Clickmed
programare rapida la medic

Investigatiile de rezonanta magnetica nucleara in afectiunile osteoarticulare

Publicat la data de: 10 August 2023
Investigatiile de rezonanta magnetica nucleara in afectiunile osteoarticulare

Consultant de specialitate:

Dr. Costache Cristea – Sef lucr. Univ. “Facultatea de Medicina Generala – Brasov “, medic primar ortopedie – traumatologie

Director de proiect:

Dr. Petre Gorgon – Medic specialist medicina de laborator – “Centrul medical Polimed Dacia”

Cercetatori:

Dr. Costache Cristea – Sef lucr. Univ. “Facultatea de Medicina Generala – Brasov “, medic primar ortopedie - traumatologie

Asistenti cercetatori:

Dr. Fejer Luiza Beatrice – Medic primar medicina fizica si de reabilitare – “Centrul medical Polimed Dacia”

As. Corina Sanziana Borlean – Asistent medicina genarala – “Centrul medical Polimed Dacia”

Co – autori:

Dr. Delia Costache – Asist. Univ. “Facultatea de Medicina Generala – Brasov “, medic specialist boli –infectioase

Psih. Albert Ani Delia Mirela – Psiholog “Centrul medical Polimed Dacia”

Rezultate obtinute in urma derularii proiectului cu ID 121374: „ DEZVOLTAREA CENTRULUI DE CERCETARE-DEZVOLTARE-INOVARE IN STIINTE MEDICALE” finantat conform contractului de finantare cu nr: 4/ 04.06.2018

Investigatiile imagistice de inalta performanta de tipul rezonantei magnetice nucleare sunt solicitate frecvent in diagnosticul afectiunilor musculare si osteoarticulare, aportul la stabilirea diagnosticului este unul care ofera acuratete si informatii detaliate in privinta structurilor scanate.

Atitudinea terapeutica in cazul afectiunilor osteoarticulare care sunt suspicionate dupa examenul clinic, fata de cele care sunt confirmate si imagistic, nu difera foarte mult, medicul specialist decide etapele de diagnostic si necesitatea accesarii serviciilor de imagistica de inalta performanta.

Simptomatologia dureroasa cat si afectarea functionalitatii articulare de la nivelul genuchiului sunt elemente ce determina pacientii sa solicite de cele mai multe ori examinari suplimentare, de inalta performanta, in speranta unui diagnostic cat mai rapid si exact.

La nivelul laboratorului de radiologie si imagistica medicala procentul examinarilor de RMN fata de cele de CT poate fi la un nivel de aproximativ 40%.

 

Fig. 1 Raportul dintre investigatiile de imagistica medicala CT/RMN

Din totalul investigatiilor de RMN, la nivelul centrului medical repartitia in functie de regiunea sau segmentele scanate arata un procent semnificativ pentru afectiunile coloanei vertebrale, articulatia genunchiului fiind pe locul 2 printre solicitarilor examinarilor sistemului osteoarticular. 

 

Fig. 2 Repartitia investigatiilor RMN in functie de regiunea scanata

Din totalul investigatiilor RMN de genunchi, un numar mai mare l-au avut scanarile pentru articulatia genunchiului drept, aproximativ 56%, iar in ceea ce priveste rezultatele obtinute s-au descris modificari ce au justificat examinarile solicitate si care au ajutat la stabilirea diagnosticului si a conduitei terapeutice.

Un aspect de care trebuie tinut cont este cel al evolutiei clinice la distanta pentru pacientii care au fost diagnosticati si tratati pentru afectiunile articulatiei genunchiului, evolutie ce poate presupune examen clinic de specialitate si investigatii medicale de inalta performanta. 

Abordarea terapeutica multidisciplinara, lucrul in echipa alaturi de medicii specialisti de recuperare medicala si kinetoterapeuti sunt aspecte ce fac posibila recuperarea articulatiei genunchiului, cu afectare minima la distanta. Dintre procedurile prin care se incearca recuperarea functionalitatii aticulatiei genunchiului o reprezinta si hidrokinetoterapia, procedura ce poate fi realizata si in regim ambulatoriu, fara internarea pacientului. Comunicarea intre medicul ortoped, medicul de recuperare medicala si kinetoteraput este una extrem de importanta in privinta monitorizarii evolutiei pacientului si a gradului de recuperare functionala a articulatiei genunchiului.

 

Fig 3. Bazin de recuperare medicala

Bibliografie: 

1.Braddom R. Medicina Fizica si de Reabilitare. Ed IV-a. Elsevier 2015

2.Marc F. Swiontkowski, Steven D. Stovitz, Dagan Cloutier -  Manual of Othopaedics

3.Paul A. Lotke, Joseph, A. Abbound, Jack Ende - Ortopedia 2016

4. C. Thomas Vangsness, Greg Ptacek - Noua stiinta a gestionarii artritei, 2015


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter