Coronavirus Update

Primul ajutor in intoxicatia cu monoxid de carbon

Publicat la data de: 15 Decembrie 2014

Intoxicatia cu monoxid de carbon, frecventa in anotimpul rece, poate conduce la deces prin restrictionarea cantitatii de oxigen care ajunge la organele vitale ale corpului (inima, creier etc.).

Singurul tratament pentru aceasta urgenta medicala este inlocuirea monoxidului de carbon din sangele victimei cu oxigen.

In cel mai bun caz, victima trebuie sa respire concentratii mari de oxigen pe o perioada prelungita de timp, pentru contracararea efectelor intoxicatiei.

Monoxidul de carbon este un gaz produs de arderea incompleta a combustibililor folositi in instalatiile de incalzire din spatiile inchise, cuptoarele intretinute necorespunzator sau sistemele de ventilatie defecte. Simptomele intoxicatiei cu monoxid de carbon sunt similare manifestarilor clinice ale altor boli care afecteaza sistemul nervos central

- dureri de cap;
- stari de confuzie;
- tulburari de respiratie;
- slabiciune corporala;
- oboseala accentuata;
- stari de ameteala;
- instabilitate in mers;
- greata si varsaturi;
- pierderea constientei.

Spre deosebite de alte conditii medicale caracterizate prin scaderea cantitatii de oxigen din sange, victimele intoxicatiei cu monoxid de carbon nu prezinta de regula paloare a fetei sau cianoza, ci mai degraba o inrosire a pielii. Interventia prompta este importanta pentru cresterea sanselor de supravietuire a victimei.

Masurile de prim ajutor in intoxicatia cu monoxid de carbon sunt urmatoarele

- Indepartati victima din zona imediat, spre un loc deschis, cu aer curat, care va preveni agravarea intoxicatiei. Daca pacientul este inconstient, verificati daca nu prezinta semnele altor leziuni grave inainte sa il mutati. In cazul in care este imposibil sa mutati victima in alt spatiu, deschideti larg ferestrele.
- Verificati semnalmentele vitale ale victimei si incepeti resuscitarea cardio-respiratorie in absenta pulsului.
- Sunati de urgenta la 112. Tratamentul necesar presupune administrarea oxigenului prin intermediul unei masti speciale.
- Opriti sursa monoxidului de carbon, daca este posibil.
- Monitorizati cu atentie starea victimei si asteptati sosirea echipajului de pe ambulanta.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate