Din totalul oamenilor infectati cu virusurile hepatice B sau c numai 10% sunt diagnosticati!
Stire medicala
Potrivit studiilor epidemiologice derulate in Romania, rata prevalentei hepatitei virale C este mult mai mare in tara noastra, comparativ cu ratele inregistrate in tarile uniunii Europene, astfel, datele studiilor locale arata ca aceasta este cuprina intre 3.23% si 4.9% din populatie, comparativ cu 0.5% - 1%, media europeana.
Asociatia Romana pentru Studiul Ficatului, Fundatia ”Academician Marin Voiculescu” impreuna cu Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie au organizat ieri, 10 septembrie 2009, conferinta de presa ocazionata de cele de-al XIX Congres National de Hepatologie cu participare internationala.
„Este important sa vorbim in continuu, cu fiecare ocazie si in orice context despre Hepatita cronica de cauza virala, pentru ca in Romania se afla aproximativ 1,5 – 2 milioane de oameni infectati cu unul din virusurile hepatice B sau C si dintre ei, maxim 10% sunt diagnosticati. Acest lucru se intampla pentru ca boala evolueaza de cele mai multe ori fara simptome. Oamenii trebuie sa stie ca daca au avut transfuzii de sange, sau interventii chirurgicale sau stomatologice extinse inainte de anii 90, etc. este posibil sa fie infectati cu unul din virusurile hepatitice”, a declarat in deschiderea conferintei prof.dr. Mihai Voiculescu, presedinte ARSF.
"Hepatitele cronice au impact asupra starii de sanatate a populatiei in special pe termen mediu si lung, si asta prin consecintele grave pe care le au: ciroza hepatica si cancerul hepatic. Cand aceste complicatii sunt diagnosticate, din pacate noi ca medici, nu mai putem face mare lucru pentru pacient. Pentru a preveni aceste redudabile consecinte, este esential sa vorbim despre aceasta boala, sa o diagnosticam si sa o tratam precoce”, a declarat Prof. Dr. Carol Stanciu, de la Institutul de Gastroenterologie Iasi.
In cadrul conferinte s-a vorbit si despre importanta folosirii metodelor moderne pentru diagnosticarea Hepatitei B sau C. Asa cum se stie punctia hepatica (biopsia hepatica) este o metoda care comporta riscuri multiple si pe care multi pacienti refuza sa o faca, chiar daca acest lucru inseamna ca nu mai pot avea acces la tratament gratuit. Pentru precizia lor sunt recomandate fibroscanul si fibrotestul, acestea sunt metode non-invazive de apreciere a greadului de fibroza hepatica (premergatoarea cirozei hepatice), care la unii pacienti poate inlocui punctia biopsie hepatica.
Ce trebuie mentionat despre aceste doua teste recomandate de medici pentru precizia lor si limitarea riscurilor este ca nu sunt compensate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, sunt foarte scumpe si ca si cum nu ar fi fost suficient fibroscanul se afla sub licenta franceza, adica, o parte din costurile acestei metode de diagnosticare ajung la Casa de Asigurari de Sanatate din Paris.
„In contextul actual, al insuficientei bugetare pe fondul crizei economice globale, este deosebit de important sa alocam resursele in mod judicios, catre acele patologii a caror ignorare ar putea avea consecinte dramatice asupra sanatatii populatiei precum si asupra costurilor sistemului sanitar, pe termen mediu si lung”, a declarat domnul Carol Stanciu, reprezentant al CNAS. Domnia sa a mai adaugat ca „Autoritatile sunt pe deplin constiente de magnitudinea acestei patologii, monitorizeaza in permanenta numarul pacientilor aflati pe listele de asteptare si iau toate masurile ca perioada de asteptare in vederea obtinerii tratamentului sa nu depaseasca 1 an. De asemeni, noile criterii de prioritizare in vederea tratamenului ale CNAS precum si noile protocoale terapeutice ce se vor publica in aceasta luna, au in vedere un acces cat mai larg si cit mai rapid a bolnavilor la tratament”.
Programeaza-te rapid la Infectioase
Articole recomandate
-
Cancerul hepatic
-
Locuri cu risc de contactare a bolilor hepatice
-
Hepatita B - Sa cunoastem realitatea!
-
„Pestisorul de Aur” – campania aniversara prin care Möller’s celebr ...
-
Vacantele de vara si diareea la copii : Cum sa va mentineti copiii sanatosi ...
-
Fibroza hepatica - evolutie, complicatii si tratament
-
Metode de diagnosticare a infectiilor cu virus hepatitic C
-
Hepatita virala B
-
Hepatita virala C (etiologie, simptome, factori de risc, mod de transmitere ...
-
Prevenirea hepatitei B si D
-
Hepatita cronica cu virus B - cum se pune diagnosticul?
-
Ciroza hepatica
-
Hepatita virala B - generalitati
-
Ce poti face cand lumina farurilor devine un pericol invizibil pentru ochii tai
-
Tipuri de hepatita - cum se transmite fiecare tip
-
Pericolele hepatitelor de tip A, B si C