Clickmed
programare rapida la medic

Cheilectomia - interventia de indepartare a pintenilor ososi

Actualizat la data de: 06 Februarie 2023
Consultant medical:

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Ce reprezinta interventia de cheilectomie?

Sus
Cheilectomia - interventia de indepartare a pintenilor ososi

Cheilectomia este o interventie chirurgicala practicata in ortopedie si presupune indepartarea unor fragmente osoase crescute in exces localizate, de obicei, la jonctiunea dintre doua capete osoase la nivelul articulatiei.

Fragmentele respective sunt denumite osteofiti sau pinteni ososi. Localizarea de electie a acestora este deasupra principalei articulatii de la nivelul degetului mare de la picior. De asemenea, osteofitii pot fi regasiti si pe coloana vertebrala, situatie in care, daca sunt atinse si structurile nervoase (radacinile nervilor spinali sau trunchiurile nervoase), tabloul clinic poate fi mai zgomotos.

Afectiuni precum hallux rigidus sau patologiile inflamatorii asa cum este artrita degetului mare, pot avea drept consecinta formarea pintenilor ososi. Aceste fragmente osoase pot aparea din mai multe cauze care interfera cu turnoverul osos fiziologic, si anume, cu acele modificari prin care celulele osoase mai vechi sunt inlocuite treptat de altele noi, fapt care contribuie la procesul de remodelare osoasa. Turnoverul osos este realizat de osteoclastele implicate in resorbtia osoasa si osteoblastele responsabile de formarea de tesut osos.

Descoperirea lor poate fi pur accidentala daca nu genereaza simptome dureroase, disconfort local sau afectarea gradului de mobilitate a articulatiei metatarsofalangiene (MTP). Simptomatologia cauzata de prezenta osteofitilor tine cont de localizarea acestora, iar o modalitate de rezolvare a acestei afectiuni este interventia chirurgicala de cheilectomie.

Cuprins articol

  1. Ce reprezinta interventia de cheilectomie?
  2. Simptomele cauzate de pintenii ososi si necesitatea interventiei chirurgicale
  3. Cum se realizeaza cheilectomia?
  4. Riscuri si posibile complicatii ale cheilectomiei
  5. Beneficii
  6. Concluzii
  7. Citeste pe aceeasi tema

Simptomele cauzate de pintenii ososi si necesitatea interventiei chirurgicale

Sus

Excrescentele osoase care nu cauzeaza simptome specifice sunt descoperite de multe ori in momentul in care persoana in cauza necesita efectuarea unei radiografii in vederea stabilirii unui diagnostic pentru alte acuze medicale, ocazie care pune in evidenta si prezenta pintenilor ososi.

In cazul in care pintenii ososi devin simptomatici, acestia pot genera senzatii dureroase locale de diferite grade de intensitate si pot limita efectuarea miscarilor normale ale articulatiilor. Miscarile de extensie sau flexie ale genunchilor pot fi ingreunate si urmate de durere daca exista pinteni ososi cu aceasta localizare. Acelasi lucru se intampla si la nivelul articulatiei soldului cand prezenta osteofitilor poate cauza durere si limitarea modilitatii.

Pe langa aceste localizari, pintenii ososi pot fi intalniti si la nivelul coloanei vertebrale. In acest caz, simptomatologia mai poate cuprinde senzatii de amorteala, furnicaturi sau slabiciune in membrele superioare si/sau inferioare daca aceste excrescente osoase ingusteaza spatiul care contine maduva spinarii sau comprima radacinile nervoase care au emergenta de la nivelul canalului vertebral.

Initial poate sa apara durerea, tumefierea , inflamatia si pierderea mobilitatii articulare locale. Alergarea, efectuarea unor activitati sau anumite pozitii care exercita presiune pe regiunea respectiva sunt ingreunate de prezenta osteofitilor. Durerea se poate croniciza modificandu-si uneori caracterul, agravandu-se in timp sau insotindu-se de alte simptome de acompaniament. Prezenta simptomelor si nivelul de gravitate al acestora impun necesitatea unor interventii terapeutice in functie de particularitatile fiecarui caz. Cheilectomia reprezinta una dintre aceste modalitati de tratament .

Cum se realizeaza cheilectomia?

Sus

Efectuarea unei examinari fizice a pacientului inainte de procedura chirurgicala este foarte importanta. Scopul acestei evaluari este de a verifica gradul de mobilitate de la nivelul articulatiei afectate.

Completarea examenului fizic obiectiv va fi facuta de radiografii sau alte teste imagistice cum ar fi examinarea computer tomograf (CT) sau scanarea prin rezonanta magnetica (RMN). Prin intermediul acestor investigatii imagistice se pot vizualiza osteofitii, numarul si localizarea lor exacta, astfel, chirurgul va sti unde anume trebuie sa intervina. Fiind o procedura terapeutica invaziva, in prealabil se vor efectua si teste de laborator precum hemoleucograma, biochimia si coagulograma. Toate aceste detalii despre pacient sunt necesare pentru un demers cat mai favorabil al interventiei chirurgicale.

Interventia de cheilectomie implica indepartarea printr-o incizie pe partea dorsala a piciorului a pintenilor ososi impreuna cu o lama de os aflata subiacent acestora. Prin urmare, durerea si senzatia de tensiune se vor ameliora deoarece degetul mare va avea mai mult spatiu pentru a-si efectua miscarile. Flexibilitatea articulatiei metatarsofalangiene va fi imbunatatita, halucele avand libertatea sa efectueze miscari de amplitudine mai mare fata de perioada pre-operatorie cand prezenta pintenilor ososi limitau acest lucru.

Exista mai multe tipuri de interventii de cheilectomie. Cea deschisa presupune efectuarea unei incizii mari pentru extragerea osteofitilor. Cheilectomia de tip minim invaziv necesita incizii mici prin care este introdus in picior un instrument denumit bavura. Indepartarea pintenilor ososi este facuta cu ajutorul acestuia, avantajul major reprezentat de alegerea acestei proceduri chirurgicale fiind timpul mai scurt necesar recuperarii post-operatorii.

Fiind o interventie chirurgicala afectuata in ambulatoriu, aceasta permite ca pacientul sa se poata intoarce acasa in ziua interventiei. Pentru situatiile in care persoana respectiva mai resimte durere sau disconfort local, medicul ii va prescrie medicatie analgezica. O perioada de cateva saptamani post-interventional pacientul va purta un pantof conceput anume pentru a-i permite piciorului sa se recupereze.

Riscuri si posibile complicatii ale cheilectomiei

Sus

In unele situatii, durerea locala poate persista un timp mai indelungat dupa efectuarea procedurii de indepartare a osteofitilor, motiv pentru care ar putea fi necesare alte interventii chirurgicale. Fiind un procedeu invaziv, cheilectomia prezinta un risc de aparitie a patologiilor infectioase sau de formare a cicatricilor la locul inciziilor efectuate.

De asemenea, exista posibilitatea sa persiste o tumefiere locala cateva luni dupa interventie chiar daca durerea nu mai este resimtita si nivelul de mobilitate a fost recuperat.

Beneficii

Sus

Principalele beneficii ale operatiei de cheilectomie sunt reducerea durerii, a disconfortului local, posibilitatea de a ameliora flexibilitatea articulara si cresterea amplitudinii miscarilor osteoarticulare afectate.

Perioada de recuperare post-operatorie este destul de scurta, mai ales in cazul efectuarii interventiei de cheilectomie de tip minim invaziv. Reintoarcerea la locul de munca sau reluarea altor activitati se poate face dupa primele doua luni. Postoperator exista posibilitatea unui program de recuperare prin kinetoterapie in conditiile in care pacientul necesita acest lucru.

Concluzii

Sus

Cheilectomia reprezinta o interventie chirurgicala cu ajutorul careia se realizeaza indepartarea pintenilor ososi formati din diferite cauze la nivelul dorsal al primului spatiu metatarsofalangian (MTP). Aceasta nu este insa, singura localizare, osteofitii putand fi intalniti si la nivelul altor articulatii precum cele ale coloanei vertebrale, soldului sau genunchilor.

Osteofitii formati astfel cauzeaza durere, impotenta functionala si disconfort local. Cheilectomia isi propune sa remedieze aceste probleme. Este o interventie care poate fi realizata in ambulatoriu, ofera posibilitatea unei perioade de recuperare post-operatorii de scurta durata cu posibilitatea de reluare a activitatilor obisnuite in aproximativ trei luni.

Bibliografie:
https://www.webmd.com/arthritis/what-is-cheilectomy
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/24130-cheilectomy
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bone-spurs/diagnosis-treatment/drc-20370216
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7455381/#:~:text=Cheilectomy%20involves%20the%20resection%20of,function%20%5B15%2C16%5D.


Medici specialisti Ortopedie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate