Seleniul si importanta lui in dieta
Generalitati
Seleniul reprezinta un oligoelement ce, in cantitati reduse exercita un efect benefic asupra sanatatii. Rolurile seleniului in organism sunt descoperiri de data recenta si se pare ca el exercita un important efect hepatoprotector (formand, alaturi de vitamina E si tiaminoacizi, factorul hepatic 30).
Functiile sale sunt foarte variate: este antioxidant biologic (previne lezarea si distrugerea celulelor); o serie de date coreleaza seleniul cu scaderea mortalitatii prin cancer (avand un rol protector). Relatia seleniului cu bolile cardiovasculare nu a fost inca pe deplin clarificata, rezultatele necesitand inca noi confirmari, se pare insa ca ar ameliora cardiomiopatiile, ischemiile, sindroamele anemice.
Unele studii au demonstrat ca seleniul stimuleaza productia de anticorpi proprii organismului consecutiv imunizarilor si ca are capacitatea de a reduce din toxicitatea unor metale precum plumbul, cadmiul, mercurul.
Exista evidente clinice cum ca seleniul ar stimula fertilitatea, mai ales in cazul barbatilor, deoarece creste rata spermatogenezei si imbunatateste locomotia spermatozoizilor.
Surse alimentare de seleniu
Sursele de seleniu prezente intr-un regim mixt sunt reprezentate de vegetale. In plante concentratia de seleniu reflecta de fapt concentratia mineralului in sol. Alte surse ce ofera seleniu sunt: pestele, carnea rosie, ouale, puiul, viscerele (ficat, richi) si usturoiul.
Carnea animalelor ce au consumat furaje cu un procent ridicat de seleniu va fi, la randul ei, mai bogata in acest mineral.Seleniul mai poate proveni si din drojdia de bere, germeni de grau si cereale fortifiate.
Excesul si deficitul de seleniu
Ca si in cazul altor oligominerale, coeficientul de utilizare digestiva este foarte variat (30-70%), iar forma organica este mult mai usor de absorbit si utilizat de catre organism.
Datorita faptului ca organismul este capabil sa isi adapteze absorbtia conform necesitatilor (in prezenta unei diete care sa ii permita acest lucru), deficitul de seleniu apare destul de rar. Este intalnit in cazul pacientilor alimentati parenteral o lunga perioada de timp.
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diete-nutritie , Diabet si boli metabolice .
Cand apare carenta in seleniu, aceasta face parte din sindromul Keshan, ce se caracterizeaza in principal printr-o disfunctionalitate miocardica. Acest sindrom a reprezentat, pana nu demult, o cauza importanta de mortalitate infantila in China.
Acest lucru s-a schimbat in momentul in care manifestarile lui au fost corelate cu deficitul de seleniu iar copiii au primit suplimente nutritionale ca parte a tratamentului.
Deficitul de seleniu a fost corelat cu inca 2 boli: boala Kashin-Beck (implica afectare articulara si osoasa) si cretinismul mixedematos endemic (caracterizat prin retard mental sever).
Capacitatea organismului de a absorbi seleniul este mult scazuta cand se asociaza o patologie digestiva complexa si severa.
Excesul de seleniu din organism este ceea ce sta la baza aparitiei selenozei. Aceasta se manifesta prin fragilitatea fanerelor (caderea parului, friabilitatea si exfolirea unghiilor), greata, iritabilitate, astenie si asociaza o moderata simptomatologie neurologica (parestezii). Toxicitatea, desi grava, se instaleaza destul de rar.
Recomandarile specialistilor
Articole recomandate
-
Magneziul si importanta lui in dieta
-
Importanta fierului in dieta
-
Importanta fluorului in dieta
-
Sanatatea respiratorie in sezonul rece: rolul farmacistului
-
Stres, anxietate, suprastimulare: ce functioneaza cu adevarat pentru sistem ...
-
Importanta calciului in dieta
-
Zincul si importanta sa in dieta
-
Importanta iodului in dieta
Exista o multitudine de preparate sintetice suplimentate cu seleniu, astfel incat sa poata fi prevenit deficitul alimentar. Cantitatile necesare pot fi exprimate in grame/zi sau micrograme/zi. Ele variaza in functie de varsta si sunt invariabil mai ridicate la femeile in perioada sarcinii si alaptatului.
Sugarii 0-6 luni: 15mg/zi
7-12 luni: 20mg/zi
Copiii 1-8 ani: 30mg/zi
9-13 ani: 40 mg/zi
Copii < 14 ani: 55 mg/zi.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diete-nutritie , Diabet si boli metabolice .
Articole recomandate
-
Importanta sodiului in dieta
-
Dieta Perricone
-
Dieta si bolile cardiovasculare
-
Alimentatia si varsta - Rolul fibrelor in dieta
-
Pierderea in greutate: importanta servirii micului-dejun
-
Importanta RMN-ului pentru diagnosticarea precoce a afectiunilor
-
Postul: intre credinta si dieta
-
Dieta in controlul fibrilatiei atriale


Magneziul si importanta lui in dieta
Importanta fierului in dieta
Importanta fluorului in dieta
Sanatatea respiratorie in sezonul rece: rolul farmacistului
Stres, anxietate, suprastimulare: ce functioneaza cu adevarat pentru sistem ...
Importanta calciului in dieta
Zincul si importanta sa in dieta
Importanta iodului in dieta
Importanta sodiului in dieta
Dieta Perricone
Alimentatia si varsta - Rolul fibrelor in dieta
Pierderea in greutate: importanta servirii micului-dejun
Importanta RMN-ului pentru diagnosticarea precoce a afectiunilor
Postul: intre credinta si dieta
Dieta in controlul fibrilatiei atriale