Clickmed
programare rapida la medic

Calciu si osteoporoza: prieten sau dusman?

Publicat la data de: 01 Noiembrie 2007

Recent s-a emis o ipoteza interesanta cu privire la relatia dintre aportul de calciu de-a lungul vietii si osteoporoza. Conform acesteia in osul normal, excesul de Ca in alimentatie sau prin suplimentarea medicamentoasa care stimuleaza osteoblastele, creste in consecinta apoptoza (moartea celulara programata) acestor celule in proportie de 50-70% la terminarea functiei lor in osteoformare.

Pe masura avansarii in varsta, in osul osteoporotic excesul de apoptoza duce la scaderea a ceea ce autorii au denumit capacitatea de replicare a osteoblastelor legata de varsta. Scaderea acestei capacitati de replicare scade osteoformarea si astfel, repararea microfisurilor nu se mai face la fel ca si pana la momentul respectiv.

Capacitatea de replicare a osteoblastelor legata de varsta este intretinuta de concentratia hormonilor estrogeni.
Conform acestei teorii, pe termen scurt, aportul crescut de Ca este benefic osului, dar pe termen lung ar putea promova osteoporoza.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate