Coronavirus Update

Vitamina E si rolul ei in fertilitate

Publicat la data de: 08 Iulie 2019
Vitamina E si rolul ei in fertilitate

Vitamina E a fost descoperita pentru prima data in 1922 ca o substanta necesara reproducerii. Aceasta a fost studiata pe scara larga si a devenit cunoscuta ca un puternic antioxidant si anticancerigen. Totodata, cercetarile au confirmat ca scade nivelul colesterolului din organism.

Vitamina E a primit multa atentie in ultimii ani datorita capacitatii sale de a imbunatati sanatatea sistemului reproducator, ca urmare a efectului sau antioxidant. Astfel, este recomandat ca femeile sa consume in mod regulat vitamina E, in special cele care doresc sa aiba un bebelus sanatos.

Vitamina E consta dintr-un amestec de tocoferoli (TOC) si tocotrienoli (TCT), fiind disponibila natural, in alimente: grau, tarate, orez, orz, ovaz, nuca de cocos, palmier, secara, nuci, alune, mac, porumb, seminte de floarea soarelui, struguri si dovleac.

Factorii de risc in tulburarile de reproducere

In numeroase studii medicale, factorii de risc care au contribuit la tulburarile legate de reproducere si sarcina sunt: factorii de mediu (substante chimice, poluare, evacuari industriale, deseuri, deversari de substante poluante) si stilul de viata (fumatul, consumul de alcool, abuzul de droguri). Expunerea la acesti poluanti in timpul stadiilor de preconceptie si conceptie ale sarcinii au avut efecte adverse asupra dezvoltarii fatului: riscul pierderii sarcinii, defecte la nastere si maturizarea sexuala prematura.

Exista numeroase dovezi stiintifice privind efectele adverse ale fumatului, fiind unul dintre cei mai comuni factori ai tulburarilor legate de reproducere si de sarcina. Fumul de tigara contine un amestec complex de numerosi constituenti toxici, incluzand nicotina, hidrocarburi aromatice policiclice si cadmiu, asociate infertilitatii, avortului spontan, placentei previa si abruptiei placentare, greutatii scazute la nastere a bebelusului, nasterii premature si sindromului de deces subit la sugari.

Stresul oxidativ si tulburarile de reproducere

Stresul oxidativ este larg recunoscut ca factor de influentare a dezvoltarii majoritatii bolilor si apare atunci cand exista un dezechilibru al antioxidantilor. Stresul oxidativ in sistemul reproductiv feminin este raportat, in general, la cele mai multe tulburari legate de fertilitate si sarcina: endometrioza, in cazuri de avort spontan, infertilitate si preeclampsie.

Rolul antioxidantilor in perioada periconceptionala in placenta, precum si in protectia celulelor.

Un studiu clinic desfasurat in perioada ianuarie 2007 - februarie 2008 la Spitalul de femei din Tabriz, Iran, a studiat beneficiile vitaminei E asupra sanatatii in timpul sarcinii. Acest studiu a implicat 104 femei gravide care au fost tratate cu suplimente de vitamina E si 168 de femei care nu au fost tratate cu suplimente. La femeile tratate li s-au administrat 400 UI vitamina E din saptamana 14 pana la sfarsitul sarcinii.

Rezultatul studiului a indicat ca administrarea suplimentara a vitaminei E incepand cu al doilea trimestru de sarcina nu a aratat niciun risc, mai mult, cerintele de vitamina E pot creste in anumite circumstante, cum ar fi fumatul in timpul sarcinii. Intr-un studiu comparativ intre sarcini anormale si normale, s-a raportat ca nivelurile medii ale vitaminei E cresc de la 12,9 μg / ml la inceputul sarcinii la 22,5 μg / ml la termen in sarcini normale.

Un alt studiu recent a fost realizat cu privire la efectele vitaminei E asupra rezultatelor tratamentului adresat femeilor cu infertilitate inexplicabila care au suferit o inseminare artificiala. Studiul a fost efectuat in perioada iunie 2011 - decembrie 2011 la Spitalul de instruire si cercetare Zekai Tahir Burak pentru femei, sectia endocrinologie si infertilitate reproductiva, Ankara, Turcia. Pe baza acestor rezultate, s-a concluzionat ca administrarea de vitamina E poate imbunatati raspunsul endometrial la femeile cu infertilitate inexplicabila prin efectele antioxidante si anticoagulante.

Dupa cum s-a discutat mai sus, vitamina E s-a dovedit a fi benefica in timpul sarcinii si sanatatii neonatale. Acest lucru este in concordanta cu studiile anterioare care au raportat, de exemplu, concentratiile plasmatice de α-tocoferol care sunt sub 12 mmol / l, asociate cu cresterea infectiei, anemie, intarzierea cresterii si rezultate slabe ale sarcinii atat la mame, cat si la sugari.

Atentie la diferitele forme de vitamina E! Nu toate sunt la fel de eficiente! Studiile arata ca Vitamina E naturala (D-alpha tocoferol) este substantial mai bioactiva si biodisponibila decat vitamina E sintetica (DL- alpha tocoferol).

De exemplu, pentru a intelege concret diferenta dintre cele doua, 1 mg de vitamina E naturala (D-alpha tocoferil acetat) are o activitate biologica de 1.36 IU, in timp ce aceeasi cantitate de vitamina E sintetica (DL- alpha tocoferil acetat) are o valoare de doar 1 IU.

Mai mult, studii recente au relevat si faptul ca vitamina E naturala este retinuta de catre organismul uman mult mai mult timp, avand o viata bioactiva si efecte mai indelungate.

Vitamina E Naturala de la Cosmo Pharm,
• Intervine in procesul fertilitatii;
• Regleaza si stabilizeza secretia hormonala;
• Reduce simptomele premenstruale si pe cele asociate menopauzei.
• Puternic antioxidant si anti-aging.
• Antiinflamator.
• Sustine sanatatea si hidratarea pielii.
• Grabeste vindecarea ranilor.
• Mentine sanatatea ochilor;
• Sustine sistemul imunitar;

Cosmo Pharm iti aduce Sanatate din Natura!


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter