Clickmed
programare rapida la medic

Ce cauzeaza de fapt durerea in gat si cum o putem ameliora? De ce tratamentul cu antibiotic nu este indicat in general?

Actualizat la data de: 28 Februarie 2022
Ce cauzeaza de fapt durerea in gat si cum o putem ameliora? De ce tratamentul cu antibiotic nu este indicat in general?

Daca din copilarie va amintiti ca tratamentul durerii in gat si al febrei insemna de regula antibiotice, atunci trebuie sa stiti ca foarte probabil v-au fost administrate in mod gresit. De ce? Pentru ca durerea in gat este mai degraba cauzata de infectiile virale, nu bacteriene, la fel ca cea data de Omicron, de exemplu. In acest caz, asa cum ati auzit sau, din pacate, simtit pe propria piele, iritatia gatului se manifesta rapid, apare aproape peste noapte, odata cu deja celebrul “rosu in gat”.

Durerea in gat se manifesta prin senzatia de iritatie, “zgarietura” care se agraveaza adesea atunci cand inghitim. Cea mai frecventa cauza a durerii in gat (faringita) este o infectie virala, cum ar fi o raceala sau gripa. O durere in gat cauzata de un virus trece de la sine, fara administrare de antibiotic.

Faringita streptococica insa (infectie cu streptococ), un tip mai putin frecvent de durere in gat cauzata de bacterii, necesita tratament cu antibiotice pentru a preveni complicatiile. Acest tratament trebuie sa fie recomandat de medic, dupa consult, in niciun caz nu trebuie sa fie rezultatul automedicatiei.

Ce poate provoca durerea in gat?

Virusurile care provoaca raceala si gripa sunt acelea care provoaca majoritatea durerilor de gat. Mai rar, durerea in gat poate fi cauzata si de infectiile bacteriene.

Bolile virale in care apar dureri in gat asadar, includ:

  • Raceala/Guturai
  • Gripa
  • Pojarul
  • Varicela
  • Virusul Omicron

Alte cauze ale durerii in gat includ alergiile la parul animalelor de companie, mucegaiuri, praf si polen.

Totodata, aerul uscat din interior va poate face gatul aspru si da senzatia de zgarietura la inghitire. Respiratia pe gura - adesea din cauza congestiei nazale cronice - poate provoca o durere in gat, asociata cu senzatia de uscaciune.

Poluarea aerului exterior si poluarea interioara, cum ar fi cele cu fumul de tutun sau substantele chimice, pot duce la o durere cronica in gat. Consumul de alcool si consumul de alimente picante, de asemenea, va pot irita gatul.

Vorbitul si cantatul indelungat, tipatul sau respiratia cu gura deschisa, pot fi urmate de durerea in gat data de trecerea aerului cu frecventa marita si iritarea mucoasei faringelui.

Boala de reflux gastroesofagian este o tulburare a sistemului digestiv in care acizii din stomac revin in tubul alimentar (esofag) si pot cauza durerea in gat.

Senzatia de nod in gat se poate insoti de alte semne sau simptome arsuri la stomac, raguseala, regurgitare a continutului stomacului si senzatia de nod in gat.

Tumorile canceroase ale gatului, limbii sau laringelui pot provoca dureri in gat si pot sa fie insotite de raguseala, dificultati la inghitire, respiratie zgomotoasa, senzatia de nod in gat si aparitia sangelui in saliva sau flegma.

Cum putem ameliora durerile in gat?

O durere in gat cauzata de o infectie virala dureaza de obicei cinci pana la sapte zile si nu necesita tratament medical. Antibioticele nu ajuta la tratarea unei infectii virale.

Asigurati-va ca va odihniti mult. Somnul este important in lupta organismului impotriva unei infectii. Dati o pauza si vocii. Odihniti-va gatul daca s-a iritat din cauza unei perioade prea lungi de vorbire.

Pastrati-va gatul hidratat: cu cat gatul devine mai uscat, cu atat senzatia de durere este mai accentuata. Evitati lichidele prea reci sau fierbinti pentru ca si aceste diferente de temperatura irita mucoasa faringelui.

Pentru a calma durerea si febra, sunt recomandate analgezice usoare. Un ajutor suplimentar pentru ameliorarea simptomelor de durere este Gerdoff Protection, indicat in iritatia gatului determinata de mai multi factori precum: infectii virale, boala de reflux gastroesofagian, alergii, iritatii chimice sau, pur si simplu, de aer uscat. Acesta creeaza o pelicula protectectoare din faringe pana in esofag, stimuland procesul de vindecare si protejand gatul de factorii iritativi. Nu este indicat sa consumati alimente sau lichide dupa ce ati utilizat Gerdoff Protection ca sa nu spalati pelicula protectoare. Dupa consumul de alimente si lichide, o noua administrate de produs, reface filmul protector.

Gerdoff Protection se administreaza incepand cu varsta de 12 ani sau de la 6 ani la recomandarea medicului si se utilizeaza la nevoie aproximativ 4 plicuri pe zi.

Gerdoff Protection, cu ingrediente precum acidul hialuronic, miere, aloe vera si sulfatul de condroitina, are efect de calmare si regenerare inca de la prima utilizare.

Actioneaza ca o bariera de protectie fata de factorii externi, bariera care atenueaza senzatia de „zgarieturi”, hidrateaza tesutul si il ajuta sa functioneze corect.

Durerea in gat si ganglionii limfatici

Cel mai frecvent motiv pentru inflamarea acestora din urma este infectia virala sau bacteriana. Ganglionii limfatici capteaza si distrug germenii si se pot umfla atunci cand incep sa lupte impotriva unei infectii. Ii puteti simti sub maxilar sau de fiecare parte a gatului. Dar nu inseamna intotdeauna ceva grav. Chiar si raceala obisnuita poate provoca marirea in dimensiune a ganglionilor limfatici.


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.