Clickmed
programare rapida la medic

Cum se poate corecta astigmatismul?

Actualizat la data de: 01 Noiembrie 2017

Generalitati

Sus
Cum se poate corecta astigmatismul?

Astigmatismul este o afectiune frecvent intalnita, de regula prezenta la nastere, care poate aparea in combinatie cu miopia sau hipermetropia. Afectiunea consta intr-o imperfectiune a curburii globului ocular, care conduce la vedere incetosata la distanta si de aproape.

Astigmatismul apare atunci cand, fie suprafata ochiului (corneea), fie cristalinul (lentila din interiorul ochiului) prezinta curburi care fac ca lumina sa se refracte cu puteri diferite. De obicei, in loc sa fie rotunda, curbura este ovoidala.

Cu alte cuvinte, astigmatismul este un viciu de refractie alaturi de hipermetropie si miopie, care se exprima printr-o tulburare a vederii atat la copii, cat si la adulti, in vederea la distanta, dar si in cea de aproape.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Tipuri de astigmatism
  3. Principalele simptome
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza si corecteaza
  6. Citeste pe aceeasi tema

Tipuri de astigmatism

Sus

Exista doua feluri de astigmatism:

• astigmatism regulat sau congenital, care poate fi corectat prin purtarea ochelarilor;

• astigmatism neregulat sau dobandit, care are la baza o leziune sau o cicatrice pe cornee, caz ce va implica operatia.

Principalele simptome

Sus

• vedere incetosata sau deformata;

• disconfort ocular;

• mijirea ochilor;

cefalee;

vedere nocturna dificila;

• pacientul confunda literele si cifrele care seamana intre ele: B cu S, E cu F, N cu H sau 3 cu 8;

• pacientul poate avea pozitii anormale ale capului, iar copiii se pot apropia de televizor sau de o carte din dorinta de a vedea mai clar.

Diagnostic

Sus

Diagnosticul va fi stabilit numai de catre medicul oftalmolog in urma unui consult de specialitate, care va cuprinde: examinarea campului vizual, retinoscopia si tomografia corneeana.

Keratometria este tehnica prin care se masoara curbura corneei, in mod normal uniforma si simetrica, dar neregulata in cazul astigmatismului.

Valoarea in dioptrii a astigmatismului creste, de aceea este indicat anual un consult oftalmologic de specialitate, mai ales dupa stabilirea diagnosticului de catre medicul specialist oftalmolog.

Cum se trateaza si corecteaza

Sus

Corectia astigmatismului se realizeaza cu lentile cilindrice sau sferocilindrice. Teoretic, astigmatismul va stagna de la o anumita varsta, astfel ca numai in cazul copiilor curbura se poate deforma.

Daca insa pacientul este adult, tratamentul consta in chirurgie refractiva. Concret, tratamentul astigmatismului implica purtarea ochelarilor, a lentilelor de contact sau interventia chirurgicala.

Daca defectul este mic, astigmatismul poate fi lasat necorectat chirurgical, adica se vor purta numai ochelari. De cele mai multe ori insa, astigmatismul este asociat si cu alte probleme de vedere, precum miopia sau hipermetropia.

Pentru corectarea astigmatismului in cazurile severe, mai ales la persoanele cu varsta de peste 40 de ani, se recurge la interventia chirurgicala, numita keratotomie astigmatica, sau la interventia cu laser.

Interventiile chirurgicale cu laser au ca scop remodelarea corneei, astfel incat aceasta sa poata focaliza lumina mult mai bine. Se considera ca tratamentul chirurgical este singurul tip de tratament care corecteaza cauza de aparitie a acestui defect.


Medici specialisti Oftalmologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate