alimentatia unei persoane de diabetul zaharat tip 1
Grasimile benefice si nocive din alimente
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Grasimea reprezinta cea mai bogata sursa de energie alimentara disponibila n dieta zilnica. Un consum excesiv insa, poate produce un aport energetic prea mare, iar daca aceasta energie nu este folosita, va provoca excesul de greutate si obezitate, favorizand aparitia bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, grasimea este implicata si în alte functii ale corpului nostru: - mentine pielea si parul sanatosi. - Ajuta la absorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, E si K). - efect termic asupra propriului organism. Tipuri de grasimi Cele mai multe dintre alimente contin mai multe tipuri de grasimi. Dintre acestea, unele sunt benefice pentru sanatate, comparativ cu altele. Totusi, nu este necesar sa se elimine complet, toate grasimile dintr-o dieta. Unele dintre ele influenteaza in mod pozitiv, iar altele in mod negativ starea de sanatate a unei persoane. Ideal ar fi, sa se consume cu moderatie produse alimentare care contin tipuri sanatoase de grasimi. Adevaruri... [continuare]
Toleranta alterata la glucoza (prediabetul)
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Prediabetul (toleranta alterata la glucoza, TAG) se caracterizeaza prin valori crescute ale zaharului (glicemiei) din sange, dar nu suficient de mari pentru a defini diabetul. La persoanele cu toleranta alterata la glucoza riscul de a evolua spre diabet in urmatorii ani este crescut. Majoritatea bolnavilor cu diabet zaharat de tip 2 prezinta un debut al bolii prin alterarea tolerantei la glucoza. Cauze Prediabetul apare cand organismul raspunde inadecvat la secretia de insulina, neputand mentine nivelul glicemiei sanguine in limite normale. Glicemia este mai mare decat limita superioara admisa dar nu suficient de crescuta pentru a defini diabetul. Alimentele ingerate sunt sursa de energie (de glucoza) pe care celulele organismului o utilizeaza pentru a functiona. In mod normal, pancreasul secreta o cantitate suficienta de insulina, care stimuleaza intrarea glucozei in celule. In cazul in care celulele organismului nu raspund la actiunea insulinei, situatie numita... [continuare]
Obezitatea
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Obezitatea nu este numai o problema estetica ci este o boala caracterizata prin sporirea greutatii corporale mult peste nivelul greutatii ideale, cu ample consecinte asupra starii de sanatate. Aparitia obezitatii influenteaza aspectul fizic al persoanei dar si starea ei psihica. Excesul ponderal genereaza numeroase complicatii: diabet zaharat, afectiuni cardiace si cerebro-vasculare, hipertensiune arteriala, apnee de somn, tulburari locomotorii, tulburari psihice (depresie, anxietate, stima de sine scazuta, izolare sociala), afectiuni digestive si pulmonare. Indicele de masa corporala Pentru a diagnostica aceasta boala se foloseste indicele de masa corporala (IMC). IMC este un instrument de evaluare a greutatii raportata la inaltime. Pentru ca foloseste inaltimea si greutatea, doi parametri usor de masurat de catre oricine, este foarte simplu si rapid sa afli daca ai probleme de greutate. Formula lui de calcul este urmatoarea: greutatea (masurata in kilograme) se... [continuare]
Analize medicale recomandate femeilor peste 40 de ani
Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident
Monitorizarea starii de sanatate Inaintarea in varsta aduce dupa sine modificari atat in ceea ce priveste starea de sanatate fizica, precum si cea psihica, iar acestea tin fiziologic de deteriorarea organismului pe masura trecerii timpului si a solicitarilor la care este supus. Vorbim despre o incetinire a metabolismului si a functiilor celulare. Se ridica astfel si problema aparitiei riscului de boli cardiovasculare, a diabetului de tip 2, precum si a unor forme de cancer mai des intalnite in randul populatiei inaintate in varsta. Monitorizarea starii de sanatate prin screeningurile recomandate de specialistii in domeniul medical sunt importante pentru depistarea precoce a acestor modificari in vederea unui tratament adecvat sau a prevenirii evolutiei acestora. Patologii mai frecvente dupa varsta de 40 de ani in cazul femeilor Degradarea fizica poate surveni la oricare dintre sistemele care compun corpul uman, fie ca este vorba despre sistemul osteoarticular, functia... [continuare]
Sindromul metabolic: sindromul x metabolic; sindromul de rezistenta la insulina
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Definitie, semne si simptome, investigatii, diagnostic Sindrmul metabolic este o afectiune cu multiple cauze ce consta din asocierea mai multor factori de risc in care rezistenta la insulina se insoteste de o depunere si o functie anormala a tesutului gras. El cuprinde o combinatie de afectiuni care, prezente impreuna la aceeasi persoana, reprezinta factori de risc pentru boala coronariana ischemica (angina pectorala, infarct miocardic acut, fibrilatie atriala cronica, hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca, moarte subita etc), pentru diabet zaharat, pentru ficat gras si pentru unele forme de cancer. Semne si simptome • Hipertensiune arteriala (valori crescute ale TA 140/85 mm Hg) • Hiperglicemie (valori ale glucozei sanguine 100 mg/dl) • Hipertrigliceridemie (valori ale trigliceridelor serice 150 mg/dl) • Valori scazute ale HDL-colesterol (colesterol “bun”, cu efect protector)(valori scazute • Obezitate de tip abdominal • Semne sugestive pentru... [continuare]
Afectiunile secolului xxi
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Stil de viata sanatos Beneficiile urbanizarii si cresterea dezvoltarii pe plan economic si social s-au asociat si cu modificarea in ceea ce priveste stilul de viata si factorii de risc pentru sanatate dar si cu dezvoltarea a noi factori de protectie in randul populatiei aflata la risc. Printre cele mai des intalnite afectiuni, se regasesc depresia, obezitatea, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, cancerul, afectiunile respiratorii etc. Depresia Depresia reprezinta o afectiune medicala des intalnita in randul populatiei, iar nediagnosticata si/ sau netratata determina afectarea intregului organism prin declansarea unei instabilitati fizice sau emotionale. Amprenta acestei afectiuni se reflecta in incapacitatea de concentrare, pierderea interesului fata de activitatile preferate, tristete, izolare sociala. Pentru stabilirea diagnosticului de sindrom depresiv, este obligatorie eliminarea altor afectiuni ce pot avea simptome similare cu cele ale depresiei (de exemplu,... [continuare]
Vegetarianismul
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati Vegetarianismul reprezinta un stil de viata si o practica alimentara curenta, in care individul are o dieta ce exclude complet sau partial consumul de carne de orice tip (inclusiv peste, pasare), precum si al altor produse animale, meniul fiind alcatuit din produse vegetale. Tipuri de vegetarianism Exista mai multe tipuri de vegetarianism, in functie de permisivitatea meniului: - Vegan: este cel mai drastic, exclude total din alimentatie produsele de origine animala (lactate, oua, carne si derivatele lor), permitand doar consumul de vegetale; - Lacto-vegetarian: meniul se bazeaza pe fructe, legume si pe produse lactate; - Lacto-ovo-vegetarian: sunt permise in dieta zilnica produse vegetale, lactate, dar si oua si miere; - Semi sau partial vegetarian: acest regim alimentar contine pe langa vegetale, lactate, oua si carne alba in cantitati reduse (pui si peste, in special). Carnea rosie, este, insa, exclusa. O varianta de regim partial vegetarian este... [continuare]
Din ce cauze apar variatii ale glicemiei
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Introducere Glicemia, adica nivelul de zahar din sange, are valori normale cuprinse intre 70 si 99 mg/dL daca nu ai mancat timp de opt ore si mai putin de 140 mg/dL la doua ore dupa ce ai luat masa. Daca sunt mai mari sau mai mici, acest lucru poate fi pus pe seama mai multor factori, de la alimentatie si pana la anumite boli. Cei care sufera de diabet reactioneaza diferit la mancarurile si bauturile pe care le consuma, de aceea este bine sa tina cont de masuratorile glicemiei si sa evite produsele care duc la cresterea glicemiei. Cauzele care duc la cresterea sau la scaderea valorilor normale ale nivelului de zahar Iata care sunt cauzele care duc la cresterea sau la scaderea valorilor normale ale nivelului de zahar. Cafeaua - Nivelul de zahar din sange poate sa creasca dupa ce bei o cafea, chiar si una neagra, care nu are calorii, din cauza cofeinei. Acelasi lucru este valabil si in cazul ceaiului negru, a celui verde si a bauturilor energizante. Mancarea chinezeasca -In... [continuare]
Rolul vitaminei d in controlul autoimunitatii
Dr. Stefania Grigore
Medic rezident Reumatologie
Ce este vitamina D Vitamina D este un nutrient esential pentru organismului uman. Aceasta este o vitamina liposolubila, cunoscuta si sub denumirea de calciferol. Vitamina D poate fi obtinuta din alimentatie sau din suplimentele alimentare, insa cea mai mare parte a acesteia se obtine prin expunerea solara. Cum se manifesta deficitul de vitamina D In ultimele decenii, cercetarile s-au axat pe rolurile vitaminei D in bolile autoimune, pe langa principalele efecte asupra metabolismului calciului si sistemului osteomuscular. O boala autoimuna este rezultatul unui sistem imun care isi ataca structurile proprii in mod accidental, in loc sa le protejeze. Bolile autoimune, precum artrita reumatoida, scleroza multipla, boala Crohn, diabetul zaharat de tip I, etc. sunt rezultatul unei activari aberante a sistemului imunitar, in care raspunsul imunitar este indreptat impotriva unor antigene proprii inofensive. Acest lucru are ca rezultat inflamatia, deteriorarea tesuturilor si... [continuare]
De ce trebuie sa respecti mesele principale?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Majoritatea specialistilor in nutritie sustin ca pentru un organism sanatos este indicat sa respecti cele trei mese principale si doua gustari compuse, de preferat, din fructe si legume. Mai mult, persoanele care respecta aceasta regula a meselor sanatoase prezinta un risc mai scazut de a dezvolta, in timp, diabet zaharat sau anumite tipuri de cancer. De asemenea, s-ar feri de obezitate. Legatura dintre alimentatie si boli Cert este ca alimentatia deficitara sta la baza multor boli. De exemplu, atunci cand un om, fie din lipsa timpului, fie din orice alt motiv sare pentru mese si are tendinta de a manca haotic poate prezenta un risc de imbolnavire. Explicatia consta in faptul ca organismul intra in stare de panica, incepand sa stocheze in celulele adipoase tot ceea ce se ingereaza. Cinci mese pe zi pot controla senzatia de foame Respectarea celor cinci mese pe zi poate ajuta la controlul senzatiei de foame. Pe cand, daca se omite o masa, insa se mananca... [continuare]
Modalitati utile de obtinere a unui abdomen plat
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Majoritatea persoanelor cu un indice al masei corporale mare acumuleaza grasimi in zona abdominala. Tesutul adipos acumulat in aceasta zona reprezinta un factor de risc extrem de important pentru multe afectiuni de sanatate, inclusiv bolile cardiace si diabetul de tip 2. De multe ori, in ciuda exercitiilor fizice facute si a dietei urmate, abdomenul pierde ultimul din grasimile acumulate. Cu toate acestea, exista multe metode pe care o persoana le poate utiliza atat pentru a reduce nivelul general al grasimii corporale, cat si pentru a-si tonifia abdomenul. Metode prin care se poate obtine un abdomen plat 1. Exercitiile cardio Exercitiile cardiovasculare sau aerobice reprezinta modalitati excelente prin care caloriile sunt arse rapid, iar starea de sanatate a inimii este imbunatatita. De asemenea, alergatul, inotul si ciclismul sunt activitati extrem de eficiente in arderea grasimilor. Exista numeroase metode prin care aceste exercitii pot fi introduse in rutina... [continuare]
Ce este constipatia? Termenul de constipatie este inteles diferit, de oameni diferiti. Pentru unele persoane, aceasta inseamna, pur si simplu scaune rare. Altele, asociaza constipatia cu scaunele dure, eliminate cu dificultate (incordare) sau cu sentimentul de golire incompleta dupa un scaun. Cauza fiecaruia dintre aceste tipuri de constipatie este diferita si abordarea lor ar trebui sa fie adaptata la tipul specific de constipatie. Uneori constipatia poate sa alterneze cu diareea. Acest model apare ca parte a sindromului de intestin iritabil. Numarul scaunelor eliminate scade, in general, o data cu varsta. 95% dintre adulti au intre 3 si 21 de scaune pe saptamana, iar acest lucru ar fi considerat normal. Cel mai comun model presupune eliminarea unui singur scaun pe zi, intalnit la peste 50% dintre oameni. Mai mult de atat, majoritatea oamenilor au scaune neregulate, care variaza ca numar si tip de tranzit intestinal, de la o zi la alta. Din punct de vedere medical,... [continuare]
Generalitati Alaptarea si beneficiile ei Alaptarea reprezinta hranirea copilului direct de la san sau cu biberonul dupa extragerea laptelui cu ajutorul unei pompe. Laptele de mama este hrana ideala pentru copil, fiind cea mai completa si mai nutritiva sursa necesara copiilor pana la varsta de 6 luni. De asemenea, alaptarea reduce riscul copilului de a dezvolta: - diverse tipuri de infectii - eczeme si astm bronsic - obezitatea - hipertensiune arteriala - diabet zaharat - dislipidemii Alaptarea este utila mamei pentru: - refacerea dupa stresul sarcinii, travaliului si nasterii - crearea unei legaturi afective cu copilul - reduce riscul de cancer mamar Este cea mai rapida si convenabila masura de a hrani copilul. Durata de alaptare Asociatiile internationale specializate sustin cu tarie alaptarea. Acestea recomanda alaptarea copiilor timp de cel putin un an. Nou-nascutii si copii mici primesc multi nutrienti din laptele de mama, ceea ce sustine continuarea... [continuare]
Generalitati Prediabetul este starea organismului care se caracterizeaza printr-un nivel mai mare de zahar in sange decat in mod normal, dar nu suficient de ridicat pentru a fi clasificat drept diabet de tip 2. Totusi, fara interventie, prediabetul se poate transforma in maxim 10 ani, in diabet. Cele mai multe dintre persoanele cu prediabet nu manifesta simptome, dar se considera ca au un risc ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare. Prediabetul poate fi o oportunitate pentru orice persoana, de a-si imbunatati starea de sanatate, intrucat progresia de la prediabet la diabet de tip 2 nu este inevitabila. Prin adoptarea unui stil de viata sanatos care sa implice consum de alimente sanatoase, activitate fizica si mentinerea unei greutati sanatoase, valorile de zahar din sange se pot normaliza. Cum este diagnosticat prediabetul Pentru a se determina daca suferiti de prediabet, medicul ar putea efectua una dintre urmatoarele analize de sange: testul glucozei plasmatice a... [continuare]
Cum sa urmati corect un regim alimentar vegetarian
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In cazul in care va doriti sa adoptati un regim alimentar vegetarian, este important sa stiti ca acest mod de viata nu inseamna doar sa excludeti complet carnea din alimentatie. Dietele vegetariene sunt de mai multe tipuri, au reguli si principii distincte, dar si efecte resimtite diferit de persoanele care le urmeaza. Numerosi oameni de stiinta considera ca regimul vegetarian este o alegere sanatoasa, deoarece este mai sarac in colesterol, grasimi saturate si zahar, contribuind la prevenirea bolilor de inima si a diabetului de tip 2. Dietele vegetariene si semi-vegetariene Primul aspect de care trebuie sa tineti cont in schimbarea radicala a regimului alimentar este distinctia dintre dieta vegetariana si alte variatiuni ale sale. Un regim alimentar vegetarian exclude in mod complet carnea, inclusiv pe cea de peste. Un regim lavo-ovo-vegetarian permite consumul de lactate si oua, insa nu si pe cel al carnii de orice tip. O dieta lacto-vegetariana presupune... [continuare]
Factori despre care nu stiai ca duc la cresterea glicemiei
Autor: SfatulMedicului
Cum poate fi influentata glicemia? Orice persoana care a fost diagnosticata cu diabet zaharat stie ca dulciurile sunt alimentele vinovate de cresterea glicemiei, de aceea ele trebuie sa fie eliminate din alimentatie. Alimente care pot influenta nivelul glicemiei? Insa exista si alte cauze la care nu te-ai fi gandit ca ar putea duce la cresterea glicemiei: de la unele mancaruri pana la anumite boli. Cafeaua Nivelul de zahar din sange poate sa creasca si dupa ce ai baut o ceasca de cafea, chiar daca este neagra si fara calorii. Acest lucru se intampla din cauza continutului de cofeina, care se mai gaseste si in ceai negru, in ceai verde si in energizante. Fiecare pacient reactioneaza diferit la consumul de cofeina. Cel mai bine este sa nu faci excese si sa nu bei mai mult de doua cani pe zi. Mancarea chinezeasca De vina pentru cresterea glicemiei poate sa fie si mancarea chinezeasca. Intr-o farfurie cu pui si orez alb, se mai afla si grasimi, care pot mari... [continuare]
Principalii factori care ne pot predispune la obezitate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Obezitatea este o afectiune complexa, care se caracterizeaza prin cresterea greutatii corporale si care rezulta printr-o lipsa de corelare dintre aportul caloric crescut si cheltuielile energetice reduse. In ultimii 20 de ani, obezitatea a inregistrat o crestere alarmanta la nivel global. Mai mult, obezitatea la copii si la adolescenti este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, diabetul zaharat de tip 2, sindromul de apnee in somn sau pentru aparitia cancerului. Barbatii obezi sunt mai predispusi la a dezvolta cancer de prostata, de colon sau rect, in timp ce femeile obeze au riscuri mai mari de a dezvolta cancer la uter, ovare, sani. Cresterea aportului energetic, mai ales a alimentelor cu o mare densitate calorica, bogata in grasimi, dar si scaderea interesului pentru sport, alaturi de instalarea sedentarismului au dus la cresterea prevalentei obezitatii la nivel global. Factori inclusi in etiologia obezitatii • Consumul caloric crescut. •... [continuare]
Dieta cu o singura masa pe zi - riscuri si beneficii
Autor: SfatulMedicului
Plan alimentar Dieta cu o singura masa pe zi reprezinta un plan alimentar ce pretinde ca ii ajuta pe oameni sa piarda in greutate prin post intermitent. Atunci cand urmeaza aceasta dieta, o persoana va manca doar o singura masa pe zi. Aceasta este de obicei cina, nefiind permis consumul altor calorii in timpul zilei. Desi acest plan alimentar poate reprezenta o solutie rapida pentru unii oameni de a pierde in greutate, riscurile pot depasi beneficiile. Afla mai multe detalii despre dieta cu o singura masa pe zi, inclusiv informatii despre posibilele beneficii si riscuri. Ce presupune dieta cu o singura masa pe zi? Dieta cu o singura masa pe zi are ca scop pierderea rapida in greutate. Aceasta dieta presupune luarea unei singure mese pe zi, fiind considerata a fi un tip de post intermitent. Postul intermitent implica perioade lungi in care nu se mananca si nu se bea nimic ce ar putea contine calorii. Totusi, exista ferestre scurte de timp in care mancatul este permis. In... [continuare]
Generalitati Dieta ideala, cea care poate pune bazele unei sanatati de invidiat, se bazeaza pe combinarea echilibrata a celor 3 principii alimentare, astfel: carbohidrati 55%, proteine 15%, lipide sub 30%. Un aport de fibre cuprins intre 20- 30 grame/zi este considerat a fi suficient pentru a regla tranzitul intestinal si a evita neplaceri de tipul constipatiei cronice. Recomandarile dieteticienilor nu sunt insa respectate intotdeauna cu strictetea cu care ar trebui si din cauza modului de viata haotic si dezordonat, stresant si mereu contra cronometru, din ce in ce mai multe persoane calca stramb si aleg mancarea de tip fast-food, gustarile in graba, chipsurile sau alte produse din categoria junk-food. Rezultatele sunt vizibile: procentul populatiei obeze este in crestere, problemele de sanatate cu componenta metabolica sunt resimtite de un numar crescand de persoane (fie ca e vorba de diabet zaharat tip II , dislipidemii severe, sindroame metabolice, boli... [continuare]
Generalitati Termenul "supraponderabilitate" face referire la acea persoana care are o greutate corporala mai ridicata decat masa corporala ideala, dar care inca nu sufera de obezitate; practic masa corporala se afla intre masa corporala ideala si obezitate. Greutatea normala a unei persoane raportata la inaltimea acesteia se masoara cu ajutorul indicelui de masa corporala (IMC). Indicele de masa corporala se calculeaza impartind greutatea exprimata in kg la inaltimea exprimata in metri la patrat; IMC = m / (h2). IMC Semnificatie sub 18.5 subponderal 18.5 - 24.9 greutate normala 25 - 29.9 supraponderal 30 - 34.9 obezitate clasa I 35 - 39.9 obezitate clasa II ... [continuare]
Adevarul din spatele miturilor despre sanatate
Autor: SfatulMedicului
Crusta de la paine este plina de vitamine In urma unor studii, cercetatorii au descoperit ca in procesul de coacere al painii se formeaza un tip de antioxidant care este de 8 ori mai abundent in crusta decat in miezul painii. Totusi este important sa se consume painea cu totul, intrucat aceasta este bogata in substante nutritive si fibre. Esential este ca painea sa contina mai ales cereale integrale. Daca o persoana iese afara cu parul umed, va raci Intr-adevar, o persoana care va iesi afara cu parul umed va simti frigul mai ales la nivelul capului, dar nu se va imbolnavi. In timpul unor experimente, unui grup de voluntari li s-a inoculat un virus al racelii la nivelul cavitatii nazale. Jumatate din grup a ramas intr-o camera incalzita, in tip ce restul au facut o baie si au stat intr-un hol rece jumatate de ora fara sa se imbrace. Dupa ce s-au imbracat, au purtat sosete umede cateva ore. Subiectii din al doilea grup nu au manifestat o forma mai grava a racelii... [continuare]
Kabiven peripheral, emulsie perfuzabila
Ce este Kabiven peripheral si pentru ce se utilizeaza Indicatii Kabiven Peripheral se prezinta sub forma unei pungi cu trei compartimente, introdusa intr-o folie protectoare. Kabiven Peripheral contine solutii de aminoacizi (substante utilizate pentru formarea proteinelor), grasimi, glucoza si electroliti. Acesta furnizeaza energie (sub forma de zahar si grasimi) si aminoacizi direct in sangele dumneavoastra, atunci cand nu va puteti alimenta normal. Acest medicament este utilizat in cadrul unei diete intravenoase echilibrate, in asociere cu saruri, oligoelemente (elemente chimice care se gasesc in cantitati mici, in organism) si vitamine, impreuna cu care va asigura necesarul de hrana complet. Mod de administrare Acest medicament va va fi administrat in perfuzie (picurare intravenoasa). Doza de Kabiven Peripheral si marimea de punga aleasa depind de greutatea dumneavoastra corporala, in kilograme si de capacitatea organismului dumneavoastra de a utiliza grasimile si zaharul. [continuare]
Byetta
Ce este Byetta si pentru ce se utilizeaza Indicatii Byetta se utilizeaza pentru tratarea diabetului de tip 2 in asociere cu alte medicamente antidiabetice (metformina si/sau derivati de sulfoniluree) la pacientii a caror concentratie de glucoza (zahar) in sange nu este controlata adecvat cu dozele maxime tolerate ale celorlalte medicamente. Diabetul de tip 2 mai este cunoscut si sub numele de diabet non-insulinodependent. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta. Diabetul de tip 2 este o boala in care pancreasul nu produce suficienta insulina pentru a controla nivelul de glucoza in sange sau in care organismul nu mai poate utiliza insulina in mod eficace. Substanta activa din Byetta, exenatida, este un „mimetic al incretinei”. Aceasta inseamna ca actioneaza la fel ca incretinele (hormoni produsi in intestin) prin cresterea cantitatii de insulina eliberata de pancreas ca raspuns la alimentatie. Aceasta ajuta la controlarea nivelurilor de glucoza in... [continuare]
Arketis, comprimate
Ce este Arketis si pentru ce se utilizeaza Indicatii Depresie, inclusiv depresia severa si reactiva si depresia insotita de anxietate. Efect incepand din a 2-a saptamana de trat. tulburari obsesiv-compulsive. Atacuri de panica cu sau fara agorafobie. Anxietate sociala/fobie sociala. Mod de administrare Depresie: 20 mg/zi; se poate creste cu 10 mg/zi, pana la maximum 50 mg/ zi. Tulburari obsesiv-compulsive: 40 mg/zi, maximum 60 mg/zi. Atacuri de panica: 40 mg/zi, maximum 60 mg/zi. Initial se adm. o doza minima pentru a reduce posibilitatea agravarii simptomatologiei. Anxietate sociala/fobie sociala: 20 mg/ zi, maximum 50 mg/zi. Se adm. odata pe zi dimineata, la masa. Varstnici: maximum 40 mg/zi. La pacientii cu insuficienta renala severa si IH se administreaza doza minima recomandata. Atentionari si precautii Contraindicatii Nu luati Arketis - daca sunteti alergic (hipersensibil) la clorhidratul de paroxetina sau la oricare dintre celelalte componente ale Arketis, - daca... [continuare]
Fosinopril, comprimate
Ce este Fosinopril si pentru ce se utilizeaza Indicatii Fosinopril apartine unei clase de medicamente numite inhibitori ai ECA (inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei). Fosinopril se leaga de ACE in organism, inhiband astfel formarea de angiotensina II, o substanta care creste tensiunea arteriala. De asemenea, angiotensina II are un efect vasoconstrictor, determinand ingustarea vaselor de sange. Prin inhibarea acestei substante, se produce o scadere a presiunii in interiorul vaselor de sange si functia inimii poate fi imbunatatita. Fosinopril Aurobindo este prescris daca aveti tensiune arteriala mare sau in cazul in care inima nu lucreaza suficient, lucru cunoscut sub numele de "insuficienta cardiaca". Mod de administrare Luati intotdeauna Fosinopril Aurobindo exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Doza initiala recomndata de 10 mg nu a fost studiata la pacientii cu... [continuare]
Ce este Cefozon si pentru ce se utilizeaza Indicatii Cefozon contine cefoperazona. Acesta este un antibiotic, care apartine unui grup de antibiotice denumite cefalosporine. Aceste antibiotice sunt inrudite cu penicilina. Cefozon omoara bacteriile si poate fi utilizat in diferite infectii. Similar altor antibiotice, cefoperazona este eficace doar impotriva anumitor bacterii. De aceea, este utila numai pentru tratarea anumitor infectii, produse de microorganisme sensibile la acest antibiotic. Cefozon poate fi utilizat pentru tratarea infectiilor produse de bacterii sensibile la actiunea acestui antibiotic, cum ar fi: - Infectii intraabdominale, - Infectii ale cailor urinare, - Infectii ale pielii si tesuturilor moi, - Infectii ale cailor respiratorii superioare si inferioare, - Infectii generalizate (septicemii), - Infectii ginecologice (inclusiv boala inflamatorie pelvina si endometrite). Mod de administrare Utilizati intotdeauna Cefozon exact asa cum v-a spus medicul... [continuare]
Kabiven, emulsie perfuzabila
Ce este Kabiven si pentru ce se utilizeaza Indicatii Kabiven se prezinta sub forma unei pungi cu trei compartimente, introdusa intr-o folie protectoare. Kabiven contine solutii de aminoacizi (substante utilizate pentru formarea proteinelor), grasimi, glucoza si electroliti. Acesta furnizeaza energie (sub forma de zahar si grasimi) si aminoacizi direct in sangele dumneavoastra, atunci cand nu va puteti alimenta normal. Acest medicament este utilizat in cadrul unei diete intravenoase echilibrate, in asociere cu saruri, oligoelemente (elemente chimice care se gasesc in cantitati mici, in organism) si vitamine, impreuna cu care va asigura necesarul de hrana complet. Mod de administrare Acest medicament va va fi administrat in perfuzie, intr-o vena centrala (picurare intravenoasa). Doza de Kabiven si marimea de punga aleasa depind de greutatea dumneavoastra corporala, in kilograme si de capacitatea organismului dumneavoastra de a utiliza grasimile si zaharul. Kabiven va fi... [continuare]
Uree urinara
Corpul unei persoane creeaza amoniac atunci cand are loc distrugerea proteinelor din alimente. Amoniacul contine azot, care se amesteca cu alte elemente din organism, inclusiv carbonul, hidrogenul si oxigenul, pentru a forma uree. Ureea este un produs rezidual, care se excreta prin urina. In urina, ureea reprezinta aproximativ jumatate din solidele dizolvate in urina, sau peste 85%-88% din corpii azotati ai urinei: ureea, creatinina, acidul uric, proteine, azotul total. Ureea este o substanta cu greutate moleculara mica, care este filtrata de glomeruli si excretata in urina. Aceasta reprezinta produsul final major al metabolismului proteic la om si la alte mamifere. Aproximativ 50% din excretia solutiei urinare si 90%-95% din excretia totala de azot este compusa din uree in conditii normale. Factorii care tind sa creasca excretia ureei includ cresterea ratei de filtrare glomerulara, cresterea consumului de proteine dietetice, conditiile catabolice ale proteinelor si starile... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Endocrinologie , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter