Clickmed
programare rapida la medic

Primul ajutor in fractura de sold

Actualizat la data de: 26 Noiembrie 2014
Primul ajutor in fractura de sold

Soldul, una dintre cele mai folosite parti anatomice ale corpului uman, face posibila miscarea de rotire care permite piciorului sa se indoaie si si sa roteasca in jurul pelvisului.

Orice tip de impact sever asupra femurului poate conduce la fractura de sold, o urgenta medicala ortopedica ce necesita tratament chirurgical.

Fracturile de sold se petrec mai des in randul varstnicilor, al caror sistem osos este slabit pe fondul inaintarii in varsta. Simptomele fracturii de sold sunt urmatoarele

- durere severa a soldului sau localizata in zona inghinala inferioara;
- imposibilitatea de deplasare;
- imposibilitatea de sustinere a greutatii corporale pe soldul accidentat;
- durere de coapsa sau genunchi (in cazuri rare).

Daca asistati la producerea unei fracturi de sold, acordati imediat primul ajutor, respectand urmatorii pasi

- Sunati de urgenta la 112 si transmiteti operatorului ca asistati o persoana care a suferit o fractura de sold.
- Nu incercati sa miscati victima, intrucat ii puteti agrava starea. Ajutati pacientul sa se aseze pe spate, intr-o pozitie confortabila. Asezati-i o perna moale sub cap, care sa ii sustina gatul.
- Legati picioarele victimei cu un bandaj si sau o sfoara la nivelul gleznelor si genunchilor, indiferent daca picioarele sunt intinse sau indoite (nu le modificati pozitia).
- Imobilizati soldul, asezand prosoape sau paturi rulate in jurul acestuia, tinute pe loc de obiecte grele. Aceste atele improvizate trebuie sa fie suficient de lungi, incat sa inceapa de deasupra soldului si sa se termine sub genunchi.
- Daca nu aveti la dispozitie aceste materiale, pozitionati o mana in spatele genunchiului victimei si celalalt brat de-a lungul piciorului afectat, pana in partea de sus a coapsei, astfel incat mana sa stea chiar sub regiunea pelvina. Aceasta sustinere a soldului va preveni complicatii ulterioare.
- Chiar daca pacientul pare slabit si palid, nu il lasati sa consume bauturi sau alimente, de vreme ce va fi supus in scurt timp unei interventii chirurgicale, iar stomacul trebuie sa fie gol.
- Urmariti cu atentie victima si sesizati daca se afla in stare de soc (simptomele sunt transpiratiile excesive, pulsul accelerat, dificultatile respiratorii si varsaturile). Ajutati pacientul sa se simta cat mai confortabil si indepartati piesele vestimentare stramte. Incurajati victima sa isi pastreze calmul si acoperiti-o cu o patura sau o haina, daca exista pericolul instalarii hipotermiei.
- Continuati sa discutati cu victima si sa o incurajati pana la sosirea ambulantei. Nu o lasati sa adoarma.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate