aliment degresat
Ce sa mancati cand suferiti de diaree
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Generalitati In cazul in care, ocazional aveti diaree, nu trebuie sa va faceti griji. Cauzele diareei pot varia de la o intoleranta a unui aliment pe care l-ati mancat, la infectii intestinale destul de grave, provocate de bacterii si paraziti. Diareea ar putea fi severa (atunci cand dureaza mai multe zile) sau usoara (cand consta in cateva scaune moi). Severitatea este determinata de frecventa scaunelor diareice. Ar trebui sa stiti ce alimente puteti sa consumati si pe care ar trebui sa le evitati, daca suferiti de diaree. Alimente permise Printre cele mai frecvent recomandate alimente pentru persoanele care manifesta diaree se numara alimentele din dieta BRATY. Dieta presupune consumul de banane si mar copt sau sos de mere (care contin pectina si ajuta la ameliorarea simptomelor diareei), orez, paine prajita si iaurt degresat. Impreuna, aceste alimente pot contribui la normalizarea miscarilor intestinale. In plus, contin minerale si vitamine, dar si carbohidrati usor de... [continuare]
Patru reguli de respectat cand prepari masa copiilor
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Principiile unei alimentatii corecte pentru copii par simple: fructe si legume zilnic, carne slaba, putine dulciuri, fara mezeluri si fara semipreparate. Dar chiar si asa, in dieta celor mici pot aparea carente. Iata cateva aspecte la care trebuie sa fii atent daca vrei ca masa celor mici sa fie gustoasa si sanatoasa. Nu inlocui laptele cu suc Sucul natural preparat acasa este plin de vitamine. Ai grija insa la cantitate! Unul din cinci copii cu varste intre trei si sase ani sufera de carenta de calciu. Cauza principala este consumul prea mare de sucuri in detrimentul celui de lapte. De aceea, include cat mai multe lactate in meniu. Nu-i plac? Da-i laptele cu cacao, „ascunde-l” in orez cu lapte sau in gris cu lapte. Daca iaurtul simplu nu i se pare destul de gustos, atunci amesteca-l cu fructe, pune smantana in supe si strecoara branza in toate sandvisurile pe care i le dai la pachet. Tine cont si de faptul ca alte surse de calciu pot fi cerealele fortificate... [continuare]
Cum sa va descurcati cu un copil mofturos
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Copilul dumneavoastra mananca anumite alimente cu placere, dar pe altele le refuza cu fermitate. Probabil va intrebati cat va dura aceasta etapa si daca este vorba doar despre un obicei temporar. In plus, deseori va faceti probleme si nu stiti ce atitudine sa adoptati cu privire la aceasta problema? Iata mai jos cateva solutii pe care le puteti aplica atunci cand copilul dumneavoastra face mofturi la masa. Sfaturi care va pot ajuta in hranirea unui copil mofturos - Feluri de mancare variate - Nu transformati masa intr-o batalie de orgolii. Indicat ar fi ca pe masa sa aveti cat mai multe feluri de mancare, chiar daca cel mic le respinge la inceput. Multi copii decid pe parcursul unei mese sa incerce feluri noi de mancare. Nu uitati de fructe si legume. Fiti rabdatori si perseverenti, indiferent de alegerile micutului dumneavoastra. Este important sa-i oferiti alternative. In cazul in care copilului dumneavoastra nu-i plac legumele verzi, incercati-le pe cele de... [continuare]
Generalitati Dezvoltarea unor obiceiuri alimentare sanatoase nu inseamna sa urmati o dieta restrictiva. Principiul de baza al unei diete sanatoase este de a include in alimentatie o mare varietate de alimente care sa ofere organismului substante nutritive diferite. De asemenea, nu se vor face excese alimentare. Indicat ar fi sa obtineti vitaminele, mineralele, dar si alti compusi, dintr-o dieta sanatoasa si nu prin utilizarea de suplimente alimentare. Principiile unei diete sanatoase Specialistii recomanda ca o dieta sanatoasa sa fie compusa din: - 6-8 portii de cereale pe zi. Acestea pot include: paine, cereale, orez si paste. Cel putin jumatate din cantitatea indicata zilnic trebuie sa fie compusa din cereale integrale. O portie de paine este compusa dintr-o felie de paine, iar o portie de cereale integrale reprezinta o ceasca de cereale. In aceasta categorie este permis, doar ocazional, consumul de cornuri, briose sau gogosi. - 2-4 portii de fructe si 4-6 portii de... [continuare]
Inca un motiv pentru a consuma iaurt
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Iaurtul este un aliment mult mai usor de digerat decat laptele. Multi dintre cei care nu pot tolera laptele, fie din cauza prezentei intolerantei la lactoza sau din alte cauze, se pot bucura de consumul de iaurt. Culturile vii active creeaza lactaza, o enzima care lipseste in cazul celor care sufera de intoleranta la lactoza, dar si o alta enzima numita beta-galactiozidaza, care ajuta la imbunatatirea absorbtiei lactozei in cazul persoanelor care au un deficit de lactaza. Enzimele bacteriene care iau nastere in urma procesului de cultura, digera partial cazeina, o proteina din lapte, fapt ce faciliteaza absorbtia iaurtului si scade probabilitatea aparitiei alergiilor. Iaurtul favorizeaza sanatatea colonului prin contributia pe care o aduce la multiplicarea bacteriilor bune din intestine, este o sursa bogata de calciu si poate preveni aparitia [continuare]
Cum sa va satisfaceti pofta de dulciuri in mod sanatos
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca trebuie sa aveti grija la caloriile pe care le consumati, partea cea mai problematica o reprezinta pofta de alimente dulci. Corpul uman are o atractie puternica pentru produsele alimentare dulci, in mod principal ca urmare a faptului ca gustul dulce semnaleaza organismului faptul ca s-au consumat mai multe de calorii necesare pentru supravietuire. Problema apare, desigur, atunci cand excesul de calorii nu este ars in mod corespunzator. Pentru acest lucru se pot lua masuri de reducere a poftelor de produse alimentare dulci si mai ales a cantitatii de calorii pe care o consumati. Iata cateva sfaturi pentru a tine sub control, pofta de dulce. Modalitati prin care puteti tine sub control pofta de dulciuri - Nu va privati de alimente dulci. Permitandu-va o portie mica de desert sau o gustare de dupa-amiaza puteti controla pofta de dulce si veti preveni cresterea haotica a aportului zilnic de calorii. Puteti savura desertul, iar apoi puteti echilibra lucrurile... [continuare]
Generalitati Alimentele bogate in zahar sunt un adevarat pericol pentru persoanele bolnave de diabet, dar si pentru persoanele sanatoase si cele care doresc sa slabeasca, deoarece ficatul si pancreasul se suprasolicita, nivelul de colesterol creste, iar glicemia nu mai poate fi tinuta sub control. Prin urmare, adoptarea unei diete bazate pe alimente cu un continut scazut de zahar este o necesitate. Gustarile din timpul zilei pot fi o sursa excelenta de substante nutritive, dar si de glucide reduse la minim. Albusuri fierte Albusul de ou nu contine colesterol, grasimi saturate sau zahar. In schimb, furnizeaza organismului proteine pure, alaturi de o cantitate mica de vitamine din complexul B, potasiu si sodiu. Pentru o gustare sanatoasa intre mese, puteti consuma albusuri fierte, intrucat nu va afecteaza nivelul glicemiei. Sunca si salata verde O gustare cu un continut scazut de zahar poate fi compusa dintr-o felie de sunca de pui sau curcan, invelita intr-o frunza de salata... [continuare]
Cum sa faceti cumparaturi in mod sanatos
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pentru a avea o alimentatie sanatoasa va fi nevoie sa faceti schimbari nu doar in modul de a gati, ci si in modul in care faceti cumparaturile. Multe produse din supermarket-uri pot fi foarte tentante: prajituri, bomboane, inghetata etc. O lista de cumparaturi bine organizata va poate ajuta sa achizitionati doar produse alimentare sanatoase. Iata mai jos cateva sfaturi pentru a avea camara si frigiderul aprovizionate cu alimentele necesare pentru pastrarea unei stari optime de sanatate. Modalitati sanatoase de a face cumparaturi Evitati sa cumparati alimente cu un continut ridicat de grasimi, sodiu sau zahar. Pentru a minimiza timpul petrecut in supermarket si a va atinge scopurile, organizati-va lista in functie de zonele din supermarket din care urmeaza sa faceti cumparaturile: - Produse de panificatie - indicat ar fi sa alegeti paine, briose si alte preparate care sa contina cereale integrale. Evitati ingredientele rafinate si alegeti painea din cereale... [continuare]
6 moduri de prevenire a ingrasarii in timpul vacantei de vara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Foarte multe persoane tind sa acumuleze kilograme in plus in timpul vacantei de vara, intrucat considera ca acum isi pot satisface in voie nazuintele fiziologice, chiar daca acest lucru inseamna sa consume alimente nesanatoase, bauturi carbogazoase si alcool sau sa renunte la activitatea fizica in avantajul comoditatii. Inotul stimuleaza apetitul, iar comerciantii pun la dispozitie multe produse ispitoare, dar pline de ingrediente nocive. Prin respectarea catorva moduri de prevenire a ingrasarii in perioada vacantei de vara, nu doar ca riscul acumularii excesului ponderal scade, ci cresc si sansele de a reintra in forma. Echilibrarea ponderala in vacanta de vara Specialistii sustin ca vacanta de vara este momentul perfect pentru adoptarea unui mod de viata sanatos. In concediul estival sunteti mai relaxati, va puteti odihni corespunzator (somnul nu mai este conditionat de programul de la serviciu) si aveti multe oportunitati de a face miscare intr-un mod foarte... [continuare]
Cum sa reduceti nivelul de colesterol in mai putin de 5 minute
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Colesterolul este asociat deseori cu o substanta nociva pentru organism, cand in realitate el are un rol important in mentinerea sanatatii. Acest alcool policiclic este mediul de care se leaga acizii grasi, fiind o grasime regasita in toate alimentele de origine animala. Cele doua tipuri de lipide care constituie colesterolul total din organism, numite LDL (lipoproteine de densitate mica) si HDL (lipoproteine de densitate mare), sunt produse de ficat, intrucat sunt necesare pentru functionarea corecta a proceselor organice. Colesterolul devine periculos pentru sanatate atunci cand nivelul lipoproteinelor de tip LDL creste, organismul devenind mai susceptibil bolilor cardiovasculare, aterosclerozei sau bolii vasculare periferice. Oamenii de stiinta au descoperit ca cea mai buna metoda de a mentine nivelul colesterolului in echilibru nu sunt dietele fade si private de grasimi, ci regimurile alimentare bogate in alimente care reduc nivelul colesterolului rau in... [continuare]
Generalitati Sezonul estival este cea mai buna perioada din an pentru transformarea dietei in mod pozitiv, prin retete sanatoase si usoare, constituite din alimente care furnizeaza nutrienti esentiali, fara cantitati mari de grasimi saturate, zahar si sare in exces. Alimentatia de vara permite introducerea de legume, ierburi proaspete si fructe in meniu, care ajuta la pregatirea corecta a organismului de sezonul rece. Retetele sanatoase de mai jos pot fi pregatite usor, cu alimente de sezon, pe tot parcursul verii si pana la mijlocul toamnei. Salata de pui cu avocado Lamaia acrisoara, coriandrul proaspat si cremosul fruct de avocado ofera acestei salate de pui o aroma intensa, specific mexicana. Preparatul este excelent pentru pranz sau cina. 4 linguri si jumatate de ulei de masline extravirgin 1 lingura de zeama de lamaie 1 lingurita si jumatate de coriandru proaspat si maruntit 1/2 salata verde taiata marunt 1 rosie medie taiata cuburi 1/3... [continuare]
6 moduri delicioase de a va bucura de fructele de padure proaspete
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Fructele de padure proaspete sunt alimente recomandate in cadrul unei diete sanatoase, nu doar pentru continutul lor caloric inferior, ci si pentru efectele pozitive pe care au asupra organismului. La sfarsitul verii, fructele de padure sunt disponibile din abundenta pe piata si ar trebui sa fie consumate cat mai des, spun specialistii. Antioxidantii regasiti in afine, mure, zmeura sau coacaze protejeaza impotriva multor tipuri de cancer si ajuta la mentinerea sanatatii cardiovasculare. Nu doar antioxidantii din belsug justifica un consum bogat de fructe de padure, ci si alti nutrienti vitali din compozitia lor naturala vitamina C, acid folic, fibre sau potasiu. Exista foarte multe moduri de a consuma fructele de padure, in salate, sucuri naturale, deserturi si chiar supe sau bauturi sofisticate. Alegerea si pastrarea fructelor de padure Inainte sa le consumati ca atare sau sa le includeti in preparate culinare sanatoase si gustoase, este important sa aveti in... [continuare]
Adevarul despre dependenta de zahar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dependenta de zahar este o sintagma care defineste lipsa de autocontrol in fata consumului de alimente dulci in mod regulat. Foarte multe persoane spun ca nu trai fara ciocolata, ceea ce a dat nastere unei credinte populare ca dependenta de deserturi este, de fapt, o realitate. Expertii in sanatatate sustin ca zaharul declanseaza secretia cerebrala a hormonilor fericirii intr-o maniera similara cu cea a substantelor stupefiante. Chiar daca impactul zaharului asupra creierului nu are aceeasi anvergura precum cea al heroinei, de pilda, acesta poate sa modifice reactiile chimice care se petrec la nivel cerebral. Impactul zaharului asupra creierului Zaharul actioneaza ca un combustibil pentru celulele creierului, insa atunci cand este consumat in exces, el poate sa afecteze in mod negativ partile cerebrale care controleaza apetitul alimentar. Impactul zaharului asupra creierului s-a dovedit a fi destul de mare, in cadrul experimentelor stiintifice dedicate acestui... [continuare]
10 gustari care reduc nivelul de colesterol
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca dieta alimentara v-a ridicat alarmant nivelul de colesterol, tot ea poate sa il reduca, prin inlocuirea alimentelor fara valoare nutritiva, cu cele bogate in nutrienti si substante benefice organismului. Specialistii in sanatate sunt de acord, in unanimitate, ca schimbarile sanatoase in nutritie pot sa regleze tipul grasimilor care circula in fluxul sanguin. Reducerea nivelului de colesterol prin dieta este, in sine, o strategie cu doua componente principale adaugarea de alimente care diminueaza nivelul de colesterol rau LDL (lipoproteine cu densitate joasa, care contribuie la declansarea aterosclerozei) si evitarea alimentelor care cresc nivelul colesterolului LDL. Gustari pentru reglarea colesterolului Diferitele alimente pe care le-ati putea consuma in fiecare zi reduc nivelul colesterolului in moduri variate. Unele dintre ele furnizeaza fibre solubile, care se ataseaza de lipoproteine cu densitate joasa si de precursorii acestora in sistemul digestiv,... [continuare]
8 preparate culinare de toamna periculoase pentru silueta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Toamna vine cu multe roade bogate, alimente specifice de sezon si un apetit alimentar crescut. Organismul poate solicita mai multi nutrienti in aceasta perioada, pentru o buna adaptare la sezonul rece, de unde si o tendinta accentuata de a consuma abuziv preparate culinare bogate in calorii. In prag de toamna, pofta de mancare creste, iar tentatiile gastronomice sunt numeroase. In lipsa unui autocontrol desavarsit, riscul acumularii kilogramelor in plus creste simtitor. Persoanele preocupate de greutatea lor sau dornice sa scape de excesul ponderal ar trebui sa stea departe de urmatoarele preparate culinare de sezon, care pot furniza pana la 1000 de calorii, consumate in portii generoase. Feluri de mancare de toamna care ingrasa Gustarile si preparatele cu grasimi saturate, carbohidrati simpli si zaharuri incep sa fie consumate mai des si in cantitati mai mari, odata cu instalarea sezonului rece. Pericolul ingrasarii este cu atat mai iminent, cu cat si activitatea... [continuare]
Idei de mic dejun pentru persoanele care nu pot manca dimineata
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca obisnuiti sa sariti peste micul dejun, inseamna ca nu cunoasteti importanta acestei mese extrem de importante din zi. Alimentele consumate dimineata cresc rata metabolica (viteza cu care organismul arde calorii) si furnizeaza energia necesara corpului pentru a functiona in mod optim in tot restul zilei. In cazul in care va numarati printre persoanele care nu pot manca dimineata, cateva idei de preparate pentru un mic dejun atractiv pot fi de folos in dezvoltarea acestui obicei foarte sanatos. Consecintele saltului peste micul dejun Atunci cand decideti sa sariti peste micul dejun, dintr-un motiv sau altul, organismul nu mai poate procesa alimentele de la urmatoarea masa la fel de rapid, incercand sa retina cat mai multi nutrienti din hrana. Iar din moment ce nu a primit combustibilul de care avea nevoie la inceputul zilei, corpul nu se va grabi sa arda caloriile ingerate, ci va incerca mai degraba sa le stocheze sub forma de grasimi. Studiile de... [continuare]
Dovleacul, beneficii si retete sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dovleacul, aliment specific toamnei si indragit pentru gustul dulce foarte placut, detine proprietati nutritive cu beneficii multiple pentru sanatate. Acest rod principal al sezonului rece este surprinzator de bogat in antioxidanti si vitamine, putand fi inclus in numeroase retete sanatoase si apreciate. Pe langa faptul ca furnizeaza un numar mic de calorii, dovleacul este o sursa generoasa de vitamina A, antioxidanti flavonoizi polifenolici si carotenoizi, nutrienti care s-au dovedit esentiali starii de sanatate in numeroase demersuri stiintifice de specialitate. Valorile nutritionale ale dovleacului 100 de grame de dovleac contin: - Calorii - 26 kcal - Carbohidrati - 6.5 g - Proteine - 1.0 g - Grasimi totale - 0,1 g - Fibre alimentare - 0.5 g - Folati - 16 mcg - Niacina - 0.600 mg - Acid Pantotenic - 0.298 mg - Piridoxina - 0.061 mg - Riboflavina - 0.110 mg - Tiamina - 0.050 mg - Vitamina A - 7384 UI - Vitamina C - 9.0 mg - Vitamina E - 1.06 mg [continuare]
12 gustari bogate in proteine care inhiba senzatia de foame
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Solutia mentinerii unei greutati ideale pot fi gustarile bogate in proteine, alcatuite din alimente care furnizeaza energie organismului si inhiba senzatia de foame, precum si pofta de a consuma dulciuri si alte produse nocive. Gustarile satioase ajuta la reglarea greutatii corporale Un studiu facut public de Universitatea din Missouri, SUA, in anul 2012 a descoperit ca femeile fara probleme de sanatate, care consuma gustari bogate in proteine (circa 24 de grame), reusesc sa isi mentina greutatea corporala pe termen lung, intrucat nu se confrunta cu senzatia de foame persistenta de-a lungul zilei. Pe de alta parte, studiul a scos in evidenta si faptul ca femeile care obisnuiesc sa consume gustari sarace in proteine se lupta de regula cu kilogramele in plus, intrucat sunt mai predispuse exceselor alimentare pe fondul unui apetit crescut si dificil de controlat. Specialistii in nutritie mentioneaza ca, desi gustarile care furnizeaza un numar mare de proteine ajuta... [continuare]
Cum sa calculati aportul zilnic de carbohidrati
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Calculul carbohidratilor este o metoda de planificare a meselor zilnice care ajuta la controlul nivelului glicemiei in sange, tehnica necesara in special persoanelor care sufera de diabet de tip 1 sau 2. Acesti nutrienti care influenteaza cel mai mult cantitatea de glicemie din fluxul sanguin provin din alimente cu zaharuri, fibre si amidon. Tot carbohidratii joaca un rol important in procesul de producere a energiei, insa este esential sa alegeti cu atentie forma in care ei se regasesc in hrana consumata in fiecare zi. Tipuri de carbohidrati Carbohidratii se numara printre principalii nutrienti preluati din alimente si bauturi. Cei sanatosi, care provin din cereale integrale, fructe si legume, sunt o parte importanta in orice dieta, intrucat furnizeaza atat energie, cat si vitamine, minerale si fibre (care previn constipatia, reduc nivelul de colesterol si ajuta la controlul greutatii corporale). Carbohidratii nesanatosi provin din alimente si bauturi cu... [continuare]
Superalimente pentru sanatatea oaselor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista o categorie aparte de superalimente bogate in calciu, vitamina D si alti nutrienti importanti pentru sanatatea oaselor, din care puteti sa faceti in fiecare zi alegeri inspirate pentru o viata lunga, lipsita de boli. Un regim alimentar cu adevarat echilibrat nu exclude din meniul zilnic sursele alimentare de baza pentru sanatatea osoasa. Dieta pentru oase puternice Un organism sustinut de un sistem osos puternic are nevoie de doi nutrienti-cheie calciul, care intareste structura oaselor si a dintilor si vitamina D, care asigura absorbtia calciului si dezvoltarea osoasa. Acest duo inegalabil este esential in copilarie, in perioada de crestere si maturizare, insa nu isi pierde din importanta nici la varsta adulta. Dupa 30 de ani, oasele incep sa isi piarda lent si progresiv din densitate, procesul accelerandu-se dupa varsta de 50 de ani. Fara un aport suficient de nutrienti responsabili cu intarirea oaselor si a dintilor, se poate instala... [continuare]
10 moduri sanatoase de a tine sub control pofta de mancare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pofta de mancare dificil de tinut sub control este o consecinta a indisciplinei alimentare, greu de corectat in conditiile unui program zilnic solicitant. Iar cand incercati sa ignorati apetitul accentuat si va supuneti restrictiilor alimentare, nevoia de a manca devine cu atat mai mare, spun cercetatorii. Cand organismul simte ca primeste mai putin hrana decat de obicei, intra in ofensiva, secretand cantitati mai mari ale hormonului grelina, cu rol de stimulare a apetitului. Din fericire, exista metode sanatoase prin care sa opriti acest proces natural si sa va mentineti pofta de mancare in limitele normale. Metode de reglare a apetitului alimentar Apetitul alimentar crescut poate avea numeroase cauze, de la mancatul emotional si oboseala excesiva, pana la deprinderea unor obiceiuri alimentare nocive. Primii pasi catre reglarea poftei de mancare se fac inca de la inceputul zilei, prin schimbari sanatoase, respectate pe termen lung. Urmatoarele trucuri... [continuare]
10 mituri despre mentinerea sanatatii pe timpul verii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Mentinerea sanatatii pe timpul verii este o prioritate pentru multi dintre noi, insa exista si mituri legate de consumul anumitor alimente de sezon sau despre expunerea la soare, care pot crea confuzii inutile. Intepaturile de insecte, arsurile solare, insolatia si disconfortul provocat de canicula sunt probleme reale in timpul verii, pe care trebuie sa stiti sa le solutionati in mod corect. Explicatiile specialistilor in privinta celor mai frecvente mituri despre mentinerea sanatatii in sezonul cald va ajuta in acest sens! Mituri despre problemele de sanatate din timpul verii 1. Arsurile solare sunt agravate de un dus cald Dupa o sesiune de plaja fara o protectie corecta a pielii, este mai mult decat posibil sa va alegeti cu arsuri solare. In popor, dusurile calde sunt considerate periculoase in cazul acestei probleme cutanate, iar oamenii de stiinta confirma mitul. Caldura creste nivelul inflamatiilor la nivelul pielii, accentuand disconfortul provocat de... [continuare]
7 moduri simple sa mancati mai putin zahar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Medicii nutritionisti spun ca o dieta echilibrata nu trebuie sa contina zahar intr-o proportie mai mare de 5% din totalul caloriilor consumate in fiecare zi, pentru mentinerea greutatii normale si prevenirea bolilor provocate de abuzul acestui aliment. Insa respectarea acestei reguli esentiale de nutritie este dificila, de vreme ce zaharul este adaugat in numeroase alimente procesate, de la paine si condimente, pana la sosuri. Apelati la cateva moduri simple de a manca mai putin zahar, astfel incat sa va tineti sub control numarul de kilograme si starea de sanatate. Excesul de zahar si efectele sale Statisticile americane arata ca populatia continentului de peste Ocean consuma peste 22 de lingurite de zahar zilnic, atat in forma lui naturala, cat si prin preluarea acestuia din bauturi si alimente. Aceasta cantitate, ingerata zilnic, inseamna un consum de 25 de kilograme de zahar anual, respectiv o crestere in greutate substantiala. Un aport exagerat de... [continuare]
3 moduri originale de a folosi ouale in retete sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista numeroase moduri originale de a prepara ouale, alimente bogate in nutrienti pretiosi, pe care specialistii in alimentatie le recomanda in cadrul unei diete echilibrate. Un ou contine doar 70 kcal si 6 grame de proteine, contribuind la energizarea organismului, controlul apetitului alimentar si mentinerea tonusului muscular. In afara de banala omleta, aveti la dispozitie numeroase retete apetisante in care ingredientul principal sunt ouale. Beneficiile oualor pentru sanatate In urma cu cativa ani, consumul oualor era considerat un factor de risc pentru instalarea bolilor cardiovasculare. Continutul de colesterol dintr-un ou este de aproximativ 0,2 grame, insa numeroase studii de specialitate recente au descoperit ca grasimile din galbenusul de ou nu cresc semnificativ riscul de afectiuni cardiace sau accident vascular cerebral, influentand intr-o proportie neglijabila colesterolul total din organism. Asociatia Americana a Sanatatii Cardiace recomanda... [continuare]
Sfaturi de nutritie pentru controlul hepatitei c
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Persoanele diagnosticate cu hepatita C trebuie sa acorde o atentie deosebita alimentatiei. Hrana si bauturile consumate afecteaza in mod direct functionarea ficatului, cu atat mai mult atunci cand exista o afectiune la acest nivel. O dieta atent organizata poate imbunatati starea de sanatate a ficatului. In plus, previne formarea tesuturilor cicatriciale si acumularea grasimilor, doua fenomene care agraveaza hepatita C si o fac mult mai dificil de tinut sub control. Cateva sfaturi de nutritie esentiale trebuie sa fie cunoscute de toti pacientii cu afectiuni hepatice. Reguli de alimentatie pentru hepatita C Hepatita C este o boala infectioasa produsa de contactarea virusului VHC, deseori asimptomatica, dar care poate degenera in ciroza sau cancer hepatic. Statistic, peste 150 de milioane de oameni sufera de aceasta afectiune care se transmite prin contactul direct cu sangele infectat (administrarea nesterila a injectiilor intravenoase, transfuzii de sange,... [continuare]
Buna ziua, problema mea este urmatoarea: In urma cu doi ani, toamna, am pierdut complet o portiune de par din crestetul capului.S-a format o insulita cu diametrul de undeva 7 - 10 cm.Am urmat un tratament cu injectii in urma caruia parul a reinceput sa creasca.Dupa un an de zile, putin mai jos de portiunea afectata...s-a format inca o insulita fara par, de aceeasi dimensiune...si ,pe langa aceasta,inca una la ceafa.Am dat analize de sange de unde s-a vazut ca totul este in ordine, nici infectii,nici anemie...totul este bine.Am urmat iarasi un tratament cu injectii si cu suplimente alimentare in urma caruia parul a inceput sa creasca din nou.Au trecut aproape 5 luni de la tratament si am observat ca mi se formeaza iarasi insulite fara par in apropierea zonelor tratate si sunt un pic mai mari...In plus, imi cade parul din abundenta(cum nu a fost in perioadele ce au trecut).In afara de zonele care au fost tratate si care au par de lungime mica, restul parului este pana la... [continuare]
Am 42 de ani si urmatoarele rezultate la analizele efectuate> colesterol total 172mg/100ml; trigliceride 461mg/100ml; HDL 30mg/100ml; LDL 56mg/100ml. Nu sunt supraponderal (am un pic de burta), nu fumez, nu beau alcol, nu am mancat de cca o luna alimente de origine animala, dar nici nu fac miscare acea jumatate de ora minima pe zi ( fac o usoara inviorare dimineata de cca 10-15 min), si consum aproape zilnic 2 cani de cafea la filtru/zi. As dori sa sti cum sa ajung la valori normale, fara regim medicamentos, fiind diagnosticat acum aprox 14 ani si cu o boala Chron, care, zic eu, nu a evoluat, sau m-am obisnuit cu ea. Multumesc. Doamne ajuta! [continuare]
buna seara am 24 de ani nu stiu ce sa fac ca sa slabesc adica cum sa fac sa nu ma mai gandesc la dulce la sarat sa aleg alimentele bune pt. mine . [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter