Complicatiile care pot aparea in cazul sinuzitei tratate incorect

Publicat la data de: 29 Aprilie 2017 | Actualizat la data de: 12 Iulie 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Complicatiile care pot aparea in cazul sinuzitei tratate incorect

Sinuzita se manifesta cu precadere in sezonul rece si poate aparea dupa un episod de raceala sau de alergie.

Cand nu se intervine cu tratament corespunzator si simptomele acestei boli dureaza mai mult de 11-12 saptamani, se poate vorbi despre sinuzita cronica, aceasta faza putand duce la complicatii grave, printre care meningita si abcese cerebrale.

Sinuzita reprezinta o inflamatie a mucoasei sinusurilor paranazale si producerea unei secretii purulente in interiorul sinusurilor. Are ca principale cauze infectiile, care in prima etapa sunt de obicei virale, dupa care se pot agrava cu suprainfectie bacteriana.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Simptome si tratament
 3. Afectiuni cauzate de sinuzita netratata
 4. Citeste pe aceeasi tema

Simptome si tratament

Sus

Sinuzita este de doua feluri: acuta si cronica.

Sinuzita acuta. Se manifesta prin rinoree purulenta, obstructie nazala, durere intensa la nivelul sinusurilor, febra, mici sangerari nazale, diminuarea mirosului.

Sinuzita cronica. Se manifesta prin secretie mucopurulenta cu durata mai mare de trei luni, durere de intensitate mica, continua, obstructie nazala, diminuarea mirosului, expectoratie matinala, tuse.

Sinuzitele trebuie tratate doar la indicatia medicului specialist. Tratamentul poate fi medicamentos sau chirurgical. Automedicatia nu este indicata, intrucat poate ameliora simptomatologia, dar poate masca afectiuni mai grave. Netratate, sinuzitele pot produce complicatii.

Afectiuni cauzate de sinuzita netratata

Sus

Meningita. Este una dintre cele mai grave complicatii. Ea reprezinta extinderea infectiei la nivelul creierului, fie prin oase, fie prin sange. Daca nu este depistata la timp, meningita poate cauza leziuni cerebrale si chiar moartea.

Infectie a orbitei oculare. Infectia derivata din sinuzita poate afecta nervul optic. Acest lucru provoaca o scadere a calitatii vederii, temporara sau permanenta si uneori chiar orbire. O alta complicatie vizeaza afectarea muschilor care controleaza miscarile globului ocular si ale pleoapei.

Anevrism. Un alt risc grav este dat de aparitia cheagurilor de sange la nivelul craniului. Cheagurile de sange pot provoca anevrisme la nivelul creierului sau un atac cerebral care poate duce la deces.

Osteomielita. Sinuzita netratata poate genera in osteomielita, o infectie a oaselor craniene. Aceasta apare de obicei la oasele fruntii, iar simptomele asociate sunt migrenele puternice, febra ridicata si inflamarea palpabila a oaselor.

Abces frontal. Se prezinta ca si tumefactie pastoasa dureroasa, care apare pe frunte. Se trateaza prin drenaj al abcesului si al sinusului, urmat de tratament cu antibiotic.

Polipi nazali. Acestia pot aparea ca o complicatie a sinuzitei, ingreunand mult respiratia. Cand se agraveaza, obstructia polipilor in caile respiratorii poate duce chiar la pierderea mirosului. Riscul este si mai mare in cazul pacientilor cu sinuzita cronica.

Traheobronsita. Neglijarea tratarii unei sinuzite poate genera complicatii la nivelul tractului respirator. Una dintre cele mai grave este traheobronsita, o inflamare a traheelor sau a bronhiilor cauzata de drenarea secretiilor purulente in spatele nasului.


Medici specialisti ORL

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Polipii nazali Polipii nazali

  Generalitati Polipii nazali sunt mase pseudotumorale, cu originea in membranele mucoase ale cavitatii nazale si ale sinusurilor paranazale, si sunt cele mai frecvent diagnosticate tumori ale cavitatii nazale. Pot fi considerate excrescente saciforme, necanceroase,...citeste mai mult

 • Meningita aseptica (virala) Meningita aseptica (virala)

  Generalitati Meningita aseptica este o boala care pare similara cu meningita bacteriana. Cu toate acestea, bacteriile nu se dezvolta in culturi in jurul creierului si maduvei spinarii (lichidul cefalorahidian), intrucat boala nu este declansata in mod special de...citeste mai mult

 • Anevrismul cerebral Anevrismul cerebral

  Generalitati Anevrismul este o zona dilatata a peretelui arterial, ca o umflatura pe traiectul unei artere cerebrale care iriga creierul. In marea majoritate a cazurilor, anevrismul cerebral este asimptomatic si trece neobservat. In cazuri rare, acesta se rupe...citeste mai mult