Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

alimente care contin fosfor

Profilul nutritional al alimentelor

Profilul nutritional al alimentelor

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2018

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie

Genetalitati Alimentul este un principal purtator de informatie preluata din mediul inconjurator. Aceasta informatie a alimentului interactioneaza cu propria noastra informatie genetica - conditie absolut necesara bunei functionari a entitatii biologice "om". Omul este un sistem deschis informational cu autoreglare, autoreproducere si evolutie antientropica, care prelucreaza informatii atat din mediul inconjurator, cat si din propriul mediu intern. Prelucrarea informatiei in organismul uman are loc pe doua cai majore. Prima cale de prelucrare a informatiei si cea mai evidenta este cea realizata in cadrul sistemului nervos (cel al vietii de relatie si cel negativ), care la om a atins un nivel nemaiintalnit la celelalte specii biologice, permitandu-i sa-si constientizeze propria-i existenta, fiind dotata cu ratiune si inteligenta. A doua cale majora de prelucrare a informatiei, care se afla la baza primei cai si interactioneaza direct cu aceasta, o reprezinta metabolismul... [continuare]

Obiceiuri surprinzatoare care iti pot afecta rinichii

Obiceiuri surprinzatoare care iti pot afecta rinichii

Actualizat la data de: 22 Martie 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Introducere O serie de obiceiuri pot dauna sanatatii rinichilor. Astfel, pe langa consumul de alcool sau aportul insuficient de lichide, consumul crescut de proteine, lipsa exercitiilor fizice, deficitul de vitamine si de minerale pot afecta rinichii. Rinichii au rolul de a filtra sangele, a produce hormoni, a absorbi mineralele, a neutraliza acizii si a elimina toxinele si excesul de apa din organism. In mod surprinzator, o multime dintre comportamentele de zi cu zi afecteaza in realitate buna functionare a rinichilor. Obiceiuri ce pot dauna rinichilor 1. Consumul exagerat de analgezice-  Medicamentele folosite impotriva durerilor, precum antiinflamatoarele nesteroidiene, pot dauna rinichilor, in special in cazul persoanelor care sufera deja de boli renale. De aceea, este recomandat sa nu se depaseasca niciodata doza maxima recomandata. 2. Consumul crescut de sare-  Sarea poate creste tensiunea arteriala si, la randul sau, poate afecta rinichii. Alimentele procesate sunt... [continuare]

Osteoporoza: cum se poate preveni afectiunea care face oasele fragile

Osteoporoza: cum se poate preveni afectiunea care face oasele fragile

Actualizat la data de: 19 Octombrie 2023

Dr. Bianca-Maia Sablici
Medic Rezident Medicina Fizica si de Reabilitare

Ce este osteoporoza Osteoporoza este o boala a scheletului osos care se caracterizeaza prin pierderea calitatii osului adica prin scaderea masei si rezistentei osoase, ceea ce presupune o crestere a fragilitatii si a riscului de producere a fracturilor la orice nivel. Cum se manifesta O data cu inaintarea in varsta, organismul uman sufera o serie de modifcari adaptative la nivelul tuturor structurilor, iar in ceea ce priveste sistemul osos, acesta se afla in continua dezvoltare de la nastere pana in adolescenta, considerandu-se ca atinge un varf de dezvoltare al masei osoase in jurul varstei de 30 ani. In principiu, dupa varsta de 40 ani are loc o pierdere osoasa in mod progresiv care afecteaza atat femeile, cat si barbatii. Totusi, femeile sunt afectate mai mult fata de barbati mai ales dupa instalarea menopauzei cand se produc schimbari hormonale majore precum deficitul estrogenic. Spre deosebire de osteoartrita (artroza), care presupune afectarea articulatiilor,... [continuare]

Generalitati Este cunoscut faptul ca hrana intretine viata si nu invers. Toate activitatile pe care organismul le desfasoara zilnic sunt consumatoare de energie; aceasta energie isi are originea in degradarea nutrientilor pe care noi ii consumam zilnic. In continuare vom prezenta o serie de alimente si aportul lor nutritiv pe care il aduc organismului. Carne, peste, oua si derivate Carnea, pestele, ouale si preparatele din ele sunt principalele surse de proteine, continutul variaza intre 15 si 35%. Cantitatea de proteine variaza cu cantitatea de apa si grasime. In general, carnea prelucrata termic, fara grasime vizibila, are cam 30% proteine. Grasimile oscileaza in limite foarte largi (carne slaba 5%, peste 1%, carne grasa 35%). Acizii grasi saturati reprezinta sub 50% din grasimile din carne. Carnea de pui are cel mai mare continut de aiczi grasi polinesaturati si cel mai mic procent de acizi grasi saturati. Pestele reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi polinesaturati... [continuare]

Alimente periculoase in osteoporoza

Alimente periculoase in osteoporoza

Actualizat la data de: 14 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vorbim despre sare, cafeina, sucuri carbogazoase…Alimentele obisnuite din dieta ne predispun oare riscului de a dezvolta osteoporoza? Osteoporoza inseamna practic 'oase poroase' si descrie situatia patologica in care oasele noastre isi pierd din minerale si saruri si o data cu acestea si din rezistenta si forta si devin sfarmicioase, tasabile si foarte fragile si sunt predispuse riscului de fracturi, microarhitectura lor fiind foarte modificata. Uneri procesul este atat de avansat incat chiar si un traumatism minor le poate rupe. Cauza de baza a osteoporozei ? Pierderea de calciu, fosfor si alte minerale esentiale din os, aceasta fiind determinata de foarte multi factori. De aceea se considera ca etiologia osteoporozei este multifactoriala. Cele mai frecvente complicatii ale osteoporozei sunt fracturile: de sold, de humerus, dar si tasarile vertebrale. Desi se credea ca osteoporoza este o boala exclusiv a femeilor, din ce in ce mai multi barbati sunt... [continuare]

Alimente cu rol detoxifiant

Alimente cu rol detoxifiant

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pentru a ilustra cat de importanta este calitatea alimentelor de baza pe care le ingerati zi de zi, imaginati-va corpul dumneavoastra ca un motor perfect (ceea ce si este), iar mancarea este combustibilul care il hraneste si ii permite sa atinga performante de varf. Cu cat combustibilul este mai curat, cu atat motorul functioneaza mai bine. Unele alimente pot incetini motorul dumneavoastra prin depozitari care pot interfera cu buna functionare a unor parti ale corpului. Alte alimente pot avea actiune de curatare a motorului; aceste alimente sunt numite adesea alimente de detoxifiere. Din fericire, acestea sunt disponibile din abundenta in natura si oricine poate avea acces la ele. Lamai Lamaile fac parte din foarte multe diete de detoxifiere si exista un motiv intemeiat pentru aceasta. In primul rand, lamaile sunt bogate in vitamina C, care este benefica pentru piele si lupta impotriva bolilor care se formeaza in urma radicalilor liberi. In plus, aceste citrice... [continuare]

14 alimente indispensabile unei diete sanatoase

14 alimente indispensabile unei diete sanatoase

Actualizat la data de: 04 Septembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Discutiile despre alimentele cu adevarat benefice si indispensabile unei diete sanatoase sunt tot mai frecvent purtate de specialisti si prezentate publicului larg. Motivul este lesne de inteles, cata vreme rata obezitatii si a afectiunilor in care hrana de proasta calitate joaca rol central au crescut in mod alarmant si au inceput sa ameninte pana si viitorul generatiilor tinere. Copiii si adultii deopotriva sunt afectati de era alimentelor nocive, vandute in ambalaje frumos colorate in supermarket, care ascund o lista completa de E-uri periculoase sau controversate. Fast-food-ul si prajiturile de cofetarie sunt intotdeauna alegeri preferentiale in fata legumelor si a fructelor, intrucat sunt mai accesibile din toate punctele de vedere. Printre multele tentatii, oare mai stim care sunt alimentele indispensabile unei diete cu adevarat sanatoase Nutrientii necesari unei alimentatii echilibrate Paleta larga de optiuni in aria nutritiei face dificila... [continuare]

Top 10 alimente alcaline, pentru o sanatate de fier

Top 10 alimente alcaline, pentru o sanatate de fier

Actualizat la data de: 22 Octombrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta oamenilor este constituita in cea mai mare parte din alimente alcaline si alimente acide. Primele dintre acestea sunt considerate benefice starii de sanatate, intrucat neutralizeaza elementele nocive pentru organism si protejeaza impotriva aparitiei bolilor grave, precum cancerul. Alimentele alcaline regleaza pH-ul organismului, contribuie la pierderea in greutate si la prevenirea multor afectiuni specifice vietii moderne (artrita, diabetul etc.). Ce indica pH-ul organismului In linii mari, pH-ul masoara cat de alcalin sau acid este organismul nostru. Astfel, un pH egal cu 0 arata ca organismul este complet acid, pe cand un pH de 14 indica faptul ca este in totalitate alcalin. Un pH de 7 este considerat a fi neutru. Un corp sanatos nu este 100% alcalin sau 100% acid. De pilda, stomacul are in mod ideal un pH de 1,35 - 3,5, intrucat trebuie sa fie mai acid, pentru o digestie corespunzatoare. Pe de alta parte, sangele trebuie sa fie mai degraba alcalin,... [continuare]

10 legume pe care trebuie sa le consumati iarna aceasta

10 legume pe care trebuie sa le consumati iarna aceasta

Actualizat la data de: 20 Decembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Iarna, organismul are nevoie de mai multe vitamine si minerale pentru a infrunta cu brio frigul. Printre cele mai importante alimente pe care trebuie sa le consumati in sezonul rece se numara legumele, surse esentiale de vitamina C si alte minerale de care corpul are nevoie pentru a combate bolile si a se mentine sanatos. Legumele sunt importante si pentru echilibrarea nutrientilor primiti din meniurile consistente de iarna, care sunt compuse intr-o proportie mai mare din grasimi de origine animala. Cele mai sanatoase legume de consumat iarna Legumele sunt intotdeauna binevenite in orice dieta, insa cele de sezon sunt cu atat mai eficiente in completarea aportului de vitamine, minerale si antioxidanti la randament maxim. Nu evitati sa introduceti in dieta zilnica cele mai sanatoase legume de consumat pe timp de iarna, expuse mai jos. 1. Anghinare Includerea anghinarelor in meniu in sezonul rece este o alegere foarte inspirata, de vreme ce aceasta leguma este... [continuare]

Cand devine fosforul periculos pentru sanatate

Cand devine fosforul periculos pentru sanatate

Actualizat la data de: 16 Iunie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fosforul este singurul mineral din organismul uman care se regaseste in cantitati mai mari in corp decat calciul. Un aport optim de fosfor are numeroase efecte benefice pentru sanatate, insa excesul si deficitul acestui mineral predispun deopotriva la imbolnavire. Cercetatorii sunt preocupati in special de continutul ridicat de fosfor anorganic (fosfatii) regasiti sub forma aditivilor alimentari utilizati la scara larga in industria alimentara. Studiile de specialitate confirma ca aceste motive de ingrijorare sunt justificate. Rolul fosforului in organism Fosforul este un mineral care constituie aproximativ 1% din totalul greutatii corporale a unei persoane, prezent in toate celulele corpului si regasit preponderent la nivelul oaselor si al dintilor. Principalul rol al fosforului este sa participe la formarea dentitiei si a sistemului osos. Mineralul mai contribuie si la procesul prin care organismul utilizeaza carbohidratii si grasimile. Fosforul are un... [continuare]

9 superalimente care te ajuta sa nu te imbolnavesti niciodata

9 superalimente care te ajuta sa nu te imbolnavesti niciodata

Actualizat la data de: 10 Mai 2017

Autor: SfatulMedicului

Iti ofera vitamine, minerale si alte substante esentiale pentru mentinerea sanatatii, de aceea sunt considerate superalimente. Daca le incluzi in alimentatia zilnica, acestea vor avea grija de sanatatea ta. In timp ce unele aduc beneficii vederii, altele iti intaresc imunitatea si au grija de sanatatea oaselor. Iata despre ce alimente este vorba: 1. Semintele de floarea-soarelui Micile seminte de floarea-soarelui ofera vitamine si minerale din abundenta, ceea ce le face ideale pentru o gustare. Le poti adauga si in salate, fiind bogate si in antioxidanti, vitaminele E, B6, mangan, cupru, seleniu, magneziu. Ajuta la buna functionare a sistemului nervos si ajuta la scaderea nivelului de colesterol. 2. Spanacul Este ideal pentru alimentatia copiilor, a adultilor si a varstincilor, caci contine multe vitamine si minerale. Are, de asemenea, si o cantitate importanta de fier. Este recomandat in stari de oboseala, femeilor insarcinate, dar si celor care au probleme cu inima. Este... [continuare]

Alimentele cu cel mai mare continut de vitamina c

Alimentele cu cel mai mare continut de vitamina c

Actualizat la data de: 02 Iunie 2016

Autor: SfatulMedicului

Citricele sunt alimentele despre care se spune cel mai des ca au un continut bogat de vitamina C. Insa aceasta vitamina, numita si acid ascorbic, se gaseste si in alte produse. Vitamina C este una dintre cele mai cunoscute dintre vitamine. Ea se consuma pentru a stimula energia, are proprietati antioxidante, care neutralizeaza radicalii liberi, protejand contra imbatranirii premature, dar ajuta si la intarirea sistemului imunitar si atenueaza simptomele infectiilor respiratorii. Pentru a profita de beneficiile sale, poti consuma 110 mg pe zi. Iata care sunt alimentele cu un continut bogat al acestei vitamine: 1. Broccoli In 100 de grame de broccoli se gasesc aproximativ 37 de mg de vitamina C. Il poti consuma ca garnitura, alaturi de o portie de peste. Mai contine potasiu, sodiu, vitaminele A, B12 si E, cat si fibre alimentare. Are si avantajul de a contine putine calorii, ceea ce il r [continuare]

11 alimente minune care te ajuta sa traiesti mai mult

11 alimente minune care te ajuta sa traiesti mai mult

Actualizat la data de: 22 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce este o alimentatie sanatoasa? O alimentatie sanatoasa este esentiala pentru mentinerea tineretii organismului. Studiile au demonstrat ca ceea ce mananci afecteaza modul in care functioneaza intregul corp. Mai mult, exista alimente anti-imbatranire care mentin longevitatea organismului. Iata care sunt cele 11 alimente-minune care stimuleaza longevitatea si ce alte beneficii au ele asupra organismului. Avocado Bogat in potasiu si grasimi monosaturate sanatoase, avocado nu ingrasa. Acest fruct previne retentia de apa, ajuta la reducerea colesterolului „rau” si diminueaza riscul de ateroscleroza. El este o sursa naturala de acid folic si vitamina E, atenuand bufeurile din timpul menopauzei. Iaurtul Grecii si bulgarii sunt mari consumatori de iaurt, speranta medie de viata in aceste tari fiind de 100 de ani. Explicatia este ca iaurtul contine probiotice, care ajuta la absorbtia substantelor nutritive. Cercetarile au demonstrat ca probioticele incetinesc procesul de... [continuare]

Gutuia, alimentul minune al toamnei. zeci de beneficii intr-un singur fruct

Gutuia, alimentul minune al toamnei. zeci de beneficii intr-un singur fruct

Actualizat la data de: 26 Octombrie 2023

Autor: SfatulMedicului

Gutuile sunt fructele vedeta ale toamnei. Pe langa aroma lor deosebita, ele sunt un medicament natural, care amelioreaza numeroase afectiuni. Aceste fructe au sute de beneficii, de aceea trebuie sa le consumi in fiecare toamna daca vrei sa ai o sanatate de fier, mai ales in sezonul rece. Acestea nu doar ca ne feresc de raceli, dar previn anemia si stimuleaza pofta de mancare. Trateaza raceala si gripa Specialistii recomanda in sezonul rece consumul unei gutui pe zi. Aceasta previne inflamatiile gatului, iar semintele macinate calmeaza tusea si bronsita. Gutuile contin 37% din doza zilnica recomandata de vitamina C in 100 de grame. Intaresc sistemul imunitar Gutuile se numara printre cele mai bogate fructe in vitamine si minerale. Cu un continut ridicat de glucide, vitaminele A, B, C, calciu, potasiu, fosfor, magneziu si fier, ele intaresc sistemul imunitar, ajutandu-l sa lupte cu virusurile si inflamatiile. Pentru a inlatura [continuare]

Cele mai sanatoase legume de primavara care iti detoxifica organismul

Cele mai sanatoase legume de primavara care iti detoxifica organismul

Actualizat la data de: 19 Aprilie 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Primavara este sezonul ideal pentru o cura de detoxifiere. Dupa lunile de iarna, in care aportul de proteine de origine animala a fost mai crescut, in detrimentul celui de vitamine, organismul are nevoie de o curatire temeinica. Aceasta se face, in principal, cu ajutorul catorva tipuri de legume. Aditivii din alimente, conservantii, potentiatorii de aroma si colorantii artificiali, dar si toxinele din carne se acumuleaza in organism, ingreunand functii importante ale organelor precum ficatul sau rinichii. Prezenta lor determina balonare si stare generala de rau si pot duce la boli grave precum constipatia, alergiile si tulburarile digestive. Detoxifierea are rolul de a elimina din organism aceste substante reziduale. La ea este indicat sa se apeleze de doua ori pe an, in principal pe perioada primaverii si a toamnei. Ce se consuma pentru o detoxifiere naturala Pentru ca primavara este sezonul legumelor si al zarzavaturilor proaspete si mai putin al fructelor, e... [continuare]

Ce nu stiati despre poftele alimentare?

Ce nu stiati despre poftele alimentare?

Actualizat la data de: 03 Iulie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multe persoane se confrunta cu fluctuatii ale greutatii cauzate de poftele alimentare pe care nu si le pot controla. In cazul in care poftele sunt trecatoare, nu trebuie sa va faceti probleme, dar daca sunt persistente, atunci este bine sa luati masuri. Aceste pofte pot indica unele carente de minerale, vitamine sau acizi grasi, insa pot fi favorizate in egala masura si de factorii de stres. Principalele pofte alimentare si explicatia lor Pofta de ciocolata . Poate indica lipsa magneziului si/sau a vitaminei B, care ar trebui sa se regaseasca in dieta zilnica. Totodata, pofta de ciocolata poate fi un indiciu al unei vieti stresante, agitate, indicand necesitatea de odihna si relaxare. Aceste pofte apar mai ales in perioadele premenstruale, de aici si nevoia de a manca ciocolata in anumite perioade ale lunii. Este indicat sa nu consumati multe dulciuri, ci sa le inlocuiti cu nuci si seminte de in, dovleac, floarea soarelui, legume si fructe sau ciocolata neagra,... [continuare]

Mamaliga, alimentul minune cu multiple beneficii asupra organismului

Mamaliga, alimentul minune cu multiple beneficii asupra organismului

Actualizat la data de: 20 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Porumbul este recunoscut pentru proprietatile sale astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice si este utilizat ca aliment, dar si ca planta medicinala de foarte multi ani. Porumbul este o sursa importanta de carbohidrati (amidon), proteine, acizi grasi nesaturati, vitamine din complexul B, vitamina E, precum si minerale esentiale precum fier, fosfor, magneziu, zinc si potasiu. De asemenea, contine fibre benefice pentru digestie Chiar si dupa fierbere, porumbul si malaiul isi pastreaza peste 60% din proprietatile nutritive, inclusiv fibrele, mineralele si o parte semnificativa din vitaminele din complexul B. Principalele beneficii • Dimiuneaza nivelul de stres din organism. Astfel, fiind bogat in vitaminele din grupa B, mai ales in vitamina B1, care are un rol deosebit de important asupra bunei functionari a sistemului nervos, a muschilor, a inimii si asupra productiei de globule rosii. • Mai mult, prin continutul de vitamina E, porumbul este util in... [continuare]

Ceapa rosie - alimentul cu multiple beneficii asupra organismului

Ceapa rosie - alimentul cu multiple beneficii asupra organismului

Actualizat la data de: 06 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ceapa este una dintre cele mai populare legume din lume. La nivel mondial exista peste 600 de soiuri de ceapa. Ceapa rosie este cea mai bogata in vitaminele A, B si C, dar si in saruri minerale precum: fosfor, natriu, calciu, magneziu, zinc si fier, acid folic si biotina, substante cu caracter antibiotic si diuretic. De aceea, este ideal sa consumati cat mai multa ceapa rosie, efectele ei benefice asupra sanatatii organismului fiind cunoscute de ani de zile. Principalele beneficii ale consumului de ceapa rosie • Dezinfectant natural . Ceapa rosie este un adevarat dezinfectant natural si se utilizeaza cu succes in tratarea starilor gripale, a racelilor, dar si a diferitelor tipuri de infectii, datorita continutului sau bogat in sulfat. • Reduce procesele inflamatorii . Ceapa rosie este benefica in lupta cu bacteriile; inclusiv infectiie cauzate de bact [continuare]

Telina - proprietati care te vor face sa o consumi mai des

Telina - proprietati care te vor face sa o consumi mai des

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Telina este considerata un aliment minune, iar proprietatile sale benefice pentru sanatate sunt recunoscute de mii de ani. Frunzele de telina pot fi consumate crude, in compozitia salatelor de cruditati, avand un aport important de vitamina A pentru organism. Radacina de telina este o sursa importanta de vitamina B1, B6 si C. In plus, telina mai contine si acid folic, potasiu, zinc, magneziu, fosfor, fier, sodiu, dar si aminoacizi. Telina este un aliment de elita pentru cei care vor sa slabeasca, datorita continutului foarte mare de fibre. Telina este considerata un adevarat adjuvant in caz de edeme, litiaza renala, bronsite cronice, astm, sterilitate, hipertensiune arteriala, obezitate, stari febrile, chiar si in cazul unor degeraturi. Beneficiile terapeutice ale telinei • Adjuvant in infectiile bacteriene . Uleiurile volatile din telina au un efect puternic antibiotic, oferind organismului un ajutor de nadejde in lupta cu infectiile bacteriene. & [continuare]

Alimente usoare de vara

Alimente usoare de vara

Actualizat la data de: 13 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Soarele straluceste, temperaturile sunt in crestere. Vara este sezonul in care dam jos din straturile de haine, dar poate fi si o buna oportunitate sa dam jos din kilogramele in plus. Acum este timpul sa obtinem greutatea pe care ne-o dorim, iar natura ne poate ajuta din plin. Desigur, putem alege o dieta drastica, foarte restrictiva in speranta ca astfel vom arde caloriile in plus, dar nu ar fi mai bine sa alegem o dieta bazata pe diversitatea de fructe si legume ce caracterizeaza vara? Kilogramele se vor reduce, iar sanatatea organismului nu va avea deloc de suferit, dimpotriva: vitaminele si minerale esentiale ii vor stimula functiile vitale si vor face minuni pentru intregul dumneavoastra corp. Este un trend natural ca vara sa mancam mai putin si mai sanatos, iar acum aceasta tendinta generala poate fi urmata foarte usor, fara sa apara senzatia de deprivare sau restrictie. Daca urmati recomandarile specialistilor si veti consuma zilnic echivalentul a... [continuare]

11 fructe si legume de toamna care iti intaresc imunitatea

11 fructe si legume de toamna care iti intaresc imunitatea

Actualizat la data de: 08 Septembrie 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Frumusetea toamnei nu sta doar in coloristica arborilor, ci si in beneficiile pentru sanatate pe care le aduc roadele specifice acestui anotimp. Fructele si legumele de toamna abunda in substante nutritive care ajuta organismul sa lupte impotriva racelilor si virozelor de sezon si sa faca, in acelasi timp, fata altor afectiuni care se pot agrava toamna din cauza unui sistem imunitar slabit. Nu avem nicio scuza sa nu mancam echilibrat si sa nu adoptam o dieta cat mai sanatoasa, cu ajutorul celor mai delicioase si sanatoase fructe si legume de sezon! Cele mai sanatoase fructe de toamna Mere Merele sunt disponibile tot anul, insa toamna este singurul moment cand le putem consuma proaspat culese si ne putem bucura cu adevarat de gustul lor autentic. Merele dulci si zemoase sunt pline de antioxidanti, care intaresc sistemul imunitar si ne ajuta sa ne ferim de afectiunile specifice toamnei. Contin din plin vitamina C, care ajuta organismul sa lupte impotriva... [continuare]

Alimente recomandate pentru mentinerea sanatatii

Alimente recomandate pentru mentinerea sanatatii

Actualizat la data de: 24 August 2022

Autor: SfatulMedicului

Alimentatia sanatoasa Oamenii sunt predispusi la a face foarte multe cumparaturi pentru a avea numeroase provizii. Totusi, numarul alimentelor nesanatoase cumparate este foarte mare, iar acest lucru nu este ideal. De asemenea, din cauza stresului, oamenii pot manca mai mult, iar pofta va fi in general de alimente nesanatoase, precum chipsuri, dulciuri, sucuri carbogazoase si alimente de tip fast-food. Acest articol are ca scop prezentarea unor alimente recomandate pentru mentinerea sanatatii. Acestea sunt bogate in substante nutritive si pot oferi tot necesarul de care organismul are nevoie atunci cand sunt integrate intr-un stil de viata sanatos. Nuci, leguminoase si cereale Nucile, leguminoasele si cerealele sunt alimente foarte nutritive. In continuare sunt prezentate cateva dintre cele mai sanatoase dintre acestea. Migdalele Migdalele furnizeaza o multime de nutrienti, incluzand magneziul, vitamina E, fierul, calciul, fibrele si riboflavina. Intr-o meta-analiza realizata... [continuare]

Normele privind suplimentele alimentare  - ordin 1069/2007

Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007

Actualizat la data de: 15 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Ordin nr. 1069 din 19/06/2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare Avand in vedere prevederile ARTICOLUL 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 57/2002, vazand Referatul de aprobare al Autoritatii de Sanatate Publica nr. E.N. 6.509/2007, in temeiul Hotararii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii Publice, ministrul Sanatatii Publice emite urmatorul ordin: ARTICOLUL 1. Se aproba Normele privind suplimentele alimentare, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin. ARTICOLUL 2. Autoritatea de Sanatate Publica si Inspectia sanitara de stat din cadrul Ministerului Sanatatii Publice, precum si autoritatile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin. ARTICOLUL 3. La data intrarii... [continuare]

Topul alimentelor pentru oase sanatoase

Topul alimentelor pentru oase sanatoase

Actualizat la data de: 24 Mai 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cand ne referim la construirea oaselor puternice trebuie sa luam in calcul doua elemente cheie calciul si vitamina D. Calciul sustine structura si sanatatea oaselor si a dintilor in timp ce vitamina D imbunatateste absorbita calciului si contribuie la cresterea oaselor. Aceste substante nutritive au un rol important inca din primii ani de viata dar pot mentine starea de sanatate a oaselor pe masura ce o persoana inainteaza in varsta. Adultii cu varsta de pana la 50 de ani ar trebuie sa consume zilnic 1000 mg de calciu si 200 de UI de vitamina D pe zi. Persoanele adulte care au peste 50 de ani ar trebui sa utilizeze peste 1200 mg de calciu si 400-600 UI de vitamina D. Iata mai jos cateva dintre alimentele care pot oferi organismului vitaminele si mineralele de care acesta are nevoie pentru a avea oase puternice si rezistente. Alimente necesare pentru mentinerea sanatatii oaselor Iaurt - cei mai multi dintre oameni considera ca este suficient sa se expuna la... [continuare]

Cereale integrale pe care este bine sa le consumati

Cereale integrale pe care este bine sa le consumati

Actualizat la data de: 21 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati De mii de ani, oamenii au mancat cereale direct din plante. Exista mai multe tipuri de cereale. Cerealele integrale sunt cele nerafinate, carora nu li s-a indepartat invelisul exterior al bobului si nici germenii. Cerealele integrale sunt bogate in carbohidrati, fibre, grasimi sanatoase, vitamine, minerale, enzime vegetale, hormoni si sute de fitochimicale. Cerealele rafinate sunt cereale care au fost prelucrate, carora li s-au indepartat o parte din partile componente (atat invelusiul exterior, cat si germenii), in scopul de a avea o textura mai fina si de a le prelungi durata de conservare. Totodata, in procesul rafinarii sunt eliminate o serie de substante nutritive si fibre. Cerealele imbogatite sunt atat cereale prelucrate, dar si integrale, carora li se adauga o serie de vitamine (in special din grupul B, dar si fier), precum si alte elemente nutritive care nu se gasesc in mod natural in produsele alimentare. Cereale pe care ar trebui sa le... [continuare]

Semintele de floarea-soarelui: 5 beneficii pe care sigur nu stiai ca le au!

Semintele de floarea-soarelui: 5 beneficii pe care sigur nu stiai ca le au!

Actualizat la data de: 14 Aprilie 2017

Autor: SfatulMedicului

Semintele de floarea-soarelui sunt bogate in proteine, vitamine, minerale si grasimi benefice organismului. Ultimele cercetari au aratat ca ele ajuta la reducerea nivelului de colesterol in sange, intarirea imunitatii si scaderea riscului de a dezvolta cancer, toate acestea multumita fitosterolilor din compozitie. Semintele de floarea-soarelui sunt ieftine si pot fi cumparate din orice supermarket, tot timpul anului. Cand iesi la cumparaturi, nu uita sa adaugi in cos si o punga de seminte crude. Beneficiile lor sunt uriase, ceea ce le transforma intr-un aliment-minune. Semintele de floarea-soarelui previn cancerul Acest fapt se explica prin prezenta seleniului in compozita lor. Seleniul este un inamic dovedit al cancerului, de mai bine de jumatate de secol. In plus, are un impact imens asupra functionarii creierului, atata vreme cat nu este consumat in exces. Conform studiilor recente, el ajuta la mentinerea unei bune dispozitii. Semintele de floarea-soarelui pot preveni... [continuare]

Lucruri pe care nu le stiai despre lapte

Lucruri pe care nu le stiai despre lapte

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Consumat cu placere de catre milioane de oameni din intreaga lume, laptele prezinta foarte multe beneficii nu numai pentru sanatate, ci si pentru frumusete. Laptele este bogat in nutrienti si vitamine, oferind doza zilnica recomandata de calciu si magneziu, fiind foarte bun pentru mentinerea unei sanatati optime a organismului. Beneficii ale laptelui mai putin cunoscute • Laptele natural este unul dintre rarele alimente in care sunt prezente toate elementele nutritive de baza, intr-o proportie optima: proteine (3-3,5%), glucide (4-5%) si lipide (3,5-4,5%), dar si mineralele indispensabile vietii. De preferat este sa nu-l fierbeti, deoarece prin fierbere acesta isi pierde enzimele esentiale. • Persoanele care beau lapte zilnic au mai putine probleme stomatolgice , fiindca laptele are si rolul de a reduce aciditatea din zona bucala, in felul acesta amanand aparitia tartrului. Mai mult, mineralele din lapte, mai ales calciul si fosforul, proteinele si grasimea... [continuare]

11 lucruri pe care orice femeie trebuie sa le cunoasca despre menopauza

11 lucruri pe care orice femeie trebuie sa le cunoasca despre menopauza

Actualizat la data de: 03 Noiembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

1. Ce intelegem prin menopauza Menopauza este definita, din punct de vedere medical, ca fiind un fenomen fiziologic caracterizat printr-o productie deficitara de estrogen si progesteron, fapt ce duce la consumul ireversibil al depozitului ovarian. Acest declin al functiilor genitale reprezinta momentul trecerii de la etapa reproductiva, la suprimarea functiei ovariene. Diagnosticul de menopauza este stabilit doar dupa cel putin 12 luni de absenta a ciclului menstrual. 2. Cand apare menopauza Aceasta se instaleaza dupa varsta de 40 de ani, pana la 55 (dupa acesta varsta este considerata menopauza tardiva) in mod natural, desi putem vorbi si de menopauza artificiala, declansata de anumiti factori: interventii chirurgicale, chimioterapie, radioterapie. Exista situatii in care menopauza poate da semne si inainte de acesta varsta, insa in Romania, varsta medie este de 48-49 de ani. Menopauza precoce poate fi determinata genetic, dar si cauzata de anumiti factori: • Ovarectomia... [continuare]

Ferro-folgamma

Din Medicamente

Ce este Ferro-Folgamma si pentru ce se utilizeaza Indicatii Ferro-Folgamma capsule moi este un medicament ce contine trei substante active: fier, acid folic si cianocobalamina (vitamina B12) si este folosit in tratarea starilor de deficienta combinata de fier, acid folic si vitamina B12 de diverse cauze. Deficienta de fier, vitamina B12 si acid folic se poate produce prin pierderi de sange (de la nivelul stomacului, intestinului, vezicii urinare, hemoroizilor, prin menstruatie, la nastere), in timpul sarcinii si alaptarii (atat la mama cat si la copil), deficienta si malnutritie, consum cronic de alcool, malabsorbtie, hemodializa continua si ca o consecinta a terapiei cu anticonvulsivante si contraceptive orale. Deficienta de fier, vitamina B12 si acid folic se poate exprima sub forma de anemie (scaderea numarului de celule rosii din sange), polineuropatie (senzatie de amorteala, furnicaturi, intepaturi), anemie megaloblastica, tulburari neurologice si psihiatrice,... [continuare]

Pagina 2 din 10 (272 rezultate)