Biopsia aspirativa cu ac fin

Publicat la data de: 18 Mai 2006 | Actualizat la data de: 28 Septembrie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati si alte informatii

Sus
Biopsia aspirativa cu ac fin Vezi galerie foto

Ce este biopsia aspirativa cu ac fin?

Aspiratia cu ac fin e o metoda de a colecta celule din tesutul mamar (biopsia sanului), ficat (biopsie hepatica), cavitate bucala (gura), ganglioni limfatici, organe genitale, tract respirator sau tiroida pentru a cauta semne de cancer, infectie sau alte maladii. Un specialist introduce un ac fin intr-un nodul si extrage o mostra de celule sau de fluid. Materialul e apoi examinat la microscop.
Aspiratia cu ac fin poate fi singurul test care poate preciza natura canceroasa a unui nodul; totusi in unele cazuri se pot folosi si alte tehnici, cum ar fi biopsia cu prelevare de tesut sau biopsia chirurgicala. In prelevarea de tesut, medicul introduce un ac mai gros decat cel pentru biopsia aspirativa cu ac fin, cu anestezierea in prealabil a zonei biopsiate. Se extrage astfel o sectiune de tesut si nu doar cateva celule. Intr-o biopsie chirurgicala, medicul foloseste un bisturiu pentru a indeparta o mostra de tesut.

Cuprins articol

  1. Generalitati si alte informatii
  2. Mod de efectuare
  3. Cum sunt receptate testele de pacient?
  4. Citeste pe aceeasi tema

Mod de efectuare

Sus

Medicul va sterge cu alcool sau cu betadina. In unele cazuri se poate face o anestezie locala injectabila pentru a amorti pielea din zona respectiva. Medicul va fixa nodulul cu o mana si va introduce un ac fin atasat unei seringi in nodul. De asemenea, medicul poate misca acul in mai multe directii pentru a se asigura ca va extrage destul fluid sau o cantitate suficienta de celule pentru examenul microscopic. Apoi va aspira in seringa fluidul sau celulele. Procedura dureaza de la cateva secunde la cateva minute.
Daca medicul nu poate simti cu usurinta nodulul, se poate face un test imagistic, cum ar fi CT sau ecografie, pentru a vedea unde va introduce acul. In acest caz, radiologul poate fi medicul care va efectua aspiratia.
Daca nodulul e un chist, fluidul e indepartat, iar nodulul va disparea.

Cum sunt receptate testele de pacient?

Sus

Daca se injecteaza un anestezic local, se poate simti o mica intepatura la locul unde se injecteaza anestezicul. Pacientul poate sa simta si o usoara presiune cand e introdus acul de biopsie. Gradul de disconfort resimtit va depinde de cat de multa durere simte pacientul de la ace, partea corpului in care se face biopsia si priceperea medicului specialist.
Locul in care se efectueaza biopsia aspirativa cu ac fin poate fi dureros cateva zile si se poate forma o vanataie.

Ce se intampla dupa aceea?

Medicul specialist va aplica o oarecare presiune la locul biopsiei pentru a preveni sangerarea si va pune si un bandaj adeziv deasupra locului punctiei. Medicul poate recomanda administrarea unui antialgic usor, daca pacientul simte vreo durere cand ajunge acasa. Zona trebuie pastrata uscata pentru 24 de ore.
Medicul trebuie contactat daca apar sangerari, roseata, cresterea in volum sau febra mai mare de 38 de grade Celsius in zilele imediat urmatoare.


Medici specialisti Analize medicale

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Ce trebuie sa stim despre biopsia renala Ce trebuie sa stim despre biopsia renala

    Generalitati Biopsia renala este de fapt o procedura medicala efectuata in scop diagnostic. Ea presupune introducerea unui ac special prin flancuri (drept sau stang) cu scopul recoltarii unui fragment tisular din parenchimul renal. Aceasta este varianta percutana a...citeste mai mult

  • Pneumonia de aspiratie Pneumonia de aspiratie

    Generalitati Pneumonia de aspiratie reprezinta inflamarea parenchimului pulmonar, precum si a arborelui bronsic, ca urmare a contaminarii acestor structuri cu materiale straine, de provenienta gastrointestinala, prin aspiratie. Aspiratia este de fapt inhalarea de...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Coronavirus Update