alimente bogate in fire
Carbohidratii care aduc beneficii dietei
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ati dezvoltat o teama irationala de a consuma carbohidrati? Va feriti sa mancati paine proaspata, orez sau paste? Mii de persoane au dezvoltat o aversiune fata de aceste alimente de baza, din cauza programelor de slabire rapida precum dietele Atkins sau South Beach, care sustin eliminarea totala a carbohidratilor, in favoarea alimentelor bogate in grasimi si proteine. Este timpul sa reconsiderati introducerea alimentelor precum painea integrala, orezul brun sau legumele in dieta dumneavoastra, pentru a fi in forma, a arde grasimi sau chiar a creste protectia impotriva bolilor de inima. Ce sunt carbohidratii? Carbohidratii se gasesc intr-o gama larga de produse - paine, fasole, lapte, floricele de porumb, cartofi, prajituri, spaghete, bauturi racoritoare, porumb, etc. Acestia sunt disponibili intr-o varietate de forme. Elementul constitutiv de baza al fiecarui carbohidrat este o molecula de zahar, o uniune simpla de carbon, hidrogen si oxigen. Amidonul si... [continuare]
Generalitati Este important sa consumati alimente bogate in nutrientii de care organismul dumneavoastra are nevoie. O dieta sanatoasa va ajuta sa va pastrati starea generala de sanatate. De aceea, atunci cand faceti cumparaturi si cand gatiti, este indicat sa faceti alegeri intelepte. In plus, pentru a va pastra silueta si a avea un corp tonifiat este esential sa faceti activitati fizice. Controlul nutrientilor si al alimentelor pe care le consumati zi de zi reprezinta arma dumneavoastra impotriva cresterii in greutate si a bolilor asociate cu dietele improprii. Adoptati obiceiuri alimentare sanatoase care sa va mentina sanatatea pe termen lung. Deficientele, excesele si dezechilibrele in dieta pot avea un impact negativ asupra sanatatii si pot duce la boli cardiovasculare, diabet, obezitate, osteoporoza si maladii debilitante. Multe boli comune pot fi adesea evitate sau prevenite prin nutritie adecvata si exercitii fizice. Sfaturi pentru o dieta sanatoasa - Achizitionati... [continuare]
Efectele pe termen lung ale dietei atkins
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dieta Atkins este o metoda populara de pierdere in greutate, gratie rezultatelor rapide care sunt obtinute prin urmarea acesteia. In plus, dieta incurajeaza consumul de alimente bogate in grasimi si proteine. Dieta Atkins se bazeaza pe eliminarea din dieta a carbohidratilor si inlocuirea acestora cu grasimi si proteine. Desi dieta Atkins poate fi o metoda alternativa de slabit, aceasta poate fi daunatoare pentru organism. Nu exista dovezi stiintifice solide care sa ateste ca dieta Atkins poate ajuta la reducerea kilorgramelor in plus. Mai mult, dieta Atkins prezinta riscuri grave pentru sanatate, pe termen lung, spre deosebire de alte planuri alimentare. Informatii importante pe care ar trebui sa le cunoasteti inainte de a urma dieta Atkins - Exces de proteine. Dieta Atkins presupune consumul unei cantitati mari de proteine pe tot parcursul zilei. Potrivit expertilor, excesul de proteine poate fi daunator. Nutritionistii indeamna populatia sa pastreze aportul de... [continuare]
Generalitati Alimentele bogate in zahar sunt un adevarat pericol pentru persoanele bolnave de diabet, dar si pentru persoanele sanatoase si cele care doresc sa slabeasca, deoarece ficatul si pancreasul se suprasolicita, nivelul de colesterol creste, iar glicemia nu mai poate fi tinuta sub control. Prin urmare, adoptarea unei diete bazate pe alimente cu un continut scazut de zahar este o necesitate. Gustarile din timpul zilei pot fi o sursa excelenta de substante nutritive, dar si de glucide reduse la minim. Albusuri fierte Albusul de ou nu contine colesterol, grasimi saturate sau zahar. In schimb, furnizeaza organismului proteine pure, alaturi de o cantitate mica de vitamine din complexul B, potasiu si sodiu. Pentru o gustare sanatoasa intre mese, puteti consuma albusuri fierte, intrucat nu va afecteaza nivelul glicemiei. Sunca si salata verde O gustare cu un continut scazut de zahar poate fi compusa dintr-o felie de sunca de pui sau curcan, invelita intr-o frunza de salata... [continuare]
3 moduri originale de a folosi ouale in retete sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista numeroase moduri originale de a prepara ouale, alimente bogate in nutrienti pretiosi, pe care specialistii in alimentatie le recomanda in cadrul unei diete echilibrate. Un ou contine doar 70 kcal si 6 grame de proteine, contribuind la energizarea organismului, controlul apetitului alimentar si mentinerea tonusului muscular. In afara de banala omleta, aveti la dispozitie numeroase retete apetisante in care ingredientul principal sunt ouale. Beneficiile oualor pentru sanatate In urma cu cativa ani, consumul oualor era considerat un factor de risc pentru instalarea bolilor cardiovasculare. Continutul de colesterol dintr-un ou este de aproximativ 0,2 grame, insa numeroase studii de specialitate recente au descoperit ca grasimile din galbenusul de ou nu cresc semnificativ riscul de afectiuni cardiace sau accident vascular cerebral, influentand intr-o proportie neglijabila colesterolul total din organism. Asociatia Americana a Sanatatii Cardiace recomanda... [continuare]
Boli provocate de o dieta necorespunzatoare
Autor: SfatulMedicului
Exista o legatura puternica intre dieta si starea de sanatate a unei persoane, dupa cum spune si zicala "esti ceea ce mananci". O alimentatie saraca in vitamine si minerale sau excesul de alimente bogate in grasimi nesanatoase si mancaruri de tip fast food pot duce la afectiuni serioase. Obezitatea Incidenta obezitatii creste de la an la an, iar ingrijorator este faptul ca tot mai multi copii si adolescenti se numara printre cei afectati. Obezitatea chiar este considerata o epidemie globala de catre reprezentantii Organizatiei Mondiale ai Sanatatii. Obezitatea este cauzata de consumul alimentelor bogate in calorii, de alimente cu calorii goale, dar care au un continut mare de zahar, cat si de mancaruri bogate in grasimi saturate. De asemenea, are legatura si cu faptul ca din ce in ce mai multe persoane sufera de sedentarism. Persoanele obeze sunt mai predispuse la probleme cardiace, la diabet, dar si la accident vascular cerebral. Boli ale inimii Afetiunile inimii,... [continuare]
Cauze banale care pot provoca imbatranirea prematura
Autor: SfatulMedicului
Legatura dintre stilul de viata si imbatranirea organismului Un stil de viata nesanatos te poate face sa arati cu 12 ani mai batran decat in realitate. Aceasta este concluzia la care au ajuns specialistii, dupa ce au studiat efectele abuzului de tutun si alcool asupra pielii, precum si impactul unei alimentatii bogate in zahar, prajeli si alte grasimi hidrogenate periculoase. Exista mai multi factori care contribuie la imbatranirea prematura a pielii. Fumatul Fumatul favorizeaza aparitia pungilor sub ochi si formarea ridurilor in jurul gurii. In plus, tenul devine tern. Explicatia este cat se poate de simpla: fumatul reduce nivelul de oxigen din organism si inhiba circulatia sangelui, iar aceste lucruri provoaca imbatranirea pielii mult mai repede. In plus, tutunul elibereaza toxine si radicali liberi in organism. Acestia din urma afecteaza productia de colagen si descompun proteinele din piele. Consecintele nefaste ale fumatului asupra tenului pot fi combatute printr-o... [continuare]
Cele mai bune moduri de a-ti ingriji pielea
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Anumite obiceiuri sunt fundamentale pentru o piele ingrijita si un ten radiant pe tot parcursul anului. Hidratarea, exfolierea, protectia solara, consumul de alimente bogate in antioxidanti, dar si exercitiile fizice si odihna – toate acestea sunt esentiale pentru un tonus bun al pielii. Modalitati de ingrijire a pielii Pentru ca pielea sa arate bine si sa straluceasca, e necesar sa se actioneze pe mai multe planuri: Protectia solara Una dintre cele mai importante modalitati de ingrijire a pielii este protejarea ei de radiatiile solare (UVA si UVB) pe tot parcursul anului. Expunerea la razele solare determina imbatranirea prematura a pielii, aparitia ridurilor, a petelor maronii si creste riscul de cancer de piele. De aceea, este necesara utilizarea cremelor cu factor de protectie de minimum 15. Chiar daca soarele este mai putin puternic in anotimpul rece, razele ultraviolete sunt la fel de nocive pentru [continuare]
Boala de reflux gastroesofagian
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Generalitati Boala de reflux gastroesofagian este o consecinta a slabirii mecanismelor naturale de anti-reflux ale esofagului si stomacului, rezultand in trecerea continutului gastric (eventual si a bilei) la nivelul esofagului, cu aparitia unor simptome neplacute pentru pacient. In mod normal, la trecerea dintre esofag si stomac se afla un sfincter esofagian inferior, un inel muscular ce se comporta ca o valva, asigurand trecerea continutului intr-un singur sens. Cauze Refluxul continutului gastric in esofag se produce din cauza inchiderii deficitare a valvei ce desparte esofagul inferior de stomac (sfincterul esofagian inferior). In mod normal sfincterul se deschide pentru cateva secunde in timpul inghitirii. In momentul cand relaxarea sfincterului are loc in alt moment decat cel al deglutitiei si pentru o perioada indelungata, continutul gastric reflueaza inapoi in esofag si irita mucoasa de la acest nivel, producand in timp leziuni. Factorii alimentari joaca un rol... [continuare]
La noi se sare dintr-o extrema in alta. Daca - din motive medicale - o perioada nu trebuie sa consumi sare iodata si alimente bogate in iod, ai incurcat-o. Sare fara iod? La supermarket - doar pentru pus in nisipul antiderapant, pe sosea. Altfel - doar cu iod, inclusiv din import. Alimente? Toata lumea vorbeste doar de ce sa iei ca sa dozezi cu iod. Dar invers, eventual ce nu are - nimic. Si atunci intrebarea de la Diana - Cine are interesul sa se introduca in comert exclusiv sare iodata? [continuare]
Fier
Compus indispensabil organismului, care intervine in numeroase reactii chimice si permite indeosebi transportul oxigenului prin hemoglobina globulelor rosii. Fiziologie - Aproape 70% din fierul (Fe) organismului se gaseste asociat la hemoglobina globulelor rosii si reprezinta aproape 3 grame. Distrugerea permanenta a globulelor rosii elibereaza fierul din hemoglobina, care este reutilizat de catre organism in cursul sintezei noilor globule rosii. Cealalta parte a fierului, fierul de rezerva (intre 0,6 si 1.2 grame), este situat in tesuturi ca cele ale splinei, maduvei osoase si ficatului, fie sub forma de feritina, rapid disponibila in caz de nevoie, fie sub forma de hemosiderina pentru o eliberare mai treptata. Piederile de fier sunt, in general, foarte mici, de ordinul miligramului pe zi. La femei, in perioada menstrelor cresc pierderile zilnice, care pot atunci sa se ridice la 3 miligrame pe zi. Pentru a compensa aceste pierderi, organismul scoate fierul din alimentatie.... [continuare]
Caroten
Pigment portocaliu, liposolubil, precursor al vitaminei A, prezent in morcovi, rosii, unele legume verzi, in fructe, in laptele integral si in unt. Un consum excesiv de alimente bogate in beta-caroten provoaca o ingalbenire a pielii. Aceasta coloratie dispare rapid de indata ce se suprima excesul de aport alimentar in beta-caroten. Beta-carotenul protejeaza pielea fata de soare prin stimularea sintezei melaninei. [continuare]
Vitamina pp
vitamina b3, denumita si acidul pantotenic, niacina sau vitamina PP, participa in metabolismul proteic, lipidic, glucidic, mineral, normalizand functia suprarenalelor. Ea atenueaza riscul aparitiei unor tulburari cardiovasculare, diminuand colesterolul daunator (LDL), crescand nivelul celui benefic (HDL) si scazand nivelul trigliceridelor din sange. De asemenea modereaza tensiunea arteriala, amelioreaza circulatia sangelui - participa la metabolizarea proteinelor, glucidelor si lipidelor, protejeaza impotriva aterosclerozei, migrenei, ametelilor, previne aparitia diareei. Este indispensabila functionarii normale a aparatului digestiv, a sistemului nervos, mentinerii integritatii tegumentelor si mucoaselor, precum si sintezei normale a unor hormoni (testosteron, estrogeni, insulina). Amelioreaza durerile ulceroase si combate halena (mirosul neplacut al gurii). Vitamina B3 este stabila la lumina, la caldura si rezistenta la oxidare, doza zilnica recomandata fiind de 20 mg. Carenta in... [continuare]
Dieta ketogenica
dieta ce inlocuieste alimentele bogate in glucide cu alimente mai bogate in lipide. Nu este o dieta fiziologica, alterand proportiile clasice; uneori este dificil de urmat, dar poate influenta in mod pozitiv anumite tipuri de epilepsie. [continuare]
Addatans, comprimate filmate
Ce este Addatans si pentru ce se utilizeaza Addatans este utilizat pentru tratarea bolii Parkinson. Boala Parkinson este cauzata de concentratiile scazute in creier ale unei substante numite dopamina. Levodopa creste cantitatea de dopamina si, in acest fel, reduce simptomele bolii Parkinson. Carbidopa si entacapona imbunatatesc efectele antiparkinsoniene ale levodopa. Mod de administrare Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Pentru adulti si varstnici: Medicul dumneavoastra va va spune exact cate comprimate de Addatans trebuie sa luati zilnic. Comprimatele nu trebuie impartite sau rupte in bucati mai mici. Trebuie sa luati numai un comprimat de fiecare data. In functie de raspunsul dumneavoastra la tratament, medicul dumneavoastra ar putea propune o crestere sau o scadere a dozei. Daca luati Addatans comprimate de 50 mg/12,5 mg/200 mg, 75... [continuare]
Felodipin, comprimate cu eliberare modificata
Ce este Felodipin si pentru ce se utilizeaza Indicatii Felodipin AL este un medicament care face parte din clasa dihidropiridinelor, blocante ale canalelor de calciu si care are ca tinta musculatura vaselor sanguine provocand relaxarea acesteia si astfel scaderea tensiunii arteriale. Felodipin AL este utilizat in tratarea tensiunii arteriale crescute care are o cauza necunoscuta (hipertensiune arteriala esentiala). Mod de administrare Luati intotdeauna Felodipin AL exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Daca nu v-a fost prescris altfel de catre medic, doza uzuala este 5 mg felodipina pe zi. Daca efectul acestei doze este prea slab, medicul dumneavoastra va poate creste treptat doza pana la un maxim de 20 mg felodipina pe zi sau il poate asocia cu alte medicamente care trateaza hipertensiunea arteriala. De regula, doza pe termen lung este 5-10 mg felodipina pe zi. Copii si... [continuare]
Ce alimentatie sa adopt bogata sau saraca in histamine? pot face injectii cu histamin injeel?
Buna ziua. in urma investigatiilor alergologice efectuate mi-au iesit urmatoarele valori ale analizelor: val DAO 37,9 si val ECP val 127ng/ml. Simptomele mele sunt dureri dinti, amortiala si sensatie de arsura la nivelul varfului limbii, durere in capul pieptului. in cazul meu este vorba de intoreranta la histamina/ deficit dao sau opusul acestuia. Ce alimentatie ar fi recomandata sa adopt? alimente bogate in histamina sau fara histamina. Mi s-au recomansat injectii cu histamin injeel. sunt potrivite situatiei mele? Multumesc. Cristina [continuare]
In primul rand vreau sa va urez Craciun fericit si multa sanatate! Acum sa va zic care e problema mea...si va rog mult de tot sa imi dati un sfat. Dupa cum reiese si din nickname-ul meu am 20 ani. Desi e o varsta atat de frumoasa...de cativa ani ma lupt cu o afectiune, nu stiu daca sa ii zic boala..mi-e frica sa ii zic asa...constipatia..Doar ca e destul de grav, zic eu...defecatia e un chin, am scaune la 7-8 zile, uneori chiar la 9. De 2 ani cam am dureri la defecatie, sangerez. Am fost atunci la un medic, credeam ca am hemoroizi. Mi-a zis doar ca aveam o fisura. Acum de cateva luni, ma doar mai rau..sangerez in continuare si de multe ori ma trezesc noaptea cu o durere surda in zona rectala care trece de la sine. La medic nu am mai fost, stiu ca zic o prostie dar..mi-e frica de operatie..Vreau sa imi raspundeti, sa imi dati un sfat...ce sa fac..ma sperie foarte mult perioada dintre scaune, care e de in jur de o saptamana!!! Ce sa mai mananc nici nu stiu ca parca tot degeaba e...am... [continuare]
Buna ziua. Sunt gravida in luna a 5-a si am o problema in ceea ce priveste consumul de calciu. Daca nu mananc suficiente alimente bogate in calciu (produse lactate, branzaturi) ma dor oasele de nu mai pot. Daca mananc suficiente alimente bogate in calciu nu ma mai dor oasele dar ma dor rinichii. Nu mai stiu cum sa mananc produse care contin calciu astfel incat sa nu ma mai doara nici oasele dar nici rinichii. Sunt o persoana mai predispusa la a face pietre la rinichi dar nici nu pot renunta la calciu in aceasta perioada. Va rog frumos sa imi da-ti si mie un sfat. Multumesc. [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter