Indigestia si intolerantele alimentare la copii: ce se poate face
Indigestia si intolerantele alimentare sunt unele dintre cele mai des intalnite probleme digestive in randul copiilor.
Simptomele suparatoare ale acestora ii pot face extrem de nelinistiti pe cei mici. Descopera ce trebuie sa faci in astfel de situatii, atat pentru a le ameliora suferinta, cat si pentru a preveni noi episoade.
Indigestia este una dintre cele mai suparatoare tulburari alimentare cu care se poate confrunta un copil. Nu numai ca il doare burtica, dar are scaune moi, dese, apoase, vomita, are arsuri la stomac, se confrunta cu o stare de apatie. In cel mai rau caz poate sa apara si deshidratarea.
De ce apare indigestia
Indigestia poate aparea deoarece au mancat prea mult, prea repede sau au consumat alimente care nu le fac bine, care le pica "greu la stomac" (de exemplu fasole).
Pentru tratamentul indigestiei se recomanda repausul la domiciliu. La recomandarea medicului ii pot fi administrate antidiareice si antiacide.
Pentru prevenirea indigestiei, este important ca micutii sa aiba rabdare sa mestece bine alimentele, sa nu consume o cantitate exagerata de mancare, sa nu manance alimente foarte picante sau grase.
Ideal ar fi, de asemenea, ca micutii sa aiba un program regulat de mese, pe care sa il respecte intocmai. Un alt sfat pretios este acela ca masa de seara sa fie cu cel putin doua ore inainte de culcare, astfel incat copilul sa nu se culce cu stomacul plin.
Cum se manifesta intoleranta alimentara
De vina pentru aparitia intolerantelor alimentare sunt, in principal, laptele si produsele care contin grau, insa pot fi de vina si alte produse alimentare, mai ales in cazul copiilor, care au un sistem digestiv inca in dezvoltare, mai sensibil decat cel al adultilor.
Astfel, organismul nu este capabil sa digere un anumit aliment, ceea ce duce la aparitia unor simptome neplacute pentru copil.
Se manifesta prin balonare, regurgitare, senzatie de disconfort abdominal, crampe abdominale, greata, diaree, eliminarea de gaze.
Micutul tau poate resimti unul sau mai multe dintre aceste simptome, ceea ce il va face sa devina si agitat, anxios, nervos.
Intoleranta trece in urma eliminarii produsului care o cauzeaza din alimentatia celui mic. De ajutor pot fi si suplimentele alimentare care contin enzime digestive, favorizand digestia.
Suplimentele alimentare, recomandate
Digex Kids vine in ajutorul micutilor care se confrunta cu intoleranta alimentara si indigestie, contribuind la o mai buna digestie a alimentelor.
Produsul creat de Fiterman Pharma are in compozitie nu mai putin de 8 enzime digestive, actionand astfel asupra unei mari varietati de alimente, asigurand o buna digestie a acestora:
Proteaza:
- asigura digestia proteinelor vegetale si animale pana la stadiul de aminoacizi usor asimilati de organism;
- scade concentratia de proteine digerate incomplet, cu potential alergen.
Lipaza:
- asigura digestia grasimilor animale si vegetale;
- stimuleaza secretia biliara;
- imbunatateste puterea de digestie a celorlalte enzime.
Amilaza este cea mai importanta enzima ce rupe legaturile chimice ale carbohidratilor pana la stadiul de dextrine si oligozaharide.
Glucoamilaza continua actiunea amilazei, rupand lanturile de dextrine pana la molecule simple de glucoza ce pot fi absorbite de organism si utilizate in procese metabolice.
Lactaza:
- digera lactoza din lapte si produse lactate;
- previne balonarea, diareea si crampele abdominale dupa consumul de lapte si lactate.
Celulaza:
- ajuta la digestia celulozei - fibra insolubila din fructe, legume, cereale;
- inlatura senzatia de preaplin si reduce balonarea cauzata de fermentatia celulozei.
Pectinaza:
- asigura digestia pectinei din coaja legumelor si fructelor, din gemuri si jeleuri;
- echilibreaza flora intestinala;
- sustine sanatatea si motilitatea intestinala.
Fitaza:
- favorizeaza absorbtia mineralelor (fier, calciu, magneziu, zinc) din vegetale si cereale;
- previne aparitia diverselor carente minerale la vegetarieni.
Digex Kids, supliment alimentar recomandat copiilor in varsta de peste 1 an, combate si previne simptomele neplacute ale indigestiei si intolerantelor alimentare, favorizeaza absorbtia nutrientilor necesari cresterii si dezvoltarii organismului, stimuleaza dezvoltarea florei intestinale normale. Produsul poate sa fie administrat si adultilor.
Cum se administreaza
- Copii intre 1-3 ani: 1 plic pe zi;
- Copii intre 4-12 ani: 1-2 plicuri pe zi;
- Copii in varsta de peste 12 ani si adulti: 2 plicuri de 2-3 ori pe zi.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.
Articole recomandate
- Alergiile alimentare la copii
- Diareea la copii - sfaturi dietetice
- Lectii despre perseverenta si consecventa in tratamentul infectiei fungice a unghiilor
- Constipatia la copii intre 0 si 11 ani
- Toxiinfectia alimentara, o boala frecventa vara
- Scaunele verzi in cazul copiilor: cand este cazul sa ne ingrijoram?
- Lipsa poftei de mancare la copii - care sunt cauzele?
- Lipsa poftei de mancare la copii - cauze si solutii
- Cum se manifesta alergia alimentara