Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

alimentatia si importanta ei

Tot ce trebuie sa stiti despre alimentatia dezordonata

Tot ce trebuie sa stiti despre alimentatia dezordonata

Actualizat la data de: 26 Ianuarie 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Alimentatia dezordonata Termenul „alimentatie dezordonata” se refera la comportamente legate de alimente si dieta, care nu indeplinesc criteriile de diagnosticare pentru tulburarile de alimentatie recunoscute, dar pot afecta negativ sanatatea fizica, mentala sau emotionala a cuiva. La un capat este o alimentatie sanatoasa sau doar o alimentatie veche obisnuita, iar apoi, pe de alta parte, comportamentele extreme sau nesanatoase ar fi o tulburare de alimentatie. Mancarea dezordonata ar fi undeva la mijloc. Obiceiurile alimentare dezordonate Obiceiurile alimentare dezordonate pot include: • evitarea grupelor intregi de alimente, a anumitor macronutrienti sau a alimentelor cu texturi sau culori specifice, fara un motiv medical • excesul de mancare • implicarea in comportamente compensatorii, cum ar fi exercitiile fizice pentru a „compensa” alimentele pe care le-ati consumat • exercitiul compulsive • taierea alimentelor in bucati mici, incetinirea ritmului de... [continuare]

Importanta vitaminei d in profilaxia rahitismului

Importanta vitaminei d in profilaxia rahitismului

Actualizat la data de: 18 Mai 2023

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Ce este rahitismul Rahitismul carential este o boala de nutritie determinata de hipovitaminoza D. Apara in cazurile de crestere rapida a organismului si este caracterizat printr-un deficit de maturare a matricei proteice a osului legata de o carenta in vitamina D. Fenomenul principal este o diminuare a absorbtiei intestinale a calciului si deci, o carenta in calciu. Rezulta un deficit de mineralizare osoasa care afecteaza intregul schelet, dar care predomina la nivelul zonelor unde cresterea osoasa este cea mai importanta, in special cartilagiile de crestere ale oaselor lungi. Categorii expuse rahitismului Copiii cu risc crescut pentru rahitism sunt: copiii din tari nordice, copiii din zone urbane cu poluare atmosferica importanta, medii defavorizate, copiii cu piele pigmentata, copii din mame carentate, cu sarcini iarna, prematuri, gemeni, copiii cu greutate mica la nastere, copiii care primesc medicamente care interfereaza cu metabolismul sau cu actiunea vitaminei D. In... [continuare]

Alimentatia si influenta sa asupra sanatatii mintale

Alimentatia si influenta sa asupra sanatatii mintale

Actualizat la data de: 28 Februarie 2025

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Legatura dintre alimentatie si sanatatea mintala Alimentatia noastra nu influenteaza doar greutatea sau energia fizica, ci are un impact profund asupra functionarii creierului. Specialistii din domeniul sanatatii mintale au descoperit in ultimii ani o legatura puternica intre ceea ce mancam si modul in care gandim sau simtim. Creierul uman, acest organ extraordinar care contine miliarde de celule nervoase, are nevoie de combustibil de calitate pentru a functiona optim. Atunci cand alimentatia este bogata in nutrienti esentiali, creierul primeste tot ce ii trebuie pentru a produce substantele chimice care regleaza emotiile si gandirea. Efectele dezechilibrelor din alimentatie In schimb, o alimentatie dezechilibrata poate duce la instalarea unor probleme serioase, de la anxietate si depresie pana la boli neurodegenerative. Studiile recente arata ca unul din cinci adulti se confrunta cu probleme de sanatate mintala intr-un an obisnuit. Multi ignora rolul alimentatiei,... [continuare]

Importanta igienei orale in prevenirea infectiilor dentare

Importanta igienei orale in prevenirea infectiilor dentare

Actualizat la data de: 08 Aprilie 2025

Dr. Bulacu-Dabu Ioan-Alexandru
Medic Rezident Endodont

Ce este igiena orala? Igiena orala este o componenta de o importanta marcata a ansamblului de practici pe care trebuie sa ni le insusim in vederea obtinerii unei stari de sanatate cat mai bune a organismului nostru. Acest aspect deriva din faptul ca la nivelul cavitatii orale se regasesc numeroase specii microbiene, cele mai reprezentative fiind cele bacteriene, ce pot duce, in cazul in care numarul acestora nu este tinut sub control prin igiena regulata, la infectii atat ale dintilor, cat si ale altor structuri din cavitatea bucala. Ce fel de microorganisme se gasesc in gura? Din punct de vedere microbiologic, pe mucoasele orale, pe suprafetele dintilor si pe lucrarile protetice se gasesc, in permanenta, microorganisme saprofite, ce apartin florei microbiene orale. Similar cu felul in care bacteriile benefice de la nivel intestinal indeplinesc anumite roluri specifice, printre care unul dintre cele mai importante este reprezentat de competitia microbiana, si la nivel oral... [continuare]

Tulburarea de alimentatie excesiva

Tulburarea de alimentatie excesiva

Actualizat la data de: 04 Aprilie 2025

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Ce este tulburarea de alimentatie excesiva Este o tulburare a comportamentului alimentar aparuta mai des la femeile tinere anterior sanatoase, care dezvolta o teama aparenta de ingrasare. Bolnavul consuma o cantitate mare de alimente intr-un timp scurt (cateva ore), nu se poate opri din alimentare si nu poate controla ce si cat mananca. Dupa consumul unei cantitati mari de alimente, persoana in cauza este coplesita de vinovatie si disconfort. Problemele pe termen lung asociate cu acesta boala includ supraponderabilitatea sau obezitatea, precum si anumite complicatii care apar in relatie cu acestea si anume depresia. Semne si simptome Simptomul predominant al bolii este pierderea controlului in legatura cu alimentatia. Bolnavul poate sa manance chiar si cand nu-i este foame sau pana la aparitia senzatiei de disconfort. Deseori, acesta mananca singur, fiind el insusi coplesit de cat de mult mananca. In timp, acesta se ingrasa si apar complicatiile specifice... [continuare]

Alimentatia cu dulciuri poate distruge dentitia copilului tau

Alimentatia cu dulciuri poate distruge dentitia copilului tau

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2018

Dr. Corneliu Gherasim
Medic Stomatologie Generala

Generalitati Copilul tau poate beneficia de tratamente speciale: Efecte preeruptive Acest rol este vizibil astfel: - printr-o cristalizare imbunatatita – in consecinta, solubilitatea la acid este mai scazuta; - cuspizii si tiparele de fisuri sunt rotunjite. Efecte posteruptive Fluorurile la nivelul dintilor: - inhiba demineralizarea si faciliteaza remineralizarea cariilor precoce, iar smaltul remineralizat capata o rezistenta crescuta la ulterioarele atacuri acide sau bacteriene; - scade productia de acid in placa, iar scaderea pH-ului are ca rezultat cresterea ionilor de fluorura. Toxicitate si grad de siguranta Fluorura este mai utila in cazul suprafetelor netede decat in cazul fisurilor si al fosetelor. Intr-un procent oarecare, fluorura este prezenta in orice apa naturala. Multe substante chimice devin toxice atunci cand sunt consumate in exces, lucru valabil si in cazul fluorurii. Fluorura se absoarbe rapid in stomac, iar nivelul maxim este atins dupa o ora de la... [continuare]

Complexul vitaminic b - rol si alimentatie

Complexul vitaminic b - rol si alimentatie

Actualizat la data de: 07 Februarie 2023

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Vitamina B1 - tiamina Complexul de vitamine B este format din 8 vitamine solubile in apa. Acestea indeplinesc roluri importante in organism., intervenind in metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor. Se gasesc in multe alimente neprocesate si in suplimente alimentare. Multe beneficii provin din capacitatea lor de a ajuta organismul sa metabolizeze carbohidratii si sa-i transforme in energie. Deoarece corpul nu poate stoca toate vitaminele B, este important sa le obtinem din alimente. Este cunoscuta si ca "vitamina bunei dispozitii", deoarece are efecte binefice asupra sistemului nervos si a starii psihice. Vitamina mai este cunoscuta si sub denumirea de "vitamina performantei intelectuale", deoarece asigura cresterea randamentului intelectual. Vitamina B1 are un rol important in metabolismul glucidelor si este absolut necesara pentru functionarea normala a musculaturii si a sistemului nervos. Aceasta vitamina aduce o contributie importanta si la mentinerea tonusului... [continuare]

Poftele si alimentatia sanatoasa in sarcina

Poftele si alimentatia sanatoasa in sarcina

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Organismul feminin sufera modificari hormonale drastice in timpul sarcinii. Multe dintre acestea declanseaza simptome clasice cum ar fi poftele alimentare neobisnuite sau pentru mancaruri bogate in grasimi. La astfel de pofte poate fi dificil de rezistat si deseori femeile insarcinate consuma nu doar gustari sanatoase, cu un continut nutritiv adecvat. Este important pentru orice viitoare mama sa isi poata controla pofta pentru dulciuri, alimente prajite si grasimi pentru a reusi sa mentina o stare optima de sanatate, atat pentru ea cat si pentru fat. Nutrientii necesari in perioada sarcinii Pasul 1 - Asigurati-va ca beneficiati in fiecare zi de substantele nutritive necesare pentru dvs. si pentru copilul dvs. Luati multivitamine prenatale zi de zi pentru a preveni deficientele nutritionale care pot stimula pofta de mancare. Pasul 2 - Concentrati-va pe consumul de acid folic pentru a ajuta copilul sa se dezvolte in mod adecvat. Multe vitamine... [continuare]

Alimentatia sanatoasa cand suntem bolnavi!

Alimentatia sanatoasa cand suntem bolnavi!

Actualizat la data de: 23 Septembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In cazul persoanelor bolnave, alimentatia sanatoasa si echilibrata este o adevarata provocare, in special daca aceste sufera de o boala cornica, precum: cancerul, artrita sau chiar depresia. Bolile si medicatia recomandata pot diminua apetitul alimentar, mai ales prin declansarea imediata a greturilor. De exemplu, pacientii cu cancer sunt mult prea epuizati pentru a-si mai gasi putere sa gateasca, iar in cazul pacientilor cu artrita mersul la cumparaturi este o adevarata povara. In aceste conditii este aproape normal ca persoana suferinda sa renunta la o nutritie sanatoasa si echilibrata; fapt care implica o multitudine de riscuri. Pentru mentinerea sanatatii la standarde optime, orice persoana are nevoie de o cantitate adecvata de vitamine si nutrienti, dar in cazul persoanelor suferinde aceasta cantitate creste, din doua motive: organismul trebuie sa lupte pentru a impiedica evolutia bolii, organismul trebuie sa asigure buna functionare si sanatatea organelor... [continuare]

Alimentatia mamei dupa nastere

Alimentatia mamei dupa nastere

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O data cu maternitatea cele mai multe dintre femei castiga si cateva kilograme in plus. Grijile legate de dieta nu trebuie sa va streseze si sa contribuie la noptile nedormite, care fac parte din programul unei proaspete mamici. Aflati de la o echipa de specialisti care sunt cele mai bune alimente pe care le puteti consuma pentru a va mentine in forma si pentru a reveni la silueta dorita. Un plus de energie Solutia pentru a creste nivelul de energie nu sunt neaparat orele de somn, ci mai ales ce consumati in timpul zilei. Unul dintre principalele aspecte ale unei diete sanatoase este un nivel ridicat de energie. Este important sa se consume mai multe mese pe parcursul zilei, astfel incat sa se atinga numarul necesar de calorii. In acest mod, proaspata mama va putea avea putere pentru a avea grija de sine si de copil. Importanta cunoasterii nutrientilor Cand consumati alimente bogate in nutrienti veti observa ca unele dintre acestea va vor furniza... [continuare]

Sarea in alimentatie

Sarea in alimentatie

Actualizat la data de: 19 Aprilie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sarea (sodiul) este unul din mineralele de care organismul are nevoie zi de zi. Impreuna cu potasiul, aceasta ajuta la reglarea nivelului de apa din corp. Sodiu este un mineral care trebuie sa fie prezent in cantitati moderate in dieta noastra zilnica. Riscurile unei diete bogate in sodiu In medie, o persoana consuma 9 grame de sare pe zi. Cu cat consumati mai multa sare, cu atat creste tensiunea arteriala. O presiune ridicata a sangelui, constituie un factor de risc pentru dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare deoarece acest lucru presupune ca inima sa munceasca mai mult pentru a pompa sange in organism. Aceasta presiune arteriala ridicata poate aduce prejudicii arterelor ce transporta sangele slabindu-le si blocandu-le cu depozitari de grasime. Consumul unei cantitati prea mari de sare, pare sa fie strans legata de aparitia cancerului de stomac. Alte studii au confirmat relatia intre consumul ridicat de sodiu si osteoporoza si inrautatirea... [continuare]

Influenteaza alimentatia activitatea sexuala?

Influenteaza alimentatia activitatea sexuala?

Actualizat la data de: 04 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Alimente recomandate O dieta sanatoasa poate avea efecte pozitive si asupra activitatii sexuale. In cazul in care va doriti o activitate sexuala implinita, ingrijiti-va sistemul cardiac. Acestea sunt sfaturile date de autoarea Lynn Fischer in cartea „Un sex mai bun prin dieta”. In aceasta carte nu exista referiri la partea emotionala (desi acesta ar putea fi subiectul unei carti separate), ci la sistemul muscular care coordoneaza organul muscular situat la nivelul toracelui (cordul). In fond, oamenii, indiferent de varsta, necesita un flux sanguin ridicat la nivelul organelor genitale, pentru erectie si excitatie sexuala. Foarte multe persoane, cu tulburari ale coagularii, pot avea diverse tulburari in activitatea sexuala. Pentru a preveni acest lucru, Ficher prescrie o dieta bazata pe descoperirile doctorului Dean Ornish. Rezultatele studiului au aratat ca afectiunile cardiace pot fi reversibile printr-o dieta cu continut scazut in grasimi, efectuarea de exercitii... [continuare]

Alimentatia corecta pe timp de iarna

Alimentatia corecta pe timp de iarna

Actualizat la data de: 15 Decembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In zilele friguroase de iarna, cand cu greu reusim sa ne incalzim, un bol cu supa cremoasa sau o tocana aburinda sunt extrem de tentante, chiar daca aceste mancaruri nu sunt tocmai sanatoase pentru organismul nostru. Consumam astfel de mancaruri vara? Daca vara nu consumam mancaruri "grele" pentru stomac, de ce am face acest lucru iarna... doar pentru ca afara este frig si intuneric! Astfel, asa cum vara alimentele principale sunt legumele, fructele si salatele, si iarna tot acestea au prioritate, insa adaptate la produsele de sezon disponibile. In plus, alimentatia sanatoasa este obligatorie iarna deoarece gradul de activitate fizica este mult mai scazut, spre deosebire de anotimpul cald. Iarna organismul are nevoie de mai multi nutrienti pentru a mentine constanta temperatura corpului, din acest motiv este indicat sa consumam alimente cat mai sanatoase, preparate prin fierbere sau coacere, pentru a nu se pierde substantele nutritive. De asemenea, se recomanda... [continuare]

Alimentatie pentru o viata lunga

Alimentatie pentru o viata lunga

Actualizat la data de: 25 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Antioxidantii si imbatranirea Consumati alimente bogate in antioxidanti pentru a ajuta la combaterea radicalilor liberi - molecule instabile de oxigen ce contribuie la procesul de imbatranire. Antioxidantii pot fi gasiti in legume si fructe colorate precum fructe de padure, sfecla, rosii, etc. Pentru o dieta echilibrata si pentru a va ajuta sa reduceti riscul de a dezvolta cancer sau boli de inima, adaugati in dieta zilnica intre 5 si 9 portii de fructe si legume. Benefiicile uleiului de masline pentru sanatate Uleiul de masline este o grasime monosaturata gustoasa, care poate influenta memoria in sens pozitiv. In uleiul extra-virgin de masline se gaseste un compus numit oleocanthol, un antiinflamator natural ce produce efecte similare ibuprofenului si a altor antiinflamatoare nesteroidiene. In urma unui studiu s-a constatat ca subiectii care au consumat ulei de masline extra-virgin, aveau o crestere a HDL-ului, colesterolul bun ce curata grasimea de pe peretii... [continuare]

Alimentatia pacientilor cu pirozis: sfaturi practice

Alimentatia pacientilor cu pirozis: sfaturi practice

Actualizat la data de: 26 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Credeati ca daca aveti pirozis nu mai puteti manca nimic bun? Ca regimul dumneavoastra trebuie redus drastic si alcatuit doar din mancaruri ce va faca sa strambati din nas? Nici pe departe! Specialistii s-au gandit la dumneavoastra si au realizat o lista de recomandari practice ce poate fi aplicata astfel incat masa sa ramana masa. Si gustoasa, pe de-asupra! Vi s-a intamplat sa incercati sa gatiti pentru mai multe persoane si fiecare sa aiba alte preferinte? Sa incercati sa-i impacati pe toti, dar sa fie atat de greu incat sa va aflati intr-o adevarata incurcatura? Foarte multi adulti se confrunta cu pirozis, sau clasicele arsuri cum sunt ele numite in limbaj mai putin stiintific, si fiecare este sensibil la un alt tip de aliment. Este greu, daca nu imposibil sa le faceti tuturor pe plac, iar mancarea sa ramana variata si delicioasa. Usturoi, ceapa, rosii si sos de rosii, condimente, cafea, ciocolata... lista posibililor triggeri ai... [continuare]

Importanta fierului in dieta

Importanta fierului in dieta

Actualizat la data de: 16 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Importanta fierului in organism Fierul reprezinta un macroelement ce se gaseste in toate celulele corpului. Importanta lui in economia organismului deriva din cantitatea in care se gaseste, 2,5-5 grame si din faptul ca peste 65% din total intra in structura hemoglobinei din hematii (proteina cu rol esential in transportul oxigenului catre celule si tesuturi). Organismul uman are nevoie de un aport consecvent si crescut de fier pentru a-si putea indeplini functiile. Fierul trebuie sa existe in permanenta si la un nivel cat mai ridicat deoarece functiile sale sunt multiple si au interesare plurisistemica, de exemplu: transporta oxigenul catre tesuturi, transporta diverse substante chimice implicate in metabolismul energetic, are actiune antioxidanta si este implicat in promovarea cresterii si dezvoltarii armonioase, in mentinerea imunitatii la niveluri optime si asigurarea functiei reproductive. Fierul se gaseste in organism in structura hemoglobinei si mioglobinei (proteina din... [continuare]

Alimentatia si varsta - rolul fibrelor in dieta

Alimentatia si varsta - rolul fibrelor in dieta

Actualizat la data de: 16 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Specialistii in nutritie si dieteticienii nu contenesc in a face urmatoarea recomandare: consumati cat mai multe fibre zilnic. Beneficiile consumului crescut de fibre sunt neindoielnice, insa majoritatea persoanelor nu cunosc exact care este necesarul zilnic si nici ce alimente reprezinta sursa sigura de fibre. Imbogatirea dietei cu fibre vegetale este un proces usor, necostisitor si care se bazeaza doar pe achizitia unor obiceiuri alimentare noi, deloc neplacute. Care este cantitatea necesara? Conform specialistilor, fibrele sunt complexe de carbohidrati provenite din alimentele de origine vegetala pe care organismul uman nu le poate digera si absorbi. Fibrele sunt clasificate, in functie de proprietati, in 2 categorii: solubile (se dizolva in apa) si insolubile (nu se dizolva). Fibrele solubile sau pectinele se gasesc cu preponderenta in fructe, mazare si fasole. Aceste fibre se dizolva in apa, rezultand o substanta cu consistenta gelatinoasa. Astfel de fibre,... [continuare]

Laptele de vaca in alimentatia sugarului si copilului mic

Laptele de vaca in alimentatia sugarului si copilului mic

Actualizat la data de: 09 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Compozitia laptelui de vaca Specialistii nu incurajeaza si nici nu recomanda introducerea laptelui de vaca in dieta copiilor cu varsta sub 1 an (aflati inca in perioada de sugar). Motivele pentru care laptele integral de vaca nu este agreat se bazeaza pe continutul insuficient in vitamina E, D, C, fier si acizi grasi esentiali, ce caracterizeaza acest tip de lapte. De asemenea, laptele de vaca are un continut excesiv de ridicat in sodiu si potasiu si contine de 3 ori mai multe proteine decat laptele uman, ceea ce presupune o suprasolicitare a activitatii hepatice. Carbohidratii sunt in cantitate mica, acest lucru impunand suplimentarea cu zahar (zaharul prezinta efecte nedorite asupra metabolismului sugarului, stimuland activitatea adipocitelor, cu aparitia obezitatii). Imunoglobulinele se gasesc si ele in cantitate mica si sunt distruse prin actiunea enzimelor proteolitice in procesul de digestie. Sugarii a caror alimentatie se bazeaza pe acest tip de lapte... [continuare]

Generalitati Un sex mai bun nu implica numai tehnica. Mentinerea sanatatii fizice si psihice poate creste placerea sexuala. Te-ai gandit sa duci o viata mai sanatoasa dar nu ai inceput inca sa schimbi ceva? Iata o posibila incurajare: expertii afirma ca persoanele sanatoase din punct de vedere fizic si psihic au o viata sexuala mai implinita. "Daca ai o parere buna despre sine, e mai mare probabilitatea sa ai relatii interumane mai bune, incluzand si activitatea sexuala", afirma Karen Zager, psiholog. "Cand o persoana este obosita sau nu se simte bine, acest lucru poate avea un impact negativ asupra calitatii vietii sexuale", afirma Saralyn Mark, consilier medical. Toate aceste lucruri pot parea banale, insa, foarte multe persoane considera drumul pentru atingerea sanatatii mintale si fizice foarte anevoios, mai ales daca implica scaderea in greutate, inceperea unii program de exercitii fizice, reducerea stresului sau cresterea orelor de somn. Recompensa consta in... [continuare]

Proteinele: tipuri, alimentatie si cantitatea necesara

Proteinele: tipuri, alimentatie si cantitatea necesara

Actualizat la data de: 17 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Proteinele sunt moleculele de baza ale materiei vii, care contribuie la dezvoltarea normala a organismului (muschi, par, piele, organe interne). Unele proteine se afla in sange, alaturi de hormoni, enzime si globule rosii. Proteinele sunt alcatuite din lanturi de aminoacizi. Acestia fac diferenta intre un pui si o bucata de branza sau o unghie de un fir de par. In organism, exista 22 de aminoacizi, dintre care 8 nu pot fi sintetizati de organism, motiv pentru care trebuie asimilitati din dieta - aminoacizi esentiali. Prin combinatia aminoacizilor rezulta o varietate infinita de proteine. Clasificare dupa functia proteinelor Intrucat proteinele sunt responsabile de multe functii ale celulelor vii, se poate realiza o clasificare in functie de acest criteriu. 1. Enzimele Sunt proteine care catalizeaza reactiile chimice si biochimice ale celulelor vii. Acestea sunt unele din cele mai importante si sunt responsabile pentru toate reactiile metabolice din... [continuare]

Omega-3 si omega-6: de ce sunt importanti?

Omega-3 si omega-6: de ce sunt importanti?

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Organismul nostru nu stie sa produca acizii grasi Omega-3 si omega-6, asa ca alimentele sunt singurele surse din care ii putem procura. Echilibrul dintre Omega-3 si Omega-6 le permite acestora sa actioneze eficient asupra inflamatiilor dermatologice si osteo-articulare, precum in cazul psoriazisului si a reumatismelor inflamatorii. Acesti acizi amelioreaza, de asemenea, astmul si rinitele alergice. Cat despre inima, acestia favorizeaza ritmicitatea batailor cardiace. Acizii Omega-3 si Omega-6 fac sangele mai fluid si arterele mai suple Acesti acizi grasi fluidizeaza sangele si impiedica placile responsabile de aparitia [continuare]

Alimentatia sanatoasa, sportul si relaxarea imbunatatesc viata sexuala!

Alimentatia sanatoasa, sportul si relaxarea imbunatatesc viata sexuala!

Actualizat la data de: 02 Decembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In ceea ce priveste sexul, tehnica nu este tot ceea ce conteaza! Iata doua aspecte care pot contribui considerabil la cresterea gradului de satisfactie in cea ce priveste viata ta sexuala: sa fii in forma din punct de vedere fizic si sa ai o buna stare de spirit. Te gandesti deseori ca ar fi bine sa duci o viata sanatoasa, dar inca eziti? Iata un stimulent care sa te impulsioneze: expertii sunt de parere ca persoanele care sunt in forma - atat fizic cat si mental - au mai multe sanse de a avea o viata sexuala implinita! • Poate ceea ce mananci sa influenteze dorinta sexuala? • Ai nevoie de cateva sfaturi pentru cresterea dorintei sexuale? • Somnul: este adevarat ca imbunatateste viata sexuala si in acelasi timp duce si la pierderea in greutate? Expertii americani considera ca daca ai incredere in tine, ai toate sansele sa ai o viata sexuala si relationala satisfacatoare. Ei sustin ca daca o persoana nu se simte bine sau este epuizata din punct de... [continuare]

Alimentatia corecta in bolile hepatice

Alimentatia corecta in bolile hepatice

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Functiile ficatului Ficatul este un organ cu multiple functii in economia organismului. O parte din aceste functii sunt legate de metabolismul energetic (ficatul jucand un rol cheie in transformarea nutrientilor in surse energetice). Bolile hepatice (cum ar fi hepatitele, ciroza) pot influenta in mod dramatic functionarea corecta a organului, acest lucru avand repercusiuni asupra intregului organism (care astfel ajunge sa fie privat de o gama larga de nutrienti esentiali). Ficatul primeste o mare parte din nutrientii absorbiti si vehiculati in sistemul circulator. Acestia sunt depozitati sau sunt transformati astfel incat sa poata fi utilizati imediat de organism (in functie de nevoi). In acelasi timp, ficatul indeplineste si un rol de detoxifiere generala a organismului. Toate aceste functii sunt mult diminuate in prezenta unor afectiuni ale organului. Dieta hepatoprotectoare Prin adoptarea unei diete corespunzatoare, pacientul cu diverse hepatopatii poate evita instalarea... [continuare]

Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta

Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta

Actualizat la data de: 17 Noiembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Incheierea sezonului cald aduce cu sine inceperea scolii, apropierea sarbatorilor, dar si sezonul de gripa. Aerul devine mai aspru, mai uscat, vantul este mai rece si zilele sunt tot mai scurte, iar temperatura scade gradual; mai mult, pot aparea schimbari drastice de temperatura. Toate aceste modificari, desi normale, pot avea consecinte negative asupra sanatatii si starii de spirit. Aerul uscat este o problema comuna in sezonul de toamna si poate cauza constipatie, uscaciunea gatului, a pielii, ochilor si parului. Va prezentam cateva sfaturi utile pentru a va mentine starea de sanatate in lunile ce urmeaza. Intariti-va imunitatea Schimbarea vremii si instalarea temperaturilor scazute pot afecta organismul si il pot predispune unor afectiuni mai mult sau mai putin serioase. Una dintre solutiile la indemana oricui pentru prevenirea bolilor de sezon, o reprezinta cresterea imunitatii. Iata cateva sfaturi importante: - Consumati lamai si limonada Lamaile sunt... [continuare]

Sfaturi pentru alimentatia bolnavilor de diabet

Sfaturi pentru alimentatia bolnavilor de diabet

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Numarul persoanelor care sufera de diabet este in crestere. Totusi, de cele mai multe ori boala poate fi prevenita prin modificari pe care trebuie sa le aduceti dietei dumneavoastra, pentru a fi mai sanatoasa. Acest lucru nu inseamna neaparat ca trebuie sa excludeti din dieta anumite alimente. De exemplu, nu trebuie sa renuntati in totalitate la dulciuri. Respectati urmatoarele sfaturi de baza si va puteti bucura in continuare de alimentele dumneavoastra preferate, fara sa suferiti de foame: - Consumati alimente cu indice glicemic scazut - Includeti in dieta carnea slaba, pestele sau alte surse de proteine - Consumati multe fibre - Incercati sa limitati consumul de sare si grasimi saturate.� Importanta unui aport ridicat de fibre si carbohidrati complecsi Carbohidratii au un impact puternic asupra nivelului de zahar din sange, mai mult decat grasimile si proteinele. Totusi, acestia nu [continuare]

cum pot sti daca e nevoie sa iau seleniu suplimentar,atata timp cat eu mananc f.multe legume(cea mai buna friptura,pentru mine e...salata!?)este suficienta cantitatea de seleniu numai din alimentatie? [continuare]

Pagina 3 din 34 (1000 rezultate)