Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ce este terapia cu aerosoli

Actualizat la data de: 05 Aprilie 2021

Generalitati

Sus
Ce este terapia cu aerosoli

Terapia cu aerosoli este o modalitate revolutionara de tratare a multor conditii, inclusiv boli obstructive ale cailor respiratorii.

Aceasta forma de tratament implica introducerea medicamentelor in caile respiratorii inferioare prin intermediul aerosolilor, pentru a se obtine un efect topic sau sistemic.

Cel mai mare avantaj al acestei terapii este ca utilizeaza doze mai mici de substante medicamentoase iar efectele adverse sistemice sunt reduse, in tip ce raspunsul la tratament este unul rapid.

Dimensiunea particulelor este foarte importanta intrucat admnistrarea medicamentelor depinde de aceasta intr-o mare masura.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Dispozitive pentru aerosoli
  3. Cum ajung aerosolii in plamani
  4. Cum se desfasoara tratamentul cu aerosoli
  5. Citeste pe aceeasi tema

Dispozitive pentru aerosoli

Sus

Exista mai multe tipuri de dispozitive care pot genera aeorsoli:

- nebulizatoare
- dispozitive de inhalare cu pudra uscata
- dispozitive de inhalare presurizate cu doze determinate.

Utilizarea fiecaruia dintre aceste dispozitive are avantaje si dezavantaje care trebuie intelese pentru a se optimiza beneficiile pentru sanatate.

Terapia cu aerosoli poate fi utilizata si in cazul ventilatiei mecanice ca parte a terapiei bronhodilatatoare, a medicatiei antiinflamatorii si uneori pentru instilarea antibioticelor sau mucoliticelor.

Cunoasterea principiilor si situatiilor in care poate fi aplicata terapia cu aerosoli sunt esentiale pentru utilizarea efectiva a acesteia in cazul diferitelor afectiuni.

Cum ajung aerosolii in plamani

Sus

In timp ce o persoana respira, aerosolii patrund prin gura, trahee, bronhii care se ramifica in pasaje respiratorii mai mici numite bronhiole ce contin la randul lor mici saculeti cu aer (alveole).

Cel mai des, in cadrul terapiei cu aerosoli sunt folosite bronhodilatatoarele care au rolul de a relaxa caile respiratorii, astfel incat acestea sa devina mai spatioase, iar respiratia sa fie mai usoara. Cele mai multe tratamente cu aerosoli dureaza aproximativ 10 minute si este indicat sa se repete de 3-4 ori pe zi.

Cum se desfasoara tratamentul cu aerosoli

Sus

Pentru ca terapia cu aerosoli sa fie eficienta se recomanda respectarea urmatoarelor etape:

- se alege o zona confortabila, bine iluminata si aproape de o sursa de curent

- se conecteaza aparatul de arosoli la sursa de curent

- se spala bine mainile inainte de a monta partile dispozitivului de aerosoli sau de a manipula medicatia.

- se toarna medicatia in recipientul special al aparatului de aerosoli

- daca medicatia nu este ambalata sub forma unei doze se va masura corect cantitatea acesteia si se va dilua cu solutie salina sau apa.

- medicul va oferi cantitatile exacte si instructiuni specifice privind amestecarea medicatiei.

- se ataseaza capacul la recipientul in care a fost pusa solutia medicamentoasa.

- se introduce unul dintre capetele tubului de alimentare la recipientul aparatului de aerosoli si celalalt la unitatea acestuia. Se baga in priza celalalt cablu al unitatii dispozitivului de aerosoli.

- persoana care va face aserosoli se va aseza in pozitie sezanda si va porni aparatul de aerosoli. Ar trebui sa se poata observa cum sunt eliberate pulberi fine din piesa bucala a nebulizatorului. Daca nu se intampla acest lucru trebuie verificate din nou conexiunile si cantitatea de medicament.

- piesa bucala a aparatului se va tine intre dinti, cu buzele de jur imprejurul ei si se va respira normal pe gura, nu pe nas.

- ritmul respiratiei va fi normal nu accelerat pentru ca medicamentul sa fie distribuit uniform in plamani.

- tratamentul se va face complet, iar apoi se va opri compresorul nebulizatorului.


Medici specialisti Pneumofiziologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate