Vreme rea, temperaturi scazute: alerta de accidente!
Dr. Paul Nastase
Medic specialist in Ortopedie si traumatologie
Clinica: PriMed Bucuresti
Ce sunt fracturile, cum le prevenim si cum le tratam
SusSuntem obisnuiti deja, de mai bine de un deceniu, cu tot felul de capricii ale vremii. De la fuzionarea anotimpurilor la gesturi neasteptate soare in miez de iarna sau saptamani lungi de ploaie peste vara, previziunile meteo aproape ca nu-si mai gasesc rostul. Iata ca nici iarna aceasta nu se lasa mai prejos si alterneaza perioadele mai blande cu inghet si polei.
Pentru ca avertismentele spun ca ne asteapta iar temperaturi cu minus, am preluat ideea sanatoasa cum ca este mai bine sa prevenim decat sa tratam si am intocmit un scurt ghid despre fracturi.
Cuprins articol
Ce este o fractura?
SusO fractura este afectiunea traumatica a unui segment din organism cu intreruperea continuitatii osului, spune definitia „de manual”. Aflati ca nu osul pune cele mai mari probleme, pentru ca el se vindeca in mai toate cazurile. Este important cum se vindeca. Pe langa os, segmentul afectat contine si vase de sange, nervi, muschi, tendoane, ligamente, piele, grasime si alte structuri care, odata lezate, pot fi mult mai greu de reparat decat un os rupt.
Ce tipuri de fracturi exista?
SusFracturile pot fi stabile, care se vindeca in ghips sau in orteza, sau instabile, care necesita fie reducerea (repozitionarea oaselor), apoi aplicarea de ghips sau orteza dupa stabilizare, fie interventia chirurgicala. Fracturile mai pot fi intraarticulare sau extraarticulare. Daca implica si suprafata articulara, operatia este inevitabila: fracturile care comunica cu o articulatie trebuie reduse respectand suprafete milimetrice.
Important este daca sunt inchise (osul nu iese prin piele) sau deschise, din cauza complicatiilor, cele mai redutabile fiind infectarea sau lezarea vaselor de sange (mai ales artere).
Conteaza si locul unde se produce fractura: daca este in mijlocul osului, va necesita un timp mai indelungat de vindecare. Daca se produce la capetele osului, dar nu comunica cu articulatia, fractura se vindeca mai repede. Dar daca se intampla sa comunice cu o articulatie, prezenta lichidului sinovial face ca fractura sa se vindece mai greu.
Care sunt persoanele cele mai afectate?
SusFracturile se produc mai frecvent la oamenii intre 20-40 ani, cei cu o viata marcata de activitati posibil producatoare de accidente. A doua categorie este cea de >65 ani, unde starea generala de sanatate poate fragiliza osul, iar fracturile ajung sa se produca mult mai usor. Si cazaturile sunt mai frecvente la aceasta categorie de varsta. A treia categorie sunt copiii, din motive lesne de inteles.
Cum ne protejam?
Sus80% din fracturi se produc in casa sau in imprejurimi – statistica deloc imbucuratoare in conditiile starii de urgenta. La fel, sunt posibile si accidentarile la locul de munca, de aceea exista norme in vigoare pentru prevenirea accidentelor. Unele profesii sunt mai expuse decat altele, si este rolul vostru sa fiti informati si sa va protejati; este si cazul pasiunilor pentru sporturi mai mult sau mai putin extreme.
Daca locuiti in medii poluate, aflati ca tesutul osos se poate modifica in consecinta. La fel, exista anumite boli care pot fragiliza osul, indeosebi cele legate de glandele tiroida si paratiroide, precum si anumite sindroame specifice, cum e osteogenesis imperfecta (sau boala oaselor de sticla).
Ce facem cand suspectam o fractura?
SusMergem la spital. Chiar daca doar credeti ca v-ati rupt un os, si de fapt nu este asa, este mai bine sa actionati preventiv. O fractura diagnosticata prea tarziu poate deveni o tragedie intr-un singur act. Ca investigatie, radiografia este cea mai buna solutie. Daca se suspecteaza o fractura si totusi radiografia nu este relevanta, un examen CT sau RMN poate sa confirme existenta fracturii.
Cum tratam?
SusMajoritatea fracturilor pot fi tratate ortopedic, adica cu aplicarea de ghips sau orteze. Cum numarul fracturilor fara deplasare, sau cu deplasare mica, extraarticulare, e mult mai mare decat al celorlalte, ghipsul inca reprezinta metoda preferata pentru imobilizarea fracturilor asa-zis stabile, care nu necesita interventie chirurgicala. Mai exista rasini diverse, orteze, alte materiale compozit, chiar printate 3D, care pot fi folosite cu succes in imobilizare, dar se folosesc mai rar, din ratiuni strict financiare.
Celelalte fracturi se opereaza. De ce? Pentru ca, desi osul se vindeca, e important in ce pozitie si cat de repede. Sau ca vindecarea nu se produce, cum se intampla in cazul fracturilor de scafoid carpian sau de col femural, unde vasele sanguine deficitare fac operatia inevitabila.
Ce folosim in caz de fractura?
Sus> Tije elastice sau brose
Tijele elastice se folosesc mai ales la copii, iar brosele sunt universale. Se poate spune ca aceste doua elemente fac parte din trusa de baza a oricarui traumatolog.
> Placi si suruburi
Placile si suruburile sunt redutabile, pot fi folosite pentru aproape orice tip de fractura si sunt de atatea tipuri incat acopera orice tip de fractura careia ii pot fi asociate in vederea terapiei.
> Tije rigide
Tijele rigide se folosesc numai pentru oasele cu canal medular la interior si beneficiaza de o metoda minim invaziva de tratare a fracturii, facilitand o fixare extrem de puternica. Fractura trebuie sa fie, insa, potrivita.
> Fixatoare externe
Reprezinta o solutie fie temporara, fie chiar definitiva, pentru fracturi foarte dificile, cum ar fi deschise, sau unde partile moi nu pot suporta o interventie chirurgicala dintre cele mentionate anterior, iar riscurile depasesc net beneficiile.
> Proteze partiale sau totale
Exista zone ale corpului in care, in anumite cazuri, osul nu mai poate fi reparat asa ca trebuie inlocuit. Cel mai intalnit este cazul soldului, unde, din cauza vaselor de sange deficitare, se pune in discutie inlocuirea partiala (adica numai a partii rupte) sau totala. Indicatiile sunt precise si exista si studii excelente, care ajuta la orientarea terapeutica a pacientilor.
In multe zone din tara se anunta temperaturi scazute si sanse mari de inghet. Chiar daca am indemnat la prudenta la domiciliu si la locul de munca, si chiar daca actualele conditii nu incurajeaza deplasarile fara un scop precis, este evident ca vom iesi afara si deci trebuie sa fim precauti. Alunecusul se ascunde si sub zapada, iar un pas gresit poate avea consecinte nedorite. Stim acum ca putem trata cu succes orice fractura, insa ar fi mai indicat sa nu se ajunga acolo.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ortopedie
- Asist. univ. dr. Vlad Predescu - Spitalul clinic de urgenta sf. PANTELIMON (fostul Spital 23 August)
- Dr. Robert Cristian Apostolescu - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Horia Orban - Spitalul Universitar de Urgenta ELIAS
- Dr. Radu Fundulea - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Nicolae Mihailide - Spitalul clinic de ortopedie-traumatologie si TBC osteoarticular - FOISOR
Articole recomandate
- Alergenii din aer
- Cresterea si educarea copiilor
- Strategii inteligente pentru a preveni recidiva infectiei fungice a unghiilor
- De ce platim mai mult pe tratamentele dentare?
- Stam in casa si facem miscare pentru mentinerea sanatatii
- Gatul rigid si traumatismele regiunii cervicale
- Fracturile bratului – diafiza humerala
- Tratamentul fracturii degetelor
- Cum poate fi identificata o fractura?