De ce apare gastrita si cum o putem preveni?
Generalitati
Sus
Gastrita este o afectiune a mucoasei gastrice, reprezentata de procese inflamatorii, degenerative, metaplazice sau alergice.
Aceste leziuni pot avea o evolutie autolimitanta, ducand la cicatrizare sau, dimpotriva, la complicatii grave, reprezentate in special de hemoragii sau perforatii.
Cuprins articol
Principalii factori de risc
Sus• Fumatul,
• Bauturile alcoolice,
• Varsta de peste 60 de ani,
• Abuzul de antiinflamatoare.
Cum se realizeaza preventia
Sus• Este indicat sa renuntati la fumat (daca sunteti fumator),
• Consumati alcool in cantitati moderate (maximum 2 pahare pe zi),
• Adoptati un stil de viata sanatos, cu mese regulate, fara grasimi si prajeli,
• Nu luati medicamente fara indicatia medicului specialist, iar la primele arsuri ale stomacului intrerupeti tratamentul.
Dupa evolutia lor, gastritele sunt clasificate in acute si cronice. Din punct de vedere clinic, ele pot fi asimptomatice sau insotite de anumite simptome clinice. De cele mai multe ori, simptomele nu sunt specifice, iar diagnosticul este dificil de stabilit.
Gastrita acuta
SusEste o boala inflamatorie a mucoasei gastrice si este de scurta durata. Apare ca urmare a consumului in exces a unor medicamente, de cele mai multe ori a unor antiinflamatoare. De asemenea, gastrita acuta apare si in urma abuzului de bauturi alcoolice, dar si dupa mesele copioase, condimentate.
Evolutia gastritei acute este de scurta durata si de cele mai multe ori se vindeca repede dupa administrarea unui tratament adecvat. Concret, tratamentul gastritei acute depinde de cauza sa.
In cazul in care gastrita prezinta simptome, pacientul va primi ca recomandare o dieta lichida pentru o scurta perioada de timp, apoi aceasta dieta va fi inlocuita cu un regim normal, compus din trei mese pe zi.
Dupa disparitia simptomelor, alimentatia normala poate fi reluata, insa trebuie sa fie excluse toate alimentele ce pot provoca arsuri la stomac. Unele medicamente, precum antiacidele, sunt uneori esentiale pentru a reduce intensitatea simptomelor.
Principalele investigatii
Sus• endoscopia,
• examenul histopatologic,
• investigarea bacteriologica a mucoasei gastrice.
Gastritele cronice
SusAfectiunea se caracterizeaza prin prezenta unor simptome dispeptice de lunga durata, resimtite de bolnav la nivelul abdomenului superior, dar si de o sensibilitate dureroasa epigastrica moderata. De cele mai multe ori, gastrita cronica este descoperita intamplator.
Principalele semne care anunta gastrita cronica sunt caracterizate prin senzatii de arsura in epigastru, dureri surde permanente, cu iradieri dorsale. Aceste dureri epigastrice apar dupa mesele mai condimentate, dupa consumul alimentelor acide sau mai greu digerabile, dar si dupa consumul de alcool. Senzatia de balonare si varsaturile insotesc aceste dureri.
Gastrita cronica are o evolutie indelungata, progresiva, iar in timp duce la atrofia mucoasei gastrice.
Diagnostic
Sus• Examenul radiologic – acesta arata pliuri de mucoasa ingrosata;
• Endoscopia cu biopsie va stabili cu certitudine diagnosticul.
Tratament
SusSe trateaza cu medicamente prescrise de catre medicul gastroenterolog, tratament care vizeaza diminuarea sau neutralizarea secretiei acide, sau cu antibiotice, atunci cand este diagnosticata o infectie cu Helicobacter pylori. Pentru gastrita cronica se recomanda un regim usor, alimentele iritante vor fi excluse.
Medici specialisti Gastroenterologie
- Dr. Narcisa Maria Zamfirescu - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Andrei Haidar - Spitalul clinic COLENTINA
- Prof. dr. Radu Mihai Voiosu - Spitalul clinic COLENTINA
- Asist. univ. dr. Constantinescu Gabriel - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Dana Gabriela Moraru -
Articole recomandate
-
Esentialul despre gastrita
-
Gastrita acuta
-
Gastrita
-
Cum să transformi o ținută serioasă într-una de seară. FOTO
-
Gastrita, ulcer sau doar o senzatie de arsura?
-
Deea Maxer a reacționat după ce Dinu a venit și a spus tot la TV: „Vreau să confirm”
-
Tot ce trebuie sa stiti despre gastrita
-
Gastrita: tipuri, cauze si tratament
-
Ulcerul si gastrita – cauze nedrepte pentru invinuirea sefilor