alimentatia in cancer
Cancerul ovarian: cauze, investigatii si tratament
Dr. Razvan Pop-Began
Medic ginecolog
Generalitati Cancerul ovarian se caracterizeaza prin prezenta unui tesut malign la nivelul unui ovar sau al ambelor ovare. Ca si in celelalte cazuri ale cancerului, acesta prezinta 4 stadii majore, iar in stadiile avansate este insotit de metastazare sau raspandirea formatiunilor celulare maligne la distanta. Cauze si factori de risc La fel ca si in cazul celorlalte tipuri de cancer, nu sunt pe deplin cunoscute cauzele aparitiei cancerului ovarian, insa studiile clinice au relevat o serie de factori favorizanti care predispun la aparitia acestei patologii. Factori genetici S-a observat ca exista o predispozitie genetica pentru dezvoltarea acestui tip de malformatie, precum o mutatie a genelor BRCA1 si BRCA2. O analiza genetica a acestor gene insa nu poate furniza un diagnostic de certitudine asupra acestei patologii. Astfel ca, desi se poate observa o modificare genetica la acest nivel, riscul ca aceasta malformatie sa se transforme in cancer ovarian este de 50%. Cu toate... [continuare]
Cele 3 „prafuri albe” care pot favoriza aparitia cancerului
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Care sunt "prafurile albe" din alimentatia noastra Albul reprezinta, in general, puritatea, nevinovatia, curatenia si prospetimea. Totusi, din punct de vedere alimentar, albul reprezinta o culoare ce se poate asocia cu aparitia cancerului. In foarte multe cazuri, alimentele procesate si rafinate, precum sarea, faina alba si zaharul alb reprezinta doar „prafuri” ce duc treptat la diverse afectiuni de sanatate. Iata riscurile eventuale, deoarece aceste trei ingrediente se gasesc in mod obisnuit in alimentatia zilnica. Sarea si riscul de cancer Sarea, denumita si sodiu sau clorura de sodiu, este folosita pentru a da gust mancarurilor, dar si pentru a le conserva. De asemenea, este o certitudine faptul ca organismul uman are nevoie de sodiu pentru a-si desfasura optim toate activitatile normale. Cu toate acestea, in cele mai multe cazuri, necesarul de sodiu se poate obtine in mod natural din alimente, fara a mai fi nevoie de cantitati suplimentare adaugate. Este o idee buna ca... [continuare]
Screeningul cancerului colo-rectal
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Ce este cancerul colo-rectal Cancerul colo-rectal reprezinta una dintre patologiile oncologice cu potential de vindecare, atunci cand acesta este diagnosticat precoce, prin intermediul testelor de screening. In prezent, acesta se situeaza pe locul 3 in lume ca incidenta si pe locul 2 in ceea ce priveste rata de mortalitate, din cauza diagnosticului in stadii avansate, grevate de complicatii. Prevalenta sa este mai mare la barbati si riscul de aparitie este influentat atat de bagajul genetic individual, cat si factori de mediu, precum alimentatia nesanatoasa (carne rosie, grasimi, mezeluri, alimente procesate), consumul excesiv de alcool sau fumatul si sedentarismul. Cancerul de colon Dezvoltarea cancerului de colon este progresiva si frecvent silentioasa, pe parcursul a mai multor ani. Tipic, patternul de dezvoltare este caracterizat de aparitia la nivelul mucoasei colonului a polipilor de tip adenomatos, insa pacientii cu boli inflamatorii intestinale au de asemenea risc de... [continuare]
Cum poate influenta alimentatia riscul de cancer
Autor: SfatulMedicului
Alimentatia si riscul de cancer Alimentatia zilnica si obiceiurile dietetice pe care le are fiecare dintre noi pot influenta direct aparitia multor patologii. Cancerul este de asemenea una dintre aceste patologii. Studii observationale au demonstrat ca prin consumul excesiv a unor alimente sau categorii de alimente poate creste riscul de a dezvolta cancer. Alimentatia reprezinta unul dintre factorii ce pot contribui si creste sansele de a avea cancer, insa aceasta patologie este de cele mai multe ori cauzata de un cumul de factori diferiti. Alimente cu potential cancerigen Carbohidratii rafinati si zaharul Alimentele procesate, bogate in zahar si sarace in fibre si nutrienti, sunt unul dintre alimentele asociate cu un risc crescut de cancer. In mod particular, cercetatorii au descoperit ca o dieta ce provoaca cresteri ale glicemiei este frecvent implicata in aparitia unor cancere precum cancerul de san, de stomac si cancerul colo-rectal. Un studiu ce a inclus peste... [continuare]
Screeningul cancerului colo-rectal - importanta si metode
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Ce este cancerul colo-rectal Cancerul colo-rectal este un tip de cancer care apare in colon sau rect, parti ale sistemului digestiv. Se dezvolta de obicei din polipi adenomatosi, care sunt excrescente anormale de tesut in mucoasa colonului sau rectului. In timp, acesti polipi pot deveni cancerosi. In ciuda progresului medico-stiintific si a metodelor de diagnostic timpuriu, cancerul colo-rectal ramane una dintre afectiunile cu impact semnificativ asupra calitatii vietii si supravietuirii pacientilor, prin prisma unei lipse de informare cu privire la posibilitatile de screening ale acesteia. Ce inseamna screening? Cine este la risc de a dezvolta cancer? Screeningul unei afectiuni inseamna efectuarea unor investigatii cu scopul de a detecta o boala cat mai devreme in evolutia acesteia, pentru a asigura o sansa mai mare de supravietuire si un tratament eficient. La baza dezvoltarii neoplasmului colo-rectal stau multipli factori, atat de mediu, cat si genetici. Componenta... [continuare]
Supravietuirea si calitatea vietii dupa un diagnostic de cancer: aspecte psihologice si medicale
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este cancerul si ce impact are asupra pacientului? Cancerul ramane una dintre provocarile majore ale medicinei moderne, iar impactul sau asupra vietii pacientilor este profund si adesea coplesitor. Desi progresul in diagnosticare si tratament a crescut semnificativ rata de supravietuire, multi pacienti traiesc intr-o stare de nesiguranta si de anxietate dupa ce primesc diagnosticul. Calitatea vietii lor devine o preocupare esentiala, mai ales avand in vedere nu doar efectele fizice ale bolii, dar si efectele psihologice si emotionale pe termen lung. Factori de risc Intelegerea cauzelor cancerului este esentiala atat pentru preventie, cat si pentru tratarea mai eficienta. Cancerul poate fi rezultatul unei varietati de factori genetici si de mediu. Unele forme de cancer sunt cauzate de mutatii genetice mostenite, in timp ce altele se dezvolta din cauza factorilor de stil de viata. De exemplu, fumatul, consumul excesiv de alcool, alimentatia nesanatoasa si expunerea... [continuare]
Lucruri pe care trebuie sa le stii despre depistarea precoce a cancerului colorectal
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Ce este cancerul colorectal? Cancerul colo-rectal ramane unul dintre cancerele cu incidenta crescuta la nivel mondial si mai ales cu supravietuire redusa, prin prisma unei lipse de informare cu privire la posibilitatile de screening ale bolii. Atunci cand acesta este diagnosticat precoce, putem vorbi de tratamente cu potential curativ si rata de supravietuire substantiala. Ce inseamna screening? Screeningul unei boli inseamna efectuarea unor investigatii cu scopul de a detecta o boala cat mai devreme in evolutia acesteia, pentru a asigura o sansa mai mare de supravietuire si un tratament eficient. In general screeningul se face la pacienti asimptomatici si care au ajuns la varsta la care anumite boli au un risc mai mare de declansare. De la ce varsta este recomandat screeningul cancerului colo-rectal? Screeningul cancerului colo-rectal este recomandat incepand cu varsta de 45 de ani la pacientii fara istoric personal sau familial, fara alte afectiuni digestive... [continuare]
Cancerul de ficat: semne, diagnostic si tratamente de ultima generatie
Autor: SfatulMedicului
Ce este cancerul de ficat? Cancerul de ficat (carcinomul hepatic primar) reprezinta una dintre cele mai grave afectiuni oncologice ale sistemului digestiv, avand o incidenta in continua crestere la nivel global. Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, hepatocarcinomul ocupa locul sase ca frecventa intre toate tipurile de cancer si este a treia cauza de mortalitate oncologica la nivel mondial. Cum se manifesta? Aceasta boala evolueaza adesea silentios, fiind diagnosticata in stadii avansate, cand optiunile terapeutice sunt limitate. Totusi, progresele din ultimii ani in domeniul imagisticii, al biotehnologiei si al imunoterapiei au revolutionat modul in care este abordat cancerul hepatic, oferind pacientilor sanse reale de supravietuire si o calitate mai buna a vietii. Cauze si factori de risc Majoritatea cazurilor de cancer hepatic primar sunt reprezentate de carcinomul hepatocelular (HCC), care se dezvolta pe fondul unei boli cronice hepatice... [continuare]
“codul european impotriva cancerului”– 12 sfaturi ce pot ajuta la preventia si vindecarea precoce a multor forme de cancer
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
In mod normal de-a lungul vietii, cea mai mare parte din celulele organismului uman se nasc, isi desfasoara functia si apoi mor programat genetic, pentru ca sa poata fi reinnoite permanent. Celulele umane au durata de viata foarte diferita, de la cateva zile, la cateva luni/ani sau uneori pe toata durata vietii organismului. Cancerul reprezinta un grup de afectiuni in care celulele organismului cresc in mod necontrolat, formand o tumora care se poate raspandi in diferite parti ale corpului. Cancerul este o cauza principala de deces in Uniunea Europeana. Numarul persoanelor diagnosticate cu cancer este tot mai mare, in parte datorita faptului ca oamenii traiesc mai mult decat inainte, dar si datorita unot factori de mediu (externi) care au luat amploare in ultimii zeci de ani: fumatul, poluarea, alimentatia etc. Cancerul este cel mai adesea diagnosticat la vaste medii si inaintate, dar modificarile celulare care conduc la aparitia cancerului incep mult mai devreme si, prin... [continuare]
Alimentatia copilului
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Nutritia copilului Nutritia pentru copii se bazeaza pe aceleasi idei ca si alimentatia pentru adulti. Toata lumea are nevoie de aceleasi tipuri de lucruri, cum ar fi vitamine, minerale, carbohidrati, proteine si grasimi. Acestia se numesc nutrienti. Copiii au nevoie de cantitati diferite de nutrienti specifici la diferite varste. Cel mai bun model de alimentatie pentru cresterea si dezvoltarea copilului ia in considerare varsta copilului, nivelul de activitate si alte caracteristici. Deficientele nutritionale Din pacate, deficientele nutritionale pot aparea la copii atunci cand dieta lor include un exces de alimente bogate in grasimi, zahar si sare. Acestea sunt adesea sub forma de bunatati (chips-uri, ciocolata, acadele, bauturi racoritoare) sau in alimente care au fost procesate. Copiii care nu consuma o dieta variata care include suficiente alimente proaspete si integrale risca consecinte pe termen lung asupra sanatatii. Semne si simptome Simptomele unei diete proaste pot... [continuare]
Adevarul despre consumul de bauturi dulci si riscul de cancer
Autor: SfatulMedicului
Legatura dintre zahar si cancer Consumul de bauturi dulci a crescut la nivel mondial extrem de mult in ultimele decenii. Cercetatorii francezi afirma ca aceste bauturi, inclusiv cele din fructe sau cele carbogazoase, pot creste semnificativ riscul de cancer. Oamenii de stiinta au realizat un studiu pe o durata de 5 ani, care a inclus peste 100.000 de persoane, sustinand ca riscul de cancer apare in urma impactului pe care aceste bauturi il au asupra nivelurilor de zahar din sange. Cu toate acestea, cercetarile acestea nu au adus rezultate si dovezi definitive, iar expertii au solicitat mai multe studii amanuntite. Ce bauturi dulci sunt incriminate? Se considera ca bauturile dulci incriminate sunt cele care contin o cantitate de zahar mai mare de 5%. In studiile realizate au fost incluse diverse sucuri de fructe (chiar si fara adaos de zahar), bauturi racoritoare, milkshake-uri indulcite, bauturi energizante, dar si ceaiuri si cafele ce au fost indulcite cu zahar. Studiile... [continuare]
Alimentatia sanatoasa in sezonul rece
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Vremea rece a iernii aduce multe modificari in viata unei persoane, de la schimbarea garderobei, pana la modificari ale organismului. Corpul experimenteaza schimbari ale metabolismului si ale nivelurilor de energie, alimentatia jucand un rol important pentru acestea. Oamenii pot reactiona frecvent la frigul iernii prin oprirea activitatilor fizice si cresterea aportului de hrana. Cu toate acestea, obiceiurile de acest tip nu sunt sanatoase si pot produce mult disconfort ulterior. De asemenea, temperaturile scazute si perioadele scurte de lumina naturala pot produce chiar si afectiuni psihice, de exemplu astenii de sezon sau chiar tulburarea afectiva sezoniera. Totusi, in ciuda efectelor secundare ale frigului, iarna este un anotimp frumos. Tinand cont de cateva aspecte alimentare usoare, starea de sanatate a unei persoane poate fi mentinuta la nivel optim pe tot parcursul iernii. Alimente indicate pe timp de iarna Legumele Legumele reprezinta alimente extrem... [continuare]
Tot ce trebuie sa stim despre cancerul cavitatii bucale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cancerul cavitatii bucale este o afectiune ce se dezvolta in tesutul din regiunea gurii si a gatului. Acesta apartine unui grup mai mare de cancere numit cancerele capului si gatului. Acest tip de cancer afecteaza in preponderenta celulele scuamoase de la nivelul gurii, limbii si buzelor. Tipuri de cancere orale Tumorile orale includ cancerele de: - Buze; - Limba; - Gingii; - Mucoasa obrazului; - Palat dur; - Palat moale; - Planseul cavitatii bucale. Medicul stomatolog este adesea primul care poate observa semnele prezentei unui cancer al cavitatii bucale. Factori de risc Unul dintre cei mai importanti factori de risc pentru cancerul cavitatii bucale este consumul de tutun. Persoanele care consuma cantitati mari de alcool si tutun sunt expuse unui risc mai mare, mai ales atunci cand produsele sunt utilizate in mod regulat. Alti factori de risc sunt: • Infectia cu papilomavirusul uman (HPV); • Expunerea constanta la soare; • Un diagnostic anterior de... [continuare]
Antioxidantii si imbatranirea Consumati alimente bogate in antioxidanti pentru a ajuta la combaterea radicalilor liberi - molecule instabile de oxigen ce contribuie la procesul de imbatranire. Antioxidantii pot fi gasiti in legume si fructe colorate precum fructe de padure, sfecla, rosii, etc. Pentru o dieta echilibrata si pentru a va ajuta sa reduceti riscul de a dezvolta cancer sau boli de inima, adaugati in dieta zilnica intre 5 si 9 portii de fructe si legume. Benefiicile uleiului de masline pentru sanatate Uleiul de masline este o grasime monosaturata gustoasa, care poate influenta memoria in sens pozitiv. In uleiul extra-virgin de masline se gaseste un compus numit oleocanthol, un antiinflamator natural ce produce efecte similare ibuprofenului si a altor antiinflamatoare nesteroidiene. In urma unui studiu s-a constatat ca subiectii care au consumat ulei de masline extra-virgin, aveau o crestere a HDL-ului, colesterolul bun ce curata grasimea de pe peretii... [continuare]
Generalitati Sarea (sodiul) este unul din mineralele de care organismul are nevoie zi de zi. Impreuna cu potasiul, aceasta ajuta la reglarea nivelului de apa din corp. Sodiu este un mineral care trebuie sa fie prezent in cantitati moderate in dieta noastra zilnica. Riscurile unei diete bogate in sodiu In medie, o persoana consuma 9 grame de sare pe zi. Cu cat consumati mai multa sare, cu atat creste tensiunea arteriala. O presiune ridicata a sangelui, constituie un factor de risc pentru dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare deoarece acest lucru presupune ca inima sa munceasca mai mult pentru a pompa sange in organism. Aceasta presiune arteriala ridicata poate aduce prejudicii arterelor ce transporta sangele slabindu-le si blocandu-le cu depozitari de grasime. Consumul unei cantitati prea mari de sare, pare sa fie strans legata de aparitia cancerului de stomac. Alte studii au confirmat relatia intre consumul ridicat de sodiu si osteoporoza si inrautatirea... [continuare]
Alimentatia corecta pe timp de iarna
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In zilele friguroase de iarna, cand cu greu reusim sa ne incalzim, un bol cu supa cremoasa sau o tocana aburinda sunt extrem de tentante, chiar daca aceste mancaruri nu sunt tocmai sanatoase pentru organismul nostru. Consumam astfel de mancaruri vara? Daca vara nu consumam mancaruri "grele" pentru stomac, de ce am face acest lucru iarna... doar pentru ca afara este frig si intuneric! Astfel, asa cum vara alimentele principale sunt legumele, fructele si salatele, si iarna tot acestea au prioritate, insa adaptate la produsele de sezon disponibile. In plus, alimentatia sanatoasa este obligatorie iarna deoarece gradul de activitate fizica este mult mai scazut, spre deosebire de anotimpul cald. Iarna organismul are nevoie de mai multi nutrienti pentru a mentine constanta temperatura corpului, din acest motiv este indicat sa consumam alimente cat mai sanatoase, preparate prin fierbere sau coacere, pentru a nu se pierde substantele nutritive. De asemenea, se recomanda... [continuare]
Bolile de prostata: tumori canceroase sau necanceroase?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In cadrul sexului masculin, prostata genereaza probleme ce pot afecta calitatea vietii omului, ireversibil. Necazurile incep odata cu varsta de 40 de ani si se amplifica treptat in functie de particularitatile clinice ale fiecarei boli. Inainte de aceasta varsta, majoritatea problemelor de la nivelul prostatei sunt de natura infectioasa. Statisticile sunt ingrijoratoare la nivel mondial, motiv pentru care multe institutii specializate trag semnale de alarma in ceea ce priveste luarea de masuri cu caracter preventiv. In numai 10 ani cancerul de prostata a urcat, la nivel mondial, de pe locul 3 pe locul secund privind cauza mortalitatii de cancer in randul barbatilor, reprezentand una din cele mai frecvente forme de cancer la barbati. Aproape jumatate din cazurile noi de cancer diagnosticate la nivel mondial provin din Europa. (Sursa:Organizatia Cancer Research UK) In Romania raportul dintre mortalitatea cauzata de cancerul de prostata si cazurile... [continuare]
Ce presupune factorul cancerigen Auzim frecvent ca un produs chimic, exploziile solare, razele x sau undele electromagnetice sunt cancerigene. Sau ca tutunul, ereditatea, o cicatrice sau un soc asupra unui organ pot sta la originea unui proces de cancerizare. Care dintre aceste temeri fac parte din acel "se spune" si care sunt bine fundamentate, care dintre ele vin din anumite credinte populare? Acest articol incearca sa raspunda la cateva intrebari pe care vi le puteti pune, in functie de ultimele studii efectuate si de observatiile care decurg din ele. Cancerul este contagios? NU Absenta contagiunii la o boala de cancer este o certitudine absoluta. Cancerul rezulta din "mutatii" ale anumitor gene generate de una sau mai multe cauze, si nu se poate transmite in nici un caz de la o persoana la alta. Cancerul este ereditar? In general, nu 95% din formele de cancer nu sunt ereditare; intre 5 si 8% sunt de origine familiala, printre care unele forme de: -... [continuare]
Alimentatia si varsta - rolul fibrelor in dieta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Specialistii in nutritie si dieteticienii nu contenesc in a face urmatoarea recomandare: consumati cat mai multe fibre zilnic. Beneficiile consumului crescut de fibre sunt neindoielnice, insa majoritatea persoanelor nu cunosc exact care este necesarul zilnic si nici ce alimente reprezinta sursa sigura de fibre. Imbogatirea dietei cu fibre vegetale este un proces usor, necostisitor si care se bazeaza doar pe achizitia unor obiceiuri alimentare noi, deloc neplacute. Care este cantitatea necesara? Conform specialistilor, fibrele sunt complexe de carbohidrati provenite din alimentele de origine vegetala pe care organismul uman nu le poate digera si absorbi. Fibrele sunt clasificate, in functie de proprietati, in 2 categorii: solubile (se dizolva in apa) si insolubile (nu se dizolva). Fibrele solubile sau pectinele se gasesc cu preponderenta in fructe, mazare si fasole. Aceste fibre se dizolva in apa, rezultand o substanta cu consistenta gelatinoasa. Astfel de fibre,... [continuare]
Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Incheierea sezonului cald aduce cu sine inceperea scolii, apropierea sarbatorilor, dar si sezonul de gripa. Aerul devine mai aspru, mai uscat, vantul este mai rece si zilele sunt tot mai scurte, iar temperatura scade gradual; mai mult, pot aparea schimbari drastice de temperatura. Toate aceste modificari, desi normale, pot avea consecinte negative asupra sanatatii si starii de spirit. Aerul uscat este o problema comuna in sezonul de toamna si poate cauza constipatie, uscaciunea gatului, a pielii, ochilor si parului. Va prezentam cateva sfaturi utile pentru a va mentine starea de sanatate in lunile ce urmeaza. Intariti-va imunitatea Schimbarea vremii si instalarea temperaturilor scazute pot afecta organismul si il pot predispune unor afectiuni mai mult sau mai putin serioase. Una dintre solutiile la indemana oricui pentru prevenirea bolilor de sezon, o reprezinta cresterea imunitatii. Iata cateva sfaturi importante: - Consumati lamai si limonada Lamaile sunt... [continuare]
Buna, Ma numesc Razvan,am 29 de ani curand 30 ,vara anului trecut am avut niste dureri minore abdominale,putin stomacul..am facut ecografie abdominala si nu sa vazut nimica,dupa care am facut testul de Helycobacter a iesit negativ si am facut si de paraziti intestinali doar odata.a iesit absenti,prin iarna am plecat in Germania unde am facut sarbatoriile si am facut abuz de mancare,gen fastfood (Kfc,McdDonalds etc) si foarte piperat orice mancam imi placea picant + dulciuri multe,mai pe scurt o alimentatie mai haotica si am avut si stilul de a manca rapid la masa,(lacom) pe fuga...fara sa mestec cum trebuie,au inceput iara niste dureri minore la stomac,cand am venit in Romania am facut iara Ecografie abdominala unde iara nu sa vazut nimica, mam dus sa fac un bariu unde a iesit ce se vede si scrie si se vede in imagine,iara am repetat testul de Helicobacter iara negativ,am tinut regim am schimbat stilul de viata si am tinut tratament cu tot ce se vede in retete,am fost la diferiti... [continuare]
CANCERUL, de orice natura si sub orice aspect, este cuazat de ingerarea (hranirea organismului cu) alimentatia modificata genetic - GMO-, cat si alimentelor(legumele si fructele) tratate chimic inca dein stadiul insamantarii in pamant sau mai apoi stropite periodic pentru a fi protejate de daunatori agricoli... Cele mai multe seminte modificate genetic provin de la MONSANTO Company, care produc pe banda rulanta seminte de orice fel de legume si fructe, DAR TOATE MODIFOCATE GENETIC. Toate produsele alimentare create din legume, fructe, produse animale, lactate, oua, si tot ce se poate prduce pentru a fi ingerat, sunt contaminate GMO. In Romania, Mancarea modificata genetic a fost introdusa de comerciantii turci, prin fructele si legumele lor provenite din seminte modificate genetic.. Tot imediat dupa Decembrie 1989, agricultura Romaneasca a colapsat din pricina celor ce au avut interesul sa preia controlul asupra bogatiei pamantului Romanesc... Acum, dupa 25 de ani de consum al... [continuare]
as dorii sa stiu daca ar trebui sa imi fac probleme cam de fiecare data cin maninc ceva mai mult ca de obicei ma simpt mai balonata,acum 5 ani mi sa spus ca am gastrita acuta am trata-o dar primavara si toamna ma mai doare stomacul. [continuare]
Alimentatia corecta in bolile hepatice
Mi se pare totusi o cantitate foarte mare de alimente, probabil ca se mananca f putin din fiecare. Si ce parere aveti de margarina, nu e mai bine sa folosesti unt , cam 20gr/zi, ca margarina...nu prea are faima buna! [continuare]
Am 19 ani fumez de 4 ani,acu cateva luni am fost plecat la tara cu niste prieteni (era vara). Am plecat seara cu prietenii la plimbare prin padure , la un moment dat am alunecat si m-am lovit foarte tare in zola fundului,mai exact langa anus(nu stiu cum m-am zgariat acolo). Dupa cateva zile am observat pete de sange pe hartia igienica si acu 2 luni de zile am simtit cand am facut baie o umflatura langa anus.Arata cam ca un neg,dar este de dimensiuni mai mari.Nu stiu ce sa cred.Ce poate fi? Va rog ajutati-ma cu un sfat. [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter