Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

alimente permise in boala polichistica renala

Scleroza laterala amiotrofica - boala charcot sau boala lou gehrig

Scleroza laterala amiotrofica - boala charcot sau boala lou gehrig

Actualizat la data de: 22 Martie 2024

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Ce este scleroza laterala amiotrofica Scleroza laterala amiotrofica (SLA), cunoscuta si sub numele de boala Lou Gehrig in Statele Unite, este o afectiune neurodegenerativa progresiva care afecteaza celulele nervoase din creier si maduva spinarii. Aceasta boala debilitanta este caracterizata de pierderea treptata a controlului muscular si, in cele din urma, poate duce la paralizie completa si incapacitatea de a respira fara asistenta medicala. I Cauze Cauza sclerozei laterale amiotrofice nu este pe deplin cunoscuta, iar oamenii de stiinta nu stiu inca de ce ALS afecteaza unii oameni si pe altii, nu. Cu toate acestea, dovezile stiintifice sugereaza ca atat genetica, cat si mediul joaca un rol in degenerarea neuronilor motori si in dezvoltarea ALS: - Genetica: este cauza predominanta (forma ALS familiala). S-au descoperit numeroase mutatii genetice, cele mai frecvente fiind ale genei SOD1 (superoxid dismutaza 1); - Mediul: cercetatorii studiaza impactul factorilor de mediu, cum... [continuare]

Hemofilia (boala christmas)

Hemofilia (boala christmas)

Actualizat la data de: 08 Decembrie 2025

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Hemofilia este o boala hematologica genetica care afecteaza cu precadere barbatii. Aceasta apare cand sunt mosteniti factori ai coagularii anormali, facandu-i incapabili sa functioneze normal. Factorii coagularii sunt utili in oprirea sangerarii in urma unui traumatism si in prevenirea hemoragiei spontane. Gena hemofiliei poate sa prezinta mai multe erori, care pot produce diferite anormalitati ale factorilor coagularii. Tipuri de hemofilie Exista doua tipuri majore de hemofilie: - hemofilia A care este cauzata de un deficit de factorul VIII activat al coagularii. Aproximativ 80% din populatia hemofilica prezinta forma A, iar majoritatea acestor cazuri sunt severe. Aproximativ 1 la 5000 de baieti este nascut cu hemofilia A - hemofilia B (boala Christmas) care este cauzata de o lipsa a factorului IX al coagularii. Apare mai rar, doar 1 la 30000 de baieti. Hemofilia este, de obicei, clasificata in functie de severitatea sa. Exista 3 grade de severitate,... [continuare]

Boala plamanului alb

Boala plamanului alb

Actualizat la data de: 29 Mai 2023

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Generalitati Boala plamanului alb este o afectiune medicala ce se caracterizeaza prin tuse uscata chinuitoare uneori, ce apare ca expresie clinica a unei stari inflamatorii a plamanului. Ca urmare a procesului inflamator care poate evolua subacut, asimptomatic sau paucisimptomatic timp de mult timp, plamanul ajunge sa sufere procese extensive de fibroza. Drept urmare se pierd anumite caracteristici esentiale ale parenchimului pulmonar: elasticitate, flexibilitate si capacitatea de a permite difuziunea gazelor respiratorii. Organismul incepe sa fie privat de oxigen ceea ce are consecinte globale si va duce la alterarea starii de sanatate. In literatura de specialitate cauzele de aparitie ale acestei afectiuni cu prognostic rezervat (datorita faptului ca in timp este epuizata rezerva functionala a plamanului) nu sunt analizate in amanunt, insa specialistii sunt de parere ca principalii factori implicati in aparitia bolii sunt expunerile prelungite sau repetate la substante... [continuare]

Boala addison - insuficienta suprarenaliana lenta

Boala addison - insuficienta suprarenaliana lenta

Actualizat la data de: 29 Martie 2022

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Generalitati Boala Addison este o boala destul de rara, ce apare atunci cand glandele adrenergice (suprarenalele), localizate in partea superioara a rinichilor, nu produc cantitati suficiente de hormoni, in special cortizol si mai rar aldosteron. Cortizolul actioneaza asupra majoritatii organelor si este important pentru functionarea normala a organismului. Glandele adrenergice elibereaza cortizol pentru a ajuta organismul sa raspunda la stresul provenit in urma unor boli, procedee chirugicale, nasteri sau alte cauze. Aldosteronul retine sarea si apa in organism si mentine tensiunea arteriala. Productia de hormoni la nivelul glandei adrenergice este reglata de la nivel cerebral, din hipotalamus si de la nivelul glandei pituitare (hipofizare). Hipotalamusul stimuleaza glanda pituitara sa produca un hormon adrenocorticotrop (ACTH), care la randul lui va stimula producerea de cotizol la nivelul glandei suprarenale. In cazul in care productia de cortizol este scazuta... [continuare]

Sindromul ovarelor polichistice: cauze, diagnostic si tratament

Sindromul ovarelor polichistice: cauze, diagnostic si tratament

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2024

Dr. Dominic Cristofor
Medic Specialist Endocrinologie

Ce inseamna sindromul ovarelor polichistice (SOPC)? Sindromul ovarelor polichistice este o forma de disfunctie ovariana care are efecte negative hormonale si metabolice asupra intregului organism. In primul rand denumirea acestui sindrom atrage dupa sine multe confuzii. Prezenta chisturilor ovariene nu este obligatorie pentru diagnostic iar pe de alta parte se stie ca peste 20% din femei pot avea aspect ecografic de ovare polichistice fara sa asocieze vreo disfunctie ovariana. Procentul de femei de varsta fertila afectate de SOPC este mai mic, de aprox. 5-7%. Ca orice sindrom, aceasta afectiune trebuie inteleasa ca o asociere intre mai multe semne (sunt suficiente 2 din urmatoarele 3): 1. Menstruatii neregulate sau intarziate sistematic (oligomenoree) pana la intrerupere (amenoree), avand ca substrat, ca si infertilitatea, lipsa ovulatiei (anovulatie); 2. Dezechilibru hormonal ovarian cu productie in exces de hormoni de tip masculin. Acesta este fie... [continuare]

Boala arteriala periferica a membrelor inferioare

Boala arteriala periferica a membrelor inferioare

Actualizat la data de: 04 Aprilie 2025

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Ce este boala arteriala periferica Boala arteriala periferica este data de un flux sangvin necorespunzator prin artere. Arterele duc sangele la organe si muschi. Daca arterele se ingusteaza sau se blocheaza din cauza bolii, ele nu vor putea furniza suficient sange pentru a permite muschilor si organelor o buna functionalitate. Boala arterelor periferice mai este cunoscuta si sub denumirea de boala vasculara periferica. Acest subiect se concentreaza asupra bolii arteriale periferice a membrelor inferioare, aceasta fiind zona cel mai frecvent afectata. Cauze Cea mai frecventa cauza a bolii arteriale periferice este aparitia unei placi in interiorul vasului sangvin. Aceasta placa este formata din excesul de colesterol, calciu si alte substante din torentul sangvin, care, in timp, se depun de-a lungul peretilor interiori ai tuturor arterelor, inclusiv ale celor care alimenteaza membrele inferioare. Cresterea depozitelor de la nivelul placii duce la ingustarea spatiului prin... [continuare]

Alimentele care reduc stresul

Alimentele care reduc stresul

Actualizat la data de: 07 Aprilie 2021

Dr. Elena Manea
Nutritionist

Generalitati Stresul este, in ziua de azi, un factor important care ne influenteaza viata. Peste tot, acasa, la serviciu, in relatiile personale si chiar la bucatarie, prin mancarea nesanatoasa pe care o consumam, stresul isi face aparitia. Totusi, vestea cea buna este ca puteti sa contracarati stresul. Alegerile alimentare corecte pot ajuta mult organismul sa-si sporeasca rezistenta la stres. Cand suntem stresati, in loc sa mancam tot felul de alimente nesanatoase, putem sa alegem alimente destresante, care sa ne linisteasca organismul. Alimente care reduc stresul In cele ce urmeaza vom prezenta o serie de alimente care sunt extrem de benefice pentru reducerea stresului: 1. Telina contine o serie de compusi care scad concentratia de hormoni ai stresului. Trebuie explicat ca acesti hormoni provoaca vasoconstrictie asupra vaselor sangvine. Compusii din telina fac ca vasele sa se dilate si scad tensiunea arteriala, actionand astfel impotriva acestor hormoni ai stresului. De... [continuare]

Chlamydia trachomatis - boala cu transmitere sexuala

Chlamydia trachomatis - boala cu transmitere sexuala

Actualizat la data de: 14 Octombrie 2025

Dr. Romina Dinulescu
Medic primar obstetrica-ginecologie

Generalitati Chlamydia este o bacterie cu transmitere sexuala ce infecteaza barbatii, femeile si copii. Aproximativ 4 milioane de americani se infecteaza anual, facand din aceasta boala una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala (BTS) in Statele Unite. Simptome Simptomele pot fi minime sau severe si de obicei se instaleaza dupa o perioada cuprinsa intre o saptamana si o luna de la contactul cu o persoana bolnava. Netratata, Chlamydia poate popula tractul genital pe o perioada foarte lunga: luni sau ani, fiind asimptomatica. Putem incadra simptomele astfel: Barbati Femei Senzatie de arsura la urinare Secretii vaginale Secretie albicoasa sau galbuie de la nivelul penisului Senzatie de arsura la urinare ... [continuare]

7 alimente care ar putea fi inselatoare

7 alimente care ar putea fi inselatoare

Actualizat la data de: 07 Iunie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Credeti ca intr-adevar stiti ce contin uleiul de masline sau cafeaua dvs. preferata? Ulei este obtinut din masline si cafeaua din boabe macinate de cafea, evident, ati putea raspunde. Specialistii infirma acest lucru. Multe dintre alimentele pe care le consumam zi de zi contin ingrediente care nu ar trebui sa existe in compozitia acestora. In scopul de a reduce costurile, companiile diminueaza cantitatea ingredientelor principale si adauga altele mai putin costisitoare. Iata 7 dintre alimentele a caror compozitie este frecvent modificata. Ulei de masline Nu este atat de simplu sa gasim un tip de ulei la fel de sanatos ca uleiul de masline. In varianta sa extravirgina, uleiul de masline ajuta la scaderea colesterolului, imbunatateste functia gastrica si ofera stralucire pielii. Cercetatorii au descoperit insa ca uleiul de masline extravirgin este cel mai des falsificat, de obicei in compozitia acestuia adaugandu-se ulei de alune (deloc indicat mai ales... [continuare]

Boala nicolas favre sau limfogranulomatoza inghinala

Boala nicolas favre sau limfogranulomatoza inghinala

Actualizat la data de: 31 Ianuarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Boala Nicolas-Favre este o boala cu transmitere sexuala, determinata de anumite serotipuri (L1, L2, L3) ale microrganismului numit Chlamydia trachomatis, fiind caracteristica zonelor tropicale si subtropicale (Asia, Africa) si rar intalnita in tarile europene. Este cunoscuta si sub denumirile de limfogranulomatoza inghinala, limfogranulomatoza benigna sau limfogranulomatoza veneriana. Este mai frecventa la barbati decat la femei, raportul fiind de 6/1, iar grupa de varsta mai frecvent afectata este 23-30 ani. Perioada de incubatie variaza intre 6-21 zile, dupa care apare una sau mai multe papule mici nedureroase, care ulterior se ulcereaza si se vindeca uneori repede, dar sunt urmate de afectarea cailor limfatice si a ganglionilor inghinali, cu formarea unor abcese ganglionare care ulterior se sparg formand mai multe fistule (orificii de drenare). De cele mai multe ori adenopatia inghinala este primul simptom sesizat de catre bolnav. Semne si simptome [continuare]

Alimente pentru o dieta sanatoasa

Alimente pentru o dieta sanatoasa

Actualizat la data de: 23 Mai 2024

Autor: SfatulMedicului

Alimente sanatoase Un regim alimentar sanatos contine carbohidrati si calorii (in functie de varsta, sex si intensitatea activitatilor zilnice) si o cantitate considerabila de legume si fructe. Modul in care ne pregatim mancarea atunci cand suntem la dieta este la fel de important ca ceea ce mancam, deoarece exista probabilitatea sa iti cumperi numai alimente sanatoase, dar daca parjesti tot ce mananci, atunci tot efortul tau de a urma un anumit regim este in zadar. Cateva exemple de alimente sanatoase: 1. Legumele si fructele Asigurand cantitatea necesara de vitamine si fibre, legumele si fructele aduc cele mai multe beneficii dietei – pierderea in greutate. Acest lucru este posibil deoarece majoritatea fructelor si legumelor sunt mai greu digerate, fapt care le da denumirea de alimente ce ajuta la arderea caloriilor. Transformate in bauturi sau salate, fructele reprezinta o optiune sanatoasa de alimentatie, putand fi consumate oricand. 2. Cerealele Cerealele constituie o... [continuare]

10 beneficii pentru sanatate ale alimentelor condimentate

10 beneficii pentru sanatate ale alimentelor condimentate

Actualizat la data de: 14 Mai 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Mancarea condimentata este apreciata in toata lumea, intrucat condimentele adauga un surplus incredibil de savoare alimentelor. Culturile din intreaga lume consuma preparate culinare care starnesc senzatii si bucura papilele gustative cu ajutorul mirodeniilor si aromelor ingredientelor folosite zilnic. Totusi, cei care prefera mancarea condimentata si sosurile iuti ar trebui sa fie putin mai prevazatori in ce priveste efectul acestora. Beneficii condimentelor pentru sanatate Cercetari recente au demonstrat ca folosirea mirodeniilor la mesele zilnice poate oferi destul de multe beneficii pentru sanatate. Pe langa faptul ca vor incanta cu gustul lor placut, alimentele condimentate furnizeaza, in plus, o serie de avantaje sanatatii. Contribuie la scaderea in greutate Ardeiul iute contine capsaicina, care poate accelera metabolismul si ajuta organismul sa arda calorii intr-un mod rapid. Acest lucru este explicat de faptul ca aceasta substanta creste... [continuare]

Alimentele care ingrasa pe timpul verii

Alimentele care ingrasa pe timpul verii

Actualizat la data de: 07 Iunie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Odata cu venirea sezonului cald, majoritatea oamenilor participa la diverse activitati precum gratare in aer liber sau petreceri care incurajeaza consumul de alimente cu continut ridicat de grasimi precum carne, inghetata sau bere. In cazul in care nu consumati cu masura astfel de produse alimentare, kilogramele in plus nu vor intarzia sa apara. Iata mai jos care sunt aceste alimente si cum le puteti ocoli astfel incat sa nu adaugati kilograme in plus siluetei dvs. Carnea grasa gatita pe gratar Gratarul poate aduce dezavantaje siluetei dvs. 500 de grame de friptura cu os poate contine pana la 1500 de calorii si 125 g de grasime. Un cheeseburger normal contine 750 calorii si 45 g de grasime. Continut mare de grasimi si calorii au si coastele de porc sau vita, deoarece provin din partea cea mai grasa a animalului. Atunci cand mergeti la gratar, consumati muschi de porc, piept de pui fara piele si carne slaba de vita. Carnatii Chiar daca preferati sa... [continuare]

5 alimente ce trebuie incorporate in dieta

5 alimente ce trebuie incorporate in dieta

Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca se doreste o imbunatatire a sanatatii si longevitatii trebuie introduse cinci alimente esentiale in dieta de zi cu zi. Cheia, afirma unii cercetatori, este pacalirea organismului, care odata cu inaintarea in varsta produce mai multe substante ce distrug celulele si mai putine celule noi, rezistente la cancere, imbatranire sau alte afectiuni. Aceste substante daunatoare sunt asa-numitii radicali liberi, un grup de atomi cu un numar impar de electroni foarte instabili si reactivi. Cand acesti radicali liberi patrund in ADN-ul uman cauzeaza la deteriorarea acestuia si determina aparitia unor celule cu un comportament anormal, precum cele canceroase. Ce este de facut? Organismul are deja un sistem de aparare reprezentat de antioxidanti, substante ce intrerup reactia de deteriorare a celulelor de catre radicalii liberi. Antioxidantii pot fi gasiti si in alimente, precum vitamina E, betacarotenul si vitamina C. Parerile cercetatorilor despre efectul antioxidant al... [continuare]

Boala basedow graves (gusa exoftalmica)

Boala basedow graves (gusa exoftalmica)

Actualizat la data de: 11 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati si incidenta Hipertiroidia reprezinta hiperfunctia glandei tiroide. Boala Graves cunoscuta ca si boala Parry sau Basedow este o afectiune care se caracterizeaza prin 3 manifestari majore: hipertiroidie cu gusa difuza, dermopatie este o si oftalmopatie. Aceste manifestari majore nu apar intotdeauna impreuna. Boala Basedow este o afectiune relativ frecventa care poate sa apara la orice varsta insa este mai frecventa in decadele 3 si 4 de viata, frecventa ei fiind mai crescuta la femei. In zonele geografice unde gusa nu este endemica raportul femei barbati este de 7:1 fata de regiunile geografice cu gusa endemica unde raportul este mult mai mic. Mecanism fiziopatologic In boala Basedow glanda tiroida are un volum crescut difuz, este de consistenta crescuta si bogat vascularizata. Modificarile patologice de la nivelul sau sunt hipertrofia (cresterea volumului) si hiperplazia (cresterea numarului de celule) parenchimului. Oftalmopatia din boala Basedow se... [continuare]

Boala peyronie

Boala peyronie

Actualizat la data de: 22 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Boala Peyronie este o afectiune genitala masculina ce consta in curbarea anormala a penisului data de o cicatrice a tesutului erectil. Deoarece aceasta cicatrice previne indreptarea penisului, curbarea acestuia este mai evidenta in timpul erectiei. Curbarea poate fi atat de severa incat impiedica penetrarea in timpul actului sexual. Boala Peyronie este mai frecventa la varsta mijlocie si la barbatii in varsta. Cauze Simptomele bolii Peyronie pot apare brusc sau insidios. Simptomele cele mai frecvente sunt: - o umflatura sau o ingrosare observata de-a lungul penisului, care este mai evidenta cand penisul este flasc - un aspect curbat al penisului care este evident cand penisul este erect - o tulburari de erectie; unii barbati nu au durere in timpul erectiei dar au sensibilitate la atingerea umflaturii - incapacitatea de a mentine o erectie - incapacitatea de a penetra in timpul actului sexual. Stadializare [continuare]

Boala inflamatorie pelvina

Boala inflamatorie pelvina

Actualizat la data de: 29 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Boala inflamatorie pelvina (BIP) este un termen general pentru infectia si inflamatia organelor reproducatoare superioare la femei. Aceasta este adesea, dar nu intotdeauna, o complicatie a unei boli cu transmitere sexuala (BTS). Boala inflamatorie pelvina poate include infectia sau inflamatia: - trompelor uterine (salpingita) - stratului superficial al uterului (endometrita) - ovarelor (ooforita) - a unei trompe uterine si a ovarului respectiv, care formeaza o cavitate infectata (abcesul tubo-ovarian). De asemenea, boala inflamatorie pelvina poate aparea in interiorul abdomenului sub forma unui abces, a unei inflamatii a stratului superficial ce captuseste interiorul abdomenului (peritonita pelvina) sau a unei inflamatii in jurul ficatului (perihepatica). Boala inflamatorie pelvina poate aparea ca o afectiune silentioasa, afectand organele reproductive fara sa determine aparitia vreunui simptom. Desi majoritatea femeilor se vindeca complet cu... [continuare]

Trombangeita obliteranta (boala buerger)

Trombangeita obliteranta (boala buerger)

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Boala Buerger (trombangeita obliteranta) se caracterizeaza prin ocluzia de cauza inflamatorie a arterelor distale ale extremitatilor, manifestata prin insuficienta circulatorie a degetelor picioarelor sau mainilor. Aceasta afectiune are o evolutie episodica si localizare segmentara, ce afecteaza arterele si venele extremitatilor (mainile si picioarele). Cauza acestei afectiuni este necunoscuta. Se intalneste cel mai frecvent la barbatii fumatori, sub 40 de ani, aproape intotdeauna la barbatii tineri fumatori. Simptomatologia se datoreaza in principal ischemiei, care in stadiile avansate se complica cu infectie si necroza tisulara (distructie). Evolutia este intermitenta, cu perioade de ameliortare cu durata de saptamani, luni sau ani de zile, putandu-se ajunge pana la amputatie, mai ales daca nu este abandonat fumatul. Boala afecteaza cu predilectie vasele distale ale extremitatilor inferioare, in special vasele de la nivelul picioarelor si degetelor. De... [continuare]

Fibrele alimentare: regim de slabit

Fibrele alimentare: regim de slabit

Actualizat la data de: 18 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt fibrele alimentare? Fibrele dietetice sau alimentare se refera la toate tipurile de vegetale pe care organismul nu le poate digera sau absorbi. Spre deosebire de alte produse alimentare, cum ar fi grasimile, proteinele sau carbohidratii, pe care organismul le descompune si le absoarbe, fibrele nu sunt digerate de catre organism. Prin urmare, traverseaza relativ intacte stomacul, intestinul subtire, colonul si apoi sunt evacute din organism. Desi e greu de crezut, fibrele alimentare au un rol major in mentinerea sanatatii. Tipuri de fibre alimentare Fibrele sunt de doua tipuri: cele care nu se dizolva in apa (insolubile) si fibrele care se dizolva in apa (solubile). Fibrele insolubile Ajuta continutul colonului sa avanseze in timpul miscarilor peristaltice ale acestuia, usureaza activitatea sistemului digestiv si contribuie la curatarea colonului. Datorita acestor proprietati fibrele sunt apreciate si utilizate mai ales de catre persoanele care sufera de... [continuare]

Adevarul despre alimentele fast - food

Adevarul despre alimentele fast - food

Actualizat la data de: 28 Mai 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Globalizarea ce caracterizeaza secolul in care traim pare a cuprinde chiar si alimentele pe care le consumam. Afirmatia este cu atat mai adevarata daca privim estimarile specialistilor cu privire la importurile si exporturile de produse alimentare, dar si de francize de lanturi de restaurante. Fast food-urile se extind international cu o viteza uimitoare. De exemplu, in India, vanzarile de alimente fast food cresc anual cu 40%. Procentul pare incredibil! Desi acest lucru este foarte profitabil pentru patronii lanturilor de restaurante, sanatatea celor care isi bazeaza regimul alimentar pe astfel de produse poate sa fie serios afectata. Este adevarat, alimentele fast food sunt bogate in numerosi nutrienti, inclusiv calciu, vitamina B12 vitamina A, C, D si E, insa la fel de adevarat este si ca unele pot fi considerate bombe calorice, ce abunda in grasimi nesaturate si care pot creste foarte mult riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, a diabetului si a... [continuare]

Anafilaxia Anafilaxia este o reactie alergica imediata si poate fi periculoasa. Atunci cand simptomele sunt amenintatoare de viata, cum ar fi scaderea severa a presiunii arteriale, inconstienta, ametelile, dispneea (dificultatea respiratiei), trebuie luate masuri de urgenta. Acestea includ administrarea rapida de medicamente, cum ar fi epinefrina (adrenalina) pentru a creste tensiunea arteriala - un medicament care se injecteaza sau administreaza intravenos. In rare cazuri, este necesara intubarea pacientului (insertia unui tub prin gura pana in plamani) pentru a asigura respiratia sau poate fi necesara, chiar respiratia mecanica asistata. Frecvent, este necesara administrarea de lichide, intravenos, pentru a creste tensiunea arteriala. Tratamentul anafilaxiei in dezvoltare include, de asemenea, medicamente antihistaminice si corticosteroizi pentru a ameliora raspunsul sistemului imun. In unele cazuri, blocantii receptorilor H2 (care reduc secretia gastrica acida si... [continuare]

Alimente care va incalzesc

Alimente care va incalzesc

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta optima de iarna trebuie sa includa un numar scazut de calorii si un continut ridicat de vitamine, minerale si antioxidanti, care sa sprijine sistemul imunitar si sa tina departe bolile iernii. Scaderea temperaturii exterioare provoaca scaderea temperaturii corpului. Organismul uman reactioneaza la aceasta schimbare prin dorinta de a creste consumul de alimente, energia utilizata pentru digestie ridicand temperatura corpului. Totusi, tendinta naturala de a manca mai mult in timpul iernii, duce la cresterea in greutate; Din acest motiv, multe persoane, in special cele de sex feminin, se opun nevoilor alimentare ale organismului adoptand un regim strict, care are ca rezultat scadearea temperaturii corpului si cresterea vulnerabilitatii fata de raceala si a gripa. Pe de alta parte, supraalimentarea si suprasolicitarea metabolismului fac digestia dificila, in final, obtinandu-se acelasi rezultat ca si in cazul reducerii consumului de alimente. Solutia optima... [continuare]

Primul ajutor in cazul alergiilor alimentare

Primul ajutor in cazul alergiilor alimentare

Actualizat la data de: 09 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alergiile alimentare rerpezinta raspunsuri imune directionate impotriva unor proteine din alimente. In unele situatii, astfel de reactii sunt extrem de severe si pot declansa moartea pacientului. Cel mai frecvent incriminate in declansarea alergiilor sunt: alunele, preparatele cu si din peste, ouale, la copii adaugandu-se si laptele. Se considera ca 6-8% dintre copii sunt alergici la astfel de produse. Exista insa si situatii cand starea de sanatate a pacientului se deterioreaza in urma consumarii anumitor alimente fara a fi vorba de alergie, ci doar de intoleranta digestiva (din cauza prepararii necorespunzatoare a produselor). Principiile terapeutice in cazul alergiilor alimentare includ evitarea alimentelor declansatoare si combaterea simptomelor imediat ce apar. In general, in cazul in care episodul alergic nu este foarte grav, pacientul se poate trata si acasa, daca va urma intocmai recomandarile medicului curant. Orice agravare impune insa... [continuare]

Beneficiile consumului de alimente in stare naturala

Beneficiile consumului de alimente in stare naturala

Actualizat la data de: 02 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimente integrale - Probabil ca stii ca este bine sa le consumi. Dar stii ce sunt de fapt? "Traim intr-o societate care consuma foarte multe alimente procesate si suprarafinate, incat pot exista confuzii in ceea ce priveste cunoasterea termenului de alimente integrale", afirma Tara Gidus, membru al Asociatiei Americane de Dietetica. Chiar si pentru cunoscatorii in domeniu, termenul este confundat cu altii asemanatori. Alimentele integrale pot fi organice, crescute in gradina proprie sau lipsite de pesticide. Insa acest lucru nu este important. Definitia alimentelor integrale este mult mai simpla. "Atunci cand consumam alimente integrale, alimentele respective sunt in stare naturala", afirma Gidus. "Le consumam intacte, impreuna cu toate vitaminele, mineralele si substantele nutritive pe care le contin". Componentele cu adevarat sanatoase sunt cele care se indeparteaza in procesul de rafinare si procesare. De exemplu putem compara intre un... [continuare]

Hodgkin (boala)

Din Dictionar Termeni

boala hodgkin este o forma de limfom malign ce se caracterizeaza prin cresterea progresiva si nedureroasa a ganglionilor limfatici, a splinei si, in general, a tesutului limfoid. Mai pot aparea si alte simptome dintre care amintim: anorexie, scadere in greutate, febra, prurit, transpiratii nocturne si anemie. Din punct de vedere histopatologic este caracteristica prezenta celulelor Reed-Sternberg. Boala Hodgkin afecteaza ambele sexe. Desi nu sunt excluse originea imuna sau cea infectioasa, boala Hodgkin este considerata de origine neoplazica. Au fost stabilite patru tipuri de boala Hodgkin pe criterii histopatologice: - tipul 1, cu predominanta limfocitara, caracterizat prin infiltrarea difuza cu limfocite mici asociata cu rare celule Reed-Sternberg - tipul 2, sclero-nodular, caracterizat prin benzi de scleroza care insera noduli celulari corespunzand fie tipului 1, fie tipurilor 3 sau 4 - tipul 3, celular mixt, caracterizat printr-un granulom asociat cu celule... [continuare]

Ghearelor de pisica (boala a)

Din Dictionar Termeni

boala infectioasa care se declara dupa o zgarietura sau o muscatura de pisica. Agentul limforeticulozei benigne de inoculare este o bacterie, Rochatimaea henselae. afectiunea se traduce printr-o tumefiere a ganglionilor din zona zgarieturii cu tendinta de supuratie. tratamentul consta in administrarea de antibiotice (macrolide). Punctionarea sau drenarea adenopatiei este uneori necesara pentru a grabi vindecarea. Sinonim : limforeticuloza benigna de inoculare. [continuare]

Pagina 18 din 34 (1000 rezultate)