Coronavirus Update

De ce apare gastrita si cum o putem preveni?

Actualizat la data de: 10 Noiembrie 2017

Generalitati

Sus
De ce apare gastrita si cum o putem preveni?

Gastrita este o afectiune a mucoasei gastrice, reprezentata de procese inflamatorii, degenerative, metaplazice sau alergice.

Aceste leziuni pot avea o evolutie autolimitanta, ducand la cicatrizare sau, dimpotriva, la complicatii grave, reprezentate in special de hemoragii sau perforatii.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Principalii factori de risc
  3. Cum se realizeaza preventia
  4. Gastrita acuta
  5. Principalele investigatii
  6. Gastritele cronice
  7. Diagnostic
  8. Tratament
  9. Citeste pe aceeasi tema

Principalii factori de risc

Sus

Fumatul,
• Bauturile alcoolice,
• Varsta de peste 60 de ani,
• Abuzul de antiinflamatoare.

Cum se realizeaza preventia

Sus

• Este indicat sa renuntati la fumat (daca sunteti fumator),

• Consumati alcool in cantitati moderate (maximum 2 pahare pe zi),

• Adoptati un stil de viata sanatos, cu mese regulate, fara grasimi si prajeli,

• Nu luati medicamente fara indicatia medicului specialist, iar la primele arsuri ale stomacului intrerupeti tratamentul.

Dupa evolutia lor, gastritele sunt clasificate in acute si cronice. Din punct de vedere clinic, ele pot fi asimptomatice sau insotite de anumite simptome clinice. De cele mai multe ori, simptomele nu sunt specifice, iar diagnosticul este dificil de stabilit.

Gastrita acuta

Sus

Este o boala inflamatorie a mucoasei gastrice si este de scurta durata. Apare ca urmare a consumului in exces a unor medicamente, de cele mai multe ori a unor antiinflamatoare. De asemenea, gastrita acuta apare si in urma abuzului de bauturi alcoolice, dar si dupa mesele copioase, condimentate.

Evolutia gastritei acute este de scurta durata si de cele mai multe ori se vindeca repede dupa administrarea unui tratament adecvat. Concret, tratamentul gastritei acute depinde de cauza sa.

In cazul in care gastrita prezinta simptome, pacientul va primi ca recomandare o dieta lichida pentru o scurta perioada de timp, apoi aceasta dieta va fi inlocuita cu un regim normal, compus din trei mese pe zi.

Dupa disparitia simptomelor, alimentatia normala poate fi reluata, insa trebuie sa fie excluse toate alimentele ce pot provoca arsuri la stomac. Unele medicamente, precum antiacidele, sunt uneori esentiale pentru a reduce intensitatea simptomelor.

Principalele investigatii

Sus

endoscopia,

• examenul histopatologic,

• investigarea bacteriologica a mucoasei gastrice.

Gastritele cronice

Sus

Afectiunea se caracterizeaza prin prezenta unor simptome dispeptice de lunga durata, resimtite de bolnav la nivelul abdomenului superior, dar si de o sensibilitate dureroasa epigastrica moderata. De cele mai multe ori, gastrita cronica este descoperita intamplator.

Principalele semne care anunta gastrita cronica sunt caracterizate prin senzatii de arsura in epigastru, dureri surde permanente, cu iradieri dorsale. Aceste dureri epigastrice apar dupa mesele mai condimentate, dupa consumul alimentelor acide sau mai greu digerabile, dar si dupa consumul de alcool. Senzatia de balonare si varsaturile insotesc aceste dureri.

Gastrita cronica are o evolutie indelungata, progresiva, iar in timp duce la atrofia mucoasei gastrice.

Diagnostic

Sus

• Examenul radiologic – acesta arata pliuri de mucoasa ingrosata;
• Endoscopia cu biopsie va stabili cu certitudine diagnosticul.

Tratament

Sus

Se trateaza cu medicamente prescrise de catre medicul gastroenterolog, tratament care vizeaza diminuarea sau neutralizarea secretiei acide, sau cu antibiotice, atunci cand este diagnosticata o infectie cu Helicobacter pylori. Pentru gastrita cronica se recomanda un regim usor, alimentele iritante vor fi excluse.


Medici specialisti Gastroenterologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate