Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

alimentatia in hipertensiunea arteriala

Alimentatia - cheia succesului pentru o sanatate de fier

Alimentatia - cheia succesului pentru o sanatate de fier

Actualizat la data de: 29 Octombrie 2020

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Alimentatia sanatoasa In ultimele decenii, alimentatia sanatoasa a devenit o preocupare importanta pentru specialistii in sanatate din intreaga lume. Considerata un component prioritar al unui stil de viata sanatos, precum si un mijloc de prevenire a unor boli cronice, alimentatia si efectele ei asupra starii de sanatate, sunt studiate intens. Factori de risc alimentar Factorii de risc alimentari (aportul excesiv de sare, zahar, grasimi si de energie), conduc la dezvoltarea factorilor de risc metabolici (tensiunea arteriala crescuta, nivelul crescut de colesterol, nivelul crescut al glucozei sangvine, supraponderalitatea si obezitatea). Indiferent de natura lor, vegetala, animala sau mixta, alimentele sunt indispensabile pentru om, dat fiind faptul ca acestea asigura energia si substantele nutritive de baza, esentiale pentr [continuare]

Am hipertensiune. cum ma tratez?

Am hipertensiune. cum ma tratez?

Actualizat la data de: 20 Octombrie 2025

Dr. Dan-Victor Spataru
Medic primar cardiolog

Generalitati Raspunsul e simplu in cazul hipertensiunii de cauza necunoscuta, asa cum se intampla la peste 95% dintre pacientii ce poarta acest diagnostic. Traiesti cu ea toata viata si trebuie sa ii porti de grija permanent. Pentru ca de hipertensiune nu te poti vindeca, asta e clar, din moment ce nu se cunoaste factorul declansator. Perspective de vindecare Sperante de vindecare exista la sub 5% dintre pacientii hipertensivi, si anume la cei cu hipertensiune secundara, la care se poate identifica si trata cauza. Cu alte cuvinte, din moment ce tensiunea ta a sarit de 140/90 mm Hg si se incapataneaza sa stea asa la mai multe determinari, trebuie sa te obisnuiesti cu ideea ca nu o sa te mai paraseasca. Si ca singura ta solutie este sa incerci sa o controlezi permanent. Si daca putin mai sus am demonstrat ca treaba cu nevasta e putin diferita de treaba cu hipertensiunea, trebuie sa recunosc ca din fraza anterioara se poate identifica o asemanare. Medicatie... [continuare]

Colesterolul si trigliceridele Cele mai importante doua tipuri de grasimi din organismul uman sunt reprezentate de colesterol si trigliceride. Consumul regulat de mancare sanatoasa (protectiva) va tine concentratiile de colesterol si trigliceride intr-un interval benefic pentru sanatate. Ficatul, intestinele si chiar pielea contribuie la metabolismul colesterolului. Acesta este legat de proteine si transportat in intreg organismul formand astfel complexe numite lipoproteine. Colesterolul participa la o serie de procese din organism cum ar fi - intervine in procesul de formare al membranelor celulare, izoleaza fibrele nervoase, ajuta la formarea unor hormoni, a vitaminei D si a sarurilor biliare. Doua tipuri de colesterol Exista doua tipuri de colesterol. Unul cu potential daunator organismului - LDL colesterolul - si unul cu efecte benefice - HDL colesterol. Rolul colesterolului LDL este acela de a transporta grasimile de la ficat la nivelul intregului organism, unde vor... [continuare]

Alimentatia in hipotiroidism

Alimentatia in hipotiroidism

Actualizat la data de: 04 Martie 2024

Dr. Madalina Alice Lata
Medic rezident endocrinologie

Ce este hipotiroidismul Hipotiroidismul o afectiune rezultata din deficienta de hormoni tiroidieni, ceea ce va avea ca si efect incetinirea tuturor proceselor metabolice. In functie de intensitatea fenomenelor induse, se pot intalni forme fruste si forme severe (mixedem). Este afectat mai ales sexul feminin, cel mai frecvent la varsta cuprinsa intre 40-60 de ani. Cum se mnaifesta Glanda tiroida situata in partea anterioara a gatului, de forma unui fluture, iar sub influenta hormonului tireotrop hipofizar (TSH) va produce hormonii tiroidieni, triiodotiroxina (T3) si tiroxina (T4) in urma captarii iodului din circulatia sangvina; urmata de reactii chimice in interiorul celulelor tiroidiene; ulterior hormonii tirodieni sunt trimisi catre toate celule corpului pentru a-si exercita actiuni specifice. In ceea ce priveste manifestarile clinice, acestea vor fi la nivelul tuturor aparatelor si sistemelor, deoarece hormonii tiroidieni influenteaza fiecare organ in parte. Semnul... [continuare]

Alimentatia ultra-procesata: efecte asupra sanatatii

Alimentatia ultra-procesata: efecte asupra sanatatii

Actualizat la data de: 14 Octombrie 2025

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Ce este un aliment ultra-procesat Termenul de ultra-procesat se refera la alimentele care au fost supuse unui proces extensiv de prelucrare industriala, de obicei pentru a le extinde durata de valabilitate, a le imbunatati gustul sau textura si a le face mai convenabile pentru consum. Aceste alimente tind sa contina aditivi, conservanti si alte ingrediente adaugate pentru a le imbunatati calitatile organoleptice si pentru a creste atractivitatea lor comerciala. Termenul vine din clasificarea internationala a alimentelor pe baza gradului de procesare, clasificare condusa si realizata de catre cercetatorii Universitatii Sao Paulo, Brazilia. Tipologie Acest sistem include alimente impartite in 4 categorii, astfel: 1. Alimente neprocesate sau minim-procesate. Aceasta categorie include fructe si legume proaspete, lapte, peste, oua, nuci si seminte ce nu sunt amestecate cu alte ingrediente, nefiind semnificativ modificata starea lor naturala. 2. Ingrediente procesate. Aici sunt... [continuare]

Masa corporala ideala

Masa corporala ideala

Actualizat la data de: 09 Septembrie 2022

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Generalitati Greutatea ideala este masa corporala pe care un individ o poate dobandi printr-un regim alimentar sanatos, activitate fizica regulata, managementul adecvat al stresului si oprirea fumatului. Schimbarile stilului de viata pot duce la o greutate lipsita de riscuri pe sanatate pentru orice persoana. De ce este importanta greutatea ideala? Masa corporala este una din componentele care definesc starea de sanatate a fiecarei persoane. O persoana care are o greutate ideala se simte mai bine, are mai multa energie si isi reduce riscul de a dezvolta boli asociate cu obezitatea (de exemplu apneea de somn, diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala, atac vascular cerebral sau afectiuni ale arterelor coronare) daca are un regim alimentar echilibrat si efectueaza regulat efort fizic. De fapt o astfel de persoana poate fi mai sanatoasa decat una cu masa corporala redusa si care are o alimentatie deficitara si nu este activa din punct de vedere fizic. De ce este... [continuare]

Ateroscleroza coronariana si cardiopatiile ischemice

Ateroscleroza coronariana si cardiopatiile ischemice

Actualizat la data de: 15 Mai 2025

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati In istoria omenirii, mortalitatea a fost determinata de cauze diverse; in timpuri mai indepartate erau provocate de bolile infectioase, mai recent de tuberculoza sau sifilis. Este binecunoscut faptul ca tara noastra ocupa primul loc la nivel european in ceea ce priveste decesul ca urmare a unei afectiuni cardiovasculare, iar infarctul miocardic este cauza principala.  Ce este ateroscleroza Ateroscleroza este o combinatie de modificari la nivelul arterelor mari si medii, constand in acumularea focala de lipide, polizaharide, de sange si constituientii acestuia, de tesut fibros si depozite de calciu insotite de modificari ale tunicii musculare. Depunerile de grasimi bogate in colesterina in endoteliu (aterom) incep din copilarie sau adolescenta, insotite de o reactie fibroasa (aterom, fibroscleroza); se depun saruri de calciu si progresiv placa de aterom se ulcereaza. Extensiunea proceselor aterosclerotice distruge tunica musculara a arterei, ducand la dilatari... [continuare]

Dieta dash pentru scaderea tensiunii arteriale

Dieta dash pentru scaderea tensiunii arteriale

Actualizat la data de: 22 August 2025

Autor: SfatulMedicului

Introducere Dieta DASH reprezinta o solutie viabila pentru persoanele care sufera de hipertensiune. Plan nutritional recomandat de medici: - consumul de fructe, legume si lactate cu un continut scazut de grasimi; - renuntarea la produsele alimentare bogate in grasimi saturate, colesterol; - introducerea in alimentatie a cerealelor integrale, peste, carne de pui, seminte, nuci si alune; - o dieta bogata in alimente care contin magneziu, potasiu si calciu. Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) reprezinta un plan de nutritie care ofera solutii dietetice pentru normalizarea tensiunii arteriale. Conform studiilor, tensiunea arteriala a pacientilor hipertensivi care au utilizat aceasta dieta a scazut in numai 2 saptamani. O dieta similara, DASH - sodiu, presupune reducerea consumului de sare la maxim 1500 mg pe zi (aproximativ 2/3 de lingurita). Si in cazul acestei diete tensiunea arteriala a subiectilor implicati in studii, a scazut... [continuare]

6 beneficii nestiute ale telinei. de ce trebuie sa o incluzi in alimentatie

6 beneficii nestiute ale telinei. de ce trebuie sa o incluzi in alimentatie

Actualizat la data de: 13 Aprilie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Telina nu este doar o leguma care da savoare preparatelor, ci si un adevarat medicament natural. Contine vitamina A, care asigura o vedere buna, vitamina C, care ii confera organismului imunitate, dar si o multime de minerale atat de necesare, precum fier, calciu, magneziu, potasiu si sodiu. Scade colesterolul si regleaza tensiunea, tratand in acelasi timp si constipatia. Beneficii pentru sanatate ale telinei Beneficiile telinei sunt nenumarate. In primul rand, telina contine 95% apa, ceea ce inseamna ca poate fi consumata fara niciun fel de restrictii intrucat nu afecteaza silueta. Contine si foarte multe fibre, care au rolul de a regla tranzitul intestinal, eliminand astfel mai usor toxinele din organism. O cana de telina tocata contine: 16 calorii 0 grasimi 1 g proteine 5 g fibre 5 mg vitamina K 36 mg acid folic 22 mg vitamina A 263 mg potasiu 1 mg vitamina C 40 mg calciu 0,08 mg vitamina B6 1. Ajuta la scaderea colesterolului Studiile clinice... [continuare]

Alimentatia si varsta - dieta la menopauza

Alimentatia si varsta - dieta la menopauza

Actualizat la data de: 10 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Instalarea menopauzei implica aparitia unei game diverse de probleme de sanatate, de la afectiuni de ordin psihologic pana la probleme dermatologice, metabolice si osoase (osteoporoza fiind una dintre cele mai frecvente manifestari). Exista unele afectiuni asociate menopauzei care nu pot fi evitate si a caror aparitie este consecinta dezechilibrului hormonal caracteristic perioadei. Alte manifestari insa, pot fi reduse prin adoptarea unei diete corespunzatoare necesitatilor organismului. Principii de baza ale dietei la menopauza In perioada premergatoare instalarii menopauzei, cat si dupa, este esential ca dieta femeilor sa contina o gama cat mai variata de substante nutritive in cantitati optime necesitatilor, in special calciu si fier (dietele femeilor fiind in general sarace in aceste elemente). Iata cateva sfaturi pentru a avea o dieta sanatoasa: Aportul de calciu : in vederea aprovizionarii organismului cu o cantitate suficienta de calciu, se recomanda... [continuare]

Tulburarea bipolara: alimentatia corespunzatoare

Tulburarea bipolara: alimentatia corespunzatoare

Actualizat la data de: 17 Noiembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Tulburarea bipolara este o afectiune complexa, caracterizata prin schimbari extreme si neobisnuite de dispozitie. Astfel, pacientii cu aceasta tulburare se confrunta cu episoade de depresie severa pana la episoade maniace. In cursul episoadelor maniace, pacientii tind sa aiba o dispozitie euforica, sa fie hiperactivi si agitati fara sa simta nevoia de a se odihni. Starea de spirit asociata pacientilor cu tulburare bipolara are stranse legaturi cu tulburarile de gandire, perceptiile distorsionate si abaterile de la normele sociale. Se estimeaza ca tulburarea bipolara afecteaza 1% din populatia globala; insa, potrivit unor cercetatori, prevalenta acestei afectiuni este mult mai mare. Recomandari dietetice Nu a fost stabilita o dieta specifica, insa este indicat sa optati pentru un regim alimentar sanatos, care sa contribuie la mentinerea greutatii corporale. Sfaturi dietetice 1. Evitati consumul de carne rosie, grasimi saturate, trans si carbohidrati.... [continuare]

Alimentatia ce ajuta creierul pentru o buna concentare si memorare

Alimentatia ce ajuta creierul pentru o buna concentare si memorare

Actualizat la data de: 25 Aprilie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Creierul este organul principal al organismului uman s i este ceea ce ne defineste pe noi ca si mamifere inteligente capabile de sentimente, gandire si actiuni voluntare elaborate, practic ceea ce ne face oameni. Iar intreaga sa activitate de la gandire, pana la elaborarea de sentimente si actiuni voluntare se bazeaza pe un mecanism electrochimic de tipul sinapselor. Aceasta inseamna ca intre doi neuroni are loc o descarcare electrica, iar la imbinarea acestora are loc o descarcare de substante chimice. Creierul are o capacitate de memorare si de gandire mult mai mare decat orice computer elaborat pana la ora actuala, dar toata aceasta energie electrica intre doi neuroni si substante ce mediaza aceasta sinapsa (mediatori chimici de tipul: adrenalinei, noradrenalina si acetilcolina) solicita energie. Tipul de memorare si gandire pe varsta Sunt momente in care creierul este si mai solicitat , perioada copilariei fiind perioada de asimilare majora a... [continuare]

Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta

Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta

Actualizat la data de: 17 Noiembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Incheierea sezonului cald aduce cu sine inceperea scolii, apropierea sarbatorilor, dar si sezonul de gripa. Aerul devine mai aspru, mai uscat, vantul este mai rece si zilele sunt tot mai scurte, iar temperatura scade gradual; mai mult, pot aparea schimbari drastice de temperatura. Toate aceste modificari, desi normale, pot avea consecinte negative asupra sanatatii si starii de spirit. Aerul uscat este o problema comuna in sezonul de toamna si poate cauza constipatie, uscaciunea gatului, a pielii, ochilor si parului. Va prezentam cateva sfaturi utile pentru a va mentine starea de sanatate in lunile ce urmeaza. Intariti-va imunitatea Schimbarea vremii si instalarea temperaturilor scazute pot afecta organismul si il pot predispune unor afectiuni mai mult sau mai putin serioase. Una dintre solutiile la indemana oricui pentru prevenirea bolilor de sezon, o reprezinta cresterea imunitatii. Iata cateva sfaturi importante: - Consumati lamai si limonada Lamaile sunt... [continuare]

Alaptarea

Alaptarea

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alaptarea si beneficiile ei Alaptarea reprezinta hranirea copilului direct de la san sau cu biberonul dupa extragerea laptelui cu ajutorul unei pompe. Laptele de mama este hrana ideala pentru copil, fiind cea mai completa si mai nutritiva sursa necesara copiilor pana la varsta de 6 luni. De asemenea, alaptarea reduce riscul copilului de a dezvolta: - diverse tipuri de infectii - eczeme si astm bronsic - obezitatea - hipertensiune arteriala - diabet zaharat - dislipidemii Alaptarea este utila mamei pentru: - refacerea dupa stresul sarcinii, travaliului si nasterii - crearea unei legaturi afective cu copilul - reduce riscul de cancer mamar Este cea mai rapida si convenabila masura de a hrani copilul. Durata de alaptare Asociatiile internationale specializate sustin cu tarie alaptarea. Acestea recomanda alaptarea copiilor timp de cel putin un an. Nou-nascutii si copii mici primesc multi nutrienti din laptele de mama, ceea ce sustine continuarea... [continuare]

Generalitati Primul produs biologic care s-a analizat in vederea punerii unui diagnostic a fost urina. Inca de acum 3000 de ani, medicii din antichtate stiau sa examineze urina si pe baza caracterelor sale fizice (cantitate, culoare, limpezime, sange, cheaguri, spuma, sediment) stabileau diagnosticul si chiar prognosticul bolilor. In evul mediu au aparut uroscopistii sau prorocitorii de urina care puneau diagnosticul tuturor bolilor numai pe baza examenului vizual al urinei. Uroscopistii aveau si ajutoare, "curieri de urina" care transportau urina de la bolnavi in "laboratorul" uroscopistilor. Urina este produsa de rinichi atat prin filtrarea sangelui (urina primara) cat si prin retinerea (reabsorbtia) din urina primara numai a acelor substante care mai pot fi necesare corpului (apa, zahar, minerale etc.). Ceea ce mai ramane neretinut din urina primara (o parte din apa minerala, reziduuri toxice rezultate din arderea alimentelor in organism) constituie urina finala care se... [continuare]

Insuficienta coronariana

Din Dictionar Termeni

Incapacitate a arterelor coronare de a furniza aportul de sange oxigenat corespunzator necesitatilor inimii. Aceasta lipsa de adaptare intre nevoile si aporturile in sange oxigenat poate rezulta din doua mecanisme diferite O insuficienta coronariana primara (de cauza necunoscuta) se traduce printr-o scadere a debitului sangvin in arterele coronare. O insuficienta coronariana secundara (a carei cauza este cunoscuta) corespunde unei cresteri in nevoile de oxigen, in cursul unui efort fizic de exemplu, si unei imposibilitati pentru inima de a aduce acest supliment de oxigen. Frecventa -In tarile industrializate, insuficienta coronariana este o coronaropatie (afectiune a arterelor coronare) extrem de raspandita. In Franta - de exemplu - ea reprezinta prima cauza de deces. Un mare numar dintre ele apar brusc la barbati si femei de varsta medie, de altfel intr-o stare buna de sanatate insa majoritatea lor se refera la subiecti de varste mai mari de 65 de ani. Cauze -Originea cea... [continuare]

Aterogen

Din Dictionar Termeni

"Aterogen" este un termen medical care se refera la orice substanta sau factor care poate duce la formarea de ateroame. Ateroamele sunt depozite sau placi grase care se acumuleaza pe peretii arterelor si este principala cauza a aterosclerozei si a bolilor de inima. Acestea pot include grasimi, colesterol si celule moarte, care, in timp, pot obstructiona circulatia sangelui in artere. Un factor aterogen poate fi o substanta specifica, cum ar fi anumite tipuri de grasimi sau colesterol, dar poate include si comportamente, cum ar fi alimentatia bogata in grasimi saturate si colesterol sau fumatul, care pot contribui la formarea ateroamelor. Alti factori aterogeni includ sedentarismul, diabetul, obezitatea, hipertensiunea arteriala si predispozitia genetica. Cand se refera la "aterogen", este vorba de orice element care poate facilita sau accelera dezvoltarea acestor depozite pe peretele arterial, contribuind astfel la aparitia bolilor cardiovasculare. Un indice aterogen ridicat... [continuare]

Vitamina b8

Din Dictionar Termeni

vitamina h, numita colina sau biotina, este o vitamina hidrosolubila care intervine in degradarea acizilor grasi, anumitor acizi aminati si a glucozei. Este o vitamina care nu este distrusa la caldura sau umiditate, dar lumina, alcalinitatea si oxigenul o afecteaza. Impiedica depunerea colesterolului pe peretii arteriali si contribuie la eliminarea substantelor toxice si a metabolitilor inutili acumulati in organism, inlesneste functiile ficatului (ajutand la eliminarea toxinelor din organism) si ale vezicii biliare - faciliteaza folosirea corespunzatoare a grasimilor si a colesterolului de catre organism. Indicatii terapeutice - Colina este indicata in: ameliorarea capacitatii de memorare, in tratarea alcoolismului, in ateroscleroza, hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie, hipoglicemie, stres, ciroza hepatica, ameteli, ulcer gastric, dureri de inima, blocaj renal, o inflamare a pielii si a limbii. Concentratia acesteia in organismul uman determina si stimuleaza... [continuare]

Diabet zaharat

Din Dictionar Termeni

boala cronica provocata de marirea cantitatii de zahar in sange si in urina peste normal. glucoza provine din digestia alimentelor, iar pentru a putea patrunde in celule, are nevoie de insulina, un hormon secretat de pancreas. Diabetul apare fie din cauza productiei insuficiente de insulina de catre pancreas, fie mai ales datorita insensibilitatii celulare la insulina. In ambele situatii nivelul glucozei din sange depaseste valorile normale. hiperglicemia poate duce la dehidratare si cetoacidoza. complicatii de termen lung includ probleme cardiovasculare, probleme renale, probleme cu retina care poate duce la orbire, impotenta si gangrena cu risc de amputare. Diabetul zaharat este cauzat de o insuficienta sau o incetinire a secretarii insulinei de catre pancreas, hormonul necesar utilizarii glucozei pentru a raspunde necesitatilor energetice celulare. Aceasta forma de diabet afecteaza 4% din populatia tarilor industrializate si are adesea un teren familial: intre 5 si 7%... [continuare]

Obezitate

Din Dictionar Termeni

Exces de greutate prin cresterea masei tesutului adipos. Masa adipoasa reprezinta in mod normal intre 10 si 15% din greutatea totala a barbatului, intre 10 si 25% din cea a femeii. Se vorbeste de obezitate atunci cand ea atinge nivelul de mai mult de 15-20% din greutatea totala a barbatului si mai mult de 25-30% din cea a femeii. indicele de masa corporala (I.M.C.) - exprima corpolenta, acesta este raportul dintre greutate (in kilograme) si patratul inaltimii (in metri patrati). I.M.C. ideal se situeaza intre 10 si 25 kilograme pe metrul patrat (intre 20 si 27 dupa 50 ani). Se vorbeste de obezitate atunci cand acest indice este mai mare de 30. Metoda cea mai cunoscuta pentru calcularea greutatii ideale este formula lui Lorentz: greutatea ideala (in kilograme) = inaltimea (in centimetri) - 100 [sau (inaltimea 150/x)]. valoarea pentru x fiind 4 pentru barbat si 2 pentru femeie. Totusi, aceste notiuni privind greutatea ideala trebuie nuantate prin prisma criteriilor personale... [continuare]

Hipogeuzie

Din Dictionar Termeni

Diminuare a simtului gustativ. Este considerata o tulburare care afecteaza simtul gustativ, si nu trebuie confundata cu ageuzia, care consta in pierderea totala a acestui simt. In situatii normale, papilele gustative din limba noastra pot identifica cinci arome de baza: dulce, sarat, acru, amar si umami, acesta din urma referindu-se la gustul carnii sau a sosului de soia. Cu toate acestea, in cazul hipogeuziei, aceasta capacitate este diminuata. Posibilele cauze ale hipogeuziei pot fi variate, incluzand leziuni ale nervilor gustativi, afectiuni ale cavitatii bucale, cum ar fi gingivita sau cancerul oral, unele medicamente, cum ar fi cele utilizate in chimioterapie, probleme de sanatate precum diabetul, hipertensiunea arteriala, scleroza multipla, boala Alzheimer, dar si obiceiuri precum fumatul sau consumul excesiv de alcool. De asemenea, hipogeuzia poate fi un simptom al unei afectiuni numita disgeuzie, o distorsiune a perceptiei gustului, in care un gust normal devine... [continuare]

Fosinopril, comprimate

Din Medicamente

Ce este Fosinopril si pentru ce se utilizeaza Indicatii Fosinopril apartine unei clase de medicamente numite inhibitori ai ECA (inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei). Fosinopril se leaga de ACE in organism, inhiband astfel formarea de angiotensina II, o substanta care creste tensiunea arteriala. De asemenea, angiotensina II are un efect vasoconstrictor, determinand ingustarea vaselor de sange. Prin inhibarea acestei substante, se produce o scadere a presiunii in interiorul vaselor de sange si functia inimii poate fi imbunatatita. Fosinopril Aurobindo este prescris daca aveti tensiune arteriala mare sau in cazul in care inima nu lucreaza suficient, lucru cunoscut sub numele de "insuficienta cardiaca". Mod de administrare Luati intotdeauna Fosinopril Aurobindo exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Doza initiala recomndata de 10 mg nu a fost studiata la pacientii cu... [continuare]

Berlicort, comprimate

Din Medicamente

Ce este Berlicort si pentru ce se utilizeaza Indicatii In terapii sistemice cu corticosteroizi. Boli alergice ca: astm bronsic, bronsita cronica cu emfizem, rinita alergica sau vasomotorie in cazuri severe si daca nu se obtin rezultate in tratamentul local al acestora; reactii alergicecutanate insotite de urticarie severa daca nu sunt eficiente alte tratamente, dermatita de contact si dermatita atopica, pentru un tratament de scurta durata; alergii medicamentoase: eruptii sau boala serului, in combinatie cu alte masuri terapeutice; boli reumatice ca: polimialgie reumatoida; colagenoze in faza pasiva (lupus eritematos diseminat, periarterita nodoasa si alte tipuri de vasculite, polimiozite, colagenoze mixte); poliartrite cronice in faza de maxima activitate si in forme speciale (ex. manifestari viscerale); artrita juvenila (ex. uveita) alte forme ale poliartritei reumatoide cu tablou clinic sever si rezistente la agenti antireumatici nesteroidieni; dermatite alergice; fibroza pulmonara,... [continuare]

Forma de prezentare si compozitie: Emulsie perfuzabil continand la 1000 ml: ulei de soia purificat 60,0 g, trigliceride cu lant mediu 60,0 g, ulei de masline rafinat 50,0 g, ulei de peste purificat bogat in acizi omega-3 30,0 g, excipienti: DL-alfa-tocoferol, lecitina din ou, glicerol, oleat de sodiu, hidroxid de sodiu pentru ajustarea pH-ului, apa pentru preparate injectabile; continut energic total: 8,4 MJ/l (= 2000 kcal/l); cutie x 10 fl. sau pungi x 100, 250 sau 500 ml Indicatii: Aport de energie, acizi grasi esentiali si acizi grasi omega-3 pentru pacientii adulti, ca parte a unui regim de nutritie parenterala, atunci cand alimentatia pe cale orala sau enterala este imposibila, insuficienta sau contraindicata. Doze si mod de administrare: Doza si viteza de perfuzare trebuie stabilite in functie de capacitatea pacientului de a elimina grasimile perfuzate. Doza uzuala este 1-2 g lipide/kg si zi, corespunzator la 5-10 ml SMOFlipid/kg si zi. Viteza de perfuzare... [continuare]

Ce este Clopixol si pentru ce se utilizeaza Indicatii Clopixol contine ca substanta activa diclorhidatul de zuclopentixol. Acesta apartine unui grup de medicamente cunoscut sub denumirea de antipsihotice (denumite si neuroleptice). Aceste medicamente actioneaza asupra cailor nervoase din zone specifice ale creierului si ajuta la corectarea anumitor dezechilibre chimice din creier care produc simptomele bolii dumneavoastra. Clopixol este utilizat in tratamentul schizofreniei si altor psihoze inrudite. De asemenea, este utilizat in tratamentul maniei si in controlul starii de agitatie si a agresivitatii la pacientii cu handicap mintal Totusi, medicul dumneavoastra va poate prescrie Clopixol pentru un alt scop. Adresati-va medicului dumneavoastra in cazul in care aveti orice nelamuriri privind motivul pentru care vi s-a prescris Clopixol. Mod de administrare Utilizati intotdeauna Clopixol exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul... [continuare]

Anxiar, comprimate

Din Medicamente

Ce este Anxiar si pentru ce se utilizeaza Indicatii Anxiar este folosit pentru: - tratamentul de scurta durata al starilor de anxietate, inclusiv al celor asociate cu depresie; - tratamentul de scurta durata al insomniei cauzate de anxietate; - prevenire si tratament in delirium tremens; - tratamentul sindromului de abstinenta la alcoolici; - sedare inaintea interventiilor cu scop diagnostic, inainte si dupa interventii chirurgicale generale sau dentare. Nu toate tulburarile de anxietate si emotionale, starile de tensiune sau insomniile necesita un tratament medical. Adesea, ele sunt o expresie a unor altor boli si pot fi rezolvate prin alte masuri sau prin tratamentul afectiunilor respective. Anxietatea si tensiunea, ca urmare a vietii obisnuite de zi cu zi, nu ar trebui sa fie in mod normal, tratate cu un tranchilizant. Ele trebuie tratate doar daca afecteaza semnificativ viata de zi cu zi.... [continuare]

Ce este Concerta si pentru ce se utilizeaza Indicatii Concerta este utilizat pentru tratamentul „tulburarii hiperkinetice cu deficit de atentie" (ADHD). - este utilizat la copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 6 si 18 ani. - este utilizat numai dupa ce au fost incercate tratamente care nu implica administrarea de medicamente, cum sunt consiliere sau terapie comportamentala. Concerta nu este utilizat ca tratament al ADHD pentru copii cu varsta sub 6 ani sau pentru initierea tratamentului la adulti. Atunci cand tratamentul a inceput la o varsta mai mica, poate fi adecvata continuarea administrarii Concerta si la varsta adulta. Medicul dumneavoastra va va sfatui cu privire la acest aspect. Cum actioneaza Concerta imbunatateste activitatea anumitor parti ale creierului care sunt mai putin active. Medicamentul poate ajuta la imbunatatirea atentiei (durata atentiei), concentrarii si la scaderea comportamentului impulsiv. Acest medicament este administrat ca parte a unui... [continuare]

Servicii medicale oferite: 1 . Medicina Interna: Studii clinice (faza II si III) cu cele mai noi produse terapeutice in: - Boli autoimune (lupus eritematos sistemic, poliartrita reumatoida); - Boli renale; - HTA; - Dislipidemii; - Tromboze; - Boli hematologice. Afectiuni hematologice: - Anemii – feriprive, megaloblastice (deficit de B12, acid folic); - Anemii hemolitice; - Bolile tronbocitelor: trombocitoze, trombocitopenii (de diverse cauze); - Bolile leucocitelor (anomalii de numar si formula leucocitara); - Sindrom hipereozinofilie; - Aplazie medulara; - Sindroame mielodisplazice; - Sindroame mieloproliferative cronice: LGC, TE, PV, MMM; - Mielom multiplu, Waldenstrom; - Limfoame; - Leucemii cronice; - Gamapatii monoclonale; - Coagulopatii – in special experienta in domeniul trombofiliei. Afectiuni renale: - Infectii urinare joase; - Infectii urinare joase; - Pielonefrite acute, cronice; - Glomerulopatii acute si cronice; - Sindrom nefrotic; - Insuficienta... [continuare]

Modalitati de a combate stresul prin alimentatie

Modalitati de a combate stresul prin alimentatie

Actualizat la data de: 25 August 2015

Autor: SfatulMedicului

Pentru a rezista la stres, una dintre cele mai bune modalitati este de a consuma alimente potrivite. Combaterea stresului va poate ajuta la o mai buna gestionare a greutatii. Un nivel prea mare de stres poate sa va supraalimenteze (mancatul intr-o maniera compulsiva). Exista totusi alimente care sa va ajute sa luptati impotriva stresului. Multe persoane supraponderale sau obeze consuma unele alimente fara a fi constienti de ceea ce mananca pentru a suporta stresul cotidian. Stresul se poate manifesta in corpul unei persoane intr-un mod nociv, compromitand capacitatea corpului de a functiona normal. Traind cu stres, in corpul dumneavoastra pot aparea diverse probleme de sanatate cum ar fi boli cardiace, hipertensiune, ulcer peptic (leziune la nivelul regiunii digestive provocata de actiunea sucurilor gastrice), astm, luare in greutate (putand duce la supraponderalitate sau la obezitate). Din fericire, puteti combate stresul din viata dumneavoastra consumand alimente care... [continuare]

Pagina 2 din 14 (403 rezultate)