HPV la barbati – riscuri reale si rolul vaccinarii

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Clinica: Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iasi
Ce este HPV?

HPV (virusul papiloma uman) este o infectie virala comuna, care cuprinde peste 100 de tipuri de virus, iar efectele asupra sanatatii pot varia de la leziuni benigne, precum verucile genitale, pana la forme grave de cancer.
Majoritatea tulpinilor de HPV nu sunt oncogene, insa tipurile 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 si 68 pot determina modificari neoplazice la nivelul colului uterin, penisului, anusului, vulvei, vaginului si la nivel orofaringian.
Barbatii pot fi afectati in egala masura, atat ca purtatori ai virusului, cat si prin manifestari clinice directe, cum ar fi cancerele anale, peniene sau orofaringiene.
Cresterea gradului de constientizare in randul barbatilor este un pas important in lupta impotriva complicatiilor cauzate de HPV si contribuie la protejarea sanatatii proprii si a partenerilor.
Raspandirea infectiei la barbati
HPV poate fi contactat in urma unui act sexual vaginal, anal, oral sau ca urmare a utilizarii dispozitivelor sexuale.
De asemenea, HPV se poate transmite si in urma contactului piele pe piele din timpul actului sexual. Sistemul imunitar slabit reprezinta un factor de risc in ceea ce priveste infectarea, motiv pentru care persoanele cu HIV sunt mai susceptibile.
Alti factori de risc cunoscuti sunt reprezentati de numarul crescut de parteneri sexuali, istoricul sexual al partenerilor si intretinerea relatiilor intime homosexuale (ca factor de risc al cancerului anal).
Pe de alta parte, circumcizia a fost asociata cu o scadere a infectiei HPV la barbati in 4 din 6 studii efectuate, iar intr-un studiu international, prevalenta HPV a fost mai redusa in cazul barbatilor circumcisi.
HPV la barbati – risc de cancer?
Infectia cu HPV este intalnita des in cazul persoanelor active din punct de vedere sexual, insa, cel mai frecvent, nu provoaca simptome si nici nu creste riscul neoplazic, iar sistemul imunitar reuseste sa elimine virusul in aproximativ 2 ani, fara a lasa alte marci.
In cazul infectiei cu anumite tulpini, numite tulpini cu risc inalt, barbatii pot dezvolta cancere orofaringiene, peniene si anale.
Se considera ca aproximativ 20% dintre barbatii din intreaga lume sunt infectati cu cel putin o tulpina cu risc ridicat de neoplazie.
Infectia cu HPV este asociata cu peste 90% dintre cazurile de cancer anal, HPV fiind depistat si in cazul majoritatii cancerelor orofaringiene si peniene.
Riscul de cancer anal este de aproximativ 17 ori mai ridicat la barbatii homosexuali si bisexuali, in comparatie cu barbatii heterosexuali.
Riscul este mai ridicat, de asemenea, si in cazul barbatilor care sunt infectati cu HIV. Anual, sunt depistate peste 13000 de cazuri noi la barbati.
Cele mai frecvente tipuri de cancer asociate cu HPV sunt reprezentate de cele orofaringiene, inclusiv al bazei limbii sau amigdalelor.
Simptomele infectiei
Desi in multe cazuri, infectia cu HPV este asimptomatica, barbatii nefiind constienti de aceasta, in situatia in care apar modificari simptomatice, se intalnesc verucile genitale si tipurile de cancer mentionate anterior.
Un aspect important care trebuie retinut este faptul ca tulpinile care determina aparitia verucilor, nu sunt cancerigene.
Printre semnele infectiei se numara depistarea nodulilor, negilor sau a unor excrescente neobisnuite in zona genitala sau orofaringiana.
Modul de prezentare a negilor genitali variaza, acestia fiind mari sau mici, proeminenti la suprafata pielii sau plati sau sub forma de conopida.
La nivelul penisului sau anusului pot aparea una sau mai multe umflaturi. Desi nu dor, creeaza neplacere din cauza aspectului inestetic.
Infectiile cu tulpinile cu risc ridicat nu determina aparitia simptomelor, intrucat modificarile celulare neoplazice se acumuleaza lent, cancerul ramanand nediagnosticat multi ani in acest fel.
In ciuda faptului ca sistemul imunitar poate tine sub control cu succes o infectie cu HPV, daca tulpina cu risc ridicat persista multi ani, determina aparitia modificarilor precanceroase si ulterior, canceroase.
Simptomele cancerului anal determinat de HPV sunt reprezentate de umflarea ganglionilor limfatici din zona inghinala sau anala (adenopatii), sangerare, durere, secretii sau mancarimi anale si modificari ale formei scaunelor sau a tranzitului intestinal.
Cancerul penian se caracterizeaza prin rani sau excrescente care nu se vindeca si care pot sangera, schimbarea culorii sau ingrosarea pielii.
Cancerul orofaringian poate fi recunoscut prin dificultati de inghitire sau respiratie, dureri constante in gat sau dureri resimtite in ureche, tuse cronica, raguseala sau modificarea vocii, scadere in greutate neplanificata si depistarea unor noduli la nivel cervical (adenopatii).
Preventia infectiei la barbati
Articole recomandate
-
Cum se manifesta infectia cu HPV la barbati
-
Diagnosticarea infectiilor cu HPV si preventia cancerului de col uterin
-
Vaccinul anti HPV - cui ii este recomandat, cand trebuie facut, cat timp est ...
-
Ingrijirea parului dupa tratamentul PRP - ce sa faci si ce sa eviti
-
Frumusetea pielii incepe cu tine: Reactiveaza genele tinere si schimba-ti st ...
-
Indicatiile vaccinului anti-HPV in prevenirea cancerului de col uterin
-
La fiecare doua minute, in lume, o femeie moare de cancer de col uterin
-
Infectia cu HPV: simptome, cauze, investigatii si tratament
Riscul contractarii unei infectii cu HPV poate fi redus prin utilizarea prezervativului in timpul actului sexual si prin vaccinare.
Prezervativele nu pot garanta o protectie completa, intrucat virusul poate fi prezent in zone care nu sunt acoperite de prezervativ, astfel transmitandu-se.
Desi nu s-a depistat un tratament eficient impotriva virusului, vaccinarea este un mijloc eficient de preventie.
Aceasta ajuta la formarea anticorpilor impotriva tulpinilor care determina aparitia verucilor genitale si impotriva celor oncogene.
Vaccinarea poate fi facuta incepand cu varsta de 11 ani si in functie de varsta de inceput a schemei de vaccinare, se stabilesc si numarul de doze.
Daca prima doza se realizeaza in intervalul de varsta 11-14 ani, schema cuprinde 2 doze, iar daca se incepe dupa 15 ani, vor fi facute 3 doze.
In Romania, vaccinarea este gratuita pentru grupa de varsta 11-26 de ani, atat pentru sexul masculin cat si pentru cel feminin, iar in intervalul 19-45 de ani, vaccinarea se compenseaza 50%, dar doar in cazul femeilor, barbatii achitand pretul intreg.
Vaccinul este sigur si eficient, fapt demonstrat prin performanta obtinuta in Australia, care este aproape de eradicarea cancerului de col uterin ca urmare a ratei crescute a vaccinarii impotriva HPV.
Vaccinarea nu previne alte infectii cu transmitere sexuala si nici nu trateaza persoanele care au deja HPV sau afectiuni determinate de infectia cu acesta.
Cum traim cu afectiunea?
Infectia cu HPV se vindeca, in general, fara tratament in decurs de 2 ani.
Aproximativ 90% dintre infectii dispar fara simptome sau efecte pe termen lung.
Daca o persoana are veruci genitale, se recomanda un control specializat si evitarea contactului sexual pana se trateaza afectiunea.
Nu se cunoaste care este perioada in care verucile pot fi transmise dupa indepartarea acestora, insa purtarea prezervativului poate ajuta la prevenirea raspandirii ulterioare.
Contagiozitatea se mentine atat timp cat exista virusul in organism, astfel chiar daca verucile au disparut, HPV poate fi inca transmis.
Fiind o infectie frecventa, majoritatea adultilor activi sexual vor avea HPV la un moment dat, chiar daca nu au semne care sa indice existenta infectiei.
Concluzii
Avand in vedere ca infectia HPV este una dintre cele mai des intalnite infectii cu transmitere sexuala, este necesar sa fim informati cu privire la riscurile infectarii.
Depistarea precoce a infectiei cu tulpinile cu risc inalt de neoplazie este esentiala pentru a preveni aparitia modificarilor precanceroase si ulterior, a celor canceroase.
Bibliografie
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4254924/#S11
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hpv-infection/expert-answers/hpv/faq-20057761
https://www.webmd.com/sexual-conditions/hpv-genital-warts/hpv-virus-men
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hpv-infection/symptoms-causes/syc-20351596
https://www.medicalnewstoday.com/articles/314567
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
-
Displazia cervicala, cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman
-
Cancerul de col uterin - simptome, cauze, tratament
-
Cancer
-
Simptomele insidioase ale cancerului de col uterin
-
Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infec ...
-
Top 5 greseli frecvente in alegerea sabotilor medicali si halatelor medicale ...
-
10 simptome de cancer la femei
-
Cancerul de col uterin. Simptome si tratament