Clickmed
programare rapida la medic

Cand mergem cu copilul la logoped?

Actualizat la data de: 14 Februarie 2019

Generalitati

Sus
Cand mergem cu copilul la logoped?

Logopedia se ocupa cu depistarea si corectarea tulburarilor de limbaj. Totodata, logopedia presupune educarea limbajului deficitar, optimizarea comunicarii si intelegerii.

Din punct de vedere etimologic, cuvantul logopedie provine din limba greaca, "logos" insemnand "cuvant", iar "paideia" - "educare".

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cand ne adresam logopedului
  3. Care sunt cele mai frecvente tulburari de limbaj
  4. Rolul logopediei in dezvoltarea limbajului
  5. Principalele cauze
  6. Citeste pe aceeasi tema

Cand ne adresam logopedului

Sus

Eficienta corectarii tulburarilor de limbaj este cu atat mai ridicata cu cat terapia este inceputa de timpuriu. Este recomandat ca terapia logopedica sa inceapa dupa varsta de 3-4 ani, deoarece pana atunci limbajul este in continua formare.

Sunt insa cazuri in care parintele observa ca cel mic nu rosteste niciun cuvant pana la varsta de 18 luni.

In astfel de situatii parintele trebuie sa se adreseze unui specialist, deoarece poate fi vorba despre o simpla intarziere in dezvoltarea limbajului, dar poate sugera existenta unor afectiuni mai grave, care necesita interventia obligatorie a unui specialist.

In consecinta, este important sa te adresezi unui logoped daca cel mic prezinta anumite dificultati de pronuntie a unuia sau mai multor sunete, daca vorbeste prea repede sau neclar, daca este balbait sau daca intampina greutati la insusirea limbajului scris-citit.

Care sunt cele mai frecvente tulburari de limbaj

Sus

Cele mai frecvente tulburari de limbaj sunt dislaliile - dificultati de pronuntie, omitere sau inlocuire a unor sunete sau silabe, dar si balbaismul, o tulburare a ritmului si fluentei vorbirii.

Destul de rar se intalnesc si cazuri de mutism electiv sau psihogen, in care copilul decide sa nu comunice cu ceilalti pentru anumite perioade de timp.

De asemenea, printre tuburarile de vorbire frecvente la copii se regasesc si rotacismul (dificultate de pronuntie a sunetului r), bradilalia (vorbire foarte rara), tahilalia (vorbirea foarte rapida), afonia (vorbirea in soapta).

Rolul logopediei in dezvoltarea limbajului

Sus

Rolul logopedului include prevenirea cauzelor care pot provoca tulburari de vorbire, dar si depistarea si diagnosticarea timpurie a tulburarilor de vorbire, evaluarea limbajului prin metode specifice, corectarea si recuperarea problemelor de limbaj prin aplicarea unor programe de interventie.

Terapia logopedica poate dura de la cateva saptamani pana la cativa ani, durata terapiei fiind in stransa legatura cu gravitatea tulburarii, cu dezvoltarea psihomotrica a copilului, dar si cu cooperarea care trebuie sa existe intre logoped si familia copilului.

De asemenea, este extrem de important ca interventia logopedica sa inceapa devreme, iar parintele sa asiste la orele de logopedie ale acestuia inca de la inceput si, astfel, sa preia din tehnicile de lucru si sa continue stimularea si in viata de zi cu zi.

Principalele cauze

Sus

Anumiti factori medicali precum parezele faciale, dar si tulburarile neurologice, deficientele de auz, malformatiile aparatului fono-articular pot sta la baza aparitiei tulburarilor de limbaj.

Totusi exista si anumiti factori de mediu. Altfel spus, unor copii nu li se vorbeste destul in familie sau nu li se vorbeste corect, adica persoana care sta in preajma celui mic pronunta incorect unele cuvinte. Inclusiv anumite tulburari alimentare pot avea urmari asupra dezvoltarii limbajului copilului.

Mai exact, copilul care nu poate manca alimente solide este predispus riscului de a nu i se dezvolta optim aparatul fonoarticulator, responsabil de aparitia limbajului.


Medici specialisti Pediatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate