Coronavirus Update

Primul ajutor in caz de accident rutier

Actualizat la data de: 10 Februarie 2012

Generalitati

Sus
Primul ajutor in caz de accident rutier

La un moment dat, o persoana ar putea suferi un accident rutier, iar atunci cand cineva stie cum sa reactioneze in cazul unui accident de masina, poate fi de un real ajutor pentru cei raniti.

In cazul in care o persoana a avut un accident rutier si nu urmeaza procedura corecta si legala, compania de asigurari ar putea refuza sa plateasca daunele solicitate si chiar s-ar putea confrunta cu amenzi.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Masuri de precautie
  3. Primul ajutor
  4. Citeste pe aceeasi tema

Masuri de precautie

Sus

Ca masura de precautie orice autovehicul trebuie sa aiba in dotare o trusa de urgenta de prim ajutor, triunghi si vesta reflectorizante, extinctor. Daca cel care sufera un accident se afla intr-un vehicul aflat in miscare atunci cand are loc evenimentul, imediat va opri pe partea dreapta a drumului si va porni semnalizatoarele de avarie ale autoturismului.

Se va verifica daca ceilalti pasageri din masina sunt sau nu raniti, se vor pune triunghiurile semnalizatoare pe drum la minim 30 de metri de la locul accidentului, astfel incat ceilalti participanti la trafic sa fie anuntati ca exista un accident.

Daca victima sangereaza abundent, tensiunea arteriala ar putea sa scada. Pentru a opri sangerarea se va presa cu mana sau degetul direct pe rana, timp de 15 minute. Orice prejudiciu care are loc la nivelul coloanei vertebrale ar putea duce la paralizie. De aceea, atunci cand se acorda masurile de prim ajutor, se va incerca sa se miste cat mai putin coloana vertebrala a victimei, iar capul nu va fi intors intr-o parte sau rotit.

In cazul in care victima a suferit arsuri nu se vor scoate hainele arse de pe corpul acesteia. Se va acoperi zona cu material curat. Se va turna apa rece si se va curata pielea arsa.

Primul ajutor

Sus

Cauza mondiala majora de deces in cazul persoanelor cu varsta sub 40 de ani sunt accidentele rutiere. Prin urmare, acestea sunt considerate pandemia secolului 20. Cele mai multe dintre decese au loc imediat dupa accident.

Principalul motiv de deces in cazul accidentelor rutiere este traumatismul cranian, in urma caruia se pierd cantitati insemnate de sange si de obicei, aceasta situatie nu poate fi remediata.

In alte situatii are loc insuficienta multipla de organ ce ar putea fi tratata in spital. Daca se acorda primul ajutor corect, victima este ingrijita si ajunge in unitatea spitaliceasca imediat, atunci rata decesului se poate reduce considerabil.

- Primul ajutor pentru facilitarea respiratiei. Cand se acorda primul ajutor in etapa initiala se vor examina caile respiratorii. Respiratia va fi verificata prin plasarea degetelor in fata narilor.

Atunci cand fluxul de aer este absent, se va examina gura si nasul pentru a se verifica daca exista obiecte care pot obstructiona respiratia cum ar fi proteze dentare, noroi, pietre, etc. In cazul in care oasele fetei sunt rupte, acestea pot bloca intrarea aerului din exterior in plamani.

Apoi se va examina daca respiratia este prezenta prin urmarirea miscarilor pieptului sau prin utilizarea unui stetoscop. Daca victima nu respira i se va face respiratie artificiala, gura la gura.

Acest lucru presupune intinderea victimei pe podea si deschiderea gurii. Peste gura deschisa a victimei se va pune o batista. Cel care va institui tehnica, va respira profund si apoi va expira pe gura, in gura victimei, peste batista. Acest lucru va fi repetat de 12 ori intr-un minut.

- Primul ajutor pentru stimularea circulatiei sanguine. Se va verifica prin palparea pulsului daca circulatia sanguina si inima functioneaza. De obicei, este palpat pulsul radial pentru a se evalua functia cardiaca. Acest lucru se va face prin plasarea a trei degete chiar in partea de jos, sub incheietura, pe partea degetului mare al victimei.

- Examinarea rapida si starea de soc. Pentru detectarea eventualelor rani si contuzii se vor examina capu, nasul, ochii, pieptul, urechile, abdomenul, pelvisul si membrele victimei. I se va solicita acesteia sa-si miste degetele pentru a se verifica circulatia sau functia lor.

Cu ajutorul a doi voluntari se va intoarce victima in pozitie laterala pentru a se identifica ranile de pe spate si se va verifica daca este afectata zona din spate a gatului si coloana vertebrala.

Fracturile de la nivelul oaselor pelvine pot determina scurgerea masiva de sange in cavitatea abdominala, fapt ce poate duce la deces. Aceasta poate intra in stare de soc atunci cand se pierde mai mult de 40% din cantitatea totala de sange din cauza unor fracturi osoase multiple, rani adanci sau fracturi osoase pelvine.

Pulsul slab, pielea rece si palida, respiratia rapida si superficiala si pierderea cunostientei sunt semne de soc. In acest stadiu trebuie ridicate picioarele pentru ca sangele sa circule din zona inferioara a corpului, in alte parti vitale ale acestuia, cum ar fi creierul.

Obiectele care au penetrat corpul victimei nu ar trebui sa fie eliminate la locul accidentului, intrucat in urma acestui proces poate fi provocata moartea victimei din cauza hemoragiei interne.

- Bandaje, atele si transport. Ranile importante ale victimei vor fi acoperite prin utilizarea de tampoane si bandaje. Sunetele anormale de la nivelul pieptului si dificultatile de respiratie cauzate de fracturarea mai multor coaste pot fi ameliorate prin legarea toracelui cu o carpa.

In cazul in care viscerele abdomninale ies in afara corpului prin ranile prezente, se vor impinge in cavitatea abdominala si se va acoperi abdomenul cu o tesatura curata. Se vor utiliza atele in cazul fracturilor pentru a se preveni deteriorarea tesuturilor, pierderea de sange, durere si edem.

Pot fi folosite diferite materiale cum ar fi bete din lemn, umbrela etc. pentru imobilizarea fracturilor prin legarea acestora in jurul membrelor fracturate. Posibilitatea de fractura a vertebrelor este ridicata, in cazul in care exista o sensibilitate in partea centrala a spatelui, in zona gatului.

In cazul in care o victima care sufera un asemenea traumatism este miscata, maduva spinarii poate fi deteriorata de coloana vertebrala fracturata si poate declansa paralizii ale membrelor.

Prin urmare, in cazul unor astfel de persoane, gatul trebuie sa fie imobilizat. Daca este prezenta sensibilitate in partea din spate a zonei centrale a pieptului sau abdomenului, victima ar trebui mutata la ambulanta de patru persoane, fara a i se indoi in vreun fel coloana vertebrala.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate