Clickmed
programare rapida la medic

Semne de alarma in timpul sarcinii - cand este cazul sa te ingrijorezi si ce este normal

Actualizat la data de: 22 Iunie 2021

Totul despre sarcina

Sus
Semne de alarma in timpul sarcinii - cand este cazul sa te ingrijorezi si ce este normal

Sarcina este perioada in care o femeie trece prin foarte multe schimbari, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic si emotional. Pe masura ce avanseaza, aceasta poate veni cu modificari si situatii cu care nu v-ati mai confruntat si pe care nu stiti sa le gestionati.

Ingrijorarile sunt normale, mai ales atunci cand ne confruntam cu situatii noi, iar pentru a trece cat mai usor peste aceasta perioada si a va bucura cat mai mult de toate momentele frumoase, este util sa stiti cu ce veti avea de a face, ce este normal si cand este momentul sa apelati la ajutor.

Cuprins articol

  1. Totul despre sarcina
  2. Modificari care apar in timpul sarcinii
  3. Ce investigatii se fac in timpul sarcinii?
  4. Ce nu este normal? Semne de alarma in timpul sarcinii.
  5. Ce complicatii pot sa apara in timpul sarcinii?
  6. Care sunt cauzele aparitiei complicatiilor in timpul sarcinii?
  7. Concluzii
  8. Citeste pe aceeasi tema

Modificari care apar in timpul sarcinii

Sus

Majoritatea femeilor au parte de sarcini si nasteri fara evenimente semnificative, dar complicatii bruste si imprevizibile pot aparea in orice moment pentru orice femeie. In cazul in care apar probleme, este important sa va asigurati ca actiunile sunt luate cat mai repede.

Cele mai multe modificari ale corpului dumneavoastra sunt normale. Majoritatea situatiilor cu care se confrunta femeile gravide cand vine vorba de sanatate sunt des intalnite si usor de gestionat. Cu toate acestea, unele semne pot indica faptul ca lucrurile nu merg bine si ar putea semnala o complicatie a sarcinii. De asemenea, bolile sau afectiunile pe care le avea mama inainte de a ramane gravida pot duce si ele la anumite complicatii in timpul sarcinii.

Cu toate acestea, detectarea precoce a oricaror afectiuni si ingrijirea prenatala pot reduce semnificativ riscurile pe care le-ati putea intampina atat dumneavoastra cat si copilul dumneavoastra.

La ce schimbari sa va asteptati in timpul sarcinii?

Perioada sarcinii este incarcata cu foarte multe schimbari pentru viitoarea mama, pe toate planurile. in interiorul femeii este necesar sa se produca o serie de modificari pentru a asigura conditii optime fatului sa se dezvolte. Acestea pot varia de la modificari obisnuite si asteptate, cum ar fi umflarea picioarelor si retentia de lichide, la schimbari mai putin familiare, cum ar fi modificarile de vedere.

Iata cu ce va puteti confrunta in timpul sarcinii:

1. Modificari hormonale din timpul sarcinii

Schimbarile hormonale si fiziologice care apar odata cu sarcina sunt unice.

Femeile gravide experimenteaza cresteri bruste si semnificative ale estrogenului si progesteronului. De asemenea, cei doi hormoni nu sunt singurii care sufera modificari in timpul sarcinii. De aceea, schimbarile care apar datorita acestor fluctuatii, nu afecteaza doar starea de spirit. Ei pot fi raspunzatori de acea „stralucire” pe care o au femeile gravide, ajuta in mod semnificativ la dezvoltarea fatului si modifica impactul fizic al exercitiilor si al activitatilor fizice asupra corpului viitoarei mamici.

Estrogenul si progesteronul sunt principalii hormoni ai sarcinii. O femeie va produce mai mult estrogen in timpul unei sarcini decat pe tot parcursul vietii cand nu este insarcinata.

Cresterea estrogenului in timpul sarcinii permite uterului si placentei sa:

• Formeze si dezvolte vascularizatia intre mama si fat
• Transfere substantele nutritive de la mama la fat
• Sustine copilul in cursul dezvoltarii, ajutandu-l sa se maturizeze suficient pana la momentul nasterii

Nivelul de estrogen creste in mod constant in timpul sarcinii si atinge punctul maxim in al treilea trimestru. Cresterea rapida a nivelului de estrogen in primul trimestru poate provoca o parte din greturile matinale cu care se confrunta anumite femei. In timpul celui de-al doilea trimestru, joaca un rol major in dezvoltarea canalelor galactofore (prin care circula laptele) care maresc sanii.

Nivelul de progesteron este si el foarte ridicat in timpul sarcinii. Astfel apare o laxitate sau slabire a ligamentelor si articulatiilor din tot corpul. in plus, nivelurile ridicate de progesteron determina cresterea dimensiunilor structurilor interne, cum ar fi ureterele. Ureterele leaga rinichii de vezica materna. Progesteronul este, de asemenea, important pentru transformarea uterului de la dimensiunea unei pere - in starea sa ne-gravida - la un uter care poate oferi conditii optime de viata unui bebelus, pana la nastere.

2. Cresterea in greutate si retentia de lichide

Cresterea in greutate la femeile gravide creste volumul de munca pe care corpul trebuie sa il depuna in orice activitate fizica. Aceasta greutate suplimentara impreuna cu forta gravitationala incetinesc circulatia sangelui si a fluidelor corporale, in special la nivelul membrelor inferioare. Ca urmare, femeile insarcinate retin lichide si se confrunta cu umflarea fetei si a membrelor.

Multe femei incep sa observe o usoara umflare a picioarelor in al doilea trimestru de sarcina. Deseori continua si in al treilea trimestru. Retentia de lichide este si ea responsabila pentru cresterea in greutate pe care o experimenteaza femeile in timpul sarcinii. Pentru a reduce efectele retentiei evitati sa stati o perioada lunga in picioare, evitati consumul de cafeina si sodiul, odihniti-va suficient si cresteti aportul de potasiu alimentar.

3. Modificari senzoriale

Sarcina poate modifica dramatic modul in care o femeie percepe lumea prin intermediul vazului, gustului si mirosului.

- Modificari de vedere

Unele femei experimenteaza modificari ale vederii in timpul sarcinii, caracterizate prin miopie (scade vederea la distanta). Cercetatorii nu cunosc mecanismele biologice exacte din spatele acestor schimbari. Din fericire, majoritatea femeilor se intorc la vederea normala dupa nastere.
Femeile gravide se pot confrunta adesea si cu o crestere a presiunii intraoculare.

- Modificari ale gustului si mirosului

Majoritatea femeilor sufera modificari ale simtului gustului in timpul sarcinii. De obicei, prefera alimentele mai sarate si cele mai dulci decat femeile care nu sunt insarcinate. De asemenea, au o sensibilitate mai mare cand vine vorba de gusturile puternice acre, sarate si dulci. Disgeuzia, o scadere a capacitatii de a percepe si distinge arome, este cel mai frecvent experimentata in primul trimestru de sarcina.

Uneori, femeile insarcinate semnaleaza, de asemenea, modificari ale simtului mirosului. Multe descriu o constientizare si o sensibilitate marita la o varietate de mirosuri. Exista insa putine date care sa ateste faptul ca femeile insarcinate observa si identifica mai usor anumite mirosuri si intensitatea acestora decat femeile neinsarcinate.

4. Modificari ale sanilor si ale colului uterin

Modificarile hormonale, care incep in primul trimestru, vor duce la multe modificari fiziologice in intregul corp. Aceste modificari ajuta la pregatirea corpului mamei pentru sarcina, nastere si alaptare.

- Modificari ale sanilor

Sanii femeilor insarcinate sufera o serie de modificari semnificative in timpul sarcinii, pe masura ce corpul lor se pregateste sa furnizeze lapte nou-nascutului. Pe masura ce sanii cresc, femeile insarcinate pot avea o sensibilitate mai mare la nivelul acestora, putand observa ca venele sunt mai accentuate si mameloanele mai pronuntate decat inainte de sarcina. Unele femei pot dezvolta vergeturi pe sani, mai ales daca au parte de o crestere rapida. Multe femei vor observa, de asemenea, o crestere a dimensiunii mamelonului si a areolei.

- Modificari cervicale

Colul uterin -intrarea in uter- sufera modificari fizice in timpul sarcinii si travaliului. La multe femei, tesutul colului uterin se ingroasa si devine ferm si glandular. Cu cateva saptamani inainte de nastere, colul uterin se poate dilata usor datorita presiunii exercitate de bebelusul in crestere.

La inceputul sarcinii, colul uterin produce un dop gros de mucus pentru a sigila uterul. Dopul este adesea expulzat inainte sau in timpul nasterii. inainte de nastere, colul uterin se dilata semnificativ, se inmoaie si se subtiaza, permitand copilului sa treaca prin canalul de nastere.

5. Modificari ale parului, pielii si unghiilor

Multe femei vor experimenta modificari ale aspectului fizic al pielii in timpul sarcinii. Desi majoritatea sunt temporare, unele - cum ar fi vergeturile - pot duce la modificari permanente.

Unele gravide se confrunta cu schimbari in ceea ce priveste cresterea parului si a unghiilor in timpul sarcinii. De asemenea, pot observa chiar cresterea parului in locuri nedorite, mai precis pe fata, brate, picioare sau spate. Majoritatea schimbarilor legate de cresterea parului revin la normal dupa nasterea bebelusului.

6. „Masca” de gravida si hiperpigmentarea

Marea majoritate a femeilor insarcinate sufera un tip de hiperpigmentare in timpul sarcinii. Aceasta consta intr-o intunecare a tonului pielii pe anumite parti ale corpului, cum ar fi areolele, organele genitale, cicatricile si linia alba (o linie intunecata) in mijlocul abdomenului. Hiperpigmentarea poate aparea la femeile cu orice nuanta de piele, dar este mai frecventa la femeile cu ten mai inchis la culoare.

in plus, pana la 70% dintre femeile insarcinate se confrunta cu pete intunecate la nivelul pielii de pe fata. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de melasma sau „masca” de gravida. Poate fi agravata de expunerea la soare si radiatii, astfel incat este recomandata utilizarea zilnica pe timpul sarcinii a unei protectie solara cu spectru larg UVA / UVB. in majoritatea cazurilor, melasma dispare dupa sarcina.

7. Vergeturile

Vergeturile sunt probabil cele mai cunoscute modificari cutanate ale sarcinii. Acestea sunt cauzate de o combinatie intre intinderea fizica a pielii si de efectele modificarilor hormonale asupra elasticitatii pielii. Pana la 90% dintre femei dezvolta vergeturi pana in al treilea trimestru de sarcina, adesea pe sani si abdomen. Desi vergeturile roz-violet nu vor disparea niciodata pe deplin, ele se estompeaza adesea la culoarea pielii inconjuratoare si se micsoreaza in dimensiuni post-partum.

Vergeturile pot provoca mancarimi, asa ca aplicati creme pentru a inmuia si a reduce senzatiile neplacute, pentru a evita leziunile de grataj (scarpinat). si, eventual, de a deteriora pielea.

8. Modificari ale sistemului circulator

Manifestarile frecvente legate de aceste modificari sunt:

• Oboseala accentuata la urcatul scarilor
• Senzatie de ameteala dupa ce va ridicati brusc sau va intindeti pe spate
• Modificari ale tensiunii arteriale
• Cresterea pulsului

9. Modificari ale temperaturii corpului

Cresterea temperaturii bazale a corpului este unul dintre primele indicii ale sarcinii. O temperatura usor mai mare va fi mentinuta pe durata intregii sarcini. in plus, femeile gravide au o nevoie mai mare de hidratare.

Ce investigatii se fac in timpul sarcinii?

Sus

Testele de screening prenatal acopera o varietate de teste pe care medicul dumneavoastra le poate recomanda sau pe care ati putea sa le faceti in timpul sarcinii.

Unele dintre acestea se fac pentru a determina daca un copil este susceptibil de a avea anumite patologii sau anomalii cromozomiale, cum ar fi sindromul Down.

Alte teste de screening prenatale sunt proceduri de rutina care cauta probleme de sanatate care va pot afecta sarcina sau bebelusul. Un exemplu este testul de toleranta la glucoza, care verifica daca sunteti la risc sa dezvoltati diabet gestational.

Testele de screening in primul trimestru

Ecografia

Aceasta foloseste unde sonore pentru a permite vizualizarea bebelusului in uter. Testul este utilizat pentru a determina dimensiunea si pozitia acestuia, pentru a confirma cat de avansata este sarcina si pentru a gasi eventuale anomalii potentiale in structura oaselor si a organelor in crestere ale bebelusului.

Analize de sange

Pe langa analizele de rutina ale sangelui se va efectua si Dublu Test ( screening prenatal pentru afectiuni genetice din trimestrul I) care este utilizat pentru a masura nivelurile anumitor substante din sange, si anume proteina plasmatica-A asociata sarcinii si un hormon numit gonadotropina corionica umana.

Nivelurile anormale ale oricareia dintre ele inseamna ca exista un risc mai mare de anomalie cromozomiala.

Tot la prima vizita prenatala, sangele dumneavoastra poate fi testat si pentru a vedea daca sunteti imunizata impotriva rubeolei si pentru a depista sifilisul, hepatita B si HIV. Probabil se vor face si teste pentru anemie.

Tot din sange va fi depistat si factorul Rh, care determina compatibilitatea Rh cu copilul in crestere.

Testele de screening al celui de-al doilea trimestru

Ecografie

In timpul celui de-al doilea trimestru, o ecografie mai detaliata, care se numeste Morfologia fetala de trimestrul II, este utilizata pentru a evalua cu atentie copilul din cap pana in picioare pentru orice problema de dezvoltare.

Screening pentru diabet gestational

Testul de toleranta la glucoza verifica capacitatea corpului de a metaboliza 75g de glucoza, monitorizand nivelul de glicemie pe parcursul a doua ore. Acest test se efectueaza pentru a depista aparitia diabetului gestational, o afectiune care se poate dezvolta in timpul sarcinii.

Acest test de screening este standard pentru toata lumea, indiferent daca sunteti considerata sau nu cu risc ridicat.

Screening pentru Hipertensiunea indusa de sarcina

Monitorizarea prin masurare a tensiunii arteriale incepand cu saptamana 25 de sarcina, impreuna cu testele de urina pentru a depista anumite schimbari in functionalitatea renala.

Testele de screening din cel de-al treilea trimestru

Ecografia morfologica de trimestrul 3

Se efectueaza la 32 de saptamani de sarcina, cu ajutorul careia se monitorizeaza evolutia fatului si se reevalueaza eventualele structuri patologice descoperite la morfologia de trimestrul 2.

Screening pentru Streptococul de grup B

Streptococul de grup B este un tip de bacterie care poate provoca infectii grave la gravide si la nou-nascuti. Acesta se gaseste adesea in gura, gat, tract intestinal inferior si vagin.
Chiar daca pentru mama, prezenta acestui agent patogen nu este in general daunatoare, in cazul unei nasteri pe cale naturala, bebelusul risca sa se infecteze cu aceasta bacterie. Din cauza lipsei unui sistem imun competent la nou nascuti, acestia se pot confrunta cu infectii grave atat respiratorii, cat si cerebrale, care pot duce la deces.

Ce nu este normal? Semne de alarma in timpul sarcinii.

Sus

Desi majoritatea femeilor au parte de sarcini fara complicatii, este foarte important sa cunoasteti semnele de alarma care va transmit ca ceva nu functioneaza bine si ca este momentul sa cereti ajutor in orice moment al sarcinii.

In timp ce unele semne pot aparea numai in anumite momente din timpul sarcinii, multe pot aparea in orice stadiu:

• varsaturi prelungite sau severe
sangerari vaginale
• scurgeri vaginale neobisnuite, crescute cantitativ
• dureri de cap severe sau de lunga durata, care nu cedeaza la antialgice usoare
• ameteala
• scaderea in greutate continua
• febra sau frisoane
• durere sau senzatie de arsura la urinare
• respiratie ingreunata, puls accelerat, oboseala brusca
• Lovituri in zona abdomenului (cum ar fi o cadere, un accident sau un incident de violenta in familie)

Sarcina timpurie (inainte de 20 de saptamani)

Anumite tipuri de durere in stadiile incipiente ale sarcinii ar putea fi un semn de avort spontan sau o sarcina ectopica:

• durere persistenta sau severa pe o parte a abdomenului sau durere la varful unui umar
• durere severa sau crampe la nivelul abdomenului inferior

Sarcina avansata (dupa 20 de saptamani)

Desi anumite modificari sunt frecvente in ultimele etape ale sarcinii, unele semne trebuie verificate imediat de un medic, inclusiv:

• modificari ale vederii, lumini intermitente sau vedere neclara, care sunt semne de preeclampsie
• umflaturi bruste, severe la nivelul mainilor, picioarelor sau fetei, care sunt si dureroase ( retentie de lichide excesiva)
• daca bebelusul dumneavoastra a incetat sa se mau miste sau se misca diferit

In cazul in care va confruntati cu oricare din simptomele si semnele de mai sus, adresati-va urgent medicului, moasei sau maternitatii.

Ce complicatii pot sa apara in timpul sarcinii?

Sus

Hipertensiunea indusa de sarcina

Tensiunea arteriala ridicata apare atunci cand arterele care transporta sangele din inima catre organe si placenta sunt ingustate. Tensiunea arteriala crescuta este asociata cu un risc mai mare de aparitie a complicatiilor in timpul sarcinii, cum ar fi preeclampsia. Astfel, gravida risca sa nasca inainte de termen, un bebelus insuficient dezvoltat pentru a se adapta necesitatilor extrauterine.

Diabetul gestational

Diabetul gestational este o forma de diabet care este diagnosticata in timpul sarcinii. Aparitia acestei afectiuni va poate creste riscul de a ramane cu diabet dupa sarcina, insa de cele mai multe ori, patologia se remite dupa nastere. La fel ca diabetul de tip 2, diabetul gestational este cauzat de rezistenta la insulina (corpul dumneavoastra nu raspunde corect la hormonul insulina). Pentru majoritatea femeilor, diabetul gestational nu provoaca simptome remarcabile.

Chiar daca majoritatea femeilor cu diabet gestational dau nastere copiilor sanatosi, aceasta afectiune poate creste riscul ca bebelusul sa aiba un corp mai mare decat cel normal si in consecinta, o greutate peste limita superioara normala.

Dezlipirea prematura de placenta

Dezlipirea prematura de placenta apare atunci cand placenta se separa complet sau partial de uter inainte de nasterea bebelusului. Din cauza acestei separari fatul nu poate primi substante nutritive si oxigen. O dezlipire de placenta se intampla cel mai frecvent in al treilea trimestru de sarcina. Simptomele frecvente includ sangerari vaginale, contractii si dureri abdominale.

Preeclampsia

Preeclampsia este o afectiune cauzata de hipertensiunea arteriala si niveluri ridicate de proteine in urina unei femei. Chiar daca in majoritatea cazurilor aceasta se instaleaza dupa saptamana 20 de gestatie, exista sanse sa se dezvolte mai devreme sau chiar postpartum. Cauzele nu sunt complet elucidate, insa preeclampsia poate varia de la stadii usoare la severe.

In cazuri grave, simptomele pot include:

• dureri de cap severe
• vedere incetosata sau pierderea temporara a vederii
• dureri abdominale superioare
• greata
• varsaturi
• ameteala
• scaderea cantitatii de urina
• crestere brusca in greutate
• umflarea fetei si a mainilor

Daca va confruntati cu asemenea simptome este necesar sa luati legatura cu medicul dumneavoastra sau sa mergeti de urgenta la spital.

Eclampsia

Eclampsia apare atunci cand preeclampsia progreseaza si ataca sistemul nervos central, provocand convulsii. Este o afectiune foarte grava. Daca nu este tratata, poate fi fatala atat pentru mama, cat si pentru bebelus. Cu toate acestea, cu o ingrijire prenatala adecvata, este foarte rar ca preeclampsia sa progreseze in eclampsie.

Travaliu si nastere prematura

Travaliul este considerat prematur atunci cand apare dupa 20 de saptamani si inainte de 37 de saptamani de sarcina. Acest lucru se intampla inainte ca organele bebelusului, cum ar fi plamanii si creierul, sa se fi dezvoltate complet. in mod traditional, diagnosticul se face atunci cand contractiile uterine regulate sunt asociate fie cu deschiderea (dilatarea), fie subtierea (eliminarea dopului de mucus) colului uterin.

Travaliu prematur necesita asistenta medicala prompta. O femeie care are simptome de travaliu prematur i se poate recomanda repaus la pat sau poate primi medicamente pentru a opri contractiile.

Avort spontan

Avortul spontan reprezinta pierderea unei sarcini in primele 20 de saptamani de sarcina. Nu intotdeauna se cunosc motivele avortului spontan. Cele mai multe avorturi spontane apar in primul trimestru, care este reprezentat de primele 13 saptamani de sarcina. Anomaliile cromozomiale pot interfera in dezvoltarea corecta a ovulului fertilizat.
Cel mai frecvent semn de avort spontan este sangerarea vaginala anormala.

Infectii

O varietate de infectii bacteriene, virale si parazitare pot complica sarcina. Infectiile pot fi daunatoare atat mamei, cat si bebelusului, deci este important sa solicitati tratament imediat. Cateva exemple includ:

• Infectii ale tractului urinar,
• Vaginita bacteriana,
• Infectiile cu streptococ de grup B, citomegalovirus, virusul hepatitei B,
• Toxoplasmoza,
• Candidoze.

Care sunt cauzele aparitiei complicatiilor in timpul sarcinii?

Sus

Daca aveti deja o afectiune cronica sau o boala, discutati cu medicul dumneavoastra despre cum sa minimizati orice complicatii inainte de a ramane gravida. Daca sunteti deja insarcinata, este posibil ca medicul dumneavoastra sa va monitorizeze mai des sarcina decat in mod normal.

Cateva exemple de boli si afectiuni frecvente care pot provoca complicatii in timpul sarcinii includ:

• Diabet
• cancer
• Hipertensiune arteriala
• Infectii
• Boli cu transmitere sexuala, inclusiv HIV
• Afectiuni renale
• Epilepsie
• Anemie

Alti factori care va pot creste riscul de complicatii includ:

• Varsta mamei peste 35 de ani

Pe masura ce imbatranim, sansele de a concepe incep sa scada. O femeie mai in varsta care ramane gravida este mai expusa riscului de a pierde sarcina, de a avea o sarcina cu probleme sau chiar de a naste un copil cu sindroame cauzate de defecte genetice, cel mai frecvent Sindromul Down.

• Varsta mamei sub 20 de ani

Femeile cu varsta sub 20 de ani prezinta un risc semnificativ mai mare de complicatii medicale grave legate de sarcina decat cele cu varsta peste 20 de ani. Iata cateva complicatii: nastere prematura, copil cu greutate mica la nastere, hipertensiune indusa de sarcina, risc de preeclampsie.

• Tulburari alimentare precum anorexia sau obezitatea

Femeile cu o greutate sub limita normala sunt mai predispuse sa nasca prematur sau sa nasca un copil subponderal.

Femeile care sunt obeze prezinta un risc mai mare decat femeile cu greutate normala de a avea copii cu anumite defecte congenitale, inclusiv: spina bifida, patologii cardiace, hidrocefalie sau fisura palatului si a buzei superioare.

• Sarcini cu nastere multipla – gemeni, tripleti

Complicatiile apar la sarcinile cu nastere multipla, deoarece mai mult de un copil creste in uter. Datorita cantitatii limitate de spatiu si a necesitatii de a imparti substantele nutritive intre feti, este mai probabil ca acesti bebelusi sa se nasca prematuri.

• Fumatul
• Consumul de droguri
• Consumul de alcool
• Antecedente de pierdere a sarcinii sau nastere prematura


Cum puteti preveni complicatiile?

Nu toate complicatiile pot fi prevenite. Cu toate acestea, exista cateva sfaturi, care va pot ajuta sa aveti o sarcina usoara, cu risc scazut de complicatii:

• Daca va ganditi sa ramaneti gravida, consultati-va in prealabil cu medicul dumneavoastra pentru a va ajuta sa va pregatiti. De exemplu, daca aveti deja o afectiune medicala preexistenta, medicul va poate recomanda ajustarea tratamentului pentru a va pregati pentru sarcina.
• Urmati o dieta sanatoasa cu multe fructe, legume, proteine si fibre.
• Luati zilnic vitamine prenatale.
• Participati la toate vizitele de rutina din timpul sarcinii
• Renuntati la fumat daca fumati si evitati fumatul pasiv.
• Evitati alcoolul si drogurile.
• Reduceti nivelul de stres. Muzica, practicarea yoga, aroma terapia sau masajul sunt doar cateva modalitati prin care puteti reduce nivelul de stres, atat inainte de sarcina, cat si in timpul si dupa nastere.

Concluzii

Sus

Desi fiecare sarcina prezinta riscuri, unii factori precum varsta, greutatea si afectiunile medicale preexistente pot duce la un risc crescut de aparitie a complicatiilor.

Testele de screening prenatal impreuna cu vizitele regulate la medicul care va urmareste sarcina va pot ajuta sa aveti o sarcina cu riscuri minime si daca este cazul, sa descoperiti din timp existenta anumitor complicatii. De asemenea, nu uitati ca un stil de viata sanatos, fara toxice si fara prea mult stres, contribuie la dezvoltarea armonioasa a bebelusului si la o sarcina fara griji.

Orice modificare pe care o intampinati pe parcursul sarcinii, care va creeaza disconfort, este bine sa o spuneti medicului care va urmareste evolutia, iar daca va confruntati cu oricare dintre semnele de alarma enumerate mai sus, cereti ajutor de urgenta.

Bibliografie
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/warning-signs-during-pregnancy
https://www.healthline.com/health/pregnancy/bodily-changes-during
https://www.healthline.com/health/pregnancy/risk-factors
https://www.healthline.com/health/pregnancy/prenatal-testing


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate