Un pitestean a murit in urma unei intoxicatii botulinice, dupa ce ar fi consumat conserve de peste
Stire medicala
Directia Sanitar Veterinara Arges a dispus sechestru asigurator pe un lot de 900 de conserve dintr-un hypermarket din Pitesti si pe alte 10.000 de conserve dintr-un depozit din judetul Ilfov, dupa ce sase argeseni s-au intoxicat cu botulism, iar unul dintre ei a decedat.
Cele sase persoane au consumat trei conserve de peste cumparate de la un magazin satesc, care s-a aprovizionat cu marfa dintr-un hypermarket pitestean, transmite corespondentul NewsIn.
Barbatii, care munceau la un punct de lucru in comuna argeseana Vladesti, au consumat carnea de peste pe data de 13 februarie. Cel care s-a simtit foarte rau si s-a prezentat la spital a fost chiar patronul firmei de constructii, care suferea, potrivit cadrelor medicale, de hepatita cu virus C. Barbatul prezenta o stare generala de rau, nu mai vedea bine, nu putea sa inghita si avea gura uscata.
Ion Birleanu, in varsta de 44 de ani, a fost internat la sectia boli infectioase din cadrul Spitalului Nicolae Balcescu pe data de 16 februarie. Cateva zile mai tarziu a fost transferat la sectia neurologie, pentru ca omul era suspect de accident vascular, nicidecum de infectie botulinica.
Dupa o saptamana in care starea barbatului s-a agravat, medicii au reluat testele si s-a confirmat abia pe 24 februarie ca pacientul sufera de botulism. In aceeasi zi a fost transferat la clinica de boli infectioase Matei Bals din Bucuresti.
Pe foaia de observatie de la spitalul din Capitala cadrele medicale i-au pus diagnosticul intoxicatie botulinica severa, sepsis bacterian ( stafilococ multiplu rezistent), hepatita virala cronica cu virus C si sindrom hipoanabolic cu deficienta imunologica severa.
Toti ceilalti cinci colegi de serviciu au fost contactati de catre reprezentantii spitalului si au fost internati de urgenta.
Le-au fost recoltate probe biologice si in urma rezultatelor de laborator au fost diagnosticati cu botulism.
Daca starea lor este in prezent stabila, barbatul de 44 de ani nu a mai putut fi salvat. Botulismul a fost agravat si de forma severa de hepatita de care suferea, iar duminica, 1 martie, a facut septicemie. Ion Barleanu a decedat in aceeasi zi.
Potrivit directorului adjunct de la Directia Sanitar Veterinara (DSV) Arges, Octavian Boboc, seful compartimentului siguranta alimentelor la toti cei sase barbati s-a confirmat prezenta toxinei botulinice, insa deocamdata nu se cunoaste sursa de imbolnavire.
"In urma probelor prelevate au fost confirmate cazurile de botulism. Au fost puse sub sechestru toate cele aproape 11.000 de conserve importate din Thailanda. Se ridica totusi un semn de intrebare pentru ca aceste conserve au fost distribuite in 27 de judete din tara si a consumat foarte multa lume, iar singurul caz de imbolnavire s-a constatat in comuna argeseana Vladesti. DSV Arges a ridicat probe din conservele cunsumate de cei sase barbati, dar si din alte conserve alese la intamplare si nu s-a putut stabili cu precizie daca contin toxina botulinica. Soarecii de laborator inoculati cu serul respectiv nu au patit nimic desi au fost injectati in urma cu patru zile", a declarat Octavian Boboc.
Tot seful compartimentului siguranta alimentelor din cadrul DSV Arges a mai precizat ca este foarte posibil ca sursa de intoxicatie cu botulism sa fi existat intr-un alt aliment.
"Luam in calcul toate posibilitatile. Ne gandim ca in mod firesc cei sase nu puteau sa consume doar trei conserve de peste dupa care sa se intoarca la munca. Probabil au mai mancat ceva si nu vor sa recunoasca. Noi, oricum, vom repeta testele si vom ridica probe si din alte conserve. Lotul de conserve Merve este de trei feluri, peste in sos tomat, in ulei si in suc propriu", a mai precizat Octavian Boboc.
DSV Arges va tine sechestrul asigurator pe lotul de 11.000 de conserve pana cand toate suspiciunile privind prezenta toxinei botulinice vor fi eliminate.
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Infectioase .
Articole recomandate
-
Din ce cauze apare haptefobia sau teama de a fi atins?
-
Reactia traumatica in urma unei victimizari
-
Suferinta sau durerea complicata ca urmare a pierderii unei persoane
-
Dupa operatiile cardiace sau episoadele post-acute, incepe adevarata lupta: ...
-
Sanatatea respiratorie in sezonul rece: rolul farmacistului
-
Alimente si bauturi de consumat si de evitat pe timp de canicula
-
Psihoterapeut Lavinia Stoian ne vorbeste despre cum iti revii dupa decesul ...
-
Beneficiile consumului de peste
-
Primul ajutor in intoxicatii
-
Mituri si informatii nutritionale despre carnea de peste
-
Mit si realitate despre uleiul de peste
-
Ce cauzeaza bolile infectioase si cum se transmit?
-
Afectiuni infectioase si toxice ale ficatului – caracteristici si evaluare
-
Importanta RMN-ului pentru diagnosticarea precoce a afectiunilor
-
Cauze non-infectioase ale febrei
-
Boli infectioase ce pot fi transmise de insecte


Din ce cauze apare haptefobia sau teama de a fi atins?
Reactia traumatica in urma unei victimizari
Suferinta sau durerea complicata ca urmare a pierderii unei persoane
Dupa operatiile cardiace sau episoadele post-acute, incepe adevarata lupta: ...
Sanatatea respiratorie in sezonul rece: rolul farmacistului
Alimente si bauturi de consumat si de evitat pe timp de canicula
Psihoterapeut Lavinia Stoian ne vorbeste despre cum iti revii dupa decesul ...
Beneficiile consumului de peste
Primul ajutor in intoxicatii
Mituri si informatii nutritionale despre carnea de peste
Mit si realitate despre uleiul de peste
Ce cauzeaza bolile infectioase si cum se transmit?
Afectiuni infectioase si toxice ale ficatului – caracteristici si evaluare
Importanta RMN-ului pentru diagnosticarea precoce a afectiunilor
Cauze non-infectioase ale febrei
Boli infectioase ce pot fi transmise de insecte