Clickmed
programare rapida la medic

Spitalele de boli infectioase se pregatesc pentru o eventuala pandemie de gripa porcina

Publicat la data de: 05 Mai 2009

Impartirea spatiilor din unitatile sanitare in zone de triaj, de control al infectiei si de tratament, dotarea sectiilor ATI din spitalele de boli infectioase si suplimentarea personalului medical sunt cateva masuri din planul de interventie al Ministerului Sanatatii, in caz de pandemie de gripa.

"Romania are deja stabilit un plan de inteventie pentru o eventuala pandemie de gripa, care va fi actualizat si adaptat in cazul in care Organizatia Mondiala a Sanatatii va ridica nivelul de alerta de la 5 la 6, cel maxim. Majoritatea masurilor prevazute in plan au fost deja luate pana acum sau, in unele cazuri, s-au demarat deja procedurile de indeplinire a acestora", au precizat, pentru NewsIn, surse din cadrul ministerului.

Reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in Romania au confirmat existenta acestui plan de interventie pentru situatia in care se declara pandemie de gripa cu noua tulpina de virus A/H1N1. "Planul prevede, in principal, masuri care sa asigure asistenta medicala corespunzatoare in toate spitalele de urgenta si, mai ales, in cele de boli infectioase. in caz de pandemie, spitalele trebuie sa aiba locatii speciale pentru triajul pacientilor, pentru controlul infectiei si, apoi, pentru tratamentul pacientilor in stare critica", spun oficialii OMS.

Ca masura speciala, potrivit planului, spitalele trebuie sa acorde atentie deosebita pacientilor din sectiile de boli nervoase, persoanelor cu deficiente fizice si psihice, precum si celor care se afla in inchisori, scoli de corectie, orfelinate si azile.


Spitalele de urgenta si cele de boli infectioase din tara au inceput deja amenajarea de spatii separate pentru eventualele cazuri de imbolnaviri cu noua gripa. Astfel, doua saloane cu cate sase paturi au fost pregatite la sectia de boli infectioase a Spitalului Judetean Bistrita-Nasaud, pentru izolarea bolnavilor suspecti de gripa porcina, transmite corespondentul NewsIn. Conducerea Spitalului Judetean Bistrita-Nasaud a decis ca in unul dintre saloane sa fie internate persoanele suspecte de infectare cu virusul noii gripe, iar in celalalt vor sta cele cu boala confirmata.

De asemenea, Ministerul Sanatatii a marit stocurile de antivirale ale spitalelor din tara, inca de saptamana trecuta. Potrivit ministrului Sanatatii, Ion Bazac, Romania are capacitatea, in prezent, de a trata 460.000 de persoane cu medicamente antivirale eficiente contra noii gripe (gripa porcina - n.r.), iar daca va fi nevoie, aceasta rezerva va fi crescuta.

OMS nu are inca dovezi ale transmiterii la nivel de comunitate a virusului gripei H1N1 in alta regiune a lumii decat America de Nord, a declarat luni directorul sau adjunct Keiji Fukuda, citat de Reuters. "Continuam sa asistam la un numar de infectari asociate calatoriilor in diferite tari si o anume evolutie a virusului catre sud. Nu avem dovezi ca virusul a contaminat comunitati intregi si a dus la transmiteri la nivel de comunitate in nicio alta tara" cu exceptia Americii de Nord.

OMS a ridicat deja nivelul de alerta pandemica de doua ori saptamana trecuta, in prezent acesta fiind de 5 din 6. Trecerea la nivelul 6, corespunzator declararii pandemiei, presupune constatarea transmiterii virusului la nivel de comunitate in doua regiuni distincte ale lumii.

"Aceasta nu inseamna ca vigilenta trebuie sa fie mare doar in emisfera sudica. Trebuie sa fie mare peste tot. in prezent, pur si simplu nu stim cum va evolua situatia", a spus Fukuda. El a adaugat ca pana in prezent exista 1.025 de cazuri de cazuri confirmate de laboratoare, dintre care 26 de decese. Cazurile s-au semnalat in 20 de tari, a mai spus el. Mai devreme, directoarea generala a OMS Margaret Chan, vorbise despre 1.003 cazuri in 20 de tari. Chan a intervenit in direct, la Geneva, intr-o reuniune informala a Adunarii Generale a ONU, consacrata evaluarii nivelului de pregatire a organizatiei internationale in fata gripei porcine, dand asigurari ca nu intentioneaza pentru moment sa ridice nivelul de alerta. "Nu stim cat timp mai avem inainte de a trece la faza 6, care arata ca ne confruntam cu o pandemie. Nu am ajuns acolo inca", a spus ea.

Chan paruse sa sugereze luni, intr-un interviu acordat cotidianului spaniol El Pais, ca nu exclude ridicarea nivelului de alerta de pandemie la treapta maxima, 6.

Informatiile ce veneau luni din Mexic si Statele Unite erau linistitoare, dupa o saptamana de criza in care Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat ca o pandemie este iminenta. OMS nu a renuntat la vigilenta, urmarind in continuare indicii privind un al treilea focar de pandemie, in alta regiune decat cele deja afectate. Acest lucru ar confirma extinderea geografica a epidemiei si ar semnala starea de pandemie declarata. OMS supravegheaza in mod deosebit Europa, unde Spania pare a fi cea mai afectata tara, cu peste 50 de cazuri confirmate, desi pacientii "raspund favorabil tratamentului".


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate