7 intrebari stanjenitoare despre sex si raspunsurile lor
Generalitati
SusPersoanele cu o viata sexuala implinita sunt, inainte de toate, informate cu privire la toate implicatiile fiziologice si psihologice ale actelor intime.
Nu de putine ori, chiar si in randul oamenilor cu experienta pe plan sexual, intervin cateva intrebari stanjenitoare, care raman in mare parte fara raspunsuri.
De aici intervin insatisfactiile si grijile fara fundament, precum si lacunele personale in cunostintele atat de necesare despre sex.
Daca toate intrebarile stanjenitoare despre sex si-ar primi si raspunsul de fiecare data, viata sexuala ar lua o forma multumitoare pentru toata lumea.
Cuprins articol
Intrebari frecvente despre sex
Sus1. De ce apare uscaciunea vaginala cu mult inainte de menopauza?
In mod normal, uscaciunea vaginala este asociata in principal cu intrarea la menopauza, cand dezechilibrele hormonale perturba nivelul natural de lubrifiere al vaginului. Din pacate, aceasta problema poate sa apara la varste mult mai fragede si sa nu aiba nicio legatura cu pierderea apetitului sexual sau cu sfarsitul vietii reproductive.
Exista numerosi factori implicati in mentinerea lubrifierii vaginale, insa este suficienta interventia unui singur factor in nivelul hormonal al sangelui, pentru ca tesutul vaginal sa se usuce excesiv.
Statisticile medicale arata ca aproximativ 5% dintre femeile care iau contraceptive orale se plang de uscaciunea vaginala. Alti factori perturbatori pot fi medicamentele antihistaminice, alaptarea, chimioterapia, fertilizarea in vitro sau diabetul. Pentru un act sexual confortabil, folositi un lubrifiant de calitate.
2. Este posibil sa fi urinat accidental in pat in timpul sexului?
Petele existente pe lenjeria patului pot proveni fie din scurgerile seminale ale barbatului, fie din secretiile vaginale abundente, ejacularea feminina sau eliminarea accidentala a unei mici cantitati de urina. Distinctia intre toate aceste posibilitati se poate face mirosind propriu-zis pata.
In mod normal, mecanismul urinarii se inhiba in mod natural in timpul actului sexual, insa poate ramane o cantitate mica de urina in vezica dupa folosirea toaletei, care sa ajunga sa se scurga prin uretra in timpul sexului (mai ales din pricina pozitiei misionarului, cand abdomenul barbatului apasa constant pe pelvisul partenerei).
Daca acest lucru se intampla rar, nu exista motive de ingrijorare. In schimb, daca urina este scapata des in cadrul actului intim, este necesara efectuarea unui control medical, pentru depistarea potentialei incontinente urinare.
O a treia varianta este ca scurgerea de lichid sa fie produsul ejacularii feminine, daca fluidul este inodor sau are o aroma discreta de mosc. O solutie buna de prevenire a scurgerilor de urina in timpul sexului sunt exercitiile Kegel, care presupun contractia si relaxarea repetata a muschilor pelvisului.
3. Ce inseamna rasul sau plansul incontrolabile in timpul sexului?
In general, exteriorizarea incontrolabila a unor stari mentale (plans sau ras) este rezultatul presiunii emotionale puternice presupusa de un act intim renuntarea la haine in fata cuiva, postura vulnerabila, teama de a nu face o impresie buna etc., toate acestea pot scoate la suprafata sentimente si comportamente neasteptate. Alte cauze pot fi de natura hormonala. Daca rasul sau plansul incontrolabil devin o reala problema in cuplu, un terapeut sexual poate sa gaseasca sursa exploziilor emotionale de acest tip.
4. Sangerarile dupa actul sexual sunt normale?
In cazul in care sangele este deschis la culoare, pata nu depaseste dimensiunea unei monede si sangerarea se petrece o singura data (dupa un contact intim viguros), aceasta este cel mai probabil rezultatul iritatiei si al frictiunii.
Daca sangerarile se repeta sau vin intr-o cantitate mare, este sunt un semn de ingrijorare si presupun efectuarea unui control medical ginecologic cat mai prompt. Cauzele pot fi afectiuni ale cervixului, ale uterului sau infectii, precum Chlamydia sau Gonoreea.
5. De unde provine mirosul vaginal de peste?
Mirosul vaginal de peste nu trebuie sa fie niciodata ignorat. Vaginul are un pH normal de 3,5-4,5, astfel incat bacteriile benefice din flora vaginala sa aiba conditiile optime de proliferare. Cand pH-ul creste in valoare, bacteriile bune nu mai pot supravietui, permitand celor rele sa preia conducerea. In acest punct, se instaleaza mirosul neplacut vaginal, precum si posibile infectii, precum vaginoza bacteriana.
Contactul direct cu sperma poate inrautati problema, daca pH-ul vaginului este deja ridicat, intrucat lichidul seminal are un pH de 7,4. Solutia in acest caz pot fi gelurile care regleaza pH-ul vaginal sau probioticele vaginale. Mirosul de clor al vaginului este dat de contactul direct cu sperma.
6. Este posibil sa faci sex in mijlocul noptii si sa uiti episodul a doua zi?
Destul de multe persoane se plang de faptul ca partenerii lor initiaza un contact intim in mijlocul noptii, ca a doua zi sa nu isi asume comportamentul. In acest caz, poate fi vorba despre sexsomnie, o parasomnie care implica adoptarea unor gesturi de natura erotica (masturbare sau act sexual), fara ca amintirea acestor conduite sa existe a doua zi.
Daca sexsomnia nu este o problema majora in cuplu, ea poate deveni una de proportii, cand sexsomniacul abordeaza o alta persoana. Sexsomnia este o tulburare de somn, tratata ca orice alta afectiune de aceasta natura.
7. Este posibila dezvoltarea unei alergii la sperma partenerului?
Alergia la sperma este o problema reala, manifestandu-se prin dureri intense de arsura, umflaturi vaginale si chiar tulburari de respiratie. Daca nu acestea sunt simptomele si totusi exista un disconfort in raport cu contactul direct al vaginului cu sperma partenerului, poate fi vorba de o sensibilitate crescuta la lichidul seminal.
Unele cercetari arata ca aceasta problema poate fi remediata prin intretinerea mai frecventa a raporturilor sexuale, astfel incat organismul sa se obisnuiasca in cele din urma cu alergenii partenerului. Retineti totusi ca ipoteza este periculos de testat, fara un diagnostic medical care va confirme sau nu o posibila alergie.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Sexologie
- Dr. Rares Ignat -
- Dr. Roxana Patrascu -
- Dr. Raluca Adriana Muntean -
- Dr. Gabriel Pirvan -
- Dr. Nicolae Calomfirescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
Articole recomandate
- Abordarea discutiei despre sex cu adolescentii
- Informatii utile despre sex pe care nu le aflati de la medicul ginecolog
- Cat sex trebuie sa faca o persoana. Afla ce beneficii aduce amorul asupra or ...
- Pubertatea la persoanele de sex feminin
- 4 intrebari pe care sa le puneti partenerului sexual
- Sexul protejat
- Intrebari frecvente legate de polimialgia reumatica si arterita cu celule gi ...
- Frumusetea: intrebari si raspunsuri
- Vulvodinia
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?