Coronavirus Update

Este sanatos ca femeile tinere sa fie obeze?

Publicat la data de: 14 Decembrie 2006

Conform rezultatelor unui nou studiu, femeile supraponderale si obeze au un risc mai scazut de a dezvolta cancer de san inainte de instalarea menopauzei.
Cercetatorii au admis faptul ca aceste concluzii sunt neasteptate si sunt de acord ca ele contrazic opiniile existente pana in prezent privind implicatiile obezitatii.
Echipa de cercetatori de la Harvard Medical School nu a reusit sa explice de ce greutatea in exces protejeaza femeile la varsta fertila de aparitia cancerului de san iar dupa instalarea menopauzei odezitatea de fapt creste riscul de aparitie a cancerului de san.
Conducatorul echipei de cercetatori Dr. Karin Michels, profesor asociat de obstretica si ginecologie a declarat ca acesta nu este un mesaj public bun si echipa de cercetatori nu doreste in nici un caz sa dea femeilor o scuza pentru a fi in continuare supraponderale.
Aceste concluzii sunt bazate pe datele de la un grup de 113130 asistente medicale aflate la varsta fertila care au facut parte din Nurses’ Health Study desfasurat in perioada 1989 – 2003, timp in care au fost descoperite 1398 cazuri de cancer de san invaziv.
Cercetatorii au descoperit faptul ca femeile cu IMC > 30 kg/m2 au prezentat o scadere de 19% a riscului de cancer de san in perioada fertila.
Riscul este si mai scazut la tinere, mai ales la cele care la varsta de 18 ani aveau un IMC > 27,5 kg/m2, ele avand riscul de a dezvolta cancer de san cu 43% mai scazut inaintea instalarii menopauzei decat femeile de aceiasi varsta dar cu greutate normala.
Explicatia acestor descoperiri contradictorii se pare ca ar fi legata de faptul ca femeile supraponderale si obeze au tulburari ale ovulatiei datorita obezitatii si de obicei acestea au cicluri menstruale mai lungi si neregulate sau in multe cazuri au sindromul ovarului polichistic in care exista o disfunctie ovariana.
Dr. Michels a declarat ca femeile obeze sunt de obicei mai putin incluse in screeningul pentru cancerul de san iar la acestea detectarea tumorilor este dificila si diagnosticul de cancer de san este astfel intarziat pana dupa aparitia menopauzei.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate