Coronavirus Update

Epilepsia si crizele epileptice in perioada sarcinii

Actualizat la data de: 01 Noiembrie 2017

Generalitati

Sus
Epilepsia si crizele epileptice in perioada sarcinii

Epilepsia in sarcina este o problema de sanatate care poate fi tinuta sub control cu ajutorul unei medicatii speciale si a unei monitorizari permanente. Aproximativ 90% dintre femeile cu epilepsie nasc normal si au copii sanatosi.

Declansarea epilepsiei poate avea loc in copilarie, dar poate aparea la orice varsta. O criza de lunga durata poate sa dureze saptamani intregi, timp in care uneori se produce si o dedublare a personalitatii pacientului.

Crizele epileptice se manifesta diferit, in functie de varsta bolnavului. Trebuie insa retinut ca majoritatea femeilor care sufera de epilepsie pot ramane insarcinate si pot naste copii sanatosi, dar trebuie sa le fie ajustata medicatia si sa fie monitorizate de catre medicul neurolog pe tot parcursul sarcinii.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Epilepsia si sarcina
  3. Principalele riscuri
  4. Cum afecteaza epilepsia fatul
  5. Citeste pe aceeasi tema

Epilepsia si sarcina

Sus

Femeile care sunt diagnosticate cu epilepsie prezinta un risc mai mare de a dezvolta anumite complicatii in perioada sarcinii, precum:

• Greturi de sarcina severe;

Anemie;

• Sangerare vaginala in timpul si dupa nastere;

• Separarea prematura a placentei (placenta abruption);

Hipertensiune arteriala;

• Nastere prematura;

• Greutate mica la nastere a copilului;

• Cazuri rare in care copilul poate avea anumite malformatii congenitale;

• Riscul crescut de avort spontan.

Este recomandat ca femeia cu epilepsie, sub indrumarea medicului, sa continue tratamentul in timpul sarcinii, insa in doze mai mici.

Principalele riscuri

Sus

• Sangerari vaginale;

Preeclampsie;

• Separarea placentei de uter.

Cum afecteaza epilepsia fatul

Sus

• Nastere prematura;

• Dezvoltarea crizelor epileptice la copil;

• Prezenta unor tulburari in dezvoltarea copilului;

Malformatii congenitale cauzate de medicatia mamei pe perioada sarcinii precum: afectarea inchiderii tubului neural, malformatiile cardiace, care pot periclita supravietuirea fatului, buza de iepure, modificarea degetelor, poate avea loc o intarziere in dezvoltarea neuromotorie a copilului.

La ora actuala nu exista niciun medicament a carui administrare sa controleze toate tipurile de crize. La majoritatea oamenilor crizele pot fi controlate prin administrarea unui singur medicament, iar daca acestea apar din nou se va incerca alt tip de medicament.

Din pacate, poate sa dureze cateva luni pana cand se va gasi metoda terapeutica ce va avea efectul dorit. In cazul femeilor insarcinate care sufera de epilepsie, desi administrarea unui anticonvulsivant va creste riscul de avort spontan sau de nastere a unui copil cu malformatii congenitale, nu este recomandata intreruperea tratamentului in cele noua luni de sarcina, deoarece consecintele pot fi mult mai grave atat pentru mama, cat si pentru fat.

Astfel, chiar daca majoritatea antiepilepticelor pot afecta dezvoltarea fatului, cauzand efecte atat pe parcursul formarii structurilor tubului neural, structurilor sistemului nervos sau a structurilor sistemului osos sau cardiovascular, acestea trebuie sa fie administrate la recomandarea medicului pentru ca femeile sa aiba sansa unui copil sanatos si a unei nasteri la termen.


Medici specialisti Ginecologie

  • Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Bradut Adrian Ionascu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Prof. dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul clinic FILANTROPIA
  • Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate