alimentatia si varsta dieta la menopauza
Generalitati Odata cu sosirea primaverii, este momentul ca organismul sa fie curatat si detoxifiat, sa se optimizeze digestia si sa se inceapa o dieta care sa permita pierderea in greutate dar si cresterea nivelului de energie. Articolul prezinta modalitatile de baza prin care organismul va fi curatat, detoxifiat si hidratat pentru a va putea bucura de primavara. Curatarea Prima parte din detoxifierea naturala de primavara se va concentra pe operatiunea de curatare. In esenta, digestia este unul dintre procesele importante pentru sanatate si frumusete, prin urmare, o curatire bazata pe consum de fibre si de alimente nutritive, va oferi organismului posibilitatea de a se purifica. Procesul va avea o durata de cinci zile, de luni pana vineri, deoarece, de obicei, weekendurile sunt perioade mai dificile pentru schimbari nutritionale. In general, ar putea fi suficient sa consumati alimente cu indice glicemic scazut dar bogate in fibre, pentru a oferi senzatia de satietate si... [continuare]
5 motive de a include cartofii in dieta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Majoritatea oamenilor consuma in jur de 140 kg de cartofi pe an. Cu toate acestea, cartoful nu este considerat o leguma cu prea multe valori nutritive. Cartofii (gatiti la cuptor) pot fi inclusi in planurile de dieta pentru slabit, intrucat acestia chiar ofera organismului multe beneficii nutritionale. Mult mai importanta pentru sanatate este modalitatea in care acestia sunt gatiti. Atunci cand sunt preparati in mod corect, cartofii reprezinta o sursa relativ ieftina de substante hranitoare esentiale pentru orice persoana. Argumente pro pentru a consuma cartofi Iata cateva motive pentru a introduce cartofii ca parte a unei diete sanatoase: - cartofii sunt bogati in potasiu - potasiul este un electrolit important pentru pastrarea echilibrului apei si fluidelor din celulele organismului. De asemenea, potasiul joaca un rol important in functionarea optima a sistemului nervos si contractia muschilor din corp, inclusiv a inimii. Desi [continuare]
Despre dieta Zmeura, laudata de nutritionisti pentru proprietatile sale nutritive si antioxidante, este ingredientul perfect pentru o dieta pentru slabit de doar trei zile. Bogata in fibre, zmeura poate oferi senzatie de satietate si poate si potoli pofta de dulciuri, elemente importante pentru o dieta. Zmeura este bogata si in potasiu, fier, pectina, celuloza, tanini si vitaminele B1, B2, C si PP. In timpul dietei cu zmeura, nutritionistii recomanda un consum sporit de apa plata. Aceasta dieta nu este indicata persoanelor cu [continuare]
Generalitati Majoritatea persoanelor care sunt sensibile si sufera de hiperaciditate gastrica, de multiple alergii si au un nivel redus de energie ar putea suferi de hipoglicemie si ar trebui sa urmeze aceasta dieta. Atunci cand o persoana hipoglicemica mananca alimente dulci, nivelul zaharului din sange va creste brusc, insa va reveni la normal in scurt timp. In timpul acestui fenomen dar si dupa normalizarea situatiei, pot avea loc o serie de simptome neplacute care ar putea afecta respiratia, circulatia, digestia sau starea emotionala si mentala a unei persoane. In cazul in care glicemia creste dupa ingestia de alimente dulci, pancreasul reactioneaza prin eliberarea de insulina (hormon care are rolul de a regla valorile zaharului din sange). La o persoana hipoglicemica, pancreasul produce prea multa insulina, ca raspuns la consumul de zaharoza sau a combinatiei dintre glucoza si fructoza. Excesul de insulina stimuleaza patrunderea rapida a glucozei in celule iar rez [continuare]
Continuarea activitatii medicale peste varsta legala de pensionare
Autor: SfatulMedicului
Decizie nr. 4/2008 Publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 215 din 20/03.2008 Colegiul medicilor din Romania In temeiul ARTICOLUL 385, ARTICOLUL 404 alin. (2) si al ARTICOLUL 406 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, Consiliul national al Colegiului Medicilor din Romania decide: ARTICOLUL 1 (1) Medicii se pensioneaza la varsta de 65 de ani, indiferent de sex. (2) La cerere, pot continua activitatea medicala pana la implinirea varstei de 70 de ani de medicii care: a) detin titlul de membru titular sau membru corespondent al Academiei Romane si al Academiei de Stiinte Medicale; b) detin titlul de profesor universitar; c) detin titlul de cercetator stiintific gradul I; d) detin titlul de doctor in stiinte medicale; e) au fost detinuti sau internati din motive politice, aflati in situatiile prevazute la ARTICOLUL 1 alin. (1) si (2) din Decretul-lege nr. 118/1990 privind... [continuare]
Generalitati In contrast cu majoritatea dietelor care au facut valva in ultimile decenii, programul Perricone, cel putin in forma sa actuala, nu pune accentul pe scaderea in greutate. Specialistii in dermatologie si nutritie (in frunte cu Dr. N. Perricone) care propun acest program, considera ca acest regim alimentar, la care se adauga vitamine si suplimente minerale, plus lotiuni si creme, incetinesc procesul de imbatranire, iar persoanele care urmeaza programul Perricone vor arata mai tineri si vor fi mai sanatosi. De asemenea, Dr. Perricone afirma ca aceasta dieta diminua procesele inflamatorii de la nivelul diferitelor organe si sisteme, imbunatateste metabolismul, induce o buna dispozitie si echilibreaza starea psihica. In plus, cordul este mai putin supus imbolnavirilor, riscul de cancer este redus semnificativ, densitatea osoasa este crescuta, pielea este refacuta si arata mai bine, sistemul imunitar este intarit si se poate pierde chiar si excesul... [continuare]
Generalitati Dieta "colorata" este o dieta sanatoasa, mai ales una pentru prevenirea cancerului. Nu este in mod deosebit o dieta pentru pierderea in greutate. Aceasta avertizeaza impotriva zaharului si grasimilor, promoveaza efectuarea exercitiului fizic si incurajeaza consumul unor portii echilibrate de alimente sanatoase; de asemenea o persoana care urmeaza aceasta dieta, ar putea sa piarda si in greutate. Autorul dietei este doctorul David Heber, directorul Centrului UCLA de Nutritie Umana. Alimente permise Orice aliment care este intens colorat, poate fi consumat. Autorul se refera bineinteles la rosii intens colorate, nu la carne rosie. Ideea de baza este sa consumam cat mai multe fructe si legume proaspete. Sunt permise: - soia - carnea alba de pui - albus de ou - fructe si legume - cereale integrale - floricele de porumb (preparate la aer) - ulei de masline sau de avocado. Alimente interzise Sunt interzise: - carnea cu... [continuare]
Generalitati Dieta ABS este un program de slabit de 6 saptamani care se caracterizeaza pe combinarea exercitiilor fizice cu regimul alimentar. Aceasta dieta urmareste cresterea masei musculare prin antrenamentele de forta si aerobic si adoptarea unei diete echilibrate intre consumul de proteine, carbohidrati si grasimi. Dieta ABS a fost descoperita in 2004 de catre David Zinczenko, editor la Men’s Helth. Prima data dieta a aparut in revista Men’s Health dupa care Zinczenko a scris o carte pe care a intitulat-o “The Abs Diet: The Six-Week Plan to Flatten Your Stomach and Keep You Lean for Life” / “Dieta ABS: program alimentar de 6 saptamani pentru aplatizarea abdomenului”. Trebuie mentionat ca dieta ABS asigura necesarul zilnic de vitamine, minerale si fibre pentru o viata sanatoasa, in timp ce ajuta la dezvoltarea musculaturii si la arderea grasimilor din zonele nedorite. Program alimentar La baza acestei diete stau 6 principii: - servirea a 6... [continuare]
Magneziul in alimentatia sportivului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Magneziul (Mg) este la fel de important ca si calciul (Ca) pentru transmiterea influxului nervos si a contractiei musculare. De asemenea Mg intervine in sinteza proteica permitand ADN-ului si ARN-ului sa-si joace rolul. Principalele surse de Mg sunt putin reprezentate in alimentatia actuala. Tehnica de tra [continuare]
Generalitati O data cu maternitatea cele mai multe dintre femei castiga si cateva kilograme in plus. Grijile legate de dieta nu trebuie sa va streseze si sa contribuie la noptile nedormite, care fac parte din programul unei proaspete mamici. Aflati de la o echipa de specialisti care sunt cele mai bune alimente pe care le puteti consuma pentru a va mentine in forma si pentru a reveni la silueta dorita. Un plus de energie Solutia pentru a creste nivelul de energie nu sunt neaparat orele de somn, ci mai ales ce consumati in timpul zilei. Unul dintre principalele aspecte ale unei diete sanatoase este un nivel ridicat de energie. Este important sa se consume mai multe mese pe parcursul zilei, astfel incat sa se atinga numarul necesar de calorii. In acest mod, proaspata mama va putea avea putere pentru a avea grija de sine si de copil. Importanta cunoasterii nutrientilor Cand consumati alimente bogate in nutrienti veti observa ca unele dintre acestea va vor furniza... [continuare]
Dezvoltarea copilului dupa varsta de doi ani
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dupa implinirea varstei de doi ani, ritmul de crestere al copilului se va diminua si incepand cu aceasta varsta, copilul nu va mai avea aspect de bebelus. Desi copiii evolueaza diferit, la aceasta varsta, majoritatea copiilor urmeaza urmatoarele caracteristici generale: - greutatea medie se va suplimenta pe an cu 2-3 kilograme - rata medie de crestere lunara in inaltime va fi de 0.5-1 cm Abilitatile copilului la varsta de 2 ani Pe masura ce copilul va continua sa creasca, parintii vor observa ca acesta va dezvolta abilitati noi si interesante. Chiar daca micutii se dezvolta in ritmuri diferite, iata care sunt cele mai importante repere, intalnite in mod frecvent la majoritatea copiilor dupa varsta de doi ani: - merg si alearga destul de bine - arunca, lovesc si prind mingea - pot sta cateva secunde intr-un picior - se catara pe diverse obiecte de la locul de joaca - apasa pe clanta si pot deschide capace - invata sa se plimbe... [continuare]
Generalitati Sarea (sodiul) este unul din mineralele de care organismul are nevoie zi de zi. Impreuna cu potasiul, aceasta ajuta la reglarea nivelului de apa din corp. Sodiu este un mineral care trebuie sa fie prezent in cantitati moderate in dieta noastra zilnica. Riscurile unei diete bogate in sodiu In medie, o persoana consuma 9 grame de sare pe zi. Cu cat consumati mai multa sare, cu atat creste tensiunea arteriala. O presiune ridicata a sangelui, constituie un factor de risc pentru dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare deoarece acest lucru presupune ca inima sa munceasca mai mult pentru a pompa sange in organism. Aceasta presiune arteriala ridicata poate aduce prejudicii arterelor ce transporta sangele slabindu-le si blocandu-le cu depozitari de grasime. Consumul unei cantitati prea mari de sare, pare sa fie strans legata de aparitia cancerului de stomac. Alte studii au confirmat relatia intre consumul ridicat de sodiu si osteoporoza si inrautatirea... [continuare]
Dieta potrivita pacientilor cu alergii de primavara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alergiile acestui sezon va strica buna dispozitie si va impiedica sa va bucurati de vremea frumoasa? Daca raspunsul este afirmativ, specialistii au o veste buna pentru dumneavoastra: cu o dieta potrivita, chiar si cele mai rebele simptome ale alergiilor pot fi ameliorate, iar starea generala va fi imbunatatita semnificativ. Daca va vine greu sa credeti, va putem da cateva exemple, pe cat de practice si la indemana oricui, pe atat de eficiente: supa poate reduce vascozitatea secretiilor nazale si poate decongestiona nasul, iaurtul imbogatit cu tulpini bacteriene de Lactobacillus acidophilus poate ameliora simptomele alergiilor induse de polen, iar fructele si legumele bogate in vitamina C influenteaza pozitiv intregul tablou simptomatic al alergiilor primaverii. Deoarece uneori toate recomandarile teoretice ale nutritionistilor pot fi dificil de transpus in practica, in continuare sunt prezentate meniuri speciale pentru pacientii care sufera de neplacutele... [continuare]
Generalitati In functie de sursa, o dieta cu alimente crude poate fi calea catre o stare perfecta de sanatate sau poate cauza stare grava de subnutritie. Adevarul este undeva la mijloc. Unii specialisti considera ca o dieta care consta in principal in consumul de alimente nepreparate si neprocesate poate avea ca rezultat un corp mai suplu, o piele mai frumoasa si un nivel mai ridicat de energie. De asemenea, ar putea sa scada riscul aparitiei multor boli. Dieta cu alimente crude Principiul care sta la baza acestei diete este consumul alimentelor in starea lor naturala negatite si neprelucrata - forma cea mai sanatoasa pentru organism. Dieta cu alimente proaspete este un mod de viata, nu este un plan de pierdere in greutate. Urmarea unei astfel de diete nu este usoara. Cele mai multe dintre alimentele specifice acestei diete sunt tocate, amestecate, decojite si deshidratate in bucatarie. Acest lucru se intampla intrucat aceasta dieta presupune in proportie... [continuare]
Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Acest subiect informeaza parintii si baby-sitterii in legatura cu modurile de a preveni aparitia bolilor si traumatismelor accidentale la sugari si copiii mici. Aceasta expunere nu are scopul de a acoperi fiecare risc la care este expus un copil. Totusi, subiectul trateaza majoritatea riscurilor frecvent intalnite, in scopul minimizarii probabilitatii aparitiei infectiilor si traumatismelor si identificarii zonelor si situatiilor care pot fi periculoase pentru un copil in varsta de pana la 2 ani. De ce sunt sanatatea si siguranta importante pentru sugari si copiii mici? Copiii in varsta de pana la 2 ani nu sunt inca in masura sa inteleaga si sa recunoasca multe pericole care ameninta sanatatea lor fizica. Parintii trebuie sa ia masuri in vederea ocrotirii sugarilor si copiilor mici de riscurile de zi cu zi, intalnite atat in cadrul cat si in afara caminului. De asemenea, sugarii si copiii mici sunt expusi continuu unei varietati de germeni.... [continuare]
Generalitati Oricine a adoptat vreodata un regim de slabire, probabil ca a auzit despre dieta Pritikin: o dieta saraca in grasimi, nu una vegetariana, dar bazata in special pe vegetale, cereale si fructe. Proportia grasimilor reprezinta circa 10% din totalul alimentelor. Inca din 1976, mai mult de 70.000 de persoane au fost tratate in cadrul Centrului Pritikin, invatand care alimente trebuie consumate, sa prepare meniuri si diferite gustari sarace in grasimi si combinand toate acestea cu exercitiul fizic si cu alte principii pentru o viata sanatoasa. Numeroase carti scrise de Nathan Pritikin au transmis principiile dietei. Acestea promovau starea de sanatate prin scaderea nivelului colesterolului si ajutau pacientii bolnavi de diabet sa isi normalizeze nivelul glicemiei, fara a mai fi necesara administrarea insulinei. Fiul sau, Robert, a preluat si a imbunatatit conceptul. Principiile de baza erau constituite tot de catre alimentele vegetale, iar cantitatea de grasimi cat... [continuare]
Generalitati Fluorul reprezinta un microelement mineral ce in organismul uman se localizeaza aproape exclusiv in tendoane, oase si dinti (sub forma de florurat de calciu sau de fluoroapatita). Studiile nu au stabilit daca fluorul are un rol indispensabil vietii, deoarece nu s-a putut realiza o dieta lipsita complet de el. Rolurile sale sunt: - protectie impotriva cariei dentare (aceasta actiune se manifesta chiar si la concentratii reduse); - participa la mentinerea structurii oaselor (fara a influenta insa procesul de crestere in sine); - in vederea prevenirii aparitiei cariilor dentare si pentru promovarea unei dentitii sanatoase, este recomandata fluorizarea� apei (proces cunoscut si sub numele de fluorurare si care consta in suplimentarea cu fluor a apei potabile, daca acesta este in concentratii de sub 0,5 mg/litru). Expertii sunt de parere ca acest risc este redus cu 50-60% in conditiile unui aport corespunzator. Surse alimentare de fluor Alimentele contin in... [continuare]
Generalitati Daca dietele in care se abordeaza acelasi regim alimentar in fiecare zi sunt plictisitoare, dieta de 17 zile cu siguranta nu va fi asa, deoarece urmeaza un principiu complet diferit. Dieta de 17 zile este compusa de fapt din trei etape (cicluri), fiecare cu o durata de 17 zile, la care se adauga un al patrulea stadiu, de intretinere, pe termen lung. Indiferent daca o persoana doreste sa piarda 5 sau 15 kilograme, acest plan o poate ajuta sa slabeasca fara sa se suprasolicite metabolismul. Majoritatea persoanelor doresc sa obtina rezultate rapide, iar planul alimentar al acestei diete le va ajuta sa isi atinga scopul, alternanta dintre ciclurile dietei ajutand la evitarea rutinei care poate sa apara in alte situatii similare. Ce este dieta de 17 zile? Ciclul 1: Acccelereaza! In aceasta faza sunt permise mese care contin un numar de maxim 1.200 de calorii pe zi. Se pot pierde in greutate intre 4,5-6,5 kilograme (din care majoritatea reprezinta apa eliminata din... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter