Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

alimente cu potasiu

Alimente care nu trebuie sa-ti lipseasca vara

Alimente care nu trebuie sa-ti lipseasca vara

Actualizat la data de: 06 August 2020

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Alimentatia in timpul verii Vara, datorita temperaturilor mari, poate sa creasca riscul pentru unele probleme de sanatate, cum ar fi: deshidratare, insolatie, deficiente de minerale si vitamine sau toxiinfectii alimentare. Sfaturi pentru a evita aceste riscuri - Spalati-va des pe maini; - Spalati cu mare atentie fructele si legumele; - Alegeti alimente din surse sigure, fara zone deteriorate (acestea pot fi o sursa de patrundere a microbilor in interior); - Consumati multe fructe si legume, crude, gatite sau sub forma de smoothie; - Si mai ales consumati multe lichide: apa, ceai, sucuri de legume si fructe. Vara este un moment prielnic pentru a te detoxifia, deoarece, fructele si legumele organice proaspete sunt disponibile aproape in toate magazinele. De asemenea, atunci cand este cald, este mai usor pentru organism sa se afle intr-un proces de dezintoxicare. Acesta este un proces natural, de eliminare a toxinelor prin transpiratie sau urina. O cura de fructe si legume, ne... [continuare]

Cand ar trebui introduse alimentele solide in dieta unui bebelus?

Cand ar trebui introduse alimentele solide in dieta unui bebelus?

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2023

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Alimentele solide la bebelusi Academia Americana de Pediatrie recomanda hranirea bebelusului de catre mama pana la 6 luni, dupa care introducerea alimentelor solide. Copiii hraniti cu lapte praf pot incepe alimentatia solida in jurul varstei de 4 luni sau in momentul in care sunt pregatiti din punct de vedere al dezvoltarii. Hranirea cu laptele mamei ar trebui pe cat posibil sa fie continuata pana in jurul varstei de 1 an, deoarece acesta are cea mai buna capacitate de a proteja bebelusul impotriva anumitor infectii. La varsta de 6 luni nevoile nutritionale ale bebelusului se schimba, avand nevoie de un numar mai mare de calorii si nutrienti. Inainte de acest lucru, bebelusii ar trebui sa fie capabili sa isi poata controla capul si gatul, sa poata sta in picioare, sa duca obiecte la gura, sa poata inghiti mancarea si sa-si foloseasca limba in timpul alimentarii. Comportamente ca trezitul in timpul noptii, mestecatul degetelor si nevoia crescuta de a conusma lapte nu sunt... [continuare]

Tulburarile alimentare: bulimia

Tulburarile alimentare: bulimia

Actualizat la data de: 12 Iulie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Bulimia nervoasa, cunoscuta pe scurt ca bulimia, este considerata o patologie cu origini psihologice si, totodata, o boala cronica. Multi dintre noi nu am intalnit pana acum astfel de persoane, insa niciodata sa nu spunem niciodata. Informarea privind tabloul clinic al acestor tulburari alimentare ne va ajuta sa recunoastem din timp un comportament alimentar distructiv, si astfel sa intervenim la timp, cu mult inainte ca acestea sa lase cicatrici adanci asupra organismului. Probabil ca in mintea noastra s-a format deja o idee despre cum ar arata o persoana care sufera de asa ceva, si anume obeza. Interesant si in acelasi timp alarmant este faptul ca o persoana bulimica poate fi supraponderala sau chiar normoponderala. Asa cum s-a mentionat anterior, aceasta tulburare este de natura psihologica, prin urmare, bulimicul va manifesta stari precum iritabilitate, depresie, anxietate sau nervozitate, si toate acestea, in stransa legatura cu imaginea de sine... [continuare]

Nutritia de toamna: alimente si suplimente pentru mentinerea sanatatii

Nutritia de toamna: alimente si suplimente pentru mentinerea sanatatii

Actualizat la data de: 01 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Anotimpul si alimentatia Toamna reprezinta o perioada de tranzitie intre caldura verii si frigul iernii, iar organismul nostru resimte aceste schimbari. Temperaturile mai scazute, zilele mai scurte si modificarile stilului de viata pot influenta starea de sanatate, energia si sistemul imunitar. Nutritia joaca un rol esential in adaptarea organismului la sezonul rece, fiind o modalitate naturala de prevenire a afectiunilor si mentinere a vitalitatii. Importanta alimentelor sezoniere Consumul de alimente sezoniere este recomandat in mod special toamna, deoarece acestea contin nutrienti optimi pentru perioada respectiva si ajuta la fortifierea sistemului imunitar. Printre acestea se numara: - Fructe: mere, pere, struguri, gutui si fructe de padure precum afinele si merisoarele. Acestea sunt bogate in vitamine (in special vitamina C) si antioxidanti care protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ. Merele si perele, de exemplu, contin fibre solubile ce... [continuare]

Tulburarile alimentare la adolescenti

Tulburarile alimentare la adolescenti

Actualizat la data de: 11 Decembrie 2018

Loredana Ionascu
Psihologie

Generalitati Multi copii, in special in perioada adolescentei, sunt foarte preocupati de felul in care arata corpul lor si de ceea ce simt in legatura cu acest lucru. In perioada pubertatii se petrec multe schimbari fizice si psihice, la care se mai adauga si presiunea sociala. Din nefericire pentru un procent din ce in ce mai mare de adolescenti, dorinta de a avea un corp perfect devine o obsesie care se va transforma intr-o tulburare alimentara. Tulburarile alimentare, precum anorexia sau bulimia nervoasa cauzeaza fluctuatii dramatice de greutate ce afecteaza functiile vitale ale organismului si ritmul normal de viata. Parintii pot preveni aparitia tulburarilor alimentare, dezvoltandu-le copiilor o stima de sine sanatoasa si incurajand o alimentatie echilibrata. Daca va suspectati copilul ca ar avea o tulburare alimentara este imperios necesar sa cautati ajutor cat mai repede. Despre tulburarile alimentare In general, tulburarile alimentare implica autocritica, ganduri... [continuare]

Avantajele si dezavantajele alimentatiei exclusiv la san

Avantajele si dezavantajele alimentatiei exclusiv la san

Actualizat la data de: 05 Februarie 2024

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Generalitati Alaptarea reprezinta hranirea sugarului cu lapte matern. Alimentatia la san nu include folosirea ceaiurilor, sucurilor, apei (in acest caz se considera ca sugarul este, de fapt, hranit predominant la san). Alaptarea este un proces inlesnit de reflexul de supt al sugarului (astfel copilul este capabil sa suga si sa inghita corect laptele). Alimentatia la san are beneficii atat pentru copil, mama, cat si pentru societate, mediu si sistemul sanitar in general. Recomandarile specialistilor Alegerea tipului de alimentatie precum si stabilirea efectiva a meniului este o decizie importanta pe care mama trebuie sa o ia in deplina cunostinta de cauza, dupa ce a inteles care sunt avantajele si dezavantajele fiecarui tip de alimentatie in parte. Totusi, expertii recomanda proaspetelor mamici sa isi alapteze bebelusul minim 6 luni, laptele matern fiind considerat cea mai sigura si completa sursa de nutrienti pentru sugar (dupa 6 luni se poate trece la alimentatia... [continuare]

Despre potasiu si sanatatea inimii

Despre potasiu si sanatatea inimii

Actualizat la data de: 26 August 2024

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Ce este potasiul Potasiul este un mineral  esential care joaca mai multe roluri importante in organism: -conduce impulsurile electrice in tot corpul ca un electrolit. -ajuta la mentinerea sanatatii rinichilor, oaselor si a celei cardiovasculare. -asigura contractia musculara si sustine tensiunea arteriala normala. Rolul potasiului in organism Potasiul este deosebit de important in dieta pacientilor care se confrunta deja cu afectiuni cardiace (hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca sau aritmii) si dozarea lui este esentiala pentru conduita medicala corespunzatoare. Pacientii, dar si medicii, trebuie sa acorde o mare importanta dietei, mai ales daca tratamentul include medicamente diuretice care pot favoriza depletiunea organismului de potasiu. In ciuda faptului ca nu exista o corelatie directa intre potasiu si colesterol, se pare ca un regim bogat in potasiu influenteaza benefic si nivelul plasmatic al acestui lipid. Potasiul este un ion ce se gaseste atat in... [continuare]

Alimente recomandate si contraindicate in perioada alaptarii

Alimente recomandate si contraindicate in perioada alaptarii

Actualizat la data de: 04 Septembrie 2018

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Generalitati O alimentatie sanatoasa in perioada in care alaptati este, in esenta, aceeasi cu o alimentatie nutritiva atunci cand nu alaptati. Principala diferenta este ca persoanele care alapteaza au nevoie de mai multe calorii. Substantele nutritive specifice, precum fierul, calciul, potasiul si vitaminele A si D, sunt deosebit de benefice in perioada alaptarii. Consumand o larga varietate de alimente este, de asemenea, esentiala, deoarece acest lucru va expune nou-nascutul la diferite gusturi si poate avea ca rezultat faptul ca acesta este mai receptiv la alimentele solide mai tarziu. In acest articol vom prezenta recomandarile expertilor cu privire la alimentele care trebuie consumate si cele care trebuie evitate in perioada alaptarii. De asemenea, vom oferi informatii cu privire la suplimentele ce pot fi luate in aceasta perioada. Ce sa mancati in perioada alaptarii? Nu exista dieta ideala pentru persoanele care alapteaza. Scopul ar trebui sa fie o alimentatie sanatoasa... [continuare]

Piramida alimentatiei

Piramida alimentatiei

Actualizat la data de: 16 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce este piramida alimentara La cat de multe tentatii sunt in jurul nostru nu este de mirare ca fiecare dintre noi si-ar dori sa guste din toate bunatatile. Dar pentru ca mancarea sa nu se "transforme" in celulita, colesterol, grasimi abdominale este indicat ca oamenii sa se hraneasca tinand cont de piramida alimentatiei. Rolul piramidei alimentare Rolul piramidei alimentare este de a usura alegerea alimentelor sanatoase, astfel incat fiecare persoana, familie sa adopte o alimentatie sanatoasa care le ofera o sanatate indelungata si o buna conditie fizica, psihica si intelectuala. Ce si cat consumam Dulciuri Cantiate: 30 grame de 2 - 3 ori pe saptamana. Optiuni sanatoase: fructe uscate neindulcite, ciocolata neagra, sorbet de fructe, miere. Argumente: ciocolata neagra contine o cantitate semnificativa de antioxidanti. In mod special se recomanda consumul a 30 de grame de ciocolota neagra cu 70% cacao de 2-3 ori pe saptamana. Spre deosebire de alte deserturi cu inghetata... [continuare]

Alimente sanatoase care va ajuta sa castigati in greutate

Alimente sanatoase care va ajuta sa castigati in greutate

Actualizat la data de: 06 Aprilie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Greutatea este un factor important pentru oricine isi doreste o silueta frumoasa si cu siguranta ca o silueta nu va fi perfecta, daca greutatea nu se va afla in conformitate cu necesitatile unei persoane. Este esential ca orice persoana sa se bucure de nutrientii de care are nevoie pentru ca organismul sa functioneze normal. In plus, asa cum foarte multe persoane doresc sa slabeasca, exista unele persoane care intampina dificultati in acumularea kilogramelor, din diverse cauze. Cel mai greu este pentru oricine sa se ingrase fara ca sanatatea sa sa fie afectata de efectele nocive ale acestui proces asupra organismului. Este recomandat ca inainte sa se urmeze indicatiile dietetice expuse mai jos, sa se ceara sfatul medicului. Persoane cu un numar scazut de kilograme ar putea avea colesterolul destul de ridicat sau pot suferi de diabet ori alte boli in care este interzis consumul anumitor alimente. Produsele alimentare care ajuta la cresterea in... [continuare]

Alimente periculoase in osteoporoza

Alimente periculoase in osteoporoza

Actualizat la data de: 14 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vorbim despre sare, cafeina, sucuri carbogazoase…Alimentele obisnuite din dieta ne predispun oare riscului de a dezvolta osteoporoza? Osteoporoza inseamna practic 'oase poroase' si descrie situatia patologica in care oasele noastre isi pierd din minerale si saruri si o data cu acestea si din rezistenta si forta si devin sfarmicioase, tasabile si foarte fragile si sunt predispuse riscului de fracturi, microarhitectura lor fiind foarte modificata. Uneri procesul este atat de avansat incat chiar si un traumatism minor le poate rupe. Cauza de baza a osteoporozei ? Pierderea de calciu, fosfor si alte minerale esentiale din os, aceasta fiind determinata de foarte multi factori. De aceea se considera ca etiologia osteoporozei este multifactoriala. Cele mai frecvente complicatii ale osteoporozei sunt fracturile: de sold, de humerus, dar si tasarile vertebrale. Desi se credea ca osteoporoza este o boala exclusiv a femeilor, din ce in ce mai multi barbati sunt... [continuare]

Top 15 alimente pentru persoanele cu insuficienta renala

Top 15 alimente pentru persoanele cu insuficienta renala

Actualizat la data de: 21 Aprilie 2017

Autor: SfatulMedicului

Bolile renale Formularea de boli renale este generala si include orice boala, tulburare sau stare a rinichilor. Rinichii sunt organe vitale interne situate in partea superioara a abdomenului. In mod normal, oamenii au doi rinichi, care fac parte din componenta tractului urinar al sistemulului genito-urinar. Bolile renale sunt cauzate de multiple conditii care determina deteriorarea rinichilor si a functiei acestora. La o persoana diagnosticata cu afectiuni renale, rinichiul isi realizeaza functia cu dificultate sau chiar se afla in imposibilitatea de a functiona, situatie critica atat pentru viata cat si starea sa generala de sanatate. Insuficienta renala In situatia in care nu functioneaza normal, rinichiul poate intampina greutati in: - filtrarea produselor reziduale si a excesului de apa si saruri din sange, care sunt apoi eliminate din organism prin uretere, vezica si uretra sub forma de urina - producerea anumitor hormoni cum ar fi renina, care ajuta la reglarea... [continuare]

Cum puteti sa slabiti cu alimente sanatoase, la picnic

Cum puteti sa slabiti cu alimente sanatoase, la picnic

Actualizat la data de: 15 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In cazul in care credeti ca pentru a slabi este suficient sa consumati mancaruri gatite, acasa, ganditi-va din nou. Vremea devine din ce in ce mai frumoasa si vara se apropie. Este momentul perfect pentru a umple cosul de picnic, sa iesiti in aer liber si sa va relaxati. Multe dintre alimentele consumate la astfel de evenimente sunt nesanatoase (chipsuri, prajituri, etc.). Exista si unele tipuri delicioase de produse alimentare care pot transforma experienta intr-una sanatoasa. Un picnic poate combina placerea de a manca in aer liber cu unele tipuri de activitati fizice. Exemple de preparate culinare care va ajuta sa pierdeti in greutate - Aperitive - Unele persoane prefera sa manance la picnic diverse tipuri de chipsuri inmuiate in variate sosuri sau garnituri - optiune nu tocmai sanatoasa. Pentru o versiune mai sanatoasa puteti alege chipsurile de tortilla, pe care le puteti prepara singuri, acasa, in ulei de masline pana cand acestea... [continuare]

Alimente surprinzatoare care contin multa sare

Alimente surprinzatoare care contin multa sare

Actualizat la data de: 11 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sodiul sau sarea este un element metalic, un mineral necesar unui stil de viata sanatos. Sodiul ne ajuta in multe feluri, inclusiv sustinand activitatea si functia muschilor si nervilor. Este important ca dieta oricarei persoane sa contina sodiu. Totusi, un consum prea mare de sare are un efect negativ asupra sanatatii. Alaturi de potasiu, sodiul este prezent in fluidul care inconjoara celuele noastre. Cele doua minerale actioneaza impreuna, fapt ce permite celulelor sa raspunda la stimuli dar si sa echilibreze nivelul apei din corpurile noastre. Pentru un adult sanatos, doza zilnica recomandata de sodiu este de 1500-2300 mg/zi. Surplusul poate cauza o varietate de probleme si va creste riscul aparitiei anumitor afectiuni, foarte grave. Alimente care nu stiati ca au sodiu in compozitie Saratelele, painea, mezelurile, sosurile, mancarurile fast-food, pizza si multe alte alimente sunt cunoscute pentru continutul lor ridicat de sodiu. Ca atare, stiind care... [continuare]

Cele mai bune alimente care lupta cu raceala

Cele mai bune alimente care lupta cu raceala

Actualizat la data de: 11 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce este raceala? Simptomele de raceala va pot face viata dificila. Nas infundat, tuse, congestie si febra - toate sunt manifestari foarte neplacute. Racelile sunt, de obicei, inofensive, dar exista cazuri in care virusul responsabil de declansarea racelii poate ataca organismul intr-un mod mai agresiv, cauzand complicatii medicale serioase. Alimente recomandate pentru tratarea racelii Pentru tratamentul racelilor si gripelor medicul dumneavoastra va poate recomanda, in functie de gravitate, antibiotic sau medicamente simptomatice care se elibereaza fara prescriptie medicala. Pe langa acestea, trebuie sa stiti ca exista numeroase alimente pe care le puteti consuma pentru a ajuta organismul sa lupte impotriva racelii. Usturoi si ceapa Usturoiul contine un compus numit alicina - o substanta uleioasa, care ii confera mirosul specific, dar si alte caracteristici si care are proprietati antioxidante. Utilizarea unor suplimente care sa abia in compozitie alicina poate... [continuare]

Recomandari alimentare pentru sindromul premenstrual

Recomandari alimentare pentru sindromul premenstrual

Actualizat la data de: 06 Martie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sindromul premenstrual este o situatie intalnita frecvent la femeile care au ciclu menstrual normal. Aproximativ 8-10% dintre femei au simptome moderate pana la severe inainte de inceperea ciclului menstrual lunar. Aceste simptome includ atat modificari fizice, cat si emotionale. Cel mai frecvent sunt intalnite iritabilitatea, durerile abdominale si de cap, sensibilitatea de la nivelul sanilor si balonarea. Desi cauzele sindromului premenstrual nu sunt bine intelese, se presupune ca fluctuatiile hormonale si de substante chimice de la nivelul creierului joaca un rol important. De asemenea, orice ar putea bea sau manca o femeie, ar putea influenta manifestarile sindromului premenstrual. Exista dovezi ca dieta este implicata in dezvoltarea sindromului premenstrual sau contribuie la severitatea simptomelor. Alimente care pot ameliora manifestarile sindromului premenstrual 1. Alimente bogate in calciu - Rezultatele obtinute in urma unor studii au relevat faptul ca la... [continuare]

Banana, alimentul care poate imbunatati vederea

Banana, alimentul care poate imbunatati vederea

Actualizat la data de: 22 Martie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bananele sunt disponibile in forme, soiuri si marimi diferite si pot fi consumate in orice moment al zilei. Acest fruct versatil poate fi fiert, consumat crud sau uscat. Bananele sunt la indemna oricui si sunt bogate in substante nutritive, vitamine si minerale. Bananele ar putea inlocui portia de zahar de la micul dejun si reprezinta o modalitate excelenta de a creste aportul de fibre, potasiu si vitamina C. Avantajele pentru vedere obtinute in urma consumului de banane Datele rezultate ca urmare a mai multor studii de specialitate demonstreaza ca prin consumul a mai multor portii zilnice de banane poate fi redus riscul aparitiei degenerescentei maculare asociata cu [continuare]

Cele mai bune alimente pentru un sistem imunitar puternic

Cele mai bune alimente pentru un sistem imunitar puternic

Actualizat la data de: 03 Iunie 2016

Autor: SfatulMedicului

Sistemul imunitar este cel care are grija de sanatatea noastra, protejandu-ne contra infectiilor si luptand cu virusurile si microbii. Este cel care, atunci cand identifica un pericol pentru corpul nostru, lupta pentru a-l anihila. Un sistem imunitar slabit ne face sa ne simtim obositi, apatici, sa suferim repetat de infectii, dar si de alergii sau de tulburari digestive. Ca sa te asiguri ca functioneaza in parametrii normali, alimentatia are o importanta deosebita. Exista mancaruri care contribuie din plin la o imunitate de fier. Iata care sunt acestea: 1. Ciupercile Sunt gustoase, usor de preparat si au si numeroase proprietati terapeutice, ajutand la buna functionare a sistemului imunitar. Acestea furnizeaza corpului seleniu si vitamina B, elemente care previn aparitia racelilor si care contribuie din plin la buna functionare a sistemului imunitar. 2. Fructele de acai Fructele de acai fac miracole pentru imunitate, datorita antioxidantilor pe ca [continuare]

11 alimente minune care te ajuta sa traiesti mai mult

11 alimente minune care te ajuta sa traiesti mai mult

Actualizat la data de: 22 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce este o alimentatie sanatoasa? O alimentatie sanatoasa este esentiala pentru mentinerea tineretii organismului. Studiile au demonstrat ca ceea ce mananci afecteaza modul in care functioneaza intregul corp. Mai mult, exista alimente anti-imbatranire care mentin longevitatea organismului. Iata care sunt cele 11 alimente-minune care stimuleaza longevitatea si ce alte beneficii au ele asupra organismului. Avocado Bogat in potasiu si grasimi monosaturate sanatoase, avocado nu ingrasa. Acest fruct previne retentia de apa, ajuta la reducerea colesterolului „rau” si diminueaza riscul de ateroscleroza. El este o sursa naturala de acid folic si vitamina E, atenuand bufeurile din timpul menopauzei. Iaurtul Grecii si bulgarii sunt mari consumatori de iaurt, speranta medie de viata in aceste tari fiind de 100 de ani. Explicatia este ca iaurtul contine probiotice, care ajuta la absorbtia substantelor nutritive. Cercetarile au demonstrat ca probioticele incetinesc procesul de... [continuare]

Ceapa si usturoiul: aliment sau medicament

Ceapa si usturoiul: aliment sau medicament

Actualizat la data de: 29 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ceapa si usturoiul sunt condimente foarte des utilizate in alimentatia noastra. Metabolismul, desi trebuie sa aiba o linie similara pe tot parcursul zilei sau pe o anumita perioada de homeopatie, exista mici diferente de capacitate de metabolism si capacitate de absorbtie care pot varia pe parcursul unei zile. Multe persoane cunosc proprietatile benefice, nutritive ale cepei si usturoiului. De asemenea, consumarea usturoiului sau a ceapei in perioada sezonului rece scade probabilitatea de gripa sau viroza. Exista si alte proprietati cunoscute de multi dintre noi ca fiind proprietati nocive, care sunt resimtite simptomatic. Multe persoane s-au confruntat cu o stare de greata, balonare dupa un consum al acestor alimente. Sa vedem, de fapt, care sunt proprietatile, atat benefice, cat si nocive ale usturoiului si ale cepei. Usturoiul Usturoiul este in cea mai mare parte (80%) cultivat si adus din China. Portiunea cel mai adesea folosita a usturoiului este bulbul.... [continuare]

Gutuia, alimentul minune al toamnei. zeci de beneficii intr-un singur fruct

Gutuia, alimentul minune al toamnei. zeci de beneficii intr-un singur fruct

Actualizat la data de: 26 Octombrie 2023

Autor: SfatulMedicului

Gutuile sunt fructele vedeta ale toamnei. Pe langa aroma lor deosebita, ele sunt un medicament natural, care amelioreaza numeroase afectiuni. Aceste fructe au sute de beneficii, de aceea trebuie sa le consumi in fiecare toamna daca vrei sa ai o sanatate de fier, mai ales in sezonul rece. Acestea nu doar ca ne feresc de raceli, dar previn anemia si stimuleaza pofta de mancare. Trateaza raceala si gripa Specialistii recomanda in sezonul rece consumul unei gutui pe zi. Aceasta previne inflamatiile gatului, iar semintele macinate calmeaza tusea si bronsita. Gutuile contin 37% din doza zilnica recomandata de vitamina C in 100 de grame. Intaresc sistemul imunitar Gutuile se numara printre cele mai bogate fructe in vitamine si minerale. Cu un continut ridicat de glucide, vitaminele A, B, C, calciu, potasiu, fosfor, magneziu si fier, ele intaresc sistemul imunitar, ajutandu-l sa lupte cu virusurile si inflamatiile. Pentru a inlatura [continuare]

Topul alimentelor care scad nivelul colesterolului

Topul alimentelor care scad nivelul colesterolului

Actualizat la data de: 14 Aprilie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In urma unui consum ridicat de grasimi animale, ficatul produce mai mult colesterol decat este necesar. Colesterolul in exces se depune pe artere, incetinind circulatia sangelui. De aceea, mentinerea colesterolului in limite normale este esentiala pentru prevenirea unor boli grave precum accidentul vascular cerebral si ateroscleroza. Renuntarea la alimentele grase si produsele de tip fast-food sau altfel spus, adoptarea unui diete sanatoase, practicarea sportului si tratamentul recomandat de medic, atunci cand este cazul, vor contribui la mentinerea in limite normale a colesterolului. Alimente care scad nivelul colesterolului In topul alimentelor care scad nivelul colesterolului se numara: • Soia . Este indicata persoanelor care au colesterolul marit, fiindca izoflanonii din soia au efect antioxidant si protejeaza vasele de sange. In plus, soia contine proteine, fibre, vitamina E, acid folic, potasiu, calciu, zinc, fier, fosfor, mangan si magneziu. • Iaurtul. ... [continuare]

19 produse alimentare care pot lupta cu pofta de zahar

19 produse alimentare care pot lupta cu pofta de zahar

Actualizat la data de: 30 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pofta de zahar este extrem de frecventa, in special in randul femeilor. De fapt, pana la 97% dintre femei si 68% dintre barbati raporteaza ca sufera de un fel de pofta de mancare, inclusiv pofta pentru zahar. Alimente care va pot ajuta sa va luptati cu pofta de zahar Cei care se confrunta cu o pofta de zahar simt o dorinta puternica de a manca ceva dulce si poate fi greu sa se abtina in jurul hranei. Acest lucru poate duce la consumul exagerat de calorii, uneori in mod regulat. Din fericire, exista lucruri pe care le puteti face pentru a „pacali” pofta de dulce. Fructele Atunci cand majoritatea oamenilor simt o pofta de zahar, ajung sa consume alimente bogate in grasimi, cu continut ridicat de zahar, cum ar fi ciocolata. Fructele sunt un dulce natural, dar contin, de asemenea, o multime de fibre benefice din plante, permitandu-va sa va mentineti sanatosi. Pentru a va asigura ca va linisteste pofta de dulce, mancati fructe care sunt mai putin bogate in... [continuare]

Porumbul dulce: alimentul-minune cu multiple beneficii

Porumbul dulce: alimentul-minune cu multiple beneficii

Actualizat la data de: 13 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Porumbul dulce este o sursa bogata de carbohidrati. Acestia furnizeaza energie pe parcursul zilei, previn cresterile si scaderile bruste de glicemie si ofera o senzatie de satietate de lunga durata. 100 de grame de porumb contin 7 grame de fibre. Porumbul previne constipatia si mentine sanatatea tractului digestiv. Porumbul mai contine, de asemenea, si acizi grasi Omega-3 si Omega-6, vitamina B1 si vitamina B6, seleniu si magneziu. Toate aceste informatii nutritionale sunt valabile in cazul porumbului crud, insa cum acesta nu poate fi consumat ca atare, ci fiert sau copt, unele valori ar putea varia. Spre exemplu, vitaminele din complexul B, fiind hidrosolubile, se distrug prin fierbere prelungita. De aceea, porumbul copt ar putea sa conserve mai bine substantele nutritive decat cel fiert. Stiuletii de porumb pentru fiert sau pentru copt sunt culesi cand inca sunt insuficient maturizati, adica atunci cand bobul inca elimina un lichid laptos in momentul in care este... [continuare]

Alimente usoare de vara

Alimente usoare de vara

Actualizat la data de: 13 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Soarele straluceste, temperaturile sunt in crestere. Vara este sezonul in care dam jos din straturile de haine, dar poate fi si o buna oportunitate sa dam jos din kilogramele in plus. Acum este timpul sa obtinem greutatea pe care ne-o dorim, iar natura ne poate ajuta din plin. Desigur, putem alege o dieta drastica, foarte restrictiva in speranta ca astfel vom arde caloriile in plus, dar nu ar fi mai bine sa alegem o dieta bazata pe diversitatea de fructe si legume ce caracterizeaza vara? Kilogramele se vor reduce, iar sanatatea organismului nu va avea deloc de suferit, dimpotriva: vitaminele si minerale esentiale ii vor stimula functiile vitale si vor face minuni pentru intregul dumneavoastra corp. Este un trend natural ca vara sa mancam mai putin si mai sanatos, iar acum aceasta tendinta generala poate fi urmata foarte usor, fara sa apara senzatia de deprivare sau restrictie. Daca urmati recomandarile specialistilor si veti consuma zilnic echivalentul a... [continuare]

Cele mai bune alimente care pot combate oboseala

Cele mai bune alimente care pot combate oboseala

Actualizat la data de: 22 Martie 2019

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multe persoane observa ca masa le poate afecta energia. Astfel, de multe ori o masa bogata si copioasa poate face ca o persoana sa se simta obosita. Acest lucru se datoreaza faptului ca organismul isi foloseste mare parte din energie pentru a digera acea masa, in loc sa o utilizeze pentru restul corpului. Cea mai usoara modalitate de a evita acest lucru consta in mancatul unor portii mai mici pe parcursul zilei. In acest mod, organismul ramane alimentat in mod regulat si poate chiar si sa piarda in greutate. Pentru ca o persoana sa aiba mai multa energie in urma consumului de alimente trebuie sa ii ofere organismului cea mai buna mancare. Recomandari Fructe si legume proaspete Cu cat mancarea este mai proaspata, cu atat aceasta ofera mai multe substante nutritive. Consumul de fructe si legume de sezon reprezinta cea mai buna modalitate prin care acestea se pot consuma proaspete si pot oferi tot ce este mai bun. Merele, capsunile, afinele, citricele si morcovii... [continuare]

Potasiu seric k sau kaliu

Din Analize Medicale

Potasiul este un mineral esential pentru organismul uman. Este un electrolit localizat cu preponderenta intracelular si care sustine buna functionare a muschilor.. 90% din potasiul din organism se gaseste in citoplasma celulelor, in special in musculatura striata. Potasiu se gaseste si extracelular, dar si in plasma. Potasiul echilibreaza efectele sodiului si ajuta la osmolaritatii. Nivelul normal de potasiu in sange variaza de la 3,6 pana la 5,2 milimoli pe litru (mmol/l). O dieta bogata in potasiu ajuta, asadar, la compensarea unor efecte nocive ale sodiului asupra tensiunii arteriale. Potasiul necesar organismului este obtinut din alimentatie. Alimentele bogate in potasiu includ: legume cu frunze verzi, precum spanacul, strugurii, murele, legumele radacinoase, citricele, bananele, avocado, sfecla, dovleacul. Rinichii ajuta la pastrarea cantitatii potrivite de potasiu in organism. Persoanele care sufera de afectiuni renale cronice intampina dificultati in eliminarea... [continuare]

Hiperkaliemie

Din Dictionar Termeni

crestere anormala a potasemiei (nivelul de potasiu din sange) peste valoarea de 5 milimoli pe litru. hiperkaliemia are drept cauza principala insuficienta renala, acuta sau cronica. Hiperkaliemiile importante sunt sursa a complicatiilor musculare (oboseala, chiar paralizie) si cardiace (tulburari ale ritmului, chiar stop cardiac). Tratamentul consta in controlul aporturilor alimentare in potasiu (legume si fructe uscate sau proaspete, carne si pasari, ciocolata), asociat, la nevoie, unor medicamente hipokalemiante ca polistiren sulfonatul de sodiu. In formele foarte grave, doar o hemodializa (filtrarea sangelui printr-o membrana semipermeabiIa), practicata de urgenta, permite scoaterea rapida a unei mari cantitati de potasiu plasmatic. Sinonim: hiperpotasemie [continuare]

Enap, solutie injectabila

Din Medicamente

Ce este Enap, solutie injectabila si pentru ce se utilizeaza Indicatii Enap apartine unui grup de medicamente numita inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA). Actioneaza prin dilatarea vaselor de sange, ceea ce determina reducerea tensiunii arteriale si rezistentei periferice si, astfel, aportul de sange la nivelul miocardului si la nivelul altor organe cu sange este imbunatatita. Enap este utilizat pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute, atunci cand tratamentul pe cale orala nu este posibil. Mod de administrare Utilizati intotdeauna Enap 1,25 mg/ml exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Doza uzuala este de 1 fiola (1,25 mg) la interval de 6 ore. Enap solutie perfuzabila se administreaza intravenos (vezi pct. "Urmatoarele informatii sunt destinate numai medicilor si personalului medical"). Durata tratamentului este de obicei de 48 ore. Tratamentul ulterior... [continuare]

Pagina 3 din 25 (734 rezultate)