Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Sexul protejat

Actualizat la data de: 22 Noiembrie 2012

Generalitati

Sus
Sexul protejat

Boli cu transmitere sexuala (BTS) este un termen generic, aplicat unui grup de boli infectioase care se transmit, in special, prin contact sexual vaginal, anal, oral, dar si vertical, de la mama la fat in timpul sarcinii sau in timpul nasterii.

Majoritatea BTS pot fi tratate medicamentos, insa pentru infectiile virale cu virusul imunodeficientei umane (HIV), papiloma virusul uman, herpes simplex sihepatita B, nu exista tratament care sa vindece definitiv boala. BTS afecteaza in egala masura ambele sexe si reprezinta o serioasa problema de sanatate publica.

BTS pot fi transmise de persoane care nu prezinta simptomatologie clinica, astfel incat oricare dintre parteneri poate transmite boala fara stie ca este infectat, respectiv, ca poate fi infectat.

Se recomanda ca la inceputul unei noi relatii sa se amane contactul sexual, pana cand ambii parteneri sunt pregatiti emotional, fizic, consimt sa aiba o relatie sexuala si dupa ce ambii au fost testati pentru BTS.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Abstinenta ca metoda profilactica a BTS
  3. Discutia cu partenerul
  4. Sexul protejat
  5. Profilaxie
  6. Citeste pe aceeasi tema

Abstinenta ca metoda profilactica a BTS

Sus

Doar abstinenta (abtinerea de la contact sexual vaginal, anal, oral) ofera protectie 100% in cazul BTS.

Discutia cu partenerul

Sus

Inainte de a avea un contact sexual trebuie discutat deschis cu partenerul despre BTS. Chiar daca acesta nu are simptome, poate fi infectat si poate transmite oricare dintre BTS.

Intrebarile care ajuta la verificarea potentialului infectant al partenerului sunt urmatoarele:

"Cu cati parteneri ai intretinut relatii sexuale?"
"Ai avut contacte sexuale neprotejate (fara prezervativ)?"
"Obisnuiesti sa practici sex anal?"
"Ai facut sex oral neprotejat?"
"Ai mai multi parteneri(e)?"
"Ti-ai injectat droguri sau ai avut contacte sexuale cu persoane care se drogheaza intravenos? "
"Ai facut sex neprotejat cu prostituate?"
"Ai avut BTS, inclusiv hepatita B sau C?"
"Ai urmat tratament pentru o BTS? Te-ai vindecat?"

Sexul protejat

Sus

Unele BTS, precum HIV, necesita o perioada de pana la 6 luni pana sa poata fi detectate prin metode serologice. Herpesul genital sau papiloamele determinate de HPV pot fi transmise chiar in faza asimptomatica. Ca urmare, chiar daca cei doi parteneri si-au facut testele complete pentru depistarea BTS, se recomanda folosirea prezervativului pana se implinesc 6 luni de cand cei doi parteneri au o relatie fidela. Dupa aceasta perioada se va repeta testarea pentru BTS.

Profilaxie

Sus

-in prevenirea BTS un rol important il are cunoasterea simptomelor acestor infectii; vor fi urmarite atent daca apar secretii (scurgeri) neobisnuite, iritatii (roseate), rani, excrescente veruci (negi) in zona labiilor, vaginului, penisului, in zona perianala si dureri sau usturime in timpul urinarii
-un alt mod de a evita BTS-urile este relatia monogama (contactul sexual intre doi parteneri care nu mai intretin relatii sexuale si cu altcineva); riscul de a face o boala cu transmitere sexuala creste daca se intretin relatii sexuale cu mai multi parteneri
-dupa abstinenta, cea mai sigura metoda profilactica impotriva majoritatii BTS-urilor, este folosirea prezervativului din latex in timpul fiecarui contact sexual; prezervativele confectionate din material natural (mate de oaie) nu confera protectie impotriva BTS
-folosirea unor geluri lubrifiante pe baza de apa in timpul actului sexual, pentru a fi evitate leziunile datorate lipsei de lubrefiere
-femeile vor evita dusurile frecvente, deoarece acestea modifica pH-ul normal vaginal si predispun la aparitia infectiilor fungice (candida) si a altor BTS
-persoanele care prezinta simptome de BTS sau se afla in tratament pentru BTS sau HIV, vor evita contactele sexuale; daca unul dintre parteneri prezinta vezicule herpetice vor folosi prezervativul sau vor evita sa aiba contacte sexuale in aceasta perioada.


Medici specialisti Sexologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate