alimente fara iod
Din ce cauze apar variatii ale glicemiei
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Introducere Glicemia, adica nivelul de zahar din sange, are valori normale cuprinse intre 70 si 99 mg/dL daca nu ai mancat timp de opt ore si mai putin de 140 mg/dL la doua ore dupa ce ai luat masa. Daca sunt mai mari sau mai mici, acest lucru poate fi pus pe seama mai multor factori, de la alimentatie si pana la anumite boli. Cei care sufera de diabet reactioneaza diferit la mancarurile si bauturile pe care le consuma, de aceea este bine sa tina cont de masuratorile glicemiei si sa evite produsele care duc la cresterea glicemiei. Cauzele care duc la cresterea sau la scaderea valorilor normale ale nivelului de zahar Iata care sunt cauzele care duc la cresterea sau la scaderea valorilor normale ale nivelului de zahar. Cafeaua - Nivelul de zahar din sange poate sa creasca dupa ce bei o cafea, chiar si una neagra, care nu are calorii, din cauza cofeinei. Acelasi lucru este valabil si in cazul ceaiului negru, a celui verde si a bauturilor energizante. Mancarea chinezeasca -In... [continuare]
Ce este glanda tiroida? Glanda tiroida este o glanda endocrina, de dimensiuni mici, situata in loja anterioara a gatului, chiar sub laringe. Are forma de fluture, fiind formata dintr-o portiune ingusta centrala si doi lobi laterali, de o parte si de alta a traheei. O glanda tiroida normala, sanatoasa, nu este de regula vizibila si este foarte dificil de palpat din exterior. Glanda tiroida produce hormonii tiroidieni, esentiali pentru metabolismul fiecarei celule din organism. Prin controlul metabolic, hormonii tiroidieni controleaza functia cardiaca, digestiva, musculara, precum si dezvoltarea sistemului nervos si a celui osos. Pentru ca sinteza acestor hormoni sa se produca, este nevoie de iod. Celulele specializate in sinteza hormonilor tiroidieni au abilitatea de a extrage si a absorbi iodul din circulatia sangvina, incorporandu-l apoi in hormoni. Controlul sintezei si eliberarii de hormoni tiroidieni Pentru a fi declansata sinteza si eliberarea hormonilor tiroidieni, este... [continuare]
Boala celiaca sau intoleranta la gluten
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este boala celiaca Boala celiaca este o afectiune autoimuna inflamatorie a intestinului subtire, care poate prezenta si manifestari sistemice dintre cele mai diverse. Apare la persoanele susceptibile genetic, aproximativ 1% din populatia Europei si a Statelor Unite, ca urmare a raspunsului adaptativ aberant al sistemului imunitar impotriva glutenului din cereale. Factorii participanti la declansarea bolii sunt: bagajul genetic, sistemul imunitar si glutenul. La persoanele cu boala celiaca, ingestia de gluten duce la aparitia enteropatiei, cu afectarea mucoasei si, consecutiv, absorbtia anormala a nutrientilor. Manifestari clinice Boala celiaca prezinta caracteristici deosebite in comparatie cu alte tulburari autoimune, inclusiv recuperarea completa a afectarii mucoasei, precum si reversibilitatea progresiei sale odata cu evitarea total a glutenului. Desi boala celiaca a fost initial interpretata ca o afectiune pediatrica, diagnosticul se stabileste cu frecventa crescuta si... [continuare]
Sindromul tolosa-hunt
Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie
Ce este sindromul Tolosa-Hunt Sindromul Tolosa-Hunt reprezinta o entitate nosologica in care se asociaza oftalmoplegia dureroasa cauzata de inflamatia sinusului cavernos cu o nevralgie trigeminala de aceeasi parte. Sindromul Tolosa Hunt este de obicei idiopatic si se crede ca este cauzat de inflamatia nespecifica in regiunea sinusului cavernos si/sau a fisurii orbitale superioare. Cu toate acestea, leziunile traumatice, tumorile sau un anevrism ar putea fi declansatorii potentiali. Caracteristici Boala apare in proportii egale la ambele sexe iar debutul nu este legat de varsta putand sa apara din copilarie pana in decada a saptea, cu predominanta la varstele mijlocii. In cazuri rare, copiii cu varsta sub 10 ani au fost diagnosticati cu Sindromul Tolosa Hunt. Debutul poate fi progresiv in cateva zile sau in mai multe etape de-a lungul unei saptamani iar semnul de debut cel mai constant este durerea care apare brusc, de obicei cu cateva zile inaintea oftalmoplegiei, concomitent... [continuare]
Intoleranta la lactoza versus boala celiaca - diferente si similitudini
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Ce este boala celiaca? Boala celiaca sau enteropatia glutenica este o boala inflamatorie autoimmuna declansata printr-un raspuns imun inadecvat la gluten, o proteina regasita in alimente precum grau, orz sau secara. Acest raspuns imun cauzeaza in timp distrugerea mucoasei intestinului subtire, cu consecinte atat locale, cat si sistemice, secundare deficitelor de absorbtie a nutrientilor la acest nivel. Ce este intoleranta la lactoza? Intoleranta la lactoza reprezinta mai degraba un sindrom clinic rezultat in urma consumului de alimente ce contin lactoza, un dizaharid care in mod normal este metabolizat de lactaza, enzima ce se regaseste la nivelul intestinului subtire. Deficitul de lactaza congenital este rar si se obiectiveaza genetic, majoritatea pacientilor prezentand de fapt un declin progresiv al activitatii enzimei odata cu varsta. De asemenea, anumite afectiuni, cum ar fi boala celiaca, bolile inflamatorii intestinale, medicatia chimioterapica sau antibiotica si... [continuare]
Colonul iritabil - recomandari alimentare
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Generalitati Sindromul de intestin iritabil, o tulburare functionala frecventa, in special in randul tinerilor, poate determina, prin natura simptomelor dureroase, balonarii si a modificarilor de tranzit, o afectare semnificativa a calitatii vietii unor pacienti. Studiile arata ca afectarea calitatii vietii si a psihicului acestor pacienti poate fi comparata cu cele ale pacientilor cu boli cronice precum diabetul sau afectiunile cardio-vasculare si renale, motiv pentru care, in afara resurselor medicamentoase, adoptarea unor modificari ale stilului de viata merita tentate in vederea ameliorarii simptomelor. Cauzele alimentare ale sindromului de intestin iritabil Desi inca incomplet elucidati, factorii care contribuie la intretinerea acestei boli includ nu numai modificari in axul intestin-creier, sensibilitatea crescuta la stimuli si neurotransmitatori, ci si factori de natura alimentara sau in legatura cu motilitatea colonului. Unii pacienti cu sindrom de intestin... [continuare]
Placa bacteriana – influenta ei asupra dintilor si gingiilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Placa bacteriana este o comunitate de microorganisme, aflate pe suprafata dintelui sub forma unui biofilm. Ea este considerata cauza principala a aparitiei cariilor, bolilor gingivale si parodontale. Pe de alta parte, placa bacteriana este o componenta naturala a organismului si contribuie la dezvoltarea normala a fiziologiei si imunitatii organismului. Placa bateriana are in compozitia sa milioane de microorganisme, iar structura sa este atat de diferita de la un individ la altul, incat a fost asemanata cu unicitate amprentei digitale. Tipuri Tipurile placii bacteriene si formarea ei: Ea se diferentiaza in doua categorii: 1. Supragingivala - situata deasupra jonctiunii dento-gingivale. Placa bacteriana supragingivala produce efecte negative asupa tesuturilor gingivale si asupra tesuturilor dentare. Neglijarea igienei dentare si neindepartarea placii bacteriene de la acest nivel in mod regulat poate produce inflamatia reversibila a ginviilor, precum si aparitia... [continuare]
Hei :) De ceva vreme (1 luna si junatate) mi-e pofta incontinu de sarat. Chiar dupa ce consum ceva ce contine sare pofta tot nu se amelioreaza. Mentionez ca dupa ceva timp de la inceperea acestei pofte au aparut si starile de greata. Ar fi cazul sa apelez la un doctor? Ce ar putea fi? [continuare]
Urgent am durere de cap foarte mare, diaree, nu pot manca desi imi e foame , greata si imi e frica sa nu mi se agraveze starea mreu am si o anxietate mare in general si ma panichez foarte usor am luat multe pastile suplimente( stressclean complex, 5htp, , extravalerianic cardio, magnevie, timp de cel putin o saptamana, azi nu am luat extravalerianic) am consumat si fier pliculet si suplimente cu calciu, am fost de curand in perioada menstruatiei pt a ma ajuta cu greata am luat si emetix iar pentru diaree am luat euflora ar trebui sa sun la 112? [continuare]
Avantajele unui stil de viata sanatos: alimente bio, suplimente nutritive bio si produse bio fara gluten
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Preocuparea din ultimele decenii in ceea ce priveste adoptarea unui stil de viata cat mai sanatos si a unei alimentatii cat mai naturale s-a facut tot mai simtita si in Romania actuala. Romanii isi schimba, incet dar sigur, obiceiurile alimentare si imbratiseaza cu draga inima alimentele bio, suplimentele nutritive naturale si chiar produsele bio fara gluten. Populatia a inteles, in sfarsit, cat de daunatoare pot fi substantele chimice folosite in agricultura moderna si cat rau pot face mancarurile procesate si a ales, constient, sa se hraneasca mai natural si mai sanatos pentru a-si proteja corpul de aceste efecte nocive si pentru a-i asigura longevitatea. Ce sunt alimentele bio si de ce sunt benefice sanatatii Aceste produse includ fructele, legumele si cerealele naturale, cultivate si crescute intr-un mediu lipsit de pesticide sau fertilizatori chimici si a caror crestere nu a fost stimulata prin radiatii ionizate sau bioinginerie. Tot in categoria alimentelor... [continuare]
Bună, îmi trimiteți si mie lista alimentelor fără iod ce pot fi consumate inainte de radioterapia cu iod?Multumesc. [continuare]
Ce alimente sunt permise înainte de terapia cu iod radioactiv?
Am o nepoată de 15 ani , care trebuie să facă terapia cu iod radioactiv. Dacă îmi puteți scrie și mie lista cu alimentele permise, sau ce are voie să mănânce. Mulțumesc! [continuare]
Miam scos toată tiroida acum 2 luni am fost diagnosticată cu cancer pe.3 februarie merg la Cluj ptr terapia cu iod am emoții și am fost ff panicată.imi puteți da niște sfaturi [continuare]
As dori si eu lista daca se poate cu ce am voie si ce nu.Am mai scris o întrebare dar cred ca nu am pus adresa de e-mail corecta. [email protected] Va mulțumesc anticipat! [continuare]
O lista completa cu alimentele permise inainte de terapia ci iod,multi bat campii?
adresa mea ,[email protected] ,multumesc mult [continuare]
Cu ce poate fi inlocuit aportul de iod in organism si ce produse alimentare sunt recomandate?
daca se poate rog instructiuni [continuare]
Cum sa asociati alimentele pentru a pierde in greutate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Combinarea alimentelor pentru a pierde in greutate ar putea insemna, pentru unii, eliminarea totala a unor produse alimentare sau tipuri de preparate, din dieta. Restrictia ar putea fi automat asociata cu scaderea in greutate, fara insa sa se tina cont de numarul de calorii si energia consumate. Exista insa si alternativa combinarii alimentelor astfel incat acestea sa contribuie la instalarea senzatie de satietate care sa persiste un timp mai indelungat, intr-un mod care sa asigure celor care vor sa slabeasca o dieta adecvata din punct de vedere nutritiv, in ciuda unui raport caloric scazut. Aprovizionare, preparare si portionare 1. Achizitionati cat mai multe fructe, legume, produse lactate cu continut scazut de grasime si carne proaspata. Exceptiile de la aceasta regula includ cerealele pentru micul-dejun, semipreparatele, fructele si legumele congelate. Cei interesati sa piarda in greutate ar trebui sa cumpere produse care intra in categoriile... [continuare]
Analiza mineralelor sau ionograma (sodiu, clor, calciu, fosfor, potasiu, fier, magneziu, plumb, iod)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Organismul omului, ca si al animalelor, este constituit si din materie neorganica, adica din minerale (electroliti): metale si metaloide (sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, iod etc.). Aceste minerale sunt introduse in organism odata cu apa si alimentele. In mod normal exista un echilibru intre cantitatea de minerale introdusa si cantitatea de minerale eliminata din organism prin urina, materii fecale, sudoare, saliva, lacrimi. Perturbarea acestui echilibru, fie printr-un exces fie printr-un deficit, produce tulburari in functia normala a organismului. De obicei, excesul de minerale este rar intalnit deoarece organismul are capacitatea de a regla compozitia in minerale a sangelui, eliminand surplusul de fecale sau urina pe alte cai. Numai in cazul in care functia rinichiului este tulburata de anumite boli, mineralele neputandu-se elimina, se acumuleaza excesiv in organism. Lipsa de minerale in organism este cauza fie a unei alimentatii sarace in... [continuare]
Generalitati Cu totii stim de existenta regimurilor alimentare care ne ajuta sa slabim rapid, insa, acestea ne lasa flamanzi si lipsiti de putere. Cea mai buna metoda de a atinge greutatea ideala fara a recastiga apoi, in scurt timp, kilogramele pierdute, este de a adopta un program de slabire treptata. Specialistii sustin ca pentru obtinerea si mentinerea unei greutati optime nu sunt necesare regimuri de slabit stricte, ci doar cateva schimbari in viata de zi cu zi. Mancati zilnic micul-dejun Acesta este un obicei comun in randul persoanelor care au slabit si au reusit sa isi mentina greutatea. Foarte multe persoane cred ca a sari peste micul-dejun le ajuta sa scape de calorii, dar, in realitate acestea ajung sa manance mult mai mult in cursul zilei. Pentru micul-dejun este recomandat un castron cu cereale si fructe sau produse alimentare cu continut scazut de calorii. Nu mai intrati in bucatarie seara Stabiliti o ora incepand cu care sa nu mai mancati;... [continuare]
Cum va puteti tine poftele alimentare sub control
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Multi oameni mananca fara sa se opreasca, cantitati destul de mari de dulciuri, de exemplu si considera ca puterea alimentelor asupra lor este coplesitoare, iar dorinta de a manca este foarte puternica. Acest lucru nu se intampla numai in randul persoanelor tinere. Mai jos sunt descrise cateva recomandari care ar putea fi solutia pentru ca poftele alimentare sa fie tinute sub control. Consumul de alimente ca urmare a emotiilor: binecuvantare sau blestem? Multor persoane le este greu sa se abtina sa nu manance si afirma ca mintea lor este condusa in momentele respective de forte pe care nu le inteleg si carora le este dificil sa li se opuna. Mancati prea mult atunci cand credeti ca trebuie sa reduceti nivelul de stres sau pentru a diminua sentimentul de disconfort, ori cand considerati ca nu exista nici o alta modalitate de a va imbuntatati starea de spirit. Produsele alimentare au rol de tranchilizant, de medicament cu efect instant de [continuare]
Diversificare (a alimentatiei sugarului)
Trecere de la o alimentatie exclusiv cu lapte (alaptare materna sau artificiala) la o alimentatie mai diversificata. Aceasta a doua intarcare intervine, in general, intre varsta de 3 luni si cea de 6 luni. Si aceasta trebuie sa se faca treptat cu scopul de a lasa copilului timp sa se familiarizeze cu noile senzatii gustative si de a verifica faptul ca el nu prezinta intoleranta sau alergie la unele alimente. Astfel. se vor putea introduce treptat in biberoanele cu lapte: faina fara gluten, cu gusturi diferite, legume si fructe fierte si mixate. sucurile de fructe pot fi date separat, in cantitate mica, cu lingurita. [continuare]
Drill fara zahar, drajeuri
Ce este Drill fara zahar, drajeuri si pentru ce se utilizeaza Indicatii Drill contine un antiseptic local cu actiune antimicrobiana si un anestezic local. Acest medicament este recomandat in cazul inflamatiei mucoasei oro-faringiene fara febra, a aftelor sau in cazul altor leziuni ale mucoasei bucale. Mod de administrare Adulti Doza recomandata este de o pastila de 4 ori pe zi; intervalele intre administrari trebuie sa fie de cel putin 2 ore. Copii intre 6 si 15 ani Doza recomandata este de o pastila de 2-3 ori pe zi; intervalele intre administrari trebuie sa fie de cel putin 4 ore Pastilele se sug. Durata tratamentului Daca simptomele persista mai mult de 5 zile, adresati-va medicului. Daca utilizati mai mult decat trebuie din Drill Pot aparea efecte neurologice sau cardiovasculare. Daca uitati sa utilizati Drill Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza omisa. Daca aveti orice nelamuriri privind utilizarea acestui medicament, consultati medicul sau... [continuare]
Alive! (fara fier)
Ce este Alive! si pentru ce se utilizeaza Indicatii Alive! (fara fier) este un mega nutrient cu o compozitie unica, 100% naturala, care mentine un nivel maxim de sanatate, imunitate si energie! Nutrientii din ALIVE! (fara fier) se absorb in circuitul sanguin in mai putin de 20 de minute, adica de 5 ori mai repede decat in cazul altor produse similare. Alive! (fara fier) contine cele mai bune ingrediente: minerale chelatate cu aminoacizi, extracte din fructe si legume procesate astfel incat sa-si mentina calitatile, puterea enzimatica si antioxidanta, extracte organice din ciuperci medicinale chinezesti si japoneze – toate ingredientele fiind testate in laborator pentru asigurarea puritatii si eficientei. Mod de administrare Cate 3 tablete/zi sau conform recomandarii consultantului de specialitate. Atentionari si precautii Contraindicatii A nu se asocia cu sulfonamide (Biseptol, Biseptim, Sumetrolim, Neoxazol) deoarece PABA interfereaza cu astfel de substante. Informatii... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter