iulie 2024

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Generalitati Cancerul colorectal este o afectiune oncologica multifactoriala, cu numeroase implicatii medicale, sociale si economice, in ciuda numeroaselor tehnici de diagnostic si tratament existente la momentul actual. Pe locul trei la nivel mondial ca incidenta si mortalitate, cancerul colorectal a fost intens cercetat, astfel incat resursele diagnostice si terapeutice au evoluat, permitand vindecarea la pacientii care se prezinta in timp util la medic.  Factorii de risc si de protectie pentru cancerului colorectal Desi afectarea colonica si cea rectala prezinta o serie de diferente in ceea ce priveste tabloul clinic, precum si optiunile terapeutice, la baza procesului de transformare maligna se afla factori similari de risc. Factorii genetici. Majoritatea cancerelor rectale apar sporadic (intamplator), in timp ce restul se datoreaza unui fond genetic, prin prezenta unor mutatii, respectiv sindroame genetice in cadrul rudelor de gradul I (Ex. polipoza adenomatoasa... [continuare]

Protectia cardiovasculara a pacientului cu diabet zaharat de tip 2

Protectia cardiovasculara a pacientului cu diabet zaharat de tip 2

Actualizat la data de: 08 Noiembrie 2024

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Despre diabet In Romania, ultimele evidente ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, din anul 2015, aratau aproximativ un million de pacienti cu diabet. Acest numar era in crestere cu aproape 9% fata de anul 2014. Se spune ca pentru fiecare pacient nou diagnosticat cu diabet mai este inca unul, care inca nu stie ca sufera de aceasta boala. De ce este nevoie de protectie cardiovasculara la pacientul cu diabet zaharat tip 2? Diabetul se asociaza frecvent cu complicatii atat microvasculare cat si macrovasculare, astfel ca este important ca pacientul sa traiasca o perioada de viata cat mai lunga fara acestea. Complicatiile microvasculare (adica afectarea vaselor mici) sunt reprezentate de afectarea la nivelul ochiului (retinopatie), la nivelul rinichilor (nefropatie si la nivelul nervilor periferici (neuropatie). Complicatiile macrovasculare (leziuni aparute la nivelul vaselor de calibru mai mare) sunt reprezentate de boala coronariana, boala arterelor cerebrale sau boala... [continuare]

Strugurii si beneficiile lor: cea mai buna protectie anticancer din lume

Strugurii si beneficiile lor: cea mai buna protectie anticancer din lume

Actualizat la data de: 22 August 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Odata cu venirea toamnei, e bine sa faci o cura cu fructe de sezon, pentru detoxifiere si marirea aportului de elemente nutritive in corp. Fara indoiala, o buna alegere o reprezinta strugurii, un aliment minune care te ajuta sa te hidratezi si sa slabesti, te fereste de alergii si are un rol important in prevenirea cancerului si a bolilor de inima. Beneficii ale strugurilor, pe care sigur nu stiai ca le au In ciuda faptului ca au un nivel ridicat de zaharuri, strugurii sunt foarte buni in diete. O cana cu boabe de struguri rosii sau albi contine 104 calorii, insa iti ofera 70% din necesarul zilnic de vitamine de care corpul tau are nevoie, in special vitamina K si vitamina C. Strugurii mai contin proteine, fibre, vitamina A, potasiu, fier si folati - compusi ce au o structura asemanatoare cu acidul folic. Cea mai mare cantitate de antioxidanti si vitamine se afla in coaja strugurilor. Cei negri contin cel mai puternic antioxidant din lume, resveratrolul. Aceeasi... [continuare]

Care sunt cele mai bune alimente pentru sanatatea inimii?

Care sunt cele mai bune alimente pentru sanatatea inimii?

Actualizat la data de: 12 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bolile cardiovasculare raman in continuare criminalul numarul unu in Romania. Se estimeaza ca bolile de inima vor ramane principala cauza de deces in urmatorii ani. Specialistii recomanda 16 alimente care, atunci cand sunt consumate ca parte a unei diete echilibrate, ar putea ajuta la mentinerea sanatatii inimii. Alimente care pot imbunatati sanatatea inimii Exista numeroase lucruri care pot fi facute si respectate pentru protejarea sistemului cardiovascular. In primul rand, este recomandat un control de specialitate anual la medic, exercitiile fizice cel putin 30 de minute pe zi, renuntarea la fumat si reducerea nivelului de stres de zi cu zi. Una dintre cele mai simple schimbari in stilul de viata care are un efect pozitiv esential asupra sanatatii inimii este alegerea unor alimente care pot fi introduse in dieta zilnica. 1. Sparanghelul Sparanghelul este o sursa naturala de folat, care ajuta la prevenirea formarii unui aminoacid numit homocisteina in... [continuare]

Fereste-te de boli, cu ajutorul alimentelor naturale

Fereste-te de boli, cu ajutorul alimentelor naturale

Actualizat la data de: 25 Martie 2016

Autor: SfatulMedicului

Alimentatia nesanatoasa, care contine hrana procesata, mancare de tip fast-food, grasimi in exces, poate favoriza aparitia unor probleme de sanatate, de la cele digestive, pana la unele forme de cancer. Alege alimente cat mai aproape de forma lor naturala Un principiu de baza este alegerea alimentelor care sunt cat mai aproape de forma lor naturala. Asa ca in loc de cele ambalate, alege-le pe cele proaspete. De exemplu, in loc de produse semipreparate de curcan, mai bine cumpara carne proaspata de curcan. Cand eviti alimentele procesate, cum ar fi chips-urile, prajiturile si mancaruri gata preparate, sari si peste caloriile, zaharul, sarea si grasimile saturate pe care le contin, de multe ori in exces, potrivit webmd.com. Opteaza pentru cereale integrale Carbohidratii rafinati, cum sunt painea alba, pastele, orezul isi pierd o mare parte din substantele nutritive in timpul procesului de fabricatie. Este indicat sa optezi pentru paine integrala facuta din faina de grau si... [continuare]

Topul alimentelor care ne ajuta sa facem fata mai usor caniculei

Topul alimentelor care ne ajuta sa facem fata mai usor caniculei

Actualizat la data de: 21 August 2019

Autor: SfatulMedicului

De ce avem nevoie de hidratare suplimentara vara? Apa este esentiala pentru organismul unei persoane, dar nu este singura care ajuta la hidratare. Oamenii isi pot creste nivelul de hidratare si aportul de lichide prin intermediul unui numar mare de alimente. Consumul de alimente bogate in apa poate mentine un nivel optim de hidratare, in special pe perioada verii, deoarece in aceasta perioada organismul pierde apa si electroliti prin sudoratie. Castravetii Castravetii au un continut de apa de 96,73%. De asemenea, reprezinta o sursa ideala de potasiu, fosfor si magneziu, dar contin si o cantitate mica de calciu. Desi nu contin vitamine si minerale precum alte legume, castravetii au in componenta lor nutrienti speciali numiti cucurbitacine. Acesti nutrienti sunt importanti, deoarece ofera protectie impotriva aparitiei diabetului. Consumul de castraveti are numeroase beneficii precum: - ajuta la pierderea in greutate; - contin numerosi antioxidanti; -... [continuare]

8 alimente sanatoase care nu expira niciodata

8 alimente sanatoase care nu expira niciodata

Actualizat la data de: 10 Mai 2022

Autor: SfatulMedicului

Unele alimente expira in cateva zile, in timp ce pentru altele perioada de valabilitate aproape ca nu exista. Iata care sunt produsele alimentare care, depozitate corect, pot rezista cativa ani, fara sa isi piarda din proprietatile nutritive: 1. Orezul alb Orezul alb este un aliment care nu expira, spre deosebire de orezul brun, care nu poate fi consumat mai mult de sase luni de zile. Trebuie sa ai grija sa il depozitezi in recipiente bine inchise, care sa nu lase sa patrunda insectele. 2. Cereale din faina integrala Cerealele din faina integrala se inscriu si ele pe lista aliemntelor care tin mult timp, intre unul si doi ani. Acestea sunt bogate in substante nutritive si sunt ideale de mancat la micul dejun. 3. Fasolea uscata O sursa importanta de fibre si proteine, fasolea uscata este unul dintre al [continuare]

Pot suplimentele alimentare sa-ti creasca imunitatea?

Pot suplimentele alimentare sa-ti creasca imunitatea?

Actualizat la data de: 28 Ianuarie 2020

Autor: SfatulMedicului

Suplimente alimentare Lunile de iarna vin la pachet cu numeroase reclame la diferite produse si suplimente alimentare care pretind ca ii vor oferi sistemului imunitar un impuls prin care va evita racelile si gripa. Cu toate acestea, pot suplimentele alimentare, fie ca sunt vitamine sau probiotice, sa stimuleze sistemul imunitar pentru a mentine optima starea de sanatate? Care sunt cele mai bune metode prin care poti ramane sanatos Ce spun studiile? Conform specialistilor din domeniul medical, realitatea nu este in concordanta cu reclamele la diversele suplimente alimentare. Astfel, aceste produse nu ofera beneficiile promise si nu exista dovezi care sa sustina faptul ca suplimentele alimentare ajuta la combaterea bolilor. Pentru a intelege de ce suplimentele alimentare nu sunt eficiente pentru sistemul imunitar, trebuie sa fie inteles modul in care acesta functioneaza. In plus, insasi ideea de a stimula sistemul imunitar este defectuoasa. Functia imunitara a organismului... [continuare]

Dieta anticancer - sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva cancerului

Dieta anticancer - sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva cancerului

Actualizat la data de: 25 Iulie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Unele persoane sunt ingrijorate ca ar putea dezvolta cancer din cauza faptului ca in familia lor au existat rude care au manifestat acasta boala, iar altele doresc pur si simplu sa previna aparitia bolii. Indiferent de tipul motivatiei, alegerile dietetice sunt importante si pot sustine si consolida sistemul imunitar in lupta contra celulelor maligne. Nu toate problemele de sanatate pot fi evitate, dar cu ajutorul unui regim alimentar specific se poate mentine un echilibru al starii de sanatate, o perioada indelungata de timp. Cercetarile au demonstrat deja ca intr-un procent destul de mare, stilul de viata influenteaza declansarea cancerului sau evolutia sa negativa. Astfel, evitarea fumatului, bauturilor alcoolice, exercitiile fizice si o alimentatie sanatoasa sunt un start bun pentru un stil de viata anti-cancer. Alaturi de schimbarea obiceiurilor nocive, ar fi indicat ca orice persoana sa cunoasca mai multe detalii legate de alimentele care pot stimula... [continuare]

Recomandari alimentare pentru impotenta

Recomandari alimentare pentru impotenta

Actualizat la data de: 22 August 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Printre problemele implicate de disfunctiile erectile se numara si dificultatea comunicarii despre acest lucru. Barbatii care sufera de disfunctie erectila refuza sa discute despre acest subiect, din cauza jenei si a rusinii. Prin urmare, in viata acestora exista adesea probleme, la fel si in relatiile lor de cuplu, din cauza lipsei de comunicare si a increderii scazute in competentele lor sexuale. Printre modalitatile prin care poate fi tratata disfunctia erectila, se numara o nutritie si o dieta adecvate, dar si o greutate sanatoasa. Produsele alimentare care au un continut ridicat de zahar, grasimi si sodiu, nu sunt recomandate. De asemenea, barbatii care sunt supraponderali trebuie sa slabeasca, intrucat excesul de greutate poate ingreuna circulatia sangelui. Cand arterele si venele sunt blocate de grasimi si placa de aterom, sangele nu circula in mod corespunzator prin corp, implicit nici prin penis, care are nevoie de un flux corespunzator de sange pentru... [continuare]

Cele mai bune alimente care lupta cu raceala

Cele mai bune alimente care lupta cu raceala

Actualizat la data de: 11 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce este raceala? Simptomele de raceala va pot face viata dificila. Nas infundat, tuse, congestie si febra - toate sunt manifestari foarte neplacute. Racelile sunt, de obicei, inofensive, dar exista cazuri in care virusul responsabil de declansarea racelii poate ataca organismul intr-un mod mai agresiv, cauzand complicatii medicale serioase. Alimente recomandate pentru tratarea racelii Pentru tratamentul racelilor si gripelor medicul dumneavoastra va poate recomanda, in functie de gravitate, antibiotic sau medicamente simptomatice care se elibereaza fara prescriptie medicala. Pe langa acestea, trebuie sa stiti ca exista numeroase alimente pe care le puteti consuma pentru a ajuta organismul sa lupte impotriva racelii. Usturoi si ceapa Usturoiul contine un compus numit alicina - o substanta uleioasa, care ii confera mirosul specific, dar si alte caracteristici si care are proprietati antioxidante. Utilizarea unor suplimente care sa abia in compozitie alicina poate... [continuare]

Banana, alimentul care poate imbunatati vederea

Banana, alimentul care poate imbunatati vederea

Actualizat la data de: 22 Martie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bananele sunt disponibile in forme, soiuri si marimi diferite si pot fi consumate in orice moment al zilei. Acest fruct versatil poate fi fiert, consumat crud sau uscat. Bananele sunt la indemna oricui si sunt bogate in substante nutritive, vitamine si minerale. Bananele ar putea inlocui portia de zahar de la micul dejun si reprezinta o modalitate excelenta de a creste aportul de fibre, potasiu si vitamina C. Avantajele pentru vedere obtinute in urma consumului de banane Datele rezultate ca urmare a mai multor studii de specialitate demonstreaza ca prin consumul a mai multor portii zilnice de banane poate fi redus riscul aparitiei degenerescentei maculare asociata cu [continuare]

Mit sau adevar: lucruri si alimente care pot provoca cancer!

Mit sau adevar: lucruri si alimente care pot provoca cancer!

Actualizat la data de: 14 Martie 2016

Autor: SfatulMedicului

In fiecare an, in tara noastra peste 78.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer, boala care si la nivel mondial este din ce in ce mai prezenta. Statisticile ingrijoreaza pe multi dintre noi, ne fac sa ne gandim daca un produs alimentar, cosmetic sau telefonul mobil ne pot imbolnavi. Iata cateva date despre produsele care ar putea cauza cancer: Indulcitorii artificiali In ciuda tuturor discutiilor nu exista dovezi care sa sustina ca indulcitorii artificiali cresc riscul de cancer. Zaharina este unul dintre cei mai controversati indulcitori si s-a dovedit ca aceasta a provocat cancer la sobolani, insa corpurile lor reactioneaza diferit la acesta, spre deosebire de corpul uman, spun cercetatorii, potrivit webmd.com. Din anul 2000, nu exista nicio avertizare pe eticheta acestui produs, care sa spuna ca indulcitorul ar putea creste riscul aparitiei acestei boli. Totusi, pentru mai multa siguranta, este bine ca zaharina sa fie folosita in cantitati moderate. Nici in ceea ce... [continuare]

Ce alimente sa mananci ca sa nu ai niciodata probleme cu vederea

Ce alimente sa mananci ca sa nu ai niciodata probleme cu vederea

Actualizat la data de: 15 Iunie 2016

Autor: SfatulMedicului

Ca sa ai o vedere agera pana la adanci batraneti trebuie sa incluzi in alimentatie produse care au efecte benefice asupra ochilor si ajuta la prevenirea afectiunilor oculare. Iata cateva alimente care ar trebui sa se regaseasca in meniul zilnic: Morcovii Exista o veche zicala conform careia cei care mananca morcovi isi protejeaza vederea. Aceasta zicala este sustinuta si de studii in domeniu, caci aceste legume sunt bogate in betacaroten si vitamina A, substante care previn aparitia cataractei si te ajuta sa ai o vedere buna pe timp de noapte. Spanacul Spanacul este un aliment esential pentru sanatatea ochilor, deoarece este o o sursa bogata de luteina. Luteina ofera protectie contra degenerescentei maculare, afectiune care, lasata netratata, poate sa duca la orbire. De asemenea, prin consumul regulat de spanac, ochii sunt protejati si contra radiatiilor solare. Ouale Ouale sunt una dintre cele mai bune surse de proteine, vitami [continuare]

11 alimente minune care te ajuta sa traiesti mai mult

11 alimente minune care te ajuta sa traiesti mai mult

Actualizat la data de: 22 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce este o alimentatie sanatoasa? O alimentatie sanatoasa este esentiala pentru mentinerea tineretii organismului. Studiile au demonstrat ca ceea ce mananci afecteaza modul in care functioneaza intregul corp. Mai mult, exista alimente anti-imbatranire care mentin longevitatea organismului. Iata care sunt cele 11 alimente-minune care stimuleaza longevitatea si ce alte beneficii au ele asupra organismului. Avocado Bogat in potasiu si grasimi monosaturate sanatoase, avocado nu ingrasa. Acest fruct previne retentia de apa, ajuta la reducerea colesterolului „rau” si diminueaza riscul de ateroscleroza. El este o sursa naturala de acid folic si vitamina E, atenuand bufeurile din timpul menopauzei. Iaurtul Grecii si bulgarii sunt mari consumatori de iaurt, speranta medie de viata in aceste tari fiind de 100 de ani. Explicatia este ca iaurtul contine probiotice, care ajuta la absorbtia substantelor nutritive. Cercetarile au demonstrat ca probioticele incetinesc procesul de... [continuare]

Metode de protectie a dintilor, atat pentru cei mari, cat si pentru cei mici

Metode de protectie a dintilor, atat pentru cei mari, cat si pentru cei mici

Actualizat la data de: 20 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Smaltul este pelicula subtire care acopera dantura si care functioneaza ca o bariera in calea actiunii bacteriilor din cavitatea bucala. Desi este un tesut foarte dur, se deterioreaza foarte usor in lipsa unei ingrijiri adecvate. Iar preventia este cea mai buna modalitate de a pastra integritatea dintilor. Cauzele deteriorarii dintilor Exista o serie de factori care contribuie la deteriorarea iremediabila a smaltului dintilor. - alimentele acide, precum muraturile si citricele; - bauturile carbogazoase, cu un continut mare de zaharuri; - bolile digestive, precum refluxul gastroesofagian; - bruxismul nocturn; - clorul din apa; - xerostomia sau "gura uscata". Metode de protejare a smaltului dintilor Exista o serie de tehnici prin care poate fi imbunatatita starea smaltului dintilor. Cresterea nivelului de saliva Poate pare greu de crezut, insa saliva are un rol esential in mentinerea [continuare]

Top 15 alimente pentru persoanele cu insuficienta renala

Top 15 alimente pentru persoanele cu insuficienta renala

Actualizat la data de: 21 Aprilie 2017

Autor: SfatulMedicului

Bolile renale Formularea de boli renale este generala si include orice boala, tulburare sau stare a rinichilor. Rinichii sunt organe vitale interne situate in partea superioara a abdomenului. In mod normal, oamenii au doi rinichi, care fac parte din componenta tractului urinar al sistemulului genito-urinar. Bolile renale sunt cauzate de multiple conditii care determina deteriorarea rinichilor si a functiei acestora. La o persoana diagnosticata cu afectiuni renale, rinichiul isi realizeaza functia cu dificultate sau chiar se afla in imposibilitatea de a functiona, situatie critica atat pentru viata cat si starea sa generala de sanatate. Insuficienta renala In situatia in care nu functioneaza normal, rinichiul poate intampina greutati in: - filtrarea produselor reziduale si a excesului de apa si saruri din sange, care sunt apoi eliminate din organism prin uretere, vezica si uretra sub forma de urina - producerea anumitor hormoni cum ar fi renina, care ajuta la reglarea... [continuare]

Alimente recomandate pentru o prostata marita

Alimente recomandate pentru o prostata marita

Actualizat la data de: 10 Ianuarie 2019

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Prostata este o glanda mica, in forma de nuca, situata in spatele vezicii urinare la barbati. In timpul activitatii sexuale, prostata ajuta la producerea materialului seminal, producand fluide bogate in substante nutritive, ce au rolul de a transporta si hrani spermatozoizii in timpul ejacularii. Cu avansarea in varsta a barbatilor, prostata poate sa creasca in dimensiuni, afectiune cunoscuta sub numele de hiperplazie benigna de prostata. Simptomatologie Simptomele cele mai frecvente ale hiperplaziei benigne de prostata includ: • Cresterea frecventei urinarilor mai mult de 8 ori pe zi; • Nevoie urgenta de a merge la toaleta, fara a putea intarzia urinarea; • Necesitate frecventa de a urina noaptea, afectand in acest mod somnul; • Incepere greoaie a actului mictiunii; • Flux urinar slab sau intermitent; • Imposibilitate de a goli complet vezica; • Incontinenta urinara; • Durere in timpul urinarii; • Durere in timpul sau dupa... [continuare]

Alimentele contra cancerului de prostata

Alimentele contra cancerului de prostata

Actualizat la data de: 07 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cancerul de prostata este o tumora maligna (canceroasa), care se dezvolta in celulele din glanda prostatica. De obicei, tumora creste lent si ramane la nivelul glandei mai multi ani. In acest timp, tumora poate declansa manifestari minore sau chiar deloc sau semne externe (anomalii la examenul fizic). Cu toate acestea, nici un caz de cancer la prostata nu se manifesta la fel. Unele tipuri agresive de cancer de prostata cresc si se raspandesc mai repede decat altele si pot provoca o reducere semnificativa a sperantei de viata la barbatii afectati. Agresivitatea cancerului de prostata poate fi cuantificata cu ajutorul scorului Gleason, care este calculat de un patolog calificat care analizeaza la microscop mostre prelevate din prostata, in urma biopsiei. Alimente care lupta impotriva cancerului de prostata Este cunoscut faptul ca dieta influenteaza puternic riscul de cancer, indiferent de tipul acestia. Cu toate acestea, este important sa se... [continuare]

Buba dimineata, Folosesc ca metoda contraceptiva NUVARING, acum am niste probleme cu insomnii si doctorul mi-a prescris urmatoarele medicamente: anxiar, asentra si medazepam. Daca iau aceste medicamente se va dminua efectul contraceptiv al nuvaringului? Este nevoie sa folosesc metode de contraceptie suplimentara? [continuare]

Pagina 2 din 34 (1000 rezultate)