Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Iti rozi unghiile des? Iata cum poti scapa de acest obicei

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2017

Generalitati

Sus
Iti rozi unghiile des? Iata cum poti scapa de acest obicei

Roaderea unghiilor sau onicofagia reprezinta un tic nervos si apare de regula la persoanele introvertite, care nu-si exteriorizeaza sentimentele de nemultumire sau furie.

Nevoia de eliberare a acestor sentimente negative apare si se manifesta la nivel inconstient prin obiceiul de a roade unghiile. Practic, este un gest involuntar si de aceea de multe ori dorinta si vointa unei persoane de a opri acest obicei nu sunt suficiente.

In majoritatea cazurilor, obiceiul de a roade unghiile apare in copilarie, iar frecventa acestui obicei scade pe masura ce copilul creste. Cu toate acestea, o treime dintre adulti au acest obicei.

Onicofagia nu este numai o problema de natura estetica, ci devine o tulburare comportamentala cu consecinte atat asupra starii de sanatate, cat si a vietii sociale a persoanei in cauza.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Care sunt consecintele
  3. Cum poti scapa de roaderea unghiilor
  4. Citeste pe aceeasi tema

Care sunt consecintele

Sus

• Consecintele onicofagiei sunt destul de grave; unele persoane isi pot roade unghiile pana la sange, de aceea pot aparea leziuni ale cuticulelor, unghiile sunt roase din carne si evident au un aspect inestetic.

In plus, o astfel de persoana prezinta un risc crescut de aparitie al unor infectii la radacina unghiilor sau la nivelul gurii din cauza transmiterii bacteriilor de pe maini in gura si invers.

• Totodata, onicofagia poate conduce la probleme dentare, infectii ale gingiilor si poate creste riscul de aparitie al cariilor dentare.

• Apar anumite afectiuni cauzate de bacterii sau ciuperci.

• Deformarea unghiilor.

• Leziuni ale cavitatii bucale precum ulceratiile.

Probleme respiratorii, in cazul in care din greseala persoana inspira o bucatica de unghie, aceasta poate ajunge in plamani sau poate ramane blocata in laringe.

• Calitatea vietii acestor persoane este afectata, deoarece sunt constiente ca au o problema, dar nu pot sa o controleze sau sa o elimine, putand cauza anxietate sau depresie.

Cum poti scapa de roaderea unghiilor

Sus

• In primul rand, este recomandat sa depistati ce anume va face sa va roadeti unghiile. Poate sa fie de vina plictiseala, oboseala, stresul, grijile sau chiar foamea. Ulterior, este indicat sa cautati mereu o activitate care sa va tina ocupat. De asemenea, guma de mestecat poate fi de ajutor.

• Puteti aplica o solutie cu un gust foarte amar pe unghii. Aplicata zilnic, aceasta solutie incolora poate fi de ajutor in stoparea onicofagiei.

Solutiile pot fi utilizate inclusiv in cazul copiilor care isi rod unghiile, deoarece sunt sigure si pot fi achizitionate de la farmacie sau din magazinele naturiste.

• Alta metoda destul de simpla o reprezinta purtarea in casa a manusilor subtiri din bumbac, care sa impiedice continuarea obiceiului de a roade unghiile.

• Puteti prepara o solutie din ceai de pelin, pe care sa o aplicati pe unghii, pe degete. Gustul extrem de amar va va tine departe de obiceiul de a roade unghiile.

• Beti ceaiuri calmante. Multe plante contribuie la diminuarea anxietatii si a starilor de nervozitate, astfel incat dorinta de a roade unghiile sa inceteze. De cele mai multe ori, stresul este factorul declansator al onicofagiei si de aceea ceaiurile calmante pot fi de un real ajutor.

• Utilizati o minge anti-stres pe care o puteti cumpara de la orice magazin de jucarii. Aceasta poate fi de ajutor in momentele in care sunteti stresat sau nervos.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter