Sinuzita maxilara odontogena

Publicat la data de: 02 Decembrie 2015 | Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2018
Consultant de specialitate: Dr. Radu Colteanu
Medic specialist chirurgie orala si implantologie
Clinica: Velvet Dental
Sinuzita maxilara odontogena

Una dintre complicatiile grave ale infectiilor dentare maxilare cu evolutie de lunga durata este sinuzita maxilara odontogena ( de cauza dentara). Aceasta reprezinta inflamatia mucoasei sinusului din cauza unei infectii dentare care a distrus osul din vecinatatea dintelui si a penetrat peretii sinusului maxilar.

Sinusurile maxilare sunt cavitati aerice situate la nivelul osului maxilar. Ele sunt acoperite cu o mucoasa sinusala si dreneaza la nivelul foselor nazale printr-un orificiu numit ostium.

Cauza

Atunci cand o infectie dentara este lasata netratata, ea evolueaza dincolo de limitele canalului radicular distrugand osul din jur si fara discriminare ajunge sa perforeze si peretele sinusului maxilar, infectandu-l si pe acesta si determinand aparitia unei sinuzite maxilare odontogene.

Cei mai implicati dinti sinusali sunt: molarul 1, molarul 2, premolarul 2, molarul 3, premolarul 1 si mai rar caninul.

Simptome

In functie de intensitatea simptomelor, avem doua forme de sinuzita: sinuzita acuta cu manifestari dureroase mai accentuate si sinuzita cronica cu simptome mult mai discrete si care de multe ori poate trece neobservata.

De cele mai multe ori simptomele sunt asemanatoare celor din virozele respiratorii deoarece au aceleasi cauze: inflamatia mucoasei sinuzale si acumularea de secretii mucoase sau purulente in sinus, care determina senzatia specifica de plenitudine(congestie sau presiune) la nivelul obrazului si de nas infundat.

Diferenta dintre cele doua situatii este ca in sinuzita manifestarile sunt unilaterale ( doar pe partea afectata), pe cand in raceala sunt bilaterale.

Uneori se poate insoti si de tegumente inflamate sau durere la presiune pe peretele sinusal afectat, perceperea unui miros neplacut sau chiar alterarea starii generale in sinuzita acuta.

Exameul radiologic va evidentia dintele cauzal al infectiei, precum si o usoara opacifiere a sinusului maxilar.

Tratament

Deoarece cauza acestei sinuzite este infectia endodontica, primul pas este intotdeauna un tratament endodontic corect, rezectie apicala daca este nevoie sau in cazul in care acestea nu se pot realiza, extractia dentara.

Dupa indepartarea factorului cauzal, pasul al doilea este tratamentul specific al sinuzitei maxilare care se face cu antiinflamatoare si o combinatie de antibiotice conform antibiogramei.


Medici specialisti Stomatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Prevenirea riscului de imbolnavire in stomatologie Prevenirea riscului de imbolnavire in...

    Rulajul mare de pacienti intr-un cabinet stomatologic sau intr-o clinica stomatologica determina cresterea incarcaturii microbiene in spatiul acestuia. In plus, utilizarea dispozitivelor rotative, conduce la imprastierea la distanta a materiilor organice (dentina,...citeste mai mult

  • Estetica in stomatologie - o abordare interdisciplinara Estetica in stomatologie - o abordare...

    Generalitati Estetica stomatologica include o serie de tratamente stomatologice din arii diferite (protetica, ortodontie, implantologie, chirurgie) si are drept scop imbunatatirea aspectului dentitiei pacientilor de aici rezultand si acest termen de “terapie...citeste mai mult

  • Terapia stomatologica la femeia gravida Terapia stomatologica la femeia gravida

    Generalitati Pacienta insarcinata necesita o atentie speciala din partea medicului stomatolog, cu toate ca e considerata ca fiind "sanatoasa". Trebuie reamintit insa, ca schimbarile fiziologice produse pe parcursul sarcinii la nivelul sistemului...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Coronavirus Update